ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - Eğitim-Öğretim yılı başladı. Kentteki öğrencilerin büyük bölümü okul servisleri ile okullarına gidiyor. Fakat veliler endişeli. Zira son zamanlarda yaşanan kaçırma olaylarından sonra çocuklarını bindirdikleri servislerle ilgili ciddi tedirginlikler var. Sosyal medyada uyarılar yapılmaya devam ederken en yetkili isimlerden birinden de Vanlılara önemli bir çağrı geldi.

 

Gün geçmiyor ki yeni bir çocuk kaçırma ile ilgili yeni bir duyum gelmesin. Hem ülke genelinde hem de Van’da kaçırma olayları kaçırılma olayları konuşulmaya devam ederken Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’ndan konuyla ilgili hayati uyarılarda bulundu. Daha bir kaç gün önce üniversite öğrencisi bir genç kızın kimliği belirsiz bir grup tarafından kaçırılması haberi Van’da yeni bir tedirginlik yaratırken, eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte gözler de okul servislerine çevrildi. ‘S’ plaka ile öğrenci taşıyan okul servislerini bekleyen çocukları türlü yöntemlerle kandırıp aracına bindirmeye çalışanlarla ilgili sosyal medya da uyarılar yapılmaya devam ederken Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul, bir kez daha uyarısın tekrarladı. Şehrivan’a özel açıklamalarda bulunan Tuğrul, ne olursa olsun velilere ‘S’ plakası bulunmayan araçlara öğrenci teslim edilmemesini söyledi. Tuğrul bununla birlikte Van’daki servis fiyatları gibi konularla ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

 

BÜYÜK OYUN OYNUYORLAR

Öğrencilerin büyük bölümü okullara servis ile gidiyor. Özellikle ilkokul çağındaki öğrencileri gözüne kestiren çeteler çocukları kandırma konusunda büyük oyunlar oynuyor. Bunlar arasında en çok konuşulanı ise geçtiğimiz günlerde Van Şoförler Odası tarafından da paylaşılan bir uyarı oldu. Şöyle ki: Ev ve apartman önünde tek başına servis bekleyen çocukları gözüne kestiren fırsatçılar S plakası olmayan araçlarla gelip okul servisinin bozulduğunu söylüyor. Öğrenciye servis değişikliği olduğu yalanını söyleyip aracına bindirip kandırıyor. Bu durumla ilgili şikayetler artmaya devam edince ardı ardına uyarılar geldi.

 

“KORSAN SERVİSLERE DİKKAT EDİLMELİ”

Türkiye’deki en iyi servis taşımacılığını yaptıklarını söyleyen Tuğrul şöyle devam etti: “Biz gerçekten gururla söylüyoruz Türkiye’nin en iyi servis taşımacılığını yapan yerlerden biriyiz. Bazen basında izleyip okuyoruz. Servis aracında 30 ya da 40 öğrenci indi diye. O araçlar S plakalı araçlar değil. Onlar korsan taşımacılık yapanlardır. Biz ailelerden özellikle rica ediyoruz. S plakalı değilse kesinlikle öğrencilerini teslim etmesinler. Özellikle şoför değişikliği konusunda çok dikkatli olsunlar. Arkadaşım gitti ben geldim açıklamalarına çok dikkat edilmeli. Böyle bir şey kesinlikle kabul edilemez. Ailelerin bu konularda yardımcı olmalı.”

 

 

TUĞRUL: SÜREKLİ DENETLENEN ARAÇLARDIR

Servislerin hijyenine dikkat edilmesi uyarısında bulunan Başkan Tuğrul, “Seviş araçları bizden uygunluk belgesi almalı. Emniyet tarafından sürekli denetlenir, kooperatif tarafından sürekli denetlenir. Özellikle araçların hijyenik olması çok önemli. Sonra emniyet kemerinin mutlaka olması şart. Servis araçlarında her koltukta emniyet kemeri var ve araçların arkasında, sağında ve solunda logolar olmalı. Ancak sıradan bir araç taşıma yapıyorsa ve velide çocuğunu bu araçlara teslim ediyorsa doğacak olan sorunda bizi sorumlu tutmamalı. Etik değil her şeyden önce. Velinin mutlaka bu konularda çok dikkatli olması lazım. Servis araçlar sürekli denetlenen araçlardır.” Dedi.

 

VATANDAŞ FİYATTAN DA YAKINIYOR

Öte yandan son zamanların tartışılan diğer konusu ise ücretlendirmeler. Okulların açılmasıyla birlikte en çok konuşulan konulardan birisi olan servis ücretleri de velilerin diğer bir derdi. Bu konuda Gazetemize konuşan vatandaşlardan Sadi Soydan, servis ücretlerinin yüksek olduğunu savundu. Soydan, “Servis ücretleri bana göre yüksek. Geçen seneye göre yüksek. Benim 2 öğrencim var. İkisi de servisle okula gidiyor. Sadece 500 lira servise veriyorum. Bu yüksek bir ücret. Diğer illeri bilmiyorum. Ancak bu kötü bir durum. Bu konuda bir hafifletme yapılması talebim var.” Dedi.

 

“GÜZEL BİR SİSTEM GETİRİLMELİ”

Soydan okul servis ücretlerinin yüksek olmasını eğitim sistemine bağlayan Soydan şöyle konuştu: “Aslında eğitim sisteminde dolayı biraz servis ücretleri böyle oldu. Şimdi çocuklarınız güzel bir okula giderse gelecekleri adına önemlidir. Ancak çok iyi olmayan okullara gittiği zaman veliler olarak biz de üzülüyoruz. Eski sistem olsaydı normal lisede kendi evlerine yakın olan adreslerdeki okullara giderlerdi. TEOG’un kalkmasından sonra inşallah bu sistem yeniden gelir. Çünkü biz yine servis ücreti versek bile durumu hiç olmayan insanlar var. İnşallah güzel bir sistem gelir.”

 

ERGÜN: YETKİLİLER SORUNA ÇÖZÜM BULMALI

Vatandaşlardan Haydar Ergün ise, “Servis ücretleri yüksek. Bu yüksek servislerin yanı sıra ayrıca çok fazla korsan var. Yetkililerin hem korsanlar için hem de yüksek fiyatlar için bence görüşmeler yapması gerekiyor. Sadece Van değil. Benim başka illerde de akraba ve arkadaşlarım var. Onlarda bu konudan çok sorun yaşıyorlar. Hükümetin, bakanlığın bu bir çözüm bulmasını istiyor ve talep ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

TUĞRUL “İDDİALIYIZ” DEDİ

Öte yandan Fiyatların yüksek olması eleştirileriyle ilgili de gazetemize konuşan Van Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul ilk olarak şunları söyledi: “Biz yine de iddialıyız. En ucuz servis taşımacılığı Van’da yapılıyor. Servis taşımacılığı ile ilgili Türkiye’de ilk beşe girecek servis filosuna sahibiz. Şoför, yardımcı eleman ve servis aracı olarak da en iyiler arasındayız. Sabahın altısında, beşinde öğrenciyi evinden alıyor ve tekrar evine bırakan bir kadroya sahibiz. Biz servis taşımacılığının yüksek olmadığını ve Türkiye’deki en iyiler arasında olduğumuzu iddia ediyoruz ve en iyi hizmeti de biz veriyoruz.“

 

ÜCRETLER 145 İLE 270 LİRA ARASINDA

Fiyatlarla ilgili de bilgiler veren Tuğrul son olarak şunları söyledi: “Fiyatlar 145 ile 270 lira arasında değişiyor. Bu da mesafeye bağlı olarak değişiyor. Şehir içinde taşıma yapan araçlar 145 lira alırken, kampüsten Edremit Hürriyet kolejine taşımacılık yapan servis ise farklıdır. Mesafeye bağlı olarak fiyatlarda kilometreye göre ayarlanıyor. Herkesin bize destek olmasını bekliyoruz. Sürekli hata şoförde aranmamalı. Herkesin üzerine düşeni yapması çok önemli.”

 

TUĞRUL VATANDAŞLARA ÇAĞRIDA BULUNDU

Şikayetleri kendilerine iletilmesi noktasında vatandaşlara seslenen Tuğrul, “Şikayetler olabilir, şikayetler var ise direk bize bildirsinler. Nihayetinde kardeş indirimi de var bizde. Okullarımızın uzaklığına göre fiyatlar artabilir. Vatandaşlar haklı olabilir. Asgari ile çalışan bir vatandaşın 3 öğrencisi var ise aklıdır fiyat konusunda. Ama ne yazık ki aynı durum bizim içinde geçerlidir. Akaryakıt giderleri, şoförün gideri, aracın yıpranması vs. konularında bizde zor durumda kalıyoruz. Örneğin S plakalı olan bir aracımız yalnızca 8 ay çalışabiliyor. Geri kalan 4 ayda yatıyor. Çünkü S plakalı araçlar yalnızca öğrenci taşıyabilir. Bu aracın vergileri sürekli ödenmek zorunda. Sürekli şoför değiştirmek gibi bir lüksümüz yok. Çünkü öğrencinin adresini en iyi var olan şoför bilir.” Diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim