Şimdiye kadar yayımlanan iki yazıda Van’ın Büyükşehir Belediyesi ile ilgili adı geçen, kulislerde konuşulan ve temennilere konu olan muhtemel başkan adayları üzerine konuştuk.

Zikredilen her isim ses getirdi, adaylıkları üzerine çokça değerlendirmeler yapıldı.

Çok olumlu şeklide karşılananlar, büyük destek görenler de oldu, çok sürpriz bir şekilde algılananlar da...

Her hâlükârda şimdiye kadar konuşulan isimler bir çok yönüyle ‘ses’ getiren isimler oldu.

Öyle görünüyor ki bundan sonra da çokça konuşulacak ve adlarından söz ettirecekler.

Ha keza bundan sonra da yine sürpriz isimler duyacak ve onların adaylığına dair flaş kulis bilgileri okuyacağız.

Süreç hızla ilerlerken biz de aldığımız yerden devam o zaman...

 

***

 

Yavuz KUŞAN

 

Ak Parti’nin İpekyolu İlçe Teşkilatının kurucu başkanı. Van’ın büyükşehir olmasından sonra kurulan ve Van’ın en büyük ilçesi olan AK Parti’nin İpekyolu teşkilatını kurma ve idare etme görevini aldığında çok konuşulmuştu. İyi iş de çıkardı. Araya yerel seçim girdi, sonra teşkilatlarda değişikler. Ardından bir ara verdi. Halihazırda parti için aktif bir görev yapmasa bile hiçbir zaman partiden kopmadı. İpekyolu’nun geçtiğimiz teşkilat başkanlığı atamasında da adı çok güçlüydü. Genel seçimde de milletvekili aday adayı idi. Netice olarak görev almasa da parti ile bağını koparmadı. Her seçim de ve çalışmalar da oldu. Ciddi bir halk kitlesi var arkasında. Kamuoyunda sevilen ve sayılan bir isim. İpekyolu Belediyesi için ismi sık sık telafuz ediliyor. Kulislerin ve sosyal medyanın en çok konuşulan isimlerinden.

 

Yavuz KARAMAN

 

Son dönemlerde Van’ın en çok konuşulan figürlerinden birisi de Yavuz Karaman. Yılların ticaret erbabı ve iş dünyasının da sevilen isimlerinden. Ekonomide Değişim Hareketi’ni Van TSO başkanı Necdet Takva ile birlikte harekete geçiren isimlerin başında geliyor. Van TSO’nun geçen döneminde de yine Takva ile birlikte aktif olarak en çok terleyen isimlerden oldu. Yeni dönemde Van TSO’nun yönetiminde yer almadı ama Van’ın yeni bir oluşumunun başına geçti. Van TSO’nun özel şirketi marifetiyle belediyeden alınan VOTAŞ’ın yönetim kurulu başkanı oldu. VOTAŞ’ı halka arz edip tüm Van halkına mal edilmesini sağladı. VOTAŞ uzun yıllar sonra ilk kez kar eden bir şirket oldu. Şimdi çok daha büyük bir yapılanma ve TORKU modeline benzer bir model ile Van’dan marka çıkarma çabası içerisinde. Siyaset temasına gelince... Son genel seçimlerde AK Parti’nin Van milletvekili aday adayları arasındaydı. Adaylığı Van’da belki de tüm çevrelerin üzerinde antak kaldığı sayılı isimlerdendi. Hatta listede olması çok güçlü bir ihtimal dahilindeydi. Listeye girmedi ama siyaset arenasında ismi hala sıcak. Edremit Belediyesi için ismi şu sıralar çokça alınıyor. Vizyoner ve sempatik tavrıyla Edremit’te kabul görebilecek bir isim olarak da anılıyor.

 

Osman TÜRKMEN

 

Hali hazırda Ak Parti İl yönetiminde görev yapmakta. Ailesi ve çevresi Tuşba bölgesinde ciddi bir kesimi oluşturuyor. Kulislerde adını sıkça duyduğumuz ve Tuşba için en güçlü isimlerden birisi. AK Parti’nin merkezde elinde bulundurduğu Tuşba’da değişim olmasına kesin gözüyle bakılırken bu süreçte Türkmen ailesinin de bu noktada söz sahibi olacağı kulislerin de konuştuğu konulardan.

 

 

Hekim KARABIYIK

 

Van AK Parti’nin karakutusu. Rahmetli Aziz Aykaç’ın bir dönem onu Vanlı Obama diye zikrettiği kuruluştan bu yana Ak Parti’nin hep içinde olan siyasetçilerinden. Partide bir çok yönetimle çalışıp hepsinde de yönetimde yer alma başarısı da gösterme gibi bir artısı var. Geçtiğimiz dönemden bu yana aktif bir görev yapmıyor. Hatta bu dönem ilk defa AK Parti’de yıllardır emek veren isimlerin uzak kalmasından ve uzak tutulmasından şikayet ediyor. Sosyal medya paylaşımlarında da bunu dile getiriyor. 2014’te Edremit belediye başkan adaylığı ve son seçimde de milletvekilli adaylığı arayışları olmuştu. Belediye başkan adaylığından çok güçlü görülmesine rağmen olmamıştı. Ama ismi hala gündemden düşmüyor. O hala AK Parti’yi en iyi bilen siyasetçilerin başında geliyor. Bu dönem de İsmi Edremit ve Gürpınar için sıkça konuşuluyor. Kendisinin tavrı nasıl olacak bilinmez ama belli kesimin kendisinden beklentisi var, aday olması muhtemel ve güçlü isimlerden.

 

Osman SEVİNÇ

 

Son dönemin yıldızı parlayan genç ve Van sevdalısı yöneticilerden. Van’ın bilinen ve sayılan isimlerinden Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Medeni Sevinç’in oğlu. 2007-2012 İstanbul Küçükçekmece Belediyesi, 2012-2014 Ankara Mamak Belediyesi, 2014-2017 tarihlerinde Tuşba Belediyesi’nde görev yaptı. Başarılı işler çıkardı. Van’ın keşmekeş haline gelen merkezinde, yıllardır bozulan düzeninde radikal adımlar atıp kente nefes aldıran işleri hayata geçirdi. Ardından da Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı görevine getirildi. Bu işi de şimdiye kadar hakkıyla yaptı. Belediyecilik tecrübesi üst seviyelerde bir isim. Tecrübesi ve yeteneğiyle kendini bulunduğu konumlarda ispatlamış bir isim. Erciş Belediyesi için kulislerde fazlasıyla konuşuluyor, sık sık yakıştırmalar yapılıyor. Vizyonu buna müsait. Erciş’te de güzel işler yapar.

 

M. Ali YAŞİN

 

AK Parti ve Çatak denilince akla gelen en önemli figür. Tüm seçimlere ve dönemlere iz bırakmış bir siyasetçi. Bir başka deyişle o da Ak Partinin vefakarlarından. Yıllarını siyasetine ve davasına harcamış ama bir türlü aynı vefayı görememiş bir isim. Çatak’ta zor dönemlerin adamı oldu. Geçmiş dönem belediye başkanlarının ve AK Parti’nin başarılarında yükü sırtlanan isim oldu. Fakat o da son bir kaç dönemin görmezden gelinen siyasetçileri arasında kaldı. AK Parti’nin teşkilatlanmanın sil baştan değiştiği bu dönem yeniden ismi konuşulmaya başlandı. Bu dönem Çatak’tan mutlak aday olması bekleniyor. Her ortamda da Çatak Belediyesi için adı geçiyor zaten. Samimiyeti ve insanlarla ikili ilişki gayet iyi ve Çatak için ideal isimlerden birisi.

 

Kaya ORTASAÇ

 

Ak Parti İl Başkanlığının değişim sürecinde Kayhan Türkmenoğlu’nun arkasında en sağlam duran isimlerden biriydi. Fakat ne olduysa yönetime girdikten sonra oldu. Türkmenoğlu ile ters düştüler ve bir süre sonra da ses getirerek yönetimden istifa etti. İstifası şaşkınlık da yaratmıştı. Bir anda yönetimden istifa ettiğini duyurdu beklediği vefayı göremediğini dillendirdi. Milletvekilliği seçimleri sürecinde ailesiyle beraber MHP’ye katılım yaptıklarını duyurdular ve ciddi bir çalışma sarf ettiler. Tuşba Belediyesi için adaylığı konuşulan, bir çok ortamda dillendirilen bir isim.

 

Editör: TE Bilisim