Türkiye aylardır Doğu Ekspres’ini ve Kars’ı konuşuyor. Bir grup gencin trenle başlattığı Kars ziyaretiyle birlikte popüler olan Doğu Ekspresi şu sıralar yer bulmanın en zor olduğu ulaşım araçlarından birisi. Kış boyunca Kars’a dolu dolu seferler yapan Doğu Ekspres’i taşıdığı yerli turistlerle Kars’a büyük kazanımlar sağladı. Interrail adlı çatı kuruluş tarafından organize edilen özelde de KarsRail, VanRail gibi organizasyonları bulunan grup yaz aylarında ise rotayı Van’a çevirmek için çalışmalarını yürütüyor. Aylardır hazırlığı yapılan çalışma ile Van ile ilgili adımlar atılıyor. Organizasyonlar, festivaller ve daha bir çok etkinlik için çalışan Interrail grubu etkinlik kapsamında Van’da önemli ziyaretler gerçekleştirdi. Van ziyaretinde kente hayran kalan grup üyeleri bir kez daha vagon sayısı ve Kuzey Vangölü Demiryolu gibi konularda da talep dile getirdi. Tatvan’da biten yolculuk ile Van’a gelme zahmetli olsa da Van’ı gözüne kestiren grup üyeleri bu gibi bir çok detayı Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Türkiye aylardır Doğu Ekspres’ini ve Kars’ı konuşuyor. Bir grup gencin trenle başlattığı Kars ziyaretiyle birlikte popüler olan Doğu Ekspresi şu sıralar yer bulmanın en zor olduğu ulaşım araçlarından birisi. Kış boyunca Kars’a dolu dolu seferler yapan Doğu Ekspres’i taşıdığı yerli turistlerle Kars’a büyük kazanımlar sağladı. Interrail adlı çatı kuruluş tarafından organize edilen özelde de KarsRail, VanRail gibi organizasyonları bulunan grup yaz aylarında ise rotayı Van’a çevirmek için çalışmalarını yürütüyor. Aylardır hazırlığı yapılan çalışma ile Van ile ilgili adımlar atılıyor. Organizasyonlar, festivaller ve daha bir çok etkinlik için çalışan Interrail grubu etkinlik kapsamında Van’da önemli ziyaretler gerçekleştirdi. Van ziyaretinde kente hayran kalan grup üyeleri bir kez daha vagon sayısı ve Kuzey Vangölü Demiryolu gibi konularda da talep dile getirdi. Tatvan’da biten yolculuk ile Van’a gelme zahmetli olsa da Van’ı gözüne kestiren grup üyeleri bu gibi bir çok detayı Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

 

Doğu Ekspresi'yle Kars'a gitmek, son dönemlerin en popüler seyahati durumunda. Gençlerin, adını 'Karsrail' olarak adlandırdığı keyifli yolculuk için bilet bulmanız bu aylarda çok zor. Çünkü tren biletleri, önümüzdeki iki ay boyunca dolu. Sosyal medyanın yeni trendi Doğu Ekspresi'nin yerini, Van Gölü Ekspresi almaya başladı. Gençler, Doğu Ekspresi gibi Van Gölü Ekspresiyle de yolculuk yapmak istiyor. Sosyal medya üzerinden seyahat etmek istediğini belirten gençler Van’a geldi. Van’da bir takım etkinlikler yapmak için Van’a gelip görüşmeler yapan gençler, trenle yolculuk için taleplerini gazeteniz Şehrivan’a anlattı. Öncelikli olarak vagon sayılarının artırılması isteyen gençler, trenle Van’a gelmek için Kuzey Demiryolu hattı talebinde de bulunuyor.

 

YOLCULUK 25 SAAT SÜRÜYOR

Yaklaşık 10-15 sene önce, bu trenler konforsuz ve inanılmaz kalabalıktı, yolcular resmen çile çekiyordu. Trende yük kısıtlaması olmadığı için, insanlar o dönemlerde tren yolculuğunu seçiyor ve aşırı kalabalıkla birlikte taşınan malzemeler, trende kötü bir koku oluşuyordu. Günümüzde ise bu trenler tamamen keyif için kullanılıyor ve oldukça konforlu. Doğu Ekspres’i ile trenle yolculuk bu anlamda değişen konforun da bilinir olmasını sağladı. Biletiniz ve tüm hazırlıklarınız tamamsa, sizi 25 saat sürecek keyifli bir yolculuk bekliyor. Uzun süren bu yolculukta acıktığınızda yemekli vagona giderek karnınızı doyurabilirsiniz. Kars’a yolculuk yapan gençlerle birlikte yeniden popüler olan bu yolculuk şu sıralar da Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanındaki gençlerin hazırlığı ile Van’a yapılmak üzere organize ediliyor.

 

60 İSTASYONDAN GEÇİYOR, SON DURAK!

Salı ve pazar günleri Ankara'dan haraket eden tren, tam 60 istasyondan geçiyor: Irmak, Yahşihan, Kırıkkale, Balışıh, Çerikli, Sekili, Yerköy, Caferli, Şefaatli, Sarıkent, Karasenir, Kanlıca, Yenifakılı, Himmetdede. Boğazköprü, Kayseri, Sarıoğlan, Karaözü, Yeniçubuk, İhsanlı, Şarkışla, Hanlı, Gözmen, Bedirli, Kalın, Yapı, Sivas, Taşlıdere, Bostankaya, Yenikangal, Çetinkaya, Demiriz, Akçamağara, Akgedik, Hekimhan, Malatya, Battalgazi, Fırat, Kuşsarayı, Pınarlı, Baskil, Şefkat, Yolçatı. Elazığ, Yurt, Çağlar, Muratbağı, Palu, Beyhan, Ekerek, Suveren, Genç, Turna, Nurik, Solhan, Kale, Muş, Sıcaksu, Rahova ve Tatvan. Van Gölü Ekspresi'nin adına aldanıp Van'a kadar gittiğini düşünmeyin, çünkü yolculuk, Bitlis'in Tatvan ilçesinde son buluyor. Tatvan’da biten vagon son dönemlerin en çok konuşulan sorunu olsa da yolcular yük vagonu taşıyan Türkiye’nin en büyük feribotuyla, ya da 20 TL karşılığında otobüsle de Van’a geçebiliyor.

 

KARSRAİL DEĞİL VANRAİL VAR ARTIK

Van’da bir takım ziyaretlerde bulunan Interrail adlı çatı oluşumun temsilcileri ve organizatörleri Şehrivan’ı da ziyaret etti. Ziyaret sırasında konuşan Bestami Köse, Van’ın çok güzel bir şehir olduğuna vurgu yaptı. Köse, “Vanrail olarak Van’a gelmek istiyoruz. Ancak yataklı vagonların olması ve artırılması gerekiyor. Yük vagonları var ancak yolculuk için bunlar çok uygun değil. Daha önce Tahran seferi vardı. Ankara’dan biniyordunuz trene 120 lirayla Ankara’dan Bitlis’e oradan vapurla karşı geçerdiniz bir daha trenle Tahran’a gidiyordunuz. Burada ekstra bilet almanıza da gerek kalmıyordu. Bu şu anda öğrenciler için bulunmaz bir nimet. Bu yüzde bunun bilinmesi gerekiyor.”

 

“SAATLER BİR BİRİYLE EŞLEŞMELİ”

Vagon saatleriyle ilgili de düzenleme yapılması talebinde bulunan Köse, “Yapılacak işte çok basit. Şu saatte tren geliyorsa, buna göre bu saatte de vapur kalksın denilecek. Buna göre bir saat ayarlaması yapılacak. Yoksa trenle gelen insanlar bu kez de burada vapurun saatini beklemek zorunda kalacak. Şöyle bir şey söyleyeyim tren geldiği zaman çok az bir rötar olduğunda vapur gidiyor. Örneğin akşam 10-11’de trenle Tatvan’a gelen insanlar bu kez de vapur olmadığı için Van’a gelmek için o saatte araç bulmak zorunda kalacak. Hızlı gelmek için otobüs olması gerekiyor. O da olmazsa bu sefer otostop ile gelmek zorunda kalıyorsunuz.” İfadelerini kullandı.

 

KÖSE: VAGONLARIN ARTIRILMASI GEREK

Kuzey Demiryolu hattının bu anlamda önemli olduğuna değinen Köse şöyle devam etti: “Tren Tatvan’da bitiyor. Böyle olunca da az önce dediğimiz sorunlar yaşanmaya başlıyor. Yani şu aşamada nasıl olur bilinmez ama Kuzey’de demiryolu hattı yapılırsa Van’a Van Gölü Ekspresi ile gelecek olan insanlar çok rahat ederler. Bu da yapıldı diyelim, vagon sayılarının artırılması gerekiyor. Bizim burada yaptığımız görüşmelerde vagon artırıldıktan sonra ne olur? Ya bu sefer de insanlar gelmezse denildi. Vagon olduktan sonra insanlar buraya gelirler. Van güzel bir memleket herkes gelip görmek ister. Ayrıca tren yolculuğu çok farklı bir yolculuktur. Tanıtımı da olunca insanların tren tercihi yüksek olur.”

 

VAN’A HAYRAN KALDILAR

Köse’nin yanı sıra Van’a gelen 15-20 kişilik grupta yer alan gençler Van’a hayran kaldı. Gazetemiz ziyaretinde fikirlerini dile getiren gençler, “Van’a daha önce aramızda gelen arkadaşımız yok. Van’da bulunan arkadaşlarımız var. Kendileriyle sürekli iletişim halindeyiz. Gelip Van’a görme imkanımız oldu. Çok güzel yerler var. Özellikle Tuşba ilçesinde bulunan Ayanis Sahiline (Mavi Bayraklı) hayran kaldım. Akdamar Adası, Van Kalesi gibi kamp yapılacak ve gezilecek alan çok. Bu yüzden de trenle gelmek istiyor. Doğu Ekspresi’nden bile çok daha güzel güzergahı var. Ancak az önce Bestami’nin dediği gibi var olan eksiklerin bir giderilmesi önemlidir.” Dedi.

 

BAKAN MÜJDE VERDİ: VAGON SAYISI ARTACAK

Gençlerin bu talepleri geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan müjdeli haber vermişti. Bakan Arslan Van Gölü Ekspresi ile ilgili ek sefer talepleri yönelik şunları söyledi: “Van Gölü Ekspresiyle ilgili de açıklama yapmak istiyorum. Yataklı vagonda sadece doluluk var. Kuşetli vagonlarda şuan 35 tane boş yer var. Pulmanda 260 tane satılmış, bin 400 tane boş yer var. Burada özellikle yataklı vagona çok büyük ilgi var. Vagonlu yatak sayısını iki katına çıkaracağız.”

 

KUZEY DEMİRYOLU YİNE RÜYA OLDU

Bakan’ın Kuzey Van Gölü Demiryolu gibi yine günün en önemli taleplerinden birisi için ise cevabı olumsuz oldu. Gençlerin de talep ettiği proje için Bakan şunları söyledi: “Demiryollarımızın şuana kadar yaptığı yatırımın miktarı 266 milyondur. 136,5 metre uzunluğa, 24 metre genişliğe ve 50 vagon taşıma kapasitesine sahip yedi katlı feribot hizmet vermeye başladı. İnşallah diğerini önümüzdeki aylarda hizmete sunmuş olacağız. Gemi büyüklüğü nedeniyle çok büyük fırtınalar olmadığı sürece seferlerinde herhangi bir aksama olmayacak. Bunun yanı sıra 350 yolcuyu da taşıyabiliyor. Yolcu taşımacılığının da tekrar başlaması için çalışmalarımız sürüyor. Bunu da kısa süre içinde bitireceğiz. Kuzey Van Gölü Demiryolu hattı şimdilik değil. Gidebildiği kadar feribot ile devam edeceğiz. Yetmediği yerde de demiryolu çalışmalarını elbette başlatacağız. Bu iki gemimizin maliyeti 323 milyondur.”

Editör: TE Bilisim