ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ - Vali Zorluoğlu iki buçuk aylık çalışmaları tek tek anlattı. Yapılan, devam eden ve yapılacak hizmetleri detayları ile sundu. Önemli konularda müjdeler ardı ardına geldi. Kısa sürede önemli hizmetler yapan Vali Zorluoğlu dönemindeki büyükşehir değerlendirmesinin ardından Şehrivan mikrofonu bu kez vatandaşa uzattı. İki buçuk ayın karnesini bu kez vatandaş çıkardı.

 

Van uzun bir süredir KHK sonra görevlendirilen kayyumlar ile yönetiliyor. Büyükşehir başta olmak üzere birçok belediye Vali ve kaymakamlar eliyle hizmetle buluşuyor. İki ayı aşkın bir zamandır da Van yeni bir Vali ve Büyükşehir Belediye başkanı tarafından yönetiliyor. Temmuz ayında Van’a atanan Murat Zorluoğlu, hem Valilik hem belediye başkanı görevini devralırken Van için iddialı sözlerle göreve başlamıştı. Kentin önemli ve kronik sorunlarını daha ilk gün bilerek ve çalışarak gelen Zorluoğlu, icraatleri ile kısa sürede adından söz ettirdi. Göreve başlamasının üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen Van’da Çevre Yolu, Arıtma Tesisleri, Trafik gibi önemli konulara ele atan, vatandaş ile birebir görüşüp halkın Valisi/Belediye Başkanı olma yönünü öne çıkan Zorluoğlu, geçtiğimiz günlerde de 2,5 aylık bir değerlendirme yaptı. Kendi hizmet karnesini çıkaran Zorluoğlu, bu süreçte hem Valilik hem Büyükşehir Belediyesi eliyle yapılanları tek tek açıklarken kentteki önemli hizmetlerden bahsetmiş ve Van’ın değişimini ortaya koymuştu. Şehrivan Gazetesi olarak, Vali’nin kentteki önemli yatırımları hayata geçirmesi ve büyük projeleri konuşmasının ardından Zorluoğlu yönetimindeki Büyükşehir’i vatandaşa sorduk. Van’daki değişimi htiğini söyleyen vatandaş bu noktada Şehrivan aracılığı ile beklentileri dile getirmeyi de ihmal etmedi.

 

Geçtiğimiz günlerde kentteki basın mensupları ile bir araya gelen Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu iki buçuk aylık dönemi değerlendirdi... Geldiği günden bu yana devraldıkları, yaptıkları ve yapacakları önemli çalışma ve projeleri tek tek paylaşan Zorluoğlu, başlık başlık Van’daki değişimi paylaştı. Zorluoğlu kısa sürede göreve gelir gelmez sözünü ettiği büyük işlere başlayarak Van’daki büyük değişimi de başlatmış oldu... Gazeteniz Şehrivan olarak bizde bu değişim, dönüşümü vatandaşa sorduk. Belediyeden beklentilerini dile getiren Vanlılar, yapılan çalışmaları da değerlendirdi...

 

 

“BÜYÜKŞEHRE YAKIŞIR ÇALIŞMALAR OLMALI”

Gazetemize konuşan esnaflardan Fatih Soydan belediye çalışmalarının yeterli olmadığını söyledi. Soyanda, “Kayyum atandıktan sonra yapılan çalışmaları görmemezlik edemeyiz. Ancak büyükşehir olan bir il için bu yeterli değil. Van’da büyükşehre yakışır çalışmaların yapılması gerekiyor. Yeni valimiz ile esnaf ziyaretinde tanışma imkanımız oldu. Van için güzel düşünen ve çalışan bir isim inşallah onun sayesinde daha güzel bir Van’a sahip olacağız.” Dedi.

 

ŞANLI: ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR OLDU

Van’da son zamanlarda belediye çalışmalarına dair çalışmalar gördüklerini söyleyen Okan Şanlı ise şunları söyledi: “Son zamanlarda belediyelerden çalışmalar görebildik. Bu da önemlidir. Yeterli midir elbette ki değil. Ancak yapılan çalışmalar göz ardı edilemez. Son zamanlarda çevre yolu, arıtma tesis ve çöpün kaldırılacağı çok konuşuluyor. İnşallah bunlarda yakın zamanda çözüme kavuşturulur ve Van gerçek anlamda hak ettiği büyükşehir olur.”

 

UĞURLU: BİR ŞEYLER DEĞİŞTİ

Şehrivan’a konuşan vatandaşlardan Emin Uğurlu, “Van adına güzel işler yapılıyor. Belediyeler yaz ayında iyi çalıştı diyebilirim. Eksikler var. Ancak gerçek anlamda kayyum atamalarından sonra çalışma yapıldığı gördük. Özellikle Edremit, İpekyolu ve Büyükşehir Belediyesi iyi çalışıyor. Bu çalışmaların devamının gelmesi gerekiyor. Bu yıl en göze çarpan ve haber olan çalışmalardan bir tanesi asfalt oldu. Bu önemlidir. Elbette ki asfalt çalışması belediyenin zorlu çalışmaları arasında yer alıyor. Ancak yapılması bana göre önemlidir.” Şeklinde konuştu.

 

 

“TIKANAN SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI”

Van’ın tıkanan sorunlarının da çözüme kavuşturulması gerektiğini söyleyen Uğurlu şöyle devam etti: “Çevre yolu, stadyum, arıtma tesisi, yeşil alan, çöp ve temizlik sorunu belli başlı bu kentin bir türlü yapılmaya ya da bitmeyen çalışmaları var. Bu sorunlara da el atılması gerekiyor. Özellikle çevreyolu ve Vangölü için arıtma tesisi olmazsa olmazlardandır. Valinin açıklamalarına ve çalışmalarına baktığımız zaman iyi bir yolda ilerliyor gibi. İnşallah bu çalışmalarda yakın zamanda neticeye kavuşur.”

 

“HİÇ OLMAZSA BİR MUHATABIMIZ VAR”

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş ise şunları söyledi: “Ben öncellikle kayyumdan başlamak istiyorum. Kayyumun bu memlekete atanması çok iyi oldu. Hiç olmazsa gözle görülür işler yapıldı. Diğer belediyeler döneminde hiçbir iş yapılmıyordu. Belediyede artık muhatap var. Genel sekreter ve diğer birimler ile rahatlıkla görüşebiliyoruz. Eskiden genel sekreteri görmek bile çok zordu. Çalışmalar konusunda ise vali ve ