Van haber - Van Perakendeciler Derneğinin hayata geçirdiği ‘Yereli tercih et kentin kazansın’ kampanyası kentte büyük bir ses getirdi. Kampanyayı başlatan Van PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Tasan, projeyi Şehrivan’a anlattı. Tasan, amaçlarının insanların dikkatini yerli üretime ve yerli marketlere çekmek olduğunu söyledi.

 

PERDER tüketici haklarına, sosyal hukuk devleti anlayışına, milli ve manevi değerlere sahip çıkarak; ülke çıkarlarını, perakendecilik sektöründe çalışanların ve onların bağlı bulundukları kurumların haklarını korumayı ve geliştirmeyi kendisine amaç edinerek, kuruldu. Ve zamanla Türkiye’nin birçok ilinde faaliyet yürütmeye başladı. 2012 yılında Van’da kurulun Van PERDER, geçtiğimiz günlerde kentin yararına olacak şekilde bir kampanyaya imza attı. Organize perakendenin en önemli halkası olan yerel marketler zincirlerinin çatı örgütü Türkiye Perakendeciler Federasyonu'na (TPF) bağlı Van Perakendeciler Derneği’nin başlatmış olduğu ‘Yereli tercih et kentin kazansın’ kampanyası büyük ses getirdi. Şehrivan gazetesi olarak kampanyayı başlatan Van PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Tasan’la başlatmış oldukları projeyi konuştuk.

 

 

TASAN: AMAÇ DİKKATLERİNİ YERLİ ÜRETİME ÇEKMEK

Tasan, PERDER’in 2012 yılında Van’da kurulduğunu anımsatarak, “Piyasada rakiplerimiz artınca bizde yönetim kurulumuzla birlikte bir beyin fırtınası yaparak bir proje hazırlamaya karar verdik. Yönetim olarak başlattığımız bu proje ile insanların dikkatlerini yerli üretime ve yerli marketlere çekmek istedik. Yönetim olarak yaptığımız toplantı sonrası Van genelinde billboardlara reklam verdik, yerel radyolarda programlara katılıp projemizi anlattık. Yerel televizyona reklam verdik. Yerel sitelere reklam verdik. Ve böyle bir çalışmaya imza attık. İnşallah hayırlı ve kentin yararına olur.” Dedi.

 

 

“ÇEVRE İLLERE DE ŞUBELER AÇACAĞIZ”

Başlattıkları projenin amacını anlatan Tasan, “Asıl amacımız insanları yerli üretimlerin ve yerli marketlerin farkındalığını piyasada oluşturmaktı. Piyasada güçlenen ulusal markalara karşı bir algı var. Bizde burada kendi yerel marketlerimizde daha uygun fiyatlarla, daha güzel ortamlarda ve daha olgun şartlarda ürünleri piyasaya sunmayı ve insanların üzerinde bir farkındalık oluşturmak istedik. Bizim yerelde bize bağlı olan 20 şirket ve 30 tanede perakende noktamız var. Tabi bu bizim uzun vadede yaptığımız çalışmalar sonucu oluşan bir tablo. Erciş’e uğrayıp oradaki perakende noktaları da aynı çatı altında toplamak için çalışmalarımız başlayacak. İnşallah en kısa zamanda Erciş’te perakendecilerin bir derneğini kurmayı planlıyoruz. Ardından çevre illerinde de şubelerimizi açmaya başlayacağız.” Şeklinde konuştu.

 

 

TASAN: İLERLEYEN ÇAĞA AYAK UYDURMALIYIZ

PERDER’in kuruluş amacını anlatan Tasan, “Bildiğiniz gibi ulusal mağazalar organize bir şekilde çalışıyor. Bizim yerelde oluşan yerel marketlerimiz ise ferdi davranıyordu. Türkiye Perakendeciler Federasyonu da yerellerin kendilerini geliştirme, oluşturma ve dönüştürmesi için bir ön ayak oldu. Türkiye Perakendeciler Federasyonu kurulduktan sonra Türkiye’nin birçok ilinde şubeler kuruldu. 16 tane şubemiz var şuan. Van da bölge olarak hizmet veriyor. Amacımız yerelleri kalkındırmak, yerelleri inavasyon odaklı geliştirmek, değiştirmek ve dönüştürmek. İlerleyen çağa ayak uydurmanın alternatiflerini oluşturmak ve devamlı piyasada oluşan yenilikleri onlarla paylaşmak için kuruldu. Personellerimiz ile Van’da 3 ayrı dersler yaptık. Türkiye Perakendeciler Federasyonundan personelleri Van’a gelip personelimiz için eğitimler verdi. Bir iki ay içinde aynı eğitimleri devam ettirmeyi düşünüyoruz.” Diye konuştu.

 

“AMACIMIZ ATEŞİ YENİDEN ALEVLENDİRMEK”

Van Perakendeciler Derneği başkanlığına kısa bir süre önce yeniden seçilen Tasan, başkanlık sürecinde Van için yapacağı çalışmaları şöyle açıkladı: “Şehrimizde bir kırgınlık söz konusu. Görüyoruz ve hissediyoruz bunu. 3. Genel kurulumuzda da bunu amaçladık. İnsanların farkındalığını ve başka yönde olan dikkatlerini tekrar şehrimizin gelişmesi için ne yapabilirize odaklamaktı. İnşallah başarılı olacağız. Küllenen bir ateş var amacımız o küllenen ateşi yeniden alevlendirmek.” Dedi.

 

 

TASAN: UMARIM SÜREÇ İYİ İŞLETİLİR

Çözüm sürecini bitmesi ile başlayan ekonomik krizi canlandırmak için yapacakları çalışmalara dair konuşan Tasan, “Çözüm sürenin ilimize çokta katma değeri olmadığını öncelikle belirteyim. Çözüm süreci çok değerli bir süreçti. Ama maalesef yanlış yürütüldü. Bundan dolayı da halkın güvenliği sağlanamadı. Hal böyle olunca da halkta büyük bir kırılma oldu. Bu şehirde 900’e yakın esnaf göç etmek zorunda kaldı. Bunu defalarca da sizler dile getirdiniz. Umarım süreç iyi işletilir. Bir an önce bu akan kanın durmasını istiyoruz. Ama şunu da belirteyim, bence elinde silah olan bir kenara çekilip onunla ayrı görüşülmeli. Kürtlerin toplu hakları, Kürtlerle ayrı görüşülmelidir. Bence tüm Kürtlerin getirilip PKK’ye dayandırılması yanlıştır. Burada sadece PKK yaşamıyor. Tüm halklar yaşıyor, farklı düşüncelerde olan Araplar ’da yaşıyor, Çerkezlerde yaşıyor. Bence herkes bu coğrafyada istediği dili özgürce konuşmalı. Çünkü bizim kültürümüz bizim kazancımızdır. Bu kazancı iyi kullanmamız gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.

 

“KALKINMAK ZOR DEĞİL”

Van Organize Sanayi Bölgesinde üretilen malların yerli mal olduğuna dikkat çeken Tasan, “Genel kurulumuza bizde şehrin önde gelen isimleri davet ettik. Öncelikle bizim kendimizi değiştirmemiz ve dönüştürmemiz gerekiyor. Kendimizi değiştirip dönüştürdüğümüz taktirde başımızda olanların da kendilerine çeki düzen vereceklerine inanıyoruz. Bizim önce halk olarak kendimizi düzeltmemiz lazım. Kendi şehrimizin kazanması için farklı çalışmalar yapmamız lazım. Bu şehrin kalkınması çok zor değil. 2006, 2010 dönemlerinde Türkiye’de yaşanan krizlerin hiçbirinde etkilenmeyen bir kentiz. Ama maalesef yanlış yönetimler, yanlış politikalar ister istemez bizi bu duruma sürükledi. Ama ümitvarız. Bu şehrin dinamiklerinin kendilerini yenileyip ayağa kalkacaklarına inanıyoruz.” Diye belirti.

