Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Bilgisayar Birimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (BBAUM) tarafından “Bilişim Sistemleri Altyapısı Tanıtım Toplantısı” yapıldı. YYÜ yeni Web sayfasının tanıtıldığı toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. üniversitenin bilimsel anlamda dünya sıralamasında bin 327, Türkiye sıralamasında ise 23’üncü olduğunu kaydetti.

 

Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde yapılan tanıtım toplantısında konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversitenin uluslararası alana internet ile açıldığını ifade ederek, “Bugün burada üniversitemizin yeni web sitesini tanıtacağız. Artık Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak Türkiye’de birçok üniversiteye örnek teşkil edecek düzeye gelmiş bulunmaktayız. Bu tamamen bilgiye dayalı olarak söylemiş olduğumu bir şeydir. Zira gittiğimiz birkaç üniversitede üniversitenin bazı dekanları ve bu sistem ile uğraşan arkadaşlar, ‘hocam sizin web sitenizi örnek alamaya çalışıyoruz’ diye bizden övgüyle bahsediyorlar. Yeni sitemiz denemede olduğu için ben bunu anlattığımız zaman bizden daha fazla övgüyle bahsettiler. Ben bu anlamda emeği geçen tüm ekibe teşekkür ediyorum. Sunumlarla birlikte sizlerde bu gayreti çok iyi bir şekilde görmüş olacaksınız.

 

YYÜ ARTIK ULUSLARARASI DÜZEYDE

Üniversitenin artık uluslararası düzeyde internet kullandığı söyleyen Battal, “Üniversitelerin, kurumların, şirketlerin kendilerini ifade etmeleri için internet kullanılıyor. Kendini internet üzerinden ifade eden tüm kesimler dünyada daha etkin olanaklara sahip oluyor. Üniversitemizin de bu anlamda ne kadar etkin olduğunu sizlerde görmüş olacaksınız. Artık projelerinizden tutun bütün bilimsel çalışmalarınızı internet üzerinden takip edebileceğiz. Sizlerin de bilgilerini sisteme daha sağlıklı girmeniz için bugün burada toplandık. Bilgileriniz girdiğiniz sürece hem dünya da hem de üniversite varsınız. Sizin bilgiler eskisi gibi direkt yazdırmayacağız sunumda olduğu gibi bilgileriniz daha sağlık girilecektir. Teknik anlamda arkadaşlar size bilgiler verecekler.” Dedi.

 

“DÜNYADA BİN 327’NCİ SIRADAYIZ”

YYÜ’nün bilimsel anlamda dünyadaki ve Türkiye’deki sıralaması hakkında da bilgiler veren Battal şöyle konuştu: “Bizim dünyadaki sıralamamız bin 327, Türkiye’deki sıralamamız ise 23’tür. Bu sırayla birçok büyük üniversiteyi arkamızda bırakmış durumdayız. Web sitemiz artık uluslararası düzeyde de ulusal düzeyde de çok dikkat çeken bir niteliktedir. Üniversitemizde bu dinimizi bizim dışımın de herkeste çok iyi görebiliyor. Yeni faaliyetlerimizle beraber inşallah sıralamada daha iyi yerlerde olacağız. Ulaşabilir sıralamasında 2011 yılında 50 iken 2015 yılında 19’a gelmiş durumdadır. Bu sıralama ile daha iyi noktalara geleceğiz. Günlük kullanıcı sayımız 30 bin ve günlük ortama 5 bin online kullanıcımız var. Bunun dışında mobil olarak 2 bin kullanıcımız bulunmaktadır. Bildiğiniz gibi üniversitemizin tüm alanlarında Wifi bulunmaktadır. Wifi hizmeti Türkiye’de birçok üniversitede bulunmamaktadır. Öğrencilerimiz ve personelimiz Wifi üzerinden bağlantı yapamadıkları zaman bizleri uyarıyor. Üniversitemiz bu şekilde dinamik bir internet kullanıcı haline gelmiş oldu.”

 

YYÜ ÇOK FİLM İZLİYOR

Web site ve internet kullanımıyla ilgili de konuşan Battal, “Bant genişliğimizde ciddi bir gelişim bulunmaktadır. Bant genişliğimiz yüzde 500 olarak büyüdü. Günlük ortalama 500 bin gb veri trafiği gerçekleşiyor. Bilgi alımları gibi trafik yoğunluğumuz var. Şu anda bizim 3 adet ana omurgamız, 167 adet kenar switchi, 53 adet sanal ve 8 adet ise fiziksel sunucumuz var. Burada yüzde bin 500 büyüme oranındadır. Wifi cihaz sayımız oldukça fazladır. Yüzde 3 bin 500 büyüme ile üniversitemizin her köşesinde Wifi kullanılabiliyor. En çok kullanılan adreslerimiz, Twitter, Facebook, Instagram, Youtube ve Film’dir. Ciddi sayıda film izlenmesi var. Bu yükümüzü çok artırıyor. Bunun için bir çalışma yapabiliriz. 9 bin saat film izliyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

ÇELİK: BÜYÜME DEVAM EDECEĞİZ

Rektör Battal’ın ardından bir sunum yapan YYÜ Rektör Danışmanı ve BBAUM Müdürü Doç. Dr. Eray Çelik sunum öncesi şunları söyledi: “Biz bir mirası devir aldık. Bir alt yapıyı devir aldık. Yüzdelik olarak büyük anlamda bir büyüme sağladık. Ancak bu yeterli değil daha fazla büyümemiz gerekiyor. Üniversitemizin öğretim görevleri, büyüme anlamında bize katkıları çok oldu. Bu anlamda başta öğretim görevlilerimiz olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Rektör hocamız her zaman bize inandı bizde çalıştık. Zamanı geldiğinde görevimizi devir ettiğimizde inanıyorum ki bizden sonra gelecek olan ve YYÜ’nün geleceğinde söz sahibi olacak olan yeni ekip çok daha başarılı işler yapacaktır.”


ŞEHRİVAN MEDYA: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim