ŞEHRİVAN ÖZEL -  Geçtiğimiz günlerde Van Milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk'ün müjdesini Şehrivan aracılığı ile verdiği Van Zehra Üniversitesi'nin kuruluşu ile ilgili detaylar belli oldu.

Bediüzzaman Said-i Nursi tarafından 100 yılı aşkın bir süre önce Van'da kurulması hedeflenen ve Edremit'te kurulma çalışması sürerken yarım kalan o üniversite hayali Van'da gerçek oluyor. Van Zehra Üniversitesi adıyla kurulacak olan üniversite için çalışmalar tamamlanırken başbakan ve tüm bakanların imzasıyla kabul komisyondan geçen o üniversite önümüzdeki günlerde eğitime dair önemli değişikliklerin olduğu torba yasa ile gündeme gelecek.

 

VAN ZEHRA ÜNİVERSİTESİ TORBA YASADA!

Üniversitenin Van'da kurulacağı haberlerinden sonra tüm Türkiye'nin gözleri Van'a çevrilirken, torba yasanın detayları ile birlikte üniversitenin de bölümleri ve nasıl kurulacağı belli oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı ve 64. hükümet'in TBMM'ye sevk ettiği Torba Yasa Tasarısı'nda,  MEB ve ÖSYM ile ilgili yeni düzenlemeler bulunurken Van Zehra Üniversitesi'nin bölümleri ve diğer detayları ise şu şekilde verildi:

 

ZEHRA ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ!

Torba yasada Ek Madde 171 başlığı ile yer alan üniversite için "Van Zehra Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulmuştur." sözlerine yer verildi. Üniversitenin detaylarının verildiği o tasarıda üniversitenin ilk etapta açılacağı bölümlere de yer verildi. İşte üniversitenin bölümler:

Bu Üniversite, Rektörlüğe bağlı olarak;

a) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinden,

b) Hukuk Fakültesinden,

c) Siyasal Bilgiler Fakültesinden, ç) Fen Fakültesinden,

d) Yabancı Diller Fakültesinden,

e) İletişim Fakültesinden,

f) Dini İlimler Fakültesinden,

g) Sosyal Bilimler Enstitüsünden,

ğ) Fen Bilimleri Enstitüsünden,

h) Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsünden,

ı) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsünden,

i) Dini Araştırmalar Enstitüsünden,

j) Bölge Dillerini Araştırma Enstitüsünden,

k) Ekonomi ve Ticaret Enstitüsünden, oluşur.

 

ÇOK DİLLİ ÜNİVERSİTE OLACAK!

Bediüzzaman'ın hayalindeki gibi çok dilli ve bölgeye hitap edecek uluslar arası bir üniversite olarak kurulması tasarlanan o üniversite ile ilgili olarak ayrıca şu ifadeler yer aldı. "Üniversite Türkçe dışındaki dillerde program açma, yabancı yükseköğretim kurumlan ile ortak program yürütme de dahil olmak üzere yurt dışındaki yükseköğretim kurulularıyla her türlü işbirliğine dair protokoller ve anlaşmalar yapabilir.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde Vakfın kuruluşu, Vakıf resmi senedi ve Vakfın Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre tesciline ilişkin işlemler Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından takip edilmek ve sonuçlandırılmak üzere, Van Zehra Üniversitesini Güçlendirme Vakfı kurulur. Vakfın temel amacı, Van Zehra Üniversitesini desteklemektir. Vakfın organları Mütevelli Heyeti, Yönetim Kumlu ve Denetleme Kumludur. Maliye Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı ile orta, lise ve yükseköğretim öğrencilerini burs ve yurt temini ile desteklemek üzere kumlan kamu yararına faaliyet gösteren demekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflardan Bakanlar Kumlu tarafından belirlenen beş demek veya vakıf Vakfın kumcularını oluşturur. Vakfın kuruluşuna katılan kişi ve tüzel kişi temsilcileri Vakfın Mütevelli Heyetini oluşturur.

Vakfın gelirleri şunlardır.

a) Vakfın yapacağı hizmetler karşılığında alınacak ücretler.

b) Her türlü yardım ve bağışlar.

e) Vakfa ait taşınmazların gelirleri, ç) Diğer gelirler.

Vakıf;

a) Kurumlar vergisinden (iktisadi işletmeler hariç),

b) Yapılacak bağış ve yardımlar sebebiyle veraset ve intikal vergisinden,

e) Her türlü muameleler dolayısıyla düzenlenen kağıtlar ve yapılan işlemlere ilişkin damga vergisi ve harçtan,

muaftır.

Vakfa yapılacak bağış ve yardımlar gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilir. Vakıf, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara diğer kanunlarla tanınan vergi ve harç istisnalarından yararlanır. Vakfın talebi üzerine Maliye Bakanlığı tarafından Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar üzerinde, gelir getirici kullanımlar dahil kumluş amaçlarını desteklemek üzere Vakıf lehine kırkdokuz yıla kadar bağımsız ve sürekli nitelikli bedelsiz irtifak hakkı tesis edilebilir veya kullanım izni verilebilir. Vakfın kuruluş işlemlerinde kullanılmak ve varsa kalanı kuruluş tamamlandıktan sonra Vakfa aktarılmak üzere, Bakanlar Kurulu Kararı ile Maliye Bakanlığı bütçesinin yedek ödenek tertibinden Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesine ödenek aktarılabilir. Van Zehra Üniversitesini Güçlendirme Vakfı okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve lise düzeyinde özel eğitim okulları açabilir. Söz konusu okulların açılması, eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi, denetimi ve diğer hususlar Milli Eğitim Bakanlığı ile Van Zehra Üniversitesini Güçlendirme Vakfı tarafından müştereken belirlenir.

 

VAN ZEHRA ÜNİVERSİTESİ İLE İLGİLİ DİĞER DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

Editör: TE Bilisim