 

“ŞAHSİ HESAPLAR BİR KENARA BIRAKILMALI”

Yerel esnafın kalkınmasında belediyelerin çok etkili olması gerektiğine dikkat çeken Tasan, “Geçtiğimiz gün düzenlediğimiz programa davet ettiğimiz halde yerel yönetimlerden hiç kimse katılmadı. Kurum amirleri katıldılar onlara teşekkür ediyorum. Belediyeler katılmayacaklarını dile getirdi. Şehrimiz için bir çalışma yapıldığı zaman şahsi hesaplarımızı bir kenara bırakmamız gerekiyor. Siyasi görüşler bir kenara bırakılıp şehrimiz için bir masada oturmamız lazım ve bu şehir için faydalı olmanın yolları aranmalı.” Şeklinde konuştu. Son olarak Van’ın önde gelenlerine seslenen Tasan, “Biz birilerinin öne geçmesini beklemeden şehrimiz için acil olarak öne atlamamız gerekiyor. Şehrimiz için yapılması gereken önemli bir şey var ise biran önce yapmamız gerekiyor. Şehrin menfaatini düşünmemiz gerekiyor ki milli hasılamızda artsın. Şehrimiz için Van’daki bütün dinamiklerin öne geçip Van için çalışma başlatması gerekiyor.” Dedi.

 

PERDER NEDİR?

Tüketici haklarına, sosyal hukuk devleti anlayışına, milli ve manevi değerlere sahip çıkarak; ülke çıkarlarını, perakendecilik sektöründe çalışanların ve onların bağlı bulundukları kurumların haklarını korumayı ve geliştirmeyi kendisine amaç edinen Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) 12 Eylül 2006 tarihinde Ankara’da kuruldu. 2008 yılında federasyon merkezi İstanbul’a taşındı. TPF’nin oluşum sürecinde, Türkiye’nin farklı bölgelerinde faaliyet gösteren yerel perakendeciler, en önemlisi de PERDER (Perakendeciler Derneği)’ler yoğun ve takdire değer çalışmalar gerçekleştirdi. Söz konusu çalışmaların birinci aşamasında, 1 Şubat 2006 tarihinde, yerel perakendeciler İstanbul’da toplanarak, güç ve amaç birliği felsefesiyle ortak bir platformda hareket etmeyi kararlaştırdı. Çalışmaların ikinci aşamasında, yani 5 Nisan 2006 tarihinde dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ve Türkiye’nin her köşesinden gelen 250 perakendeci ile sektör liderleri arasında yapılan toplantıda, TPF’nin temelleri atıldı. Üçüncü aşamada ise 11 Mayıs 2006 tarihinde, Bursa Uludağ’da yapılan ve tüm perakendeci derneklerinin katılımı ile gerçekleşen zirvede TPF’nin kurulması kararı alındı. Perakendecilerin çatı örgütü konumunda olan TPF’nin, toplam 16 derneği bulunmaktadır. İstanbul, Ankara, Ege, Karadeniz, Batı Karadeniz, Bursa, Konya, Çukurova, Güneydoğu, Kayseri, Akdeniz, İpek Yolu, Van, Doğu Anadolu, KKTC ve BEYPER ülke çapındaki faaliyetlerine aralıksız devam etmektedir. Perakende sektöründe doğabilecek sorunları çözmeyi, yerel perakendeciler arasında dayanışmayı sağlamayı kendine görev edinen TPF, çalışmalarını hayata geçirirken uyum, güven ve işbirliği ilkelerinden hareket etmektedir. 


ŞEHRİVAN EKONOMİ: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim