ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-YUNUS YILMAZ

Van’da 1+1 daire 550-700 bin lira, 2+1 daire 1 milyon 700-900 bin, 3+1 daire satış fiyatı 1 milyon 600-2 milyon bin lira seviyesinde alıcı buluyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM)’nin açıkladığı Nisan ayı raporuna göre, Van satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı artışın görüldüğü il oldu.

VAN’DA EVLER ATEŞ PAHASI!

Türkiye’de konut fiyatları tırmanışa geçti. Son dönemlerin fiyat artışlarından konutlar da nasibini aldı. İnşaat malzemelerindeki büyük artış sonrası konut satışları bir anda 2’ye, 3’e katlanırken önceki yıllarda büyük şehirler ile yarışan Van’da da konut fiyatları milyonları buldu. Van’da orta ve dar gelirli vatandaş ev alamaz hale gelirken, ev hayalleri de suya düşmüş oldu. Van’da 1+1 daire 550-700 bin lira, 2+1 daire 1 milyon 700-900 bin, 3+1 daire satış fiyatı 1 milyon 600-2 milyon bin lira bandına dayandı. 1 milyondan fazla nüfusu olan Van’da konut almak artık hayal olurken, açıklanan veriler de bunu kanıtlıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından açıklanan Nisan ayı raporuna göre, satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı artışın görülen 1’inci il yüzde 154,8 ile Van oldu. Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, “İnsanların ev alamaz hale gelmesi, her şeyin bir hayale dönüşmesi çok trajik bir durum” dedi.

VAN’DA EV ALMAK HAYAL OLDU!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, ‘‘Geçen yıla nazaran baktığımızda ülkemiz ve ilimizde konut sayılarında ciddi bir oranda düşüşler ve ciddi anlamda artışlar söz konusu olmuştur. Bunun nedenini de biz yüksek fiyatlara bağlıyoruz. İnsanlar geçmişte daha kolay bir şekilde barınma sorunlarını giderebiliyorlar, istediği zaman bir miktar kredi ve bir miktar nakit toplayarak kendilerine bir konut satın alabiliyorlardı ama maalesef son zamanlarda insanlar için ev sahibi olmak hayal oldu. Her şeyin fiyatı çok yükseldi, dolayısıyla bu konut fiyatlarına da yansıdı. 72 inşaat kaleminde ciddi artışlar söz konusu oldu. Şu anda normal gelir sahibi insanlar düzgün bir ev satın alamıyor” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLARIN EV SAHİBİ OLMALARI LAZIM”

Yüksek fiyatlara ve düzensiz piyasaya dikkat çeken Özdek, şöyle konuştu: “Bir de düzensiz limitlerden kaynaklı. Bankaların tutumları da çok değişti, bankalar eskiden daha rahat bir şekilde kredi sunabiliyorlardı. Şu anda insanlar çok zor şartlara itiliyor. Neredeyse ‘Bir ev bana, bir ev kendine al’ haline getirdiler. Bu da tabi ki ister istemez alıcı olacak olan şahısları olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Gerek devlet kanalından gerekse de milletimizin bakış açısından insanlara her zaman ev sahibi olabilmeleri için yardımcı olmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü barınmak herkesin hakkıdır fakat günün koşullarında bir ev sahibi olmak artık lükse girmiş durumda. Türkiye geneline baktığımız zaman gerçekten vahim bir tablo ortada. Bugün konutların bu kadar yükselmesi ve uçurumlar oluşması, insanların ev alamaz hale gelmesi, her şeyin bir hayale dönüşmesi çok trajik bir durum.’’

“PROJELER ÜRETİLMELİ”

Konut satışı ve kiralamaların esnaf ve vatandaşı karşı karşıya getirdiğini belirten Özdek, “Denetim mekanizması denetlemeli. İstanbul, Ankara, Antalya ve diğer büyükşehirlere baktığımız zaman, Van daha normal bir şehir. Bugün Türkiye genelini baz aldığımızda örneğin Antalya’da bir evin kirası 12-13 bin bandındayken Van’da 4-5 bin bandında seyrediyor. Hem diğer şehirlerin kiraları çok yüksek hem de Van’ın kiraları çok yüksek. Bunlar kabul edilemez fiyatlar. Gerek satın alma gerekse de kiralama konusunda konuyla ilgili olarak daha sosyal amaçlı projelerin yapılması gerekiyor. Bu sorunların giderilebilmesi için konut yapımına daha çok önem kazandırılması ve devletin de bu konuyla ilgili projeler üretmesi gerektiğini düşünüyorum”

HEM EV SAHİBİ HAKLI HEM DE KİRACI…

Lider Galatasaray, Sivasspor'u farklı mağlup etti Lider Galatasaray, Sivasspor'u farklı mağlup etti

Barınma ve kira sorununa değinen Başkan Özdek, şunları kaydetti: “Birkaç gün önce açıklamalara göre kiralama konusunda binlerce davalar oluşmuş ve ipotekli evler çoğalmaya başladı. Kiracı-ev sahibi ve ev alım-satım işlerinde ciddi problemler mevcut. Ev sahibi gözüyle baktığımızda ev sahibi, kiracı gözüyle baktığımızda kiracı haklı. Böyle bir kısır döngü içerisinde olan bir durum var. Tüm bu sorunların bir an önce netlik kazanması, bir an önce emtia fiyatlarının artmasının önünün kesilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu tür artışların insanlara bir hayır getirmeyeceğini, hayatı daha da zorlaştırdığını, çekilmez hale getirdiğini görmekteyiz. Bundan mütevellit her şeyin minimize edilmesini istiyoruz”

PAHALILIKTAN DOLAYI VATANDAŞLARIN YÜZÜ GÜLMÜYOR!

Pandemi öncesi yaşam ve geçim bu kadar zor değildi diyen Özdek, cümlelerini şöyle tamamladı: “Sektörümüzde satın alma ve kiralama bu kadar zor değildi. Dolayısıyla insanlarımızın barınma, yaşama gibi temel ihtiyaçlarını elde edemediğini, ilimiz ve ülkemizde de ciddi bir dar boğaza girildiğini görmekteyiz. Bundan sonraki zeminde daha sağlıklı adımların atılması, ilimizde yaşamsal ve barınma ihtiyaçları olarak her şeyin daha kolay olmasını, yaşanılabilir olmasını temenni ediyoruz. Verilere baktığımız zaman satışlarda bir gerileme söz konusuysa demek oluyor ki bir dar boğaz var.”

“İNSANLAR MUTSUZ”

“İlimizde insanlarımız daha az konut alabiliyorlar, bu da haliyle canımızı acıtmakta. Hem satıcı esnaflarımızın, hem alıcı vatandaşlarımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Bir STK olarak bir an önce yaşamın normale inmesini istiyoruz. Her şeyin çok ciddi oranda arttığını ve insanlarımızın mutsuz olduğunu görüyoruz. Her şeyin normal standartlara gelmesini arzu ediyoruz. Önümüz yaz, kışı bitirdik. Bahar ve yaz aylarıyla birlikte inşallah tüm ülkemiz ve ilimiz için faydalı ve güzel adımlar atılır.”

Editör: Şaban Beyazsaç