Red Dacca ismi ile anılan kırmızı muz Güney Amerika ve Asya'da yetiştirilen ve severek tüketilen türler arasında. İşte kırmızı muzun faydaları...

 

 

Hepimizin bildiği sarı renkte olan muz , fazla olgunlaştığı zaman kırmızı renk haline geliyor. Dikilirken de bilinen cinsi farklı olan bu muz vitamin değerleri ve faydaları da göze çarpıyor.

 

 

Ülkemizde geniş bir yetiştirme alanına sahip olmayıp deneme ve hobi şeklinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.Arjantin'de yürütülen bir araştırmada gönüllü kadınlar güne kahvaltıda bir adet muz yiyerek başladı.

 

 

Olgunlaştırma diğer sarı olarak tüketilen muz çeşitlerinde olduğu gibi yapılmaktadır. 3 aylık süre içinde tüm katılımcılar istisnasız kilo verdi. Muz kahvaltısının sindirimi kolaylaştırdığı ve kadınların vücudunu stresten koruduğu da belirtildi.

 

 

Cips, marmelat, çikolata, bisküvi, puding vs. şekillerinde gıda işleme tesislerinde işlenmek suretiyle tüketiciyle buluşturulmaktadır. Özellikle muz unu olarak tüketimi daha rağbet görmektedir.

 

 

- Muz meyvesi içinde bulunan vitaminler, mineraller ve potasyum bakımından sarı olarak tüketilenlerden farkı yoktur.

 

 

- Potasyum ve demir içerir. Kırmızı muzda hafif bir çilek/mango tadı vardır. Muzun içerisinde bulunan besin maddeleri "mutluluk hormonu" olarak bilinen serotoninin üretimini artırıyor ve kişiye sakinlik hissi veriyor.

 

 

- İçerdiği B6 vitaminin eksikliğinde ise yorgunluk, şuur bulanıklığı, sinirlilik, uykusuzluk, kansızlık ve cilt dokusunun bozulması gibi durumlar oluşuyor.

 

 

Muzun rengi ne kadar kırmızıysa/bordoysa; C vitamini ve beta karoten açısından o kadar zengindir.

 

 

Son derece besleyici bir meyve olan muz, birçok hastalığın tedavisinde faydalı oluyor.

 

Editör: TE Bilisim