Geçtiğimiz günlerde Jeoloji Mühendisleri Odası çarpıcı bir çalışmaya imza atarak 'Türkiye'de 7 büyüklüğünde deprem beklenilen illeri açıklamıştı. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da Türkiye'nin depreme karşı en güvenli 21 ili açıkladı. İşte deprem bakımından en güvenli 21 şehir ile deprem bakımından en riskli 24 şehirler…

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye'nin depreme karşı en güvenli 21 ili açıkladı. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından depreme karşı en güvenli 21 ili açıkladı.

EN GÜVENLİ 21 ŞEHİR

Yıkıcı deprem bakımından Türkiye'nin en güvenli önde gelen illeri: Kırklareli, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Mardin, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Mersin, Antalya, Konya, Karaman, Niğde, Nevşehir, Ankara.

İzinsiz salep soğanı toplayan kişiye 387 bin 141 lira ceza İzinsiz salep soğanı toplayan kişiye 387 bin 141 lira ceza

Geçtiğimiz günlerde Jeoloji Mühendisleri Odası depremlerle ilgili yaptığı çalışma ile dikkat çekerken “altından doğrudan fay hattı geçen 24 ili” açıkladı.

EN RİSKLİ 24 ŞEHİR

Jeoloji Mühendisleri Odası'nın incelediği deprem haritasına göre; Hatay, Konya, Bingöl, Kahramanmaraş, Osmaniye, Manisa, Burdur, Balıkesir, Aydın, Erzurum, Tokat, Kocaeli, Kayseri, Muğla, Denizli, Eskişehir, Erzincan ve Hakkari gibi şehirleri kapsıyor. Bunun yanı sıra, Kütahya, Aksaray ve Sakarya'da da fay hattı üzerine kurulu kentlerin raporları tamamlanarak Bursa, İzmir ve Bolu için de deprem riski araştırmaları başladı.

Türkiye'de pek çok şehri aktif fay hatları üzerinde ve etrafında yer alırken deprem riski yüksek iller arasında Marmara Bölgesi, İstanbul ve İzmir ilk sırada yer alıyor. Özellikle de İstanbul'da deprem teyakkuzu ilan edilirken yine Adıyaman, Balıkesir, Manisa, Aydın, Denizli ve Tekirdağ'da deprem riski yüksek olan iller arasında yer alıyor.

DEPREM ÜRETEBİLECEK 485 DİRİ FAY

Türkiye’de 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay bulunmaktadır. Bu fayların en önemlileri Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı ve Batı Anadolu Fay Zonu’dur. Bu faylar üzerinde yer alan iller, deprem riski en yüksek olan illerdir. Bu iller şunlardır:

Kuzey Anadolu Fayı üzerinde: Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük, Çankırı, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Bingöl ve Muş.

Doğu Anadolu Fayı üzerinde: Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van ve Hakkari.

Batı Anadolu Fay Zonu üzerinde: İzmir, Aydın, Manisa, Denizli ve Uşak.

VAN AKTİF FAY HATLARI ÜZERİNDE YER ALIYOR

 Van, Doğu Anadolu Fayı üzerinde yer almaktadır. Van, 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki depremde büyük hasar ve kayıp yaşamıştır. Van’da hanehalklarının %48’i DASK yaptırmıştır. Türkiye'de birçok şehir aktif fay hatları üzerinde ve etrafında yer alırken deprem riski yüksek beklenilen iller arasında 2. Bölgede Van’da yer aldı. Özalp’tan Van Gölü’nün içinden geçen fay aktif fay hattı üzerinde yer alıyor. Van’da 2011 yılında meydana gelen depremlerin kaynağı, daha önce varlığı bilinmeyen Van Fayı olarak kayıtlara geçti.2011 depreminden sonra Van Gölü Havzasında tespit edilebilen 11 tane aktif fay hattı bulunuyor.

TÜRKİYE’DE HİÇ DEPREM OLMAYAN İLLER

Türkiye’de hiç deprem olmayan iller yoktur. Ancak bazı illerde çok nadir ve çok küçük şiddette depremler meydana gelir. Bu iller şunlardır:

  • Mardin
  • Siirt
  • Batman
  • Şanlıurfa
  • Mersin
  • Antalya
  • Konya
  • Karaman
  • Niğde
  • Nevşehir
  • Ankara
Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - NECMETTİN DURSUN