2013 yılında özelleştirilen ve Türkerler Holdinge devri yapılan Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş 2016 yılı çalışmalarını ve 2017 yılı projelerini kamuoyuyla paylaştı. Bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla çalışma ve projelerini açıklayan VEDAŞ yetkilileri, 2016 yılı içerisinde 130 proje yapıldığını, 2017 yılında ise bölgeye 200 milyon TL yatırım yapmayı planladıklarını dile getirdi.

 

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) 2016 yılında yaptıkları çalışmaları ve 2017 yılında gerçekleştirecekleri projelerini kamuoyu ile paylaştı. Bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla çalışma ve projelerini açıklayan VEDAŞ, 2017 yılında enerji kesintilerinin önüne geçmek ve kayıp kaçağı en aza indirmek için bölgeye 200 milyon TL yatırım yapacaklarını açıkladı. Basın mensuplarına çalışma ve projelerini sunum şeklinde açıklayan VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, çalışmalarının Van, Muş, Bitlis ve Hakkari sınırları içerisinde bulunan 47 bin 368 kilometrelik alanda 27 ilçe ve bin 431 köyü kapsadığını söyledi. 2016-2020 uygulama dönemine ilişkin yatırım planı oluşturduklarını aktaran Okuducu, “2016 yılı yatırım programı çerçevesinde 10 adet enerji nakil hattı, 9 adet şehir şebekesi, 67 adet köy şebekesi, 5 adet yeraltı kablolu aydınlatma ve farklı karakteristiklerde toplam 130 projeyi gerçekleştirdik.” Dedi.

 

 

2017 YILINDA 200 MİLYON TL YATIRIM

2016 yılında 80 milyonun üzerinde yatırım yaptıklarını söyleyen Okuducu, 2017 yılındaki hedeflerinin ise 200 milyon TL olduğunu belirtti. Okuducu, “2017 yılında bölge genelinde 200 milyon TL yatırım yapmayı planlıyoruz. Önceki yıllarla karşılaştırıldığında rekor seviyede olan bu yatırıma ilişkin projelerimizi uzman mühendislerimizle hazırladık. 2017 yılında bölge genelinde 67 adet enerji nakil hattı yeniden yapılacak ya da mevcut enerji nakil hattı yol boyuna alınacaktır. Bu sayede tedarik sürekliliği ve kesinti sürelerinin asgari seviyelere çekilmesi sağlanacaktır. 57 noktada kesici ölçü kabini tesis edilerek branşman noktalarından gelen arızaların durdurulması, bu sayede ana dağıtım hattı ve bağlı kullanıcıların kesintiden etkilenmesi önlenecektir. Söz konusu faaliyet bölgesindeki elektrik dağıtım hizmeti, VEDAŞ Şirket Müdürlüğü ve 4 il müdürlüğü tarafından verilmektedir” Dedi.

 

“ENERJİ KALİTESİNİ ARTTIRACAĞIZ”

2017 yılı içerisinde trafo binalarının yeniden onarılacağını da aktaran Okuducu, “Trafo binalarının onarımı yapılacaktır. Onarımı yapılamayacak durumdaki trafo binalarının yeniden inşası yapılacaktır. İmar planına göre yolda kalan veya can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden tesislerin yer değişikliği yapılacaktır. Hakkari ilinde gerilim dönüşümü yapılarak şebekenin tamamı 36 kw yapılacaktır. Bu kapsamında gerilim dönüşümü yapılan yerlerde trafo ve izolatörlerin tamamı değiştirilecektir. Havai hatların yer altına alınması ve kötü görünümlü binalarımızın yenilenmesi ile kent estetiğine önemli katkılar sağlanacaktır. Ayrıca, bölgemizde uzun süre etkili olan olumsuz hava şartlarından şebekelerimiz büyük oranda korunmuş olacaktır. Direk deplaseleri ile yaya ve araç trafiğine kolaylık sağlanacaktır. Gerilim dönüşümü çalışması ile enerji kalitesi arttırılacaktır. Trafoların yenilenmesi, hatların elden geçirilmesi ve izolatör değişimi ile daha kaliteli ve kesintisiz enerji halkın hizmetine sunulacaktır.” Dedi.

 

 

“ARIZAYA MÜDAHALE SÜRESİ AZALACAK”

Sadece merkezde değil birçok mahalle ve köyde de yeni çalışmalar yürüteceklerini ifade eden Okuducu, “Köy şebekelerinin ve enerji nakil hatlarının yenilenmesi, eski şebekenin tamamının sökülerek beton direkli ya da beton direğin kullanılamayacağı yerlerde demir direkli şebeke yapılması sonucunda uzun ömürlü ve estetik olmasının yanı sıra elektrik arızaları minimize edilecektir. Trafo merkezlerindeki eski hücrelerin teknolojik hücrelerle değiştirilmesi ile enerjimizin dağıtımını çağın gereklerine (SCADA/DMS) uygun olarak yapılacak ve olası arızalara müdahale süremiz kısalmış olacaktır. Bölge genelinde enerji altyapısına rekor bütçe ayırarak tarihin en kapsamlı yatırımı gerçekleştirilecektir.” Dedi.

 

“HER YIL 400 TRAFO ARIZALANIYOR”

2016 yılı süresince bölge genelinde 93 adet araç ve 590 adet personel ile 7/24 hizmet verildiğini ifade eden Okuducu, “2017 yılında, arıza onarım bakım faaliyetleri için 217 yeni personel istihdam edilmiş ve 31 adet yeni araç takviyesi yapılmıştır. Personel sayımız 807’e, araç sayımız 124 adete çıkmıştır. Bölgede her yıl 400’e yakın trafo arızalanmaktadır. Tüketicilerin tedarik sürekliliğini en üst düzeye çıkarmak için 2016 yılı içerisinde özel trafo bakım ekipleri kurulmuş ve olumlu sonuçlara ulaşılmıştır. 2017 için hedefimiz ikili hanelere indirmektir.” Şeklinde konuştu.

 

 

OKUDUCU: GEVAŞ MEYVE VERMEYE BAŞLADI

İlk olarak Gevaş ilçesinde hayata geçirilen yeni bir sistemi de basın mensuplarıyla paylaşan Okuducu, “Van’ın Gevaş ilçesinde 2015 yılında yapmış olduğumuz AR-GE projesi kapsamında ilçedeki tüm abonelerin sayaçlarını uzaktan açma, kesme ve okumaya elverişli PLC sayaçlar ile değiştirdik. İlçede bulunan ve 183 adet trafo postamızdan beslenen toplam 7 bin 665 adet abonenin sayaçları PLC sayaç ile değiştirilmiştir. Proje kapsamında abone sayaçları bağlantı direkleri üzerine monte edilerek müşterinin sayaca müdahale, sayaç öncesinde harici hat çekme gibi kaçak kullanım yöntemlerinin önüne geçilmek istenmiştir. Proje sayesinde Gevaş ilçesinde yüzde 65 olan kayıp kaçak oranı yüzde 15’in altına düşmüştür. Bununla birlikte kaçak kullanım sebebi ile oluşan arızalar ortadan kalkmış olup bölgenin toplam arıza sayıları yarı yarıya düşmüştür.” Dedi.

 

GELEN ÇAĞRILARA ÖZEL İLGİ!

Çağrı merkeziyle ilgili de bilgiler veren Okuducu, “Çağrı Merkezlerimiz, ülkemizin her noktasından gelen çağrıları kayıt altına alarak tüketicilerimize hızlı ve doğru bilgi verebilmek için 7/24 görev yapmaktadır. 2016 yılında çözüm merkezimize toplam 1 milyon 774 bin 437 çağrı ulaşmıştır. 40 müşteri temsilcisi, 4 backoffice müşteri temsilcisi, 6 takım lideri ve 1 Çağrı Merkezi Yönetmeni görev yapmaktaydı. Sesli Yanıt Sistemi sistemimiz sürekli güncel tutularak hizmet vermektedir. 28 Şubat 2017 yılı itibari ile çağrı merkezimizde 1 Çağrı Merkezi Yönetmeni, 6 takım lideri, 8 backoffice, 61 müşteri temsilcisi olmak üzere toplamda 75 kişi çalışmaktadır. TEİAŞ kesintileri dışında, çağrılar cevaplanmakta ve sürekli olarak takibi sağlanmaktadır.” Dedi. Toplantıya VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu’nun yanı sıra VEDAŞ Van İl Müdürü Beytullah Özbayram, VEDAŞ Sistem İşletme Grup Müdürü Erdener Özeler, VEDAŞ Yatırım Grup Müdürü Orhan Gültepe VEDAŞ EPID Grup Müdürü Mehmet Alemdağ ve VEDAŞ Müşteriler Grup Müdürü Fatih Talay katıldı. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN

FOTOĞRAF: VEYSEL İZGİ

 

Editör: TE Bilisim