Erdem Yavuz Ekici yazdı: Van futbolunun sembolü!

Vanspor kurulduğu günden bu yana kent için en önemli konu başlıklarından biri olmuş, kent ahalisi, takımın başarısıyla sevinmiş, mağlubiyeti ile üzülmüştür. Kentteki spor kulübünün varlığı, kent içindeki yurttaşlar için önemli olmakla birlikte, kentin tanıtımında da büyük bir faktördür. Futbol kulübünün, başarılarını ilerletmesi kente bir ahenk katmakta ülke çapında da kentin tanınırlığına etki etmektedir. Futbol kulüpleri gezgin birer imgedirler ve yörenin belleğini ulusala taşıyıp tanıtacak potansiyele sahip oldukları söylenebilir. Hareket hâlindeki otobüsler gibi hareket hâlindeki kulüplerin de (medyanın gücünü de arkalarına alarak) bir kentten yola çıkıp birçok kenti ve ülkeyi gezdiği düşünüldüğünde benzer bir değer taşıyıcılığını başarabileceklerdir. Bu güç fark edildiğinde ve kaliteli tasarımlarla yola çıkıldığında geleneksel el sanatı, yöresel bir besin ya da yöreye has tarihî bir değer ulusal ve uluslararası arenaya kolayca taşınabilir ve tanıtılabilir.

Geçtiğimiz hafta Van Spor maçı X gündeminde üst sıralarda yer almış, ülke gündemini bir süreliğine de olsa işgal etmişti. Hal böyleyken, takımın sanal âlemde ve televizyonlarda bir numaralı görünürlüğünü sağlayan kenti ve takımı temsil eden takım logosuda bir hayli önem arz etmektedir. Simgeler futbol takımlarını temsil etmede vazgeçilmez bir görsel iletişim aracıdır ve saygın bir değer yaratmada önemli bir görev üstlenmektedirler. Logolar kentin tarihi, kültürel ve mitolojik altyapısından hareketle tasarlanmaktadırlar. Özellikle ülkemizdeki futbol takımlarının logolarına bakıldığında, bu takımların birçoğu temsil ettikleri şehrin sembollerini ve tarihi figürlerini yansıtmış oldukları görülmektedir. Logoyla şehir arasında kurulan iletişim ve o toplumun kendisini yansıttığına inandığı logoya verdiği tepki önemlidir.

Kentimizin yegâne takımı olan ve ulusal liglerde şehrimizi temsil eden Vanspor’un logosunun her ne kadar kentimizin sembolü Van Kedisi, Van Gölü, şehir silueti bulunsa da bu figürler logoda adeta gelişi güzel kullanılmış “hiçbir şeyi atlamayalım” telaşesi ile logoya yerleştirilmiştir. Mevcut logo hiçbir şekilde bir bütünlük arz etmemekte, kentimizin en belirgin sembolü olan Van Kedisi, kediden ziyade bir kap içine bırakılmış akışkan bir maddeye benzetilmiş, dünyaca ünlü gölümüzün bir kısmı logoya sığmışken alt kısımları sığdırılamamıştır. Şehir siluetinde ise Akdamar Kilisesi anımsatılmaya çalışılmış ise de, bunun kilise mi, yoksa kümbet mi olduğuna tam olarak karar verilememektedir.  Geçen sene Van Spor yönetimince yeni bir logo için çalışma başlatılacağı söylenilmişse de bunun için bugüne değin basına veya kamuoyuna yansıyan herhangi bir girişimde bulunulmamıştır. Logonun tasarımının bir yarışma gibi yapılmasından ziyade bunun ehil ellere teslim etmek hem şehrin tanıtımı hem de Vanspor’un marka değeri açısından elzemdir. Yıllardan beri logo değiştiren takımın bu nedenden dolayı tanınırlığına halel gelmekte, bilinçsizce yapılan tasarımlar ise futbol takımı ve takım yönetiminin ciddiyetine zarar vermektedir.

Yeni tasarlanacak logo için, özellikle kentteki sadece belirgin bir imge seçilerek bunun üzerine çalışılması, şehrimizin rengini gölümüzün mavisi, ve kedimizin parlak beyaz tüylerinden aldığı düşünüldüğünde bu renklerin tercih edilmesi sade ve şık bir tasarıma gidilmesi yukarıda bahsettiğim logonun kent ve futbolun marka değeri üzerindeki etkisi açısından yerinde olacaktır.

Yazıma son verirken, bir üst lige çıkma yolunda verdiği azimli mücadeleden dolayı futbolcularımızı, takım yönetimini ve cefakar ve vefakar taraftarımızı tebrik eder, Vansporumuza başarılar dilerim.