Maliye Bakanı Naci Ağbal, yakın bir geçmişe sahip vergi borçlarının ve mükelleflerinin tahsilat konusunda yakın takibe alınacağını kaydederek, “Bütün gayretimizi yakın vadede oluşmuş olan takipli alacaklara vereceğiz. Alacağın yapısına baktığımız zaman 60-70 bin civarında orta bir mükellef grubu var. Bunların borç miktarı 100-400 bin arasında değişiyor. Bu gruba özellikle bire bir görüşmek takibe almamız gerekiyor" dedi.

Bakan Ağbal, Afyonkarahisar'da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen “2016 Yılı Çalışma ve Hedeflerinin Değerlendirilmesi" toplantısına katıldı.

Gerçekleştirilen toplantıda vergi borçlarının ve mükelleflerin takibe alınarak tahsilatı konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı personellerine seslenen Bakan Ağbal, “Özellikle vergi dairesi başkanı arkadaşlarıma söylüyorum 2016 yılında bizim ortaya koyduğumuz yaklaşık 459 milyar lira vergi geliri tahsilat hedefimiz var. Bu hem cari dönem tahakkuklarından hem de geçmiş dönem takipli alacaklarından kaynaklanıyor. Bizim mutlaka ve mutlaka bütçe kanununda konulan bu hedefi yakalamamız lazım. Onun için cari dönem tahakkuk tahsilat oranını daha yukarıya çekmemiz lazım. Gelir idaresindeki arkadaşlarımız geçmiş dönemle uyumlu bir tahsilat hedefi koymuşlar. Bana göre onu da yukarıya çekmemiz lazım. Çünkü tahakkuk tahsilat oranı ne kadar yukarıya gelirse alacak stokundaki birikme de o kadar daha az olacaktır. O yüzden tahakkuk tahsilat oranı arttırmanın yolu gönüllü vergi uyum programları uygulamak. Yani mükellefin borcunu vadesinde süresinde ödemesini sağlayacak tedbirler uygulamak. Borç ödenmedikten sonra takip etmek değil belki ödeme aşamasında da takip etmek gerekiyor" diye konuştu.

 

“TAHSİLAT KONUSUNDA ORTA GRUP MÜKELLEFLERE AĞIRLIK VERİLECEK"

Yakın bir geçmişe sahip vergi borçlarının ve mükelleflerinin tahsilat konusunda yakın takibe alınacağını kaydeden Bakan Ağbal, “İlk odaklanmamız gereken alan vadesi henüz geçmiş yakın dönem alacaklar. Bu alacakların tahsil edilme potansiyeli çok önceki yıllara göre kalmışlardan daha fazla. O yüzden bütün gayretimizi yakın vadede oluşmuş olan takipli alacaklara vereceğiz. Alacağın yapısına baktığımız zaman 60-70 bin civarında orta bir mükellef grubu var. Bunların borç miktarı 100 bin ile 400 bin arasında değişiyor. Bu gruba özellikle bire bir görüşmek takibe almamız gerekiyor
6552 sayılı kanunun uygulaması devam ediyor. 4 milyon 570 bin mükellef yeniden yapılandırma kanununa müracaat etmiş şu ana kadar yaklaşık 9.7 milyar lira tahsilat olmuş. Yeniden yapılanma kanunun uygulaması devam ediyor. Bu uygulamada yarıya geldik. Burada da özellikle ödeme alışkanlığı olup da sistem içinde kalan mükellefleri mutlaka yakın takibe alın. Siz ne kadar yakın ilgi gösterip onların sistemde kalmasını teşvik edecek olursanız o kadar bu kanunun başarılı olacağını düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

 

“2016 YILINI TAHSİLAT SEFERBERLİĞİ YILI OLARAK GÖRÜYORUM"

Son olarak 2016 yılını tahsilat seferberliği yılı olarak gördüğünü aktaran Bakan Ağbal, şunları söyledi:
“Mayıs ayında almış olduğumuz ikinci geçici beyannamesi bir önceki yıla göre yüzde 33.5 artışı ifade ediyor. Özellikle bankacılık sektöründen daha fazla üzere kurum geçici beyannameleri gösteriyor ki ekonominin en azından firmanın boyutunda işletme karlılığı ve iç talep iyi gidiyor. Bizim bunu yatırım istihdam ve ihracatla desteklememiz gerekiyor. 2016 yılını tahsilat seferberliği yılı olarak görüyorum."

Editör: TE Bilisim