Emeklilerin Ocak zammında enflasyon belirleyici olacak.

 

2018'in ikinci yarısındaki enflasyon SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını, memur emeklilerinin ise yüzde 4'lük artışa ilaveten alacağı farkı gösterecek.

 

Merkez Bankası'nın ekonomistlerle bu ay yaptığı beklenti anketine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 9.56 olabilecek.

 

Memur emeklilerine de yüzde 4'lük zamma ek olarak yüzde 6.06 enflasyon farkı yansıtılabilecek.

 

Tahmin gerçekleşirse halen bin 533 lira 83 kuruş olan en düşük esnaf emeklisi aylığı bin 680 lira 46 kuruşa, bin 79 lira olan Bağ- Kur tarım emeklisi aylığı bin 182 liraya çıkacak.

 

En düşük maaş bu tahmine göre, 2000'den önce emekli olan SSK'lılarda bin 877 liraya, 2000'den sonra emekli olanlarda bin 119 liraya ulaşacak.

 

Emeklilerin yeni maaşlarını 6 aylık enflasyon verileri belirleyecek.

 

Bu oran 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon verisi ile de kesinlik kazanacak.

 

EKSTRA ZAM

 

Emekliler zam oranını merakla beklerken; 150 bin SSK ve Bağ-Kur'luya da ekstra zam yapılacak. Maaşı bin liranın altında olan emeklilere seyyanen zam için yasa çıkarılacak.

 

ÇİFTE ARTIŞ

 

Tasarı, 1 Ekim'de açılacak Meclis'e gelecek. Yasanın çıkması ile düşük maaşlı emeklilere iyileştirme yapılacak. Bin liranın altında maaş kalmayacak.

 

150 bin SSK ve Bağ-Kur emeklisine seyyanen zam, düzenleme yapılır yapılmaz yürürlüğe girebilecek ya da

Ocak'ta rutin artışla aynı anda uygulanabilecek. Bunun detayları, düzenlemenin Meclis'e gelmesiyle ortaya çıkacak. Eğer düzenleme yapılır yapılmaz uygulamaya girerse, düşük maaşlı emekliler hemen seyyanen zammı alacak, ardından Ocak artışından yararlanacak.

 

İyileştirme Ocak'ta yürürlüğe girerse de maaşı bin liranın altında olan emeklilerin maaşı bin liraya tamamlanacak, üstüne de enflasyon artışı yansıtılacak..

 

KAYNAK: SABAH

Editör: TE Bilisim