ŞEHRİVAN ÖZEL: YUNUS EMRE AYKAÇ / MENDUH ÇALIŞKAN - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle Türkiye’de genç isimler yeni dönemde siyasete hızlı bir giriş yaptı. Bu dönem AK Parti’ye müracaat eden 7 bin 329 kişinin tam 468’ini 18-25 yaş arası gençler oluşturdu. Van’da da genç adayların sayısı dikkat çekerken bu isimlerden birisi olan Muhammed Beheşti Yaşar kısa sürede kentte göz dolduran isimlerden biri oldu. Adaylık sonrası kentteki temasları ve ilçelerdeki ziyaretleri ile birlikte vatandaşlarla buluşup sohbet etme imkânı bulan Yaşar, bu ziyaretleri sonrasında edindiği izlenimlerini ve adaylık sürecini Şehrivan aracılığı ile paylaştı. Kentin en önemli sorunlarına dikkat çekerek, Çevre Yolu’nu ve diğer ulaşım sorunlarına değindi. Yaşar, kentteki benzeri önemli konulara ek olarak genç bir adayın neden gerekli olduğunu da vurgu yaparak Van’ın yüzde 70’i genç olan bir nüfus sahip olduğu, gençliğin de en az en ücra köylerdeki vatandaşlar kadar yüreklerine dokunulmayı beklediğini belirtti.

 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle Türkiye’de genç isimler yeni dönemde siyasete hızlı bir giriş yaptı. Bu dönem AK Parti’ye müracaat eden 7 bin 329 kişinin tam 468’ini 18-25 yaş arası gençler oluşturdu. Van’da da genç adayların sayısı dikkat çekerken bu isimlerden birisi olan Muhammed Beheşti Yaşar kısa sürede kentte göz dolduran isimlerden biri oldu. Adaylık sonrası söylemleri ile kentteki temasları ve ilçelerdeki ziyaretleri ile vatandaşlarla buluşup sohbet etme imkânı bulan Yaşar, bu ziyaretleri sonrasında edindiği izlenimlerini ve adaylık sürecini Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

 

 

24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak seçim için geri sayım devam ederken milletvekili aday adaylığı ile ilgili hızlı süreç de sürüyor. Van’da ve Türkiye’de yapılan temayüllerden sonra adaylar Ankara’daki mülakatlara katılmak üzere başkentin yolunu tutarken, alt komisyon ilk elemeyi yapacağı görüşmelere başladı. Bu anlamda süreç hızlı bir şekilde ilerlerken daha Ankara’ya varmadan Van’da belli isimler sürecin en çok dikkat çeken simaları oldu. Bu isimlerden birisi de Muhammed Beheşti Yaşar oldu. Genç adaylardan en çok ilgi gören aday olan Beheşti, mimarlık görevinin yanında yürüttüğü işadamlığı, akademik çalışmaları ile de dikkat çekiyor. Ankara öncesi Van’da yaptığı hızlı bir ziyaret turuna rağmen hem ilçelerde hem kent genelinde oldukça olumlu tepkiler de alan Yaşar, STK’ları gezdi, teşkilatlarla buluştu, köylerde vatandaşların derdini dinledi. Kısa ama dolu bir ziyaret ağından sonra Ankara’ya doğru yol alan Yaşar, Ankara ziyareti öncesi Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede, önemli tespitler paylaştı. Genç ve Van’ın sorunlarını iyi bilen ve iyi okuyan bir isim olarak değerlendirmeler yapan Yaşar, Van’ın genel durumunu ve sorunları çözmeye hazır bir ‘gençlik’ olarak AK Parti’de siyasete hazır olduğunun altını çizdi.

 

GENÇ BİR İSİM OLARAK ÇOK İLGİ GÖRDÜ

 

Hızlı bir süreçte hemen ilçe teşkilatları ile temayülde önce bir araya gelen Yaşar, burada gittiği tüm parti teşkilatlarında ve ilçelerde ilgi gördü. Genç ve başarılı bir isim olarak dikkat çeken Yaşar, tüm Ak Partililerin de sıcak bir şekilde karşıladığı isimlerden birisi olarak öne çıktı. Bu anlamda teşkilat ziyaretlerinin oldukça verimli geçtiğini söyleyen Yaşar: “Genç bir isim olarak siyasete girmek belki de biraz heyecan ve tedirginlik yaratıyor. Fakat ben teşkilatlarımızı ziyaret ettikten sonra doğru bir karar verdiğime emin oldum. Bu kentin genç isimlere de ihtiyacı olduğu ortak kanaate dönüştü. Çok güzel tepkiler aldım ve destek gördüm.” Dedi.

 

 

KÖYLÜLERİ DİNLEDİ, VATANDAŞLA EL SIKIŞTI

 

Ardından Ak Parti il teşkilatının SKM görevlendirmesi ile köylere giden Yaşar, Muradiye’ye bağlı Gönderme ve Gümüştepe köylerini ziyaret etti. Beraberinde ilçe teşkilat yönetiminden isimlerle birlikte İran sınır hattındaki köyleri ziyaret eden Yaşar, burada da vatandaşın yoğun ilgisi ile karşılaştı. Vatandaşın sorunlarını dinlediğini, o anda siyasete henüz girmeden çözüm üretme çabasında olduğunu belirtti. Ziyaretler sonrası değerlendirmelerde bulunan Yaşar: “Ziyaret ettiğim köylerde gördüğüm şey insanların Ak Parti’den büyük beklentileri olduğuydu. Bölgede bir süre önce oluşturulan baskı ortamı yok artık. Operasyonlar ve atılan adımlar insanlarda oluşturulan o baskıyı bitirmiş. Fakat siyaseten orda olmamız ve vatandaşımızı elini sıkmanın vakti gelmiştir. Bölge insanının çok büyük beklentileri yok. Bizim insanımız yüreklerine dokunulmasını istiyor. Allah’ın izniyle biz ilk ziyaretimizde bunun sözünü verdik. Temsiliyet alırsak da hem sürekli ellerini sıkacak hem de onların yol, su gibi bizler için ufak onlar için büyük sorunlarına çözüm üreteceğiz. (Sorunların çözülmesini yönünde yetkililere destek olarak süreci hızlandırmaya çalışacağız.)” Dedi.

 

 

“VAN’IN SORUNU İLÇELER KADAR KÜÇÜK DEĞİL”

 

Van’ın bir büyükşehir olduğuna vurgu yapan Yaşar, kentin merkezindeki sorunların ilçelere nazaran daha farklı olduğuna vurgu yaparak, bu noktada gençliğin de en büyük derdi olan işsizliğin temel sorun olduğuna vurgu yaptı. Yaşar: “Biz ilçelerde olduğu gibi kent merkezinde de ziyaretler yaptık. Ki bunun öncesinde de Van’da yaşadığımız için kentin temel sorunları konusunda geçmişimizde bir birikim vardı. Fakat bir kez daha gördük ki: Bu bölgenin en önemli sorunu işsizliktir. Özellikle genç nüfusa yönelik verileri incelediğimizde işsizlik oranlarının bölgemizde ve şehrimizde ülke geneline göre daha fazla olduğunu görüyoruz. Yine gençlerimizi terör ve kötü çevrelerin tuzağına iten en önemli sebepte işsizliktir. Bunun dışında bağımlılık. Sadece uyuşturucu değil teknolojiye olan kötü yöndeki bağımlılık. Artık teknoloji devrindeyiz. Teknoloji hayatımızın her yerini sarmış hayatımızın merkezine oturmuş durumda. Biz teknolojiyi çocuklarımızın hayatından kendi hayatlarımızdan çıkartamayız. Aksine bizim sektörü daha verimli kullanacak çalışmalar yürüterek daha müspet, daha güvenilir ve temel değerlerimiz ile uyumlu bir hale getirmemiz lazım. Van avantajları olduğu kadar dezavantajlarının da büyük olduğu bir şehir. Mesela sınır şehri olmamız turizm ve ekonomi yönünden bizlere avantaj sağladığı kadar uyuşturucuya kolay erişim ve terör gibi sorunlar yönüyle de çok ciddi dezavantajlar sunuyor.”

 


 

VAN’I RAHATLATMANIN VAKTİ GELDİ

 

Yaşar kentin diğer sorunları noktasında ise: “Bir diğer problem ise plansız imar ve çarpık kentleşme. Hatta Van özelinde bu durumun daha uçlarda olduğunu da söylemek mümkün. Şehrimiz sadece cumhuriyet kısmen de Maraş ve Sıhke caddelerine sıkışmış durumda. Bir milyon yüz bin gibi bir nüfusa sahip olmasına rağmen bu bağlamda şehrimizin pek çok konuda yarı nüfusuna sahip şehirlerden bile geride kaldığını görüyoruz. Büyükşehir olmasına rağmen halen birkaç caddeden sıyrılamayan kenti artık rahatlatmanın vakti geldi.” Dedi.

 

TÜM SORUNLARA HAKİM!

 

Yaşar, kentin en çok konuşulan ve tartışılan sorunları da hâkim bir şekilde çözüm sunacak söylemlere yer verirken, özellikle Çevre Yolu gibi önemli konularda şu ifadeleri kullandı: “İmar ve çarpık kentleşme sorununa gelince bölgedeki birçok kent bunu başardı. Kentimizin en büyük sorunlarından olan ‘imarsızlık’ sorunu bir hastalık gibi her geçen yıl yayılarak geleceğimizi tehdit ediyor. Biz Çevre Yolu’nu açarak, Sahil Yolu oluşturarak, ulaşım master planı yaparak, yerel yönetimler ve kentleşme ciddi çalışmalar yürütmüş, alanına hâkim kimselerle ortak çalışarak bu sorunları çözeriz. Planlı bir kentleşme vizyonu Allah’ın izniyle turizmden ekonomiye şehrimizi her alanda kalkındırarak önce Van’ımıza sonra Van üzerinden bölgemize emin bir gelecek temin edecektir. Milletvekili görevine seçilmek nasip olursa fırsat bulduğum her an Van’da olacağım. Milletvekilinin görev ve sorumlulukları belli. Yatırımların takibi, problemlerin çözümü için çaba ve mesai sarf edeceğim Van’ın ve özellikle Vanlı gençlerin problemlerini çözmek için sonuna kadar uğraşacağım. Burada hepimizin ortak paydası olan Van'ın geleceğine yön verebilmek için çıktığımız bu yolda, halkımızın yanında olacağız. Van’ı ileriye taşımak ve daha yaşanabilir bir şehir haline getirmek için çalışacağız. Nasip olurda Milletvekili olursak kentimizin sorunlarını çözmek ve yatırımları Van’a getirme adına seferber olmak bizim birinci önceliğimiz olacaktır.”

 

 

“ÇOCUKLAR, GENÇLER İLGİ İSTİYOR”

 

Çok önemli noktalara değinerek gençliğin ve çocukların da özel ilgi görmesi gerektiğine vurgu yapan Yaşar: “Bölgemizde özellikle çocuklar yeterli ilgi ve eğitimi görmediği için dinden uzaklaşıyor. Ahlaki, insani ve İslami değerler üzerinden çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Bunun içinde öncü kuruluşlarımız vardır. Bizlerin devletimizin bu konuda gençlere açılan penceresi rolündeki Gençlik ve Spor Bakanlığı ve İl Müdürlükleri ve gençlik üzerine çalışmalar yürüten STK’larımızla koordineli bir şekilde sürece dahil olarak gençlerimizin katılımını sağlayacak bu çalışmaların çekim gücünü artıracak argümanlar eklememiz gerekiyor.”

 

VAN’DA GENÇ BİR VEKİL NEDEN ŞART?

 

Çocuklar kadar gençliğin durumuna da değinen Yaşar, bu noktada ilginç istatistikler de vererek Van’da genç bir adayın neden gerekli olduğuna da vurgu yapmış oldu. Yaşar, konuyla ilgili olarak: “Türkiye genç nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bir ülke. İlimizde de genç nüfusun azımsanamayacak bir oranda olduğunu görüyoruz. Van’ın nüfusuna Van 2017 yılına ait nüfus verilerine göre 21,6 yaş ortalamasına sahip bir şehir. Bununla birlikte 0-30 yaş arası nüfus ise ilimiz nüfusunun yaklaşık 70’lik bir değerine tekabül ediyor. Bu perspektifle baktığımızda gençleri daha iyi temsil edebilecek kendi yaş gruplarından birinin milletvekili olması gerektiğini düşünüyorum. Elbette bu yaşça daha büyük adayların bu sorumluluğu yüklenemeyeceği ya da layıkıyla yerine getiremeyeceği anlamına gelmiyor. Burada söylemek istediğim kendileriyle akran bir vekilin, gençlerin ihtiyaçlarını, istek ve arzularını daha iyi anlayabileceği ve büyüklerimizin tecrübeleri ışığında bunları karşılama gayreti göstereceğidir.”

 

MUHAMMED BEHEŞTİ YAŞAR KİMDİR?

 

25.06.1992 tarihinde Van’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini sırasıyla Van’ın Muradiye ve İpekyolu ilçelerinde tamamladı. 2010 yılında Van Atatürk Anadolu Lisesinden mezun oldu. 2016 yılında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Mimarlık (100 İng.) Bölümünden mezun oldu. 2015 yılı Mart ayından itibaren tasarım ve mimarlık odağında çeşitli meslek prensiplerinden öğrencilerin ve akademisyenlerin dahil olduğu etkinlikler düzenleyen ‘Tasarım Günlükleri Platformu’nun kurucusu ve Genel Koordinatörüdür. 2017 Mart ayından itibaren kurucusu olduğu Sofa Mimari Tasarım Stüdyosunda serbest mimarlık hizmetleri vermektedir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Peyzaj Mimarlığı Bölümünde Yüksek Lisans okumaktadır. Yüksek Lisans Programında Kamusal Mekan Politikaları, Kamusal Yeşil Alan Politikaları ve Kent Kimliği gibi konularda çalışmalarını sürdürmekte olup YYÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünde Misafir Öğretim Görevlisi olarak ders vermektedir.

Editör: TE Bilisim