Van’ın şehir merkezinin tamamını sınırları içerisinde barındıran İpekyolu Belediyesi 1 yıldan az bir sürede kentte ciddi bir estetik ve dönüşüm operasyonu gerçekleştirdi. Görüntü itibariyle dikkat çekmeyen trafolar, direkler ve sokaklar bir anda kentin en dikkat çekici eserlerine büründü. İpekyolu’nun başlattığı estetik operasyonuna vatandaş ise tam destek veriyor. 

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - HAKAN SARI: İpekyolu Belediyesi tarafından butik sokak çalışmaları kapsamında düzenlenen ve hayata geçirilen Kültür Sokak, Şemsiyeli Sokak, Kuş Sokağı ve Geri Dönüşüm Sokağı Vanlıların beğenisini topladı. İpekyolu bununla da sınırlı kalmadı.

 

Van’ın şehir merkezinin tamamını sınırları içerisinde barındıran İpekyolu Belediyesi 1 yıldan az bir sürede kentte ciddi bir estetik ve dönüşüm operasyonu gerçekleştirdi. Görüntü itibariyle dikkat çekmeyen trafolar, direkler ve sokaklar bir anda kentin en dikkat çekici eserlerine büründü. İpekyolu’nun başlattığı estetik operasyonuna vatandaş ise tam destek veriyor.

 

 

Önce kentin küçük ama her gün görünen küçük detaylarına renk kattılar. Elektrik kutularını boyayıp, trafo kulübelerine resim çizdiler. Sonra ara sokaklara ruh verdiler. Bir değil birden fazla kültür ve sanat ağırlıklı butik sokaklar oluşturup Van’a yeni bir kültür kazandırdılar. Kentin son zamanlardaki en büyük estetik değişiminin mimarı ise İpekyolu Belediyesi. Her gidenin bir kez daha gitmek istediği butik sokaklar, geri dönüşüm sokağı ve daha diğer birçok yeniliği Van ve Vanlı ile buluşturan İpekyolu Belediye başkanı Cemil Öztürk halkın takdirini kazanan çalışmalara imza atmaya devam ediyor.

 

Vatandaşın pet şişeleri ve çöplerini bile çöpe atma konusundaki duyarlılığını değiştirmek için türlü eserleri kentin dört bir yanına doldurarak kente iz bırakan Öztürk başkanlığındaki İpekyolu belediyesinin ‘estetik’ ve ‘sosyal’ ağırlıklı belediyeciliğine Vanlı tam destek veriyor. Van’ın yeni buluşma noktası olan butik sokaklara her kesimden takdir gelmeye devam ederken vatandaş yeni dönemde yeni eserler için de sabırsızlıkla bekliyor.

 

 

BUNLAR NE GÜZEL SOKAKLAR!

Van’da sokak ve caddelere yeni bir konsept kazandıran İpekyolu Belediyesi 1 yıl içerisinde hayata geçirdiği butik sokaklar ile Vanlılardan takdir toplandı. İlk olarak esnaf tarafından hayata geçirilen Şemsiyeli Sokağı yeniden tasarlayan belediye sokağın yeni tasarımı ile dikkatleri üzerine çekti. Daha sonra Kuş Sokağı, Kültür Sokağı ve Geri Dönüşüm Sokağını Van’a kazandıran İpekyolu Belediyesi esnaf ve vatandaşlardan alkış aldı. Aylarca süren altyapı, ışıklandırma, kaldırım çalışmalarının ardından, insanların aileleriyle dinlenebileceği, zaman geçirebileceği alanlar oluşturuldu. Şehrivan Gazetesi olarak İpekyolu Belediyesi tarafından hayata geçirilen butik sokak çalışmalarını vatandaşa sorduk. Vanlılar yapılan çalışmalardan oldukça memnun. İşte Vanlıların butik sokak düşünceleri.

 

 

BARİZA: BELEDİYEYİ DESTEKLİYORUM

Abdurahman Bariza adlı vatandaşta sokakları çok beğendiğini ifade ederek şöyle konuştu: “İlimiz için gerekli olan çalışmalardı ve yerine getirilmesi çok güzel oldu. Sokaklar sadece parke ve ışıklandırmadan ibaret değil. Böyle güzel projeler bu tür sokaklarımızı ilgi odağı haline getiriyor. Burada bulunan esnaflar bu güzel dekorasyon sayesinde müşteri kazanıyorlar. Ekonomi açısından böyle projeler çok yararlı oluyor. Böyle projelerin sadece bir sokaktan ibaret olmamalı. Bir mahalleyi veya bir Caddeyi dekore edilirse çok daha güzel olacağına inanıyorum. Belediyelerin böyle çalışmalarını destekliyorum. Çok faydalı ve güzel çalışmalar olmuş.”

 

 

GÖR: SAHİP ÇIKMALI, DUYARLI OLMALIYIZ

Reşit Gör adlı vatandaş, güzel ve anlamlı çalışmalara halkın duyarlı olması gerektiğini ifade ederek, “Böyle güzel çalışmalara ve projelere halk biraz duyarlı olmalı. Korumalı ve sahip çıkılmalı. Van’ın sadece bir sokağı değil her yeri güzelleşsin. Sadece bir sokaktan ibaret değil Van. Daha geniş çaplı projelerle ilimiz daha güzel olabilir. Evet, güzel çalışmalar ama biraz küçük olmuş. Örneğin Cumhuriyet Caddesini komple trafiğe kapatılıp böyle güzel bir projeyle yapıla bilir. Turistik açıdan böyle projeler çok yararlı. Dışardan gelen turistlerin ilgi odağı oluyor. Böyle güzel projelerin devamını bekliyoruz.” Dedi.

 

BATUR: DEVAMINI BEKLİYORUZ

Çalışmaların güzel olduğunu belirten Furkan Batur yapılan çalışmaları desteklediğine dikkat çekti. Batur şu ifadelere yer verdi: “İpekyolu Belediyesinin böyle çalışmalarını beğeniyorum ve destekliyorum. Çok anlamlı ve yerinde yapılan çalışmalar olmuş. Kültür Sokağı, Şemsiye Sokağı ve Geri Dönüşüm Sokağı olsun bu sokaklar Vana ayrı bir güzellik kattı. Böyle güzel projelerin devamının gelmesini istiyoruz. Daha geniş çaplı yapılırsa çok daha faydalı olur. Sadece sokakları kapsamasın yani mahallede ve caddelerimizde böyle güzelleştirile bilinir. Vatandaş olarak bu denli güzel çalışmaları destekliyoruz.”

 

 

KALAS: YENİLİKLERE AÇIK OLMALIYIZ

“Van’ın böyle güzel ve anlamlı projelere ihtiyacı var” diyen vatandaşlardan Metin Kalas, “Ben gezmek için geldim. Gerçekten çok güzel olmuş. Emeği geçen herkesin eline sağlık. Van’ın bu denli güzel ve anlamlı projelere ihtiyacı var. Bu faaliyetler devamlı olmalı. Sadece birkaç sokaktan ibaret olmamalı. Kültür Sokağı, Şemsiye Sokağı ve bunun gibi sokak projeleri çok güzel ve yararlı projeler oldu. Böyle nezih ortamların oluşmasına ihtiyacımız var. Hep aynı çizgide gitmemeliyiz. Böyle güzel yeniliklere her zaman açık olmalıyız. Bu tür projelerin hayata geçirilmesi için her zaman destek olmalıyız.” İfade etti.

 

 

TOPRAK: VAN OLARAK İHTİYACIMIZ VAR

Sıracettin Toprak adlı vatandaş ise Van’ın bütün sokaklarının böyle güzel projelerle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Toprak şöyle konuştu: “İnşallah Van’ın bütün sokakları böyle güzel projelerle güzelleştirilir. Böyle güzel sokaklarımızda kaliteli esnafımız ve markalarımız faaliyet gösteriyorlar. Birkaç tane sokağımız daha böyle güzel restore edilmişti. Bunlar çok güzel ve yararlı çalışmalar devamın gelmesini istiyoruz. Böyle ferah ve nezih yerlere Van halkı olarak ihtiyacımız vardı. Başka projelerde yapılabilir. Örneğin kış sokağı da yapılabilir. Belediyenin böyle yararlı hizmetlerini vatandaş olarak destekliyoruz. Burada hayata geçirilen proje birçok esnafa faydalı oldu. Ekonomik olarak da çok yararlı oldu.”

 

 

BAL: PSİKOLOJİK ANLAMDA DA RAHATLATIYOR

Van’ın kültürel, ekonomik ve turizm açısında bu tür sokakları hayata geçirmesi gerektiğine dikkat çeken İhsan Bal da “Van bu denli güzel çalışmalara çok ihtiyacı vardı. Böyle projeler hem ekonomik, kültürel, psikolojik alanlarında çok yararlı faaliyetler. Psikolojik açıdan düşünürsek halk için sürekli aynı şeyleri görmek insanı psikolojik olarak kötü etkiliyor. Bunun için böyle güzel çalışmalar psikolojik anlamda da çok yararlı oluyor. Van’da yapılması gereken çalışmalardır. Bu tür değişikliler insanları mutlu ediyor. Politikaya bağlı olarak bu çalışmalar yapılmamalı. Halkın yararına ve faydasını gözeterek yapılmalı. Bu güzel projeler sahip çıkılmalı. Tahrip edilmemeli.” Diye konuştu.

 

 

BAKIR: TAM DESTEK VERİLMELİ

“Sokakların Van halkı için yararlı olduğunu düşünüyorum” diyen Orhan Bakır şunları kaydetti: “Böyle çalışmalar ve projeler Van halkı için çok yararlı oluyor. Bu çalışmalar gerekli olan çalışmalardır. Vatandaşın ilgisini çekiyor. Tabi böyle sokaklar yapıldı ama gereken ilgi gösterilmiyor. Belediye güzel çalışma yaptı ama sahip çıkması da lazım. Tam tamamlanmamış her halde kış bahçesi de yapılacaktı ama o yapılmadı. Bu tür projeler güzel fakat burada çalışan esnaflara da gereken desteğin verilmesi gerekiyor. İlk birkaç ay esnaf iş yapamaz bunun için destek verilmesi gerekiyor. Toparlanmaları ve iş yerlerini oturtana kadar. Yani benim anlatmak istediğim bu tür çalışmalar çok güzel fakat tam destek verilirse çok daha yararlı olacağına inanıyorum.”

 

 

AYDIN: VAN’IN HER SOKAĞI GÜZELLEŞMELİ

Yapılan sokakların yapı ve mimari olarak güzel olduğunu söyleyen Cesur Aydın ise, “Belediyenin burada ve birkaç sokağımızda daha böyle projeleri faaliyete geçirdi. Evet, anlamlı ve güzel çalışmalar olmuş destekliyoruz. Önemli olan bu sokaklarda esnaflık yapan vatandaş destek olmak. Sadece sokağı dekorasyonunu değiştirerek olmaz. Böyle sokakların turizme kazandırılması için ve esnafların tutuna bilmeleri için destek ve çalışmalar yapılmalı. Burayı güzelleştiren sadece dükkanlar değil. Sadece birkaç sokaktan ibaret kalınmamalı Van’ın her sokağı böyle güzelleştirilebilir. Bu tür güzel yararlı çalışmalara ve yerlere sahip çıkılmalı. Ticari anlamda başarı sağlanması için esnaflara destek ve yardımların eksik olmamalı. Gerekirse bazı konulardan belediyeler destek olmalı. Bu tür güzel çalışmaların devamının gelmesini istiyoruz.” Dedi.

 

 

“ESNAF DA ÇALIŞMALARDAN ÇOK MEMNUN”

Ersin Aydın adlı vatandaş da şunları söyledi: “Ben burada esnaflık yapıyorum evet çok güzel çalışmalar olmuş. Böyle güzel çalımalar yapıldı ama burada bulunan esnafın çok üzerine geliyorlar. Denetimler çok fazla yapılıyor. Ben yeni açtım bu yeri bu kadar üstümüze gelirlerse yani bir yıl daha işletirim ve sonra kapatırım. Biz esnaflara bazı konularda yardımcı olmaları gerekiyor. Daha iş yerimiz oturmamış. Belli konularda destek bekliyoruz.  Evet, çok güzel faydalı projeler oldu ama esnafın burada tutuna bilmeleri için biraz desteğe ihtiyacımız var. Kış sokağı yapılacaktı fakat hala yapılmadı. O sokak da eklenirse burası çok daha güzel olur. Yani güzel anlamlı çalışmalar oldu devamının gelmesini ve esnafın sıkıntıları giderilirse çok daha faydalı olacağına inanıyorum.”

 

 

TOY: DAHA ÇOK GELİŞTİRİLMELİ

Bu tür projelerin her zaman kentler için önemli olduğuna vurgu yapan Ersin Toy, “Vatandaş çok beğeniyor böyle çalışmaları. Ayrıca çok da destek çıkıyorlar. Ben çok beğendim ilimizin böyle çalışma ve projelere ihtiyacı var. Farklı bir görüntü ve güzellik katmış bizim sokaklarımıza. Belirli sokaklarda kalınmamalı daha çok genişletilmeli. Örneğin Maraş veya Cumhuriyet Caddelerinde böyle güzel projelerle çok otantik ve turistik caddeler halini alabilir. Sürekli aynı yapılar pek fazla ilgi çekmiyor her zaman değişikliğe açık olmalıyız. Yeniliklere sürekli açık olmalıyız. Hep aynı düşünce doğrultusunda gidersek gelişme konusunda sıkıntı yaşarız. Böyle yararlı çalışmaların devamın gelmesi ilimiz için çok faydalı olur.” Şeklinde konuştu.

 

 

ORUNÇ: HALKIN İLGİ ODAĞI OLDU

Nimetullah Orunç ise bu denli farlı yapılar ve projelerin halkın çok ilgisini çektiğini söyleyerek şöyle konuştu: “Vatandaşların çok ilgisini çekiyor. Böyle yapılan birkaç tane daha sokağımız var. Halkın dikkatini çekiyor. Birçok vatandaşımız buraya gelip fotoğraf çekiyor. Geri dönüşüm olarak buranın malzeme ve dekorasyonun yapılması çok daha ilgi çekiyor. Benimde dikkatimi çekti. Belediyenin böyle çalışmalarını hem beğeniyoruz hem de her zaman destek veriyoruz. Sokaklarımıza ayrı bir hava ve güzellik katmış. Böyle projelerin sürekli olmasını istiyoruz.”

 

 

YABANCILARDA SOKAKLARI BEĞENİYOR

“Van’a gelen İranlıların bu tür sokaklarımızı gezmeden Van’dan ayrılmıyor” diyen Musa Çiftçi, “Özellikle İranlılar bu sokakları çok beğeniyorlar. Vana gelen İranlılar bu sokaklarımızı gezmeden gitmiyorlar. Tabi bu da turizm için çok yararlı oluyor. Dışardan gelen insanlar merakla bu sokaklarımızı geziyor ve beğeniyorlar. Belediyenin bu çalışmasını çok beğeniyorum. Yerinde yapılmış bir çalışmadır. Van’ın böyle sokaklara ihtiyacı vardı. Sadece belirli yerlerle sınırlı kalmasa daha çok iyi olur. Van’ın her yeri güzel yeter ki hak ettiği hizmet ve değer verilmesi gerekiyor.” Dedi.

 

BOR: TURİZM AÇISINDAN YARARLI

Kazım Bor adlı vatandaş ise şunları söyledi: “Çok güzel bir çalışma olmuş. Sokaklarımız hep sade olarak yapılıyordu bu zamana kadar. Batıda büyük şehirlerde genelde yapılıyordu böyle projeler. Böyle projeleri kendi ilimizde yapıldığını görmek çok güzel. Van’ın böyle çalışmalara ve sokaklara ihtiyacı var. Tarih bakımından zengin bir iliz bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Mimari olsun kültürel alanda olsun bunları şehrimize yansıtmalıyız. Bu tür çalışmalar turizm açısından da çok yarlı oluyor. Böyle güzel çalışmalarını gelmesini istiyoruz.”

 

 

VATANDAŞ HEDEF BÜYÜTTÜ: CUMHURİYET VE MARAŞ DA OLSUN!

Aydın Can Koç sokakların çok güzel olduğunu belirterek bir de eleştiri de bulundu. Koç şunları söyledi: “Dekorasyon olarak çok güzel sokaklar olmuş. Mesafeleri kısa biraz. Burada bulunan cafe ve dükkanlar dekorasyonları çok güzel olmuş. Çok cafe’ye yer verilmiş. Bir sokakta bu kadar çok cafe olması iyi değil. Edebiyat abideleri ayrı bir güzellik katmış. Böyle projelerin devamının getirilmesi gerekiyor. Sadece birkaç sokaktan ibaret olmamalı. Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddeleri boydan boya böyle dekorasyon edilse çok daha güzel olacağına inanıyorum. Böyle projelerin sürekli olması gerekiyor.”

 

 

“BÖYLE GÜZEL SOKAKLARA İHTİYAÇ VAR”

“İlimiz için çok güzel ve faydalı projeler oldu” diyen Yunus Emre Koç da, “ Van için çok güzel projeler. İlimizin böyle güzel sokaklara ihtiyacı vardı. Dışardan gelen yabancılar için ilgi odağı oluyor. Turizm açısından böyle projelerin yapılması çok yararlı oluyor. Vatandaş böyle projeleri destekliyor ve çok beğeniyor. Örneğin Kültür Sokağındaki Edebiyat yazıları çok güzel olmuş ilk gözüme çarpan onlar oldu. Van’da şu anda 4 tane böyle sokak bulunuyor. Bunların devamı gelmesi gerekiyor. Sadece belli birkaç sokakta kalmamalı. Bunun gibi daha birçok güzel projeye imza atılabilir. İlimizin buna ihtiyacı var.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim