Bu sezon son yılların en iyi başarı sırasını yakalayan ve ligin ilk yarısını 5’inci sırada tamlayan Van BBSK’de maddi sıkıntılar yaşanıyor. Lige verilen aranın ardından yaşanılan sıkıntılar Belediye Spor kulübü başkanları tarafından yapılan bir açıklama ile dile getirilirken başkan Öner Yiğit, Van’ın takıma sahip çıkması gerektiğini belirtti. Büyükşehir belediyesine kayyum atamaları sonrası ödemeleri almadıklarını hatırlatan Yiğit ve eş başkan Remziye Eşin, sezon başından bu yana kapısını çaldıkları hiç bir işadamından da takıma destek gelmediğini söyledi. Daha önce kendilerine destek sözü veren ve kampta ağırlayacaklarını belirten Rixos otellerinin de sözünde durmadığını hatırlatan Öner: “Ben Vanlıların bu takıma sahip çıkmalarını istiyorum. Vanlılar kendi takımlarına sahip çıkmalı. Belediye olmadan bu işin yürümeyeceğini bizde biliyoruz.” Dedi.

 

TFF 3. Lig 1. Grupta mücadele eden Van Büyükşehir Belediyespor ligin ilk yarısını kapattı. Ligin ilk devresini kapatan Vanspor oyuncuları bugün Antalya’daki kampta top başı yapacak. Devrenin bitmesinin ardından ligin başında olduğu gibi Van Büyükşehir Belediyespor yöneticileri basının karşısına geçti. Toplantıya yine 2 basın mensubunun dışında katılım olmadı. Toplantı da konuşan Büyükşehir Belediyespor yöneticileri Van Büyükşehir Belediyespor’a her ay aktarılan bütçenin 2 aydır ödenmediğini ve bu sorundan dolayı zorlu bir dönem geçirdiklerini söyledi. Yönetimin istifasıyla ilgili de konuşan Kulüp Eş Başkanı Öner Yiğit, “Görevimizin başındayız” mesajı verdi.

 

EŞİN: ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK

Van Büyükşehir Belediyespor adına açıklamayı okuyan Eş Başkan Remziye Eşin ilk olarak şunları söyledi: “Bilindiği üzere bizler yönetim kurulu olarak 23 Ocak 2016 tarihinde kulübümüzün gerçekleştirmiş olduğu olağan genel kurul seçimi ile göreve başladık. Dışarıdan her şeyin çok güzel göründüğü bu önemli göreve geldiğimizde, kulübümüzün içinde bulunduğu mevcut sıkıntılarında farkındaydık. Bizler buna rağmen Van halkının özlem duyduğu Vanspor’u yeniden var edebilmek amacıyla elimizi taşın altına koymaya karar verdik.”

 

“TAKIMIN 1 MİLYON 764 BİN 966 LİRA BORCU VARDI”

Takımın başına geldiklerinde 1 milyon 764 bin lira borcun olduğunu dile getiren Eşin, “Bu kararımızla işin içine girdikçe büyük sürprizlerle karşı karşıya geldik. Bize en büyük sürpriz, kulübün içinde olduğu 1 milyon 764 bin 966 TL’lik piyasa ve sporcu alacakları oldu. Bizler atıl bir tesis, kulübün içinde bulunduğu borç batağı, takımın mevcut puanların lig sıralamasına göre kötü olması ve blokeli hesaplarına rağmen bir yerden başlamaya karar verdik. Önceliğimiz istikrarlı adımlarla ilerleyerek 2015 - 2016 sezonunda takımımızı ligde tutmak oldu. Nitekim futbolcularımızın, taraftarımızın, Basın Emekçilerimizin ve yönetim kurulumuzun vermiş olduğu emek ve desteklerle takımımızı zorda olsa ligde bırakmayı başardık.” Dedi.

 

KATKILAR YETERLİ DEĞİL

Gürpınar, Muradiye ve Saray ilçe belediyelerinin takıma katkı sağladığını ifade eden Eşin şunları söyledi: “2015 - 2016 sezonun bitimi ile ilimizin tek profesyonel takımı olan Vanspor’a yakışan bir tesis oluşturmak istedik. Tadilat yaparak takımımıza modern bir tesis hazırladık. Daha sonra 2016 - 2017 sezonuna eksiksiz başlanması için ön hazırlıklarımızı yaptık. Van Büyükşehir Belediyesi ile 2016 - 2017 sezonunda kulübümüzün geçen yılki sıkıntıların yaşanmaması adına bir dizi görüşmeler yaptık. Görüşmeler sonunda Kulübümüze daha önceki yıllarda yapılan katkıların, ödemelerin imkanlar dahilinde 50 oranında azaltılacağı yönetimimize bildirildi. Bunun üzerine önceki ödemelerin hedefimize ulaşmak için bize yetmeyeceğini biliyorduk ama böyle bir karar üzerine bizlere projeler üretmek ve görüşmeler almak zorunluluğu doğmuştu. Bu kapsamda bazı ilçe belediyelerimizden Gürpınar, Muradiye ve Saray katkı sağlandı. Bunların dışında kalan İpekyolu, Erciş, Özalp, Edremit belediyelerinde alınan meclis kararına rağmen gelen kayyumdan kaynaklı katkı sağlanamadı.”

 

HİÇ BİR İŞADAMI SAHİP ÇIKMADI

Vanspor’a duyarsız kalınmasının kendilerini üzdüğünü söyleyen Eşin, “Vanspor halkın takımı olması nedeni ile önce ilimizdeki iş adamlarına gidilmesine karar verdik. Birçok iş adamlarına gidildi. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı, hiçbir iş adamından olumlu bir cevap alamadık. Görüştüğümüz öncü STK’ların Vanspor’a duyarsız kalması da bizleri ayrıca üzmüştür. Ancak biran önce sezon hazırlıklarının yapılması gerekiyordu. Her şeye rağmen bizler bir yerden başlamak zorundaydık. Kamp yerini belirleyerek dar olan bütçemize göre mütevazı bir takım kurmaya başladık. Ödemeleri yapmamız gerektiği bir dönemde önce kulübün yıllarca birikmiş olan SGK borcundan dolayı hesaplarımıza bloke konulmuş ve TFF den gelen 240.000 TL alacağımıza el konulmuş olup hesap hareketlerimiz durdurulmuştu.” İfadelerine yer verdi.

 

TAKIM İCRA ÜSTÜNE İCRA İLE UĞRAŞTI!

Üst üste sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayan Eşin şöyle devam etti: “Kamp döneminde bunları çözmeye çalıştık ve önümüzü görmeye başlamışken ikinci büyük darbe Mevcut Teknik Direktör Belgesi olmayan ancak Vanlı olması münasebeti ile takımın başına getirilen Zeki Yılmaz’dan geldi. 2010 dönemlerine ait elinde bulundurmuş olduğu senetleri icraya vermiş ve 60.000 TL’lik alacakları için hesaplarımıza bloke bırakılmıştı. Var olan alacağını dönem içerisinde bir kısmını almış fakat geriye kalan 25.000 TL’lik alacağı için 120.000 TL hesaplarımıza bloke koymuş ve bu hak etmediği ücreti kulübümüzden tahsil etmiştir. Ayrıca geçmiş yıllarda Vanspor’da futbol oynamış bazı futbolcular, takımızı icraya vererek hesaplarımızı tekrardan blokeli duruma düşürmüşlerdir.”

 

“ÇOK MÜTEVAZİ BİR TAKIM KURDUK”

Yaşanan olumsuzluklara rağmen bu sezonu 5’inci sırada kapattıklarını söyleyen Eşin, “Buna benzer birçok olumsuzluk ile karşı karşıya kalmamıza rağmen hiç bir şeyden ödün vermeden başarıya ulaşmak için elimizden gelenin fazlasını yaptık. Yapmış olduğumuz araştırmalar bizlere şunu gösteriyor ki birçok 3. Lig ekiplerinin 5 futbolcuya harcadığı transfer ücreti kadar bir bütçeyle takım kurduk. 2016 - 2017 futbol sezonunun ilk yarısını tamamlarken ligi 5. Sırada ve (Play-Off) potasında dar bir bütçeyle bitirmek takdir edersiniz ki büyük bir başarıdır.” Şeklinde konuştu.

 

EŞİN: HAKSIZ ELEŞTİRİLERE MARUZ KALIYORUZ

Van Büyükşehir Belediyesine kayyum atandıktan sonra belediyenin kulübe aktardığı bütçenin aktarılmadığını söyleyen Eşin şunları vurguladı: “Ancak son 6 yılın en büyük başarısını gösteren ekibimiz bazı kesimler tarafından halen tartışmalara konu olmakta haksız ve yersiz eleştirilere maruz kalmaktadır. Büyükşehir belediyesine atanan kayyum sonrası, Büyükşehir belediyesinden gelen kısıtlı olan gelirlerimiz durdurulmuş, altyapı, voleybol ile kadın futbol takımlarımıza verilen araçlar bile verilmemeye başlanmıştır. Verilen bu kararların siyasi kararlar olduğunu düşünmekteyiz. Burası siyasetin var olabileceği bir mecra değil, burası Van halkının tek profesyonel kulübüdür. Geçmişte Kulübümüzü borç batağına sürükleyen bazı kişilerin Kayyumdan sonra tekrardan, takımın içinde spekülasyon yaratarak kulübümüzü tartışmalı hale getirip, yönetim kurulunu zora sokarak ve şimdi de süreçten nemalanarak tekrar buradan menfaat sağlama amacı güttüklerini çok net olarak görmekteyiz. Bilinmelidir ki bizler var oldukça bu ve buna benzer kişilere müsamaha gösterilmeyecektir.”

 

“VANSPOR’UMUZU 2.LİGE TAŞIYALIM”

İkinci devre için transfer planlarının ve çalışmalarının olduğunu söyleyen Eşin, bunun için ise bütçeye ihtiyaç duyduklarını aktardı. Vanspor için Vanlılara gideceklerini ve kampanyalar yaptıklarını söyleyen Eşin son olarak, “2016 - 2017 futbol sezonun devre arasına böylesi sıkıntılar ile girmiş bulunmaktayız. Hedeflerimize ulaşabilmemiz içinde bilindiği gibi eksik görülen mevkilere transfer yapılması gerekmektedir. Ancak bu transferleri gerçekleştirmemiz için bir bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bizler bunun için de takvim ve SMS kampanyası projelerini başlatmış bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde bu çalışmaların startını vereceğiz. Sesimize ses olmak için “Bir Olalım, Birlik Olalım, Vanspor’umuzu 2.Lige Taşıyalım” şiarıyla tüm Van halkına sesleniyoruz: “Bu takım sizin, Bu takım bizim, Bu takım hepimizin” gün Vanspor’a sahip çıkma ve destek olma günüdür.” Dedi.

 

YİĞİT: AKTARILAN BÜTÇE DURDU

Toplantıda konuşan ve basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kulüp Eş Başkanı Öner Yiğit ise ilk olarak geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Amedspor futbolcusu Şehmus Özer ve yine geçtiğimiz günlerde babasını kaybeden Karakobralar Başkanı Ercan Dülger’e başsağlığı diledi. Yiğit şunları söyledi: “Geçen yıl kulübümüze 150 bin TL aktarılıyordu. Ardından bu yıl 70 bin lira aktarılmaya başladı. Ardından bu bütçe 90 bin liraya çıkarıldı.  

Bu bütçe de kayyum atamasının ardından aktarım yapılması durdu.”

 

“ETİK OLMAYAN ŞEKİLDE GÖRÜŞMEK İSTEDİLER”

Bütçenin durdurulmasıyla ilgili girişimiz oldu mu? Sorusunu cevaplayan Yiğit, “Şu ana kadar bir girişimimiz olmadı. Biz şu an için süreci bekliyoruz. Şu anda mevcut kayyum ile çalışan eski Vanspor yöneticileri bizim sportif direktörümüzü aramışlar ve sizinle görüşmek istiyoruz demişler. Ama biz yönetimle değil sportif direktörle görüşmek istediklerini söylemişler. Biz de bunun çok etik olmadığını söyledik. Mevcut genel sekreterin özel kalem müdürlüğüne bakan Ali Çoban ismini buradan zikrediyorum. Kendileri çok etik bir davranışta bulunmamışlar. Kayyumdan sonra bütçeyi aktarabilecek bir yönetiminde olması gerekiyor. Biz kulüp olarak Mavi Kent’in ortağıyız. Bize mavi kent üzerinden aktarım yapılıyordu. Mavi kentin yönetimi olmadığı içinde bütçe aktarılacak bir yönetim yok.” Dedi.

 

“VAN’IN TAKIMA SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR”

Rixos Otelin devre arası kampı için kendilerine söz verdiğini ardından kendilerine cevap vermediklerini ifade eden Yiğit şunları dile getirdi: “Bu takım Van’ın takımıdır. Ne belediyenin, ne valiliğin ne de başkasının takımı değil. Bu takım Van’ın takımıdır. Her hafta sonu sosyal etkinliğin olmadığı bir ilde 10 bin kişi sadece Vanspor’a maçına gidiyorsa bu kentin takımıdır. Bu yüzden de Van’ın kendi takımına kendisi sahip çıkması gerekiyor. Rixos Oteller sahibi sezon başında bize devre arası kampı kendiler tarafından karşılanacağını ve kendi otellerinde ağırlayacaklarını söyledi. Defalarca aramamıza ve mesaj atmamıza rağmen bir dönüş olmadı. Bizde onlara güvenmiştik. Onlarda ardından bu sözlerinden vazgeçtiler. Ben Vanlıların bu takıma sahip çıkmalarını istiyorum. Vanlılar kendi takımlarına sahip çıkmalı. Belediye olmadan bu işin yürümeyeceğini bizde biliyoruz. Kayyumdan sonra 17-18 yaşındaki gençlerin araçları verilmemeye başladı. Gençlerin burada suçu ne? Bu tür şeyler oluşmaya başladıysa Vanspor kimliğinden uzaklaşır. Burası siyasl bir alan değil, sosyal bir alan. Van’da bunu çok iyi gördü ve sosyal bir alan olarak kullanmaya başladı. Bu saatten sonra ne olur bilmiyoruz. Biz Vanlılara gideceğiz, Vanlı esnaftan destek isteyeceğiz.”

 

YİĞİT: GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ

Kampa gidecek olan takımla ilgili konuşan Yiğit, “Kendi imkânlarımızla takımın kampını gidereceğiz. Kendi imkanlarımızı zorluyor ve yürütmeye çalışıyoruz. Takımı ve bizi zora sokup istifaya zorluyorlar gibi bir algı var. Ben bu şekilde algılıyorum. Siyasiler böyle bir şey düşünüyorlar. Benim ve yönetimimin böyle bir düşüncesi yok. Şu anda görevimizin başındayız. Bu işi götürebildiğimiz yere götüreceğiz. Temel hedefimiz Vanlılara gitmek. Vanlılara sahip çıkmazsa yine bir araya geleceğiz. Biz yönetim olarak hepimiz aynı düşüncedeyiz. Sadece futbol değil. Altyapılarımız var diğer branşlarımız var ve bu konuda hedeflerimizde var.” Dedi.


ŞEHRİVAN SPOR: ÖNDER ALTINAL

FOTOĞRAF: VEYSEL İZGİ

Editör: TE Bilisim