Van’ın Büyükşehir olması öncesindeki eski ihtişamından uzak olan İl Koordinasyon Kurulu toplantılarının ‘Temmuz’ ayı toplantısı kâğıt üzerindeki projelerin okunması ile gerçekleştirildi. Kurumlar yaptıklarını ve yapmayı amaçladıkları projeleri konuşurken toplantıya kurumların ‘elektrik’ tepkisi damga vurdu. Yerel yönetimler ve diğer kurumlar VEDAŞ’ın direklerinden sitem ederken Vali Yardımcısı espri bir şekilde ‘Bu kadar da VEDAŞ’ın üzerine gitmeyin’ diyerek esprili bir yaklaşım sergiledi. Toplantının bir diğer önemli konusu da Kalecik TOKİ’nin su sorunu olurken AFAD ve Tuşba Belediyesi sorumluluğun VASKİ’de olduğunu belirtti. Toplantıya 3 toplantıdır katılmayan VASKİ’nin davet edilmediği konusu gündeme getirilinci de Vali yardımcısı tepki göstererek tüm kurumların çağrıldığını ama VASKİ’nin katılmamaya devam ettiğini belirtti.

 

İl Koordinasyon Kurulu Temmuz ayı toplantısı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıyı Van Vali Yardımcısı Vefa Kaya yönetti. Vefa Kaya öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıya belediyeler, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Tuşba Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda belediyeler ve kurum kuruluşlar projeleri hakkında bilgiler verdi. Çoğu kurum ve belediyenin projeleri 50, 60’tan 100’e kadar çıktı. Açıklanan projelerin tutarları ise 200 milyonlara kadar çıktı. Koordinasyon toplantısında projeler açıklandı ancak bu projelerin sadece kâğıtlarda üzerinde mi kalacağı yoksa hayata geçirileceği ise merak konusu oldu. Projelerin yanı sıra toplantının diğer en önemli maddesi ise VEDAŞ oldu. Gerek belediyeler gerekse de diğer kurumların en çok şikâyetçi olduğu VEDAŞ yetkilisinin yaptığı açıklama ise hiç kimseyi tatmin etmedi. Yol orasında bulunan direkler, kesintiler, aydınlatmalar ve okul öncesi üniversitede yaşanan sorunlara VEDAŞ yetkilisinin cevabı aynı oldu: “Projelerimizi hayta geçireceğiz. Çalışmalarımız var. Elektrik trafolarını ve direkleri değiştiriyoruz.” İşte dün gerçekleştirilen o toplantı ve o toplantıda yaşanan önemli gelişmeler…

 

BÜYÜKŞEHİR’DEN 113 PROJE!

Toplantı ilk olarak belediye temsilcilerinin ve kamu kurum kuruluşları temsilcilerinin yaptıkları projeler hakkında verdikleri bilgiler ile başladı. İlk olarak söz alan Büyükşehir Belediyesi temsilcisi Suat Türk, büyükşehir belediyesinin projeleri hakkında bilgiler verdi. Türk, “Toplam proje sayımız 113’tür. Toplam proje tutarı 213 milyon TL’dir. Bu projelerimizin parasal gerçekleşme oranı yüzde 17, fiziki gerçekleşme oranı yüzde 23’tür. Devam eden proje sayısı 58, biten proje sayısı 14 ve ihale aşamasında olan proje sayısı ise 6’dır. Tabi bu projelerin gerçekleşenlerin yanı sıra gerçekleşmeyenlerin nedenleri var. Büyükşehir Belediyesinin hizmet alanının tüm sınırları kapladığı bu yüzden tüm yatırımları eşit bir şekilde yapması gerektiği ancak maddi kaynakların yetersizliği söz konusudur. Takdir edersiniz ki gelirlerimiz halen istenilen noktada değil. Bunun için önümüzdeki dönemlerde ciddi önlemler ve tedbirler alınacaktır. Bunu somut bir faydaya dönüştürmeye çalışılacaktır. Bunun için daha önce ayrıntıları vermiştik. Zaman almaması adına burada bitiriyoruz. Sorulması halinde cevap vermeye de hazırız.” Dedi.

 

BELEDİYELERDEN VEDAŞ’A TEPKİ!

Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Gürpınar ve Çaldıran Belediyeleri de VEDAŞ’tan şikayetçi olduklarını ifade etti. Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları çalışmalarda zaman zaman VEDAŞ’ın elektrik direklerinden dolayı sorunlar yaşadıklarını da ifade eden Türk, bunun için VEDAŞ yetkililerinden bununla ilgili çalışmalar yapmaları gerektiğini söyledi. VEDAŞ’la iletişim kopukluğu yaşadıklarını ifade eden Gürpınar Belediye Eş Başkanı Yıldız Çetin’de, VEDAŞ ile iş birliği içinde olmak istediklerini ve yaşanan sorunlarda birebir görüşme içinde olmak istediklerini söyledi. Çetin ayrıca çok fazla sayıda kesinti olduğu için sürekli kullandıkları teknolojik aletlerin bozulduğunu da sözlerine ekledi. VEDAŞ’la ilgili bir diğer tepki ise Çaldıran’dan geldi. Çaldıran Eş Başkanı Faruk Demir, birçok mahallelerinde aydınlatma direklerinin olmadığını, çoğu mahallelerde ise çok fazla elektrik sorunu yaşadıklarını söyledi.

 

YYÜ’DE HEDEF 10 PROJE

Ardından söz alan Yüzüncü Yıl Üniversitesi yetkilisi Prof. Dr. Murat Demirel’de projeler hakkında bilgiler verdi. Demirel şu ifadeleri kullandı: “Üniversitemizin toplam proje sayısı 10 tanedir. Projelerin sektörlere göre dağılımına baktığımız zaman; Eğitim sektöründe 8, spor sektöründe 1 ve sağlık sektöründe 1 adet projemiz bulunmaktadır. Bu 10 proje için toplam proje tutarları; 265 milyon 468 bin TL’dir. Projelerimizin parasal gerçekleşme oranı yüzde 14.31, fiziki gerçekleşme oranı ise yüzde 21.47’dir.”

 

DSİ 58 PROJE İLE YOLA ÇIKTI

DSİ bölge müdürlüğü yetkilisi ise, “Toplam projemiz 58 tanedir. Bunların 51 adedi tarım sektörü, 1 adedi enerji sektöründe geriye kalan 6 adedi ise hizmet sektöründedir. Projelerin toplam tutarı 713 milyon 564 bin 535 TL’dir. Parasal gerçekleşme oranımız yüzde 45.30, fiziki gerçekleşme oranımız ise yüzde 24,24’tür. Biten proje sayımız 7 adettir. Devam eden projemiz 32 ve devam eden projemiz ise 15’tür. Bunların bir kısmı ihale edildi. Başlanamayan proje sayımız ise 4’tür. Gerçekleşmeyen projelerin nedenleri: Hazırlanma aşaması ve ödenek sorunlarıdır. Orun ve darboğazda vatandaş engelleri ve kamulaştırma sorunlarıdır.” İfadelerini kullandı.

 

ŞEHRİVAN’IN HABERİ TOPLANTIDA KONUŞULDU

Arından söz alan Vakıflar Bölge Müdürü yetkilisi Suat Sancak ise projeler hakkında bilgiler verdi. Sancak geçtiğimiz günlerde gazetemizde haber konusu olan Van Kalesi etrafındaki tarihi camiler hakkında da bilgiler verdi. Sancak şöyle konuştu: “Vakıflar bölge müdürlüğümüz Van için toplam 8 tane projesi halen devam ediyor. Bunların 3 tanesi yeni eserdir. Bunun yanı sıra 5 tanede devam eden tarihi eser projemiz mevcuttur. Kaya Çelebi Cami 2 ay içerisinde bitirilecektir. Abbasağa Cami, Kızıl Minareli Cami ve Ulu Cami çalışmaları var. Burada bizim her hangi bir ödenek sıkıntımız mevcut değil. Bu konuda müteahhitle ilgili de her hangi bir sorunumuz yok. Burada yapılan kazılar sonucunda bu 3 camide yeni revizeler yapıldı. Yüklenici firma revizeleri yanlış yapınca kurul bunu kabul etmedi. Bizde bu konuda yüklenici firma ile irtibat halindeyiz. İnşallah kısa sürede çözeceğiz.”

 

“DİREKLERİN YER ALTINA ALINMASINI İSTİYORUZ”

Rölave ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü temsilcisi ise yaptıkları projeler hakkında bilgiler verdi. İşte o projeler: “Toplamda 13 tane projemiz var. Bunların 7’si uygulama, 6’sı ise proje yapım işidir. Bunların bir kısmı başladı bir kısmı ise ihale aşamasında. Van Urartu Müzesi teşir tanzim işi. Uratu Müzesi çevre düzenleme işi. Yine Urartu Müzesi idari bölüm işi, Van-Erciş kümbeti restorasyonu. Geleneksel Van evlerinin yapım işi, İpekyolu kaymakamlığının yapım işi, Ayanis Kalesi restorasyonu. Bartemilos Kilisesi’nin yapım işi, Muradiye Kalesi yapım işi ve Yukarı Anzaf Kalesi projesi. Zernek Kalesi projesi. Son olarak Devlet Tiyatrosunun onarım işi var. Bu projelerimizin çoğu bitmek üzere, çoğu yeni başladı, aynı şekilde birçoğu ise ihale aşamasında ve ödenek bekliyor. Bunu yaptığımız projelerin birçoğunda elektrik direklerinden dolayı sorunlar yaşıyoruz. Bu yüzden VEDAŞ yetkililerinden bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. İleride Van Kalesi içinde çalışmalarımız var. Bu anlamda bu direklerin yer altına alınmasını talep ediyoruz.”

 

GÜLHAŞ: 34 PROJEMİZ VAR

Karayolları 11. Bölge Müdürü Turan Gülhaş, Van’daki çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekerek, “İlimizde yapım onarım çalışmaları devam eden toplam 34 projemiz var. Van ilinde bin 121 kilometre toplam yol ağımız bulunmaktadır. Bunun 560 kilometresi devlet yolu, 561 kilometresi de dil yolu olmak üzeredir. Ayrıca Van ve Erciş ilçesinde bakım oranım karla mücadele hizmetlerini yürütmekteyiz. Teşkilatımızın yürüttüğü çalışmaların başında bölünmüş yol çalışmaları geliyor. Acil eylem planı kapsamında ilimizde yapılması planlanan şebeke uzunluğumuz 591 kilometredir. Şu ana kadar 507 kilometrelik bölünmüş yolu biz trafiğe açmış bulunmaktayız. Bunun 41 kilometresi 2014 yılında tamamlandı. İller arasında da Van ili bölünmüş yollarda geçen yıl veya bir önceki yılda üst sıralarda yer almaktadır. 2014 itibariyle programımızda yüzde 86 bölünmüş yol tamamlanmıştır. Yine 2014 yılı sonu ile toplamda 105 kilometre bitümlü sıcak kaplamalı yolu bitirdik. Şu anda Van’da 57 kilometre bitümlü sıcak kaplamalı bölünmüş yol çalışmaları devam ediyor.” Dedi.

 

VEDAŞ DİREKLERİ KARAYOLLARINI DA ETKİLİYOR

Van’da 289 kilometre tek yol bitirilerek trafiğe açıldığını ifade eden Gülhaş son olarak şunları kaydetti: “İlimizde 2014 yılı itibariyle 39 hedef tamamlanarak trafiğe açılmıştır. 2015 yılında ise 560 metre uzunluğunda 4 adet köprünün bitirilerek trafiğe açılması hedeflenmektedir. Yine trafiğe açılan Kuskunkıran Tüneli’nin üçüncü tüpünün ihalesi genel müdürlükçe bilgileri hazırlandı. Şuanda ihale aşamasındadır. Ayrıca Bahçesaray’da yapımı devam eden ve Türkiye’de bir ilk olan prefabrik kar tünelinin çalışmaları da devam etmektedir. Bu yılsonu içinde bunun tamamının bitirilip trafiğe açmayı hedefliyoruz. Yine Güzeldere Tünelimizdeki çalışmalarda devam ediyor. Ayrıca Başkale bağlantısı ve Başkale çevre yolu da dâhil olmak üzere 55 bin metrelik bölünmüş yol çalışmalarımız mevcuttur. Bölünmüş yol çalışmalarımız şuan devam etmektedir. 2015 yılı içerisinde 20 kilometre bölünmüş yol, 17 kilometre bitümlü sıcak kaplamalı yol, 5 kilometre tek yol, 290 kilometre sathi kaplama, 4 adet köprü, 2 adet köprülü kavşağın yapımı hedeflenmiş olup, 25 milyon harcandı. Biz ödeneklere bağlı kalmaksızın çalışmalarımızı yürütüyoruz. Biz yaptığımız çalışmalarla hedeflerimizi aşacağımıza yürekten inanıyoruz. Hiçbir problemimiz yok. Karayolları olarak çoğu yerde yol ortasında bulunan ya da bizlere sorun çıkaran elektrik direkleri için VEDAŞ yetkililerinden bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz.”

 

EN ÇOK PROJE AFAD’DA!

AFAD Van İl Müdürlüğü ise deprem sonrası yapılan çalışmalar ve yeni projeler hakkında bilgiler verildi. İşte o açıklamalar: “Müdürlüğümüzün deprem sonrası iyileştirme çalışmalarındaki kapsamında yürüttüğü 3 ana başlık altında toplam 1097 tane projemiz vardır. Bu projelerin çoğu köylerde inşası devam köy konutlarından oluşuyor. İnşaat sektöründe 828 tane projemiz var. Bunlardan 648 tanesi konut, 146 tanesi ahır, 34 tanesi de işyeri ve yine deprem kaynaklı orta hasar raporu verilen binaların güçlendirmesinde de 250 tane projemiz var. Bunların 153 tanesi konut, 97 tanesi de işyeridir. Köylerimizde ve Kalecik TOKİ’de iki tane içme suyu projemiz var. Ayrıca yürütmüş olduğumuz çevre düzeni çalışmalarımızda sürüyor. Bunların toplam maliyeti 50 milyon 266 bin 354 liradır. Önceki yılların harcaması yaklaşık 28 milyondur. Çalışmalarımız sürüyor. Amacımız vatandaşa hizmet etmektir. Edremit bölgesindeki toplu konutlarda ve Erciş’teki toplu konutlarda alt yapı, içme suyunu TOKİ yaptı ve tamamladı. Ama henüz devri yapılmadı. TOKİ ile Büyükşehir Belediyesi arasında görüşmeler devam ediyor. Erciş’te devri yapıldı. Kalecik konutlarını da ilk başta TOKİ yapacaktı fakat o dönem ihalesi AFAD’a bırakıldı ve 2015 yılının başlarında ihalesi yapıldı. Fakat VASKİ, DSİ ve İller Bankasında bilgiler istedik ve bu projenin uygulanamayacağını öğrendik. Nedeni ise içme suyunda kullanılacak boruların uygun olmadığı, uygulanması durumunda patlayıp kısa sürede paslanacağı belirtildi. Biz vatandaşlarımızın bir an önce suya kavuşması için 500’lük boru yerine 350’lik tecritli boru aldık ve uygulamaya geçtik. Şuan işe başladık ama bazı engeller karşımıza çıktı.”

 

ÖZGÖKÇE ÖNEMLİ KONULARI DEĞERLENDİRDİ

Toplantıda Kalecik TOKİ’deki içme suyu sorununa değinen Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise, “Kalecik TOKİ’deki su sorunu ilk günden bu güne kadar insanlarımız defaten bu işin bizlere ait olmadığını bilmesine halk sürekli su sorununun neden çözülemediğini gelip şikâyet ediyorlar. Herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Bizim mutlak süratte bu insanlarımıza suyu ulaştırmamız gerekiyor. Biz Tuşba Belediyesi olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız.” İfadelerini kullandı. Van Gölü arıtma sistemi ve Van Çöplüğü hakkında da bir konuşma yapan Özgökçe, “Van Gölü arıtma sisteminin yanlış olduğu defalarca dile getirdik. Bunun için diğer belediyeler ile çalışmaya hazırız. Bu kadar güzel bir gölün bu kadar kirletilmesi yanlıştır. Bunun yanı sıra bir çöp depolama yerimiz var. Bu da yanlış bir depolama şeklidir. Biz diğer belediyelere bu çöplüğün merkeze 20 kilometre uzağa taşınması konusunda talepte bulunduk. İnşallah bunu da merkeze yakın olan diğer 3 belediye ile birlikte yapacağız. O vahşi çöp depolama alanları Van’a yakışmıyor.” Dedi.

 

VEDAŞ’TA BAHANE AYNI!

VEDAŞ yetkilisi Fırat Keskin ise yapılan açıklamalara yönelik yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Birçok yerde kesintiler konusunda sorunlar yaşıyoruz. Dediğiniz gibi yol ortalarında direkler bulunuyor. Bunun içinde çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra aydınlatmalar, yeni hatlar için projelerimiz var. 2015 yılı içinde hazırladığımız projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz.”


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim