Uzun yıllardır Van’da hizmet veren ve 28 yıldır aynı başkanla yola devam eden Van Terziler, Konfeksiyoncular, Kundarıcılar, Giyim Sanatkaları esnaf odası başkanlığına genç ve dinamik aday olan Aslan Yılmaz da varım dedi.

 

Uzun yıllardır Van’da odaları yakından takip eden Yılmaz, bu süreci Van’ın lehine kullanmak için aday olduğunu belirtti. Van’da önemli işlerin yapılacağını ve kendilerinin de bu işin bir parçası olacağını söyleyen Yılmaz, büyüyen sektörü büyütmek için çaba sarf edeceklerini anlattı. Arslan Yılmaz, İran ile artan ihracat rakamları, Tekstilkent gibi yatırımları işaret ederek yeni dönemin lider sektörü için güçlü bir kurumsallık ile yola çıkacaklarını vurguladı.

 

ŞEHRİVAN HABER: ORHAN AŞAN - Yıllardır aynı başkan tarafından yönetilen Van Terziler, Konfeksiyoncular, Kundarıcılar, Giyim Sanatkaları esnaf odasının Ocak ayında yapılması planlanan seçimlerinde aday olduğunu söyleyen Aslan Yılmaz, değişimin şart olduğunu belirtti. Bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla adaylığını açıklayan Van’ın genç ve dinamik adayı Aslan Yılmaz, büyüyen sektörün takipçisi olacaklarını söyleyerek, el ele vererek sektörün daha da büyümesi için çaba sarf edeceklerini belirtti.  

 

 

VAN İRAN’A GİYİM İHRAÇ EDİYOR

Düzenlenen toplantıda adaylıkla ilgili açıklamalarda bulunan Yılmaz, 2011 yılında meydana gelen depremden sonra zor günler geçiren Van, şu sıralar yeniden ekonomisi ve üretimiyle tüm ekonomik sıkıntılara meydan okumaya çalışıyor. Van, hem Ortadoğu'ya hem orta Asya'ya açılan bir kapı ve Türkiye'nin değil, bölgenin en önemli merkezlerinden birisi. Bunu son zamanlarda yaşanan sirkülasyondan ve Van'ın gündemden hiç düşmeyen kent olmasından da çok rahatlıkla anlıyoruz. Özellikle İran ile sahip olduğu 300'ü aşkın kilometrelik sınıra sahip Van, şu sıralar İran ile ekonomik anlamda geleceğin dev ticari işbirliği noktasında önemli aşamalar kat ediyor. 2017'nin başından bu yana 300 bini aşkın İranlı kentimizi ziyaret etti, iki ülke arasında özelde ise Van-İran arasında ciddi bir ticari işbirliği yaşanıyor. Tam da bu noktada önemli bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Evet, kentimize İranlılar geliyor ve ciddi bir alışveriş hareketliliği yaşanıyor.”

 

 

İHRACATTA ZİRVE GİYİM VE TEKSTİLİN!

“Ticari anlamda da yükselen değerler var. Örneğin, istatistiklere bakıldığında 2023 vizyonu kapsamında 1 milyar dolar ihracat hedefi bulunan Van, 39 milyon dolar ile son yılların en yüksek ihracat rakamlarına ulaşmıştı. Bu yılın 3'üncü çeyreğinde bile bu rakamlar yakalanmış ve 2017 sonunda geçtiğimiz yılın üstüne çıkacağı alenen görünmüştü. Burada en önemli istatistik ise ihracatın sektörel dağılımında öne çıkan sektör de Van'ın yılın 3'üncü çeyreğinde 32 milyon dolar civarındaki ihracat dağılımının başını 8 milyon civarında bir rakam ile giyim eşyası çekiyor. Yani Van, İran'a şu sıralar en çok giyim satıyor. İran'dan en çok ana metal sanayi ürünü alan Van yine bunun yanında 2 milyon dolar civarında da tekstil ürünleri ihraç ediyor. Bu geçtiğimiz yıllarda İran'ı en çok makine teçhizatı ve mobilya ürünleri gönderen Van'da, ticaretin farklı bir kulvara evrildiğini gösteriyor. Yani İranlılar sadece alışveriş yapıp gitmiyor. Ciddi miktarda da tekstil ve giyim ürünü ihraç ediyor.” Dedi.

 

“VAN TEKSTİLDE UMUT VERİYOR”

İhracatın artmasında desteği olanlara teşekkür eden Yılmaz, şöyle konuştu: “Şüphesiz bu noktada Van Milletvekillerinin ve DAKA'nın desteği ile açılan Tekstilkent ve ardından açılan diğer tekstil üretim merkezlerinin payı çok büyük. Daha düne kadar sadece tarım ve hayvancılık, turizm gibi sektörler ile öne çıkan Van, artık tekstilde de umut veriyor. Bu Van adına tarihi fırsatlardan biridir. Daha düne kadar tutmaz denilen Tekstilkent, kabuğuna sığmadığı gibi önemli yatırımların da öncüsü oldu. Hatta cazibe merkezleri ve benzeri programlarla Van'da yatırım yapmak için bekleyen çok ciddi de firmalar var. Van, tekstilde İran ve diğer Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri için yeni bir alan olabilir. Ama bunun için oturup beklemeyeceğiz. Bunun için biz Vanlılar da sorumluluk alıp bu yükselişin parçası olacağız. Böyle bir süreçte bizler de böyle bir misyon için Van'ın ve sizlerin huzurundayız.”

 

 

“BİZ ‘VARIZ’ DİYORUZ”

Bir temsiliyet ihtiyacı olduğundan bu yolda aday olduklarını söyleyen Yılmaz, “Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar Giyim Sanatkarları Esnaf Odası temsiliyeti ihtiyacı olduğuna kanaat getirerek bizler de bu yolda aday olmaya karar verdik. Biz bu süreci Van'ın lehine kullanmaya, Van'ın tekstil, giyim, konfeksiyon ve diğer tüm üretim sektörlerinin bu yükselişte pay sahibi olması, katkı sunması noktasında en çok üyesi olan oda olarak sürecin içerisinde olması gerektiğine inanıyoruz. Van'da önemli işler yapılacak ve bizler de bu oda ile bu işin parçası olacağız. Hem üyelerimizle birlikte büyüyen bu sektör ile bizler de büyüyeceğiz, hem de Van'ın ekonomisinde yapı taşlarını bizler oluşturacağız.

 

 

Sadece bir oda olmayacağız. Bir odaya tıkılıp kalmayacak büyüyen bu sektörün ön ayakları olacağız. Meslek edindirme kurslarıyla, bu sektöre kalifiye eleman yetiştirip Van'ın genç işsizlerini sektörün pastasından pay sahibi olmaya hazırlayıp kalifiye çalışan olarak hazırlayacağız. İran ve diğer ülkelere yapılan ihracatın en büyük üreticisi ve parçası olacağız. 2023 vizyonu çerçevesinde hiç de hesapta olmayan bir sektörde belki de en büyük pastayı alan bu sektörün temsilcisi ve parçası olacağız. Van, tekstilde, konfeksiyonda ve diğer giyim ürünlerinde lider olmaya bu kadar yakınken bizler, projelerimiz ile odamızın değerli üyelerinin ve ilimiz esnafının desteğine talibiz. Bu yönde yapacak çok işimiz olduğunu düşünüyoruz. Bunun için de biz ‘Varız’ demek için buradayız. Odamızı aktif hale getirmek, üyelerimizin sorunlarını yerinde ve hızlı bir şekilde çözmek adına, 28 yıldır aynı kişi ile yönetilen odamızda, değişimin şart olduğuna inanıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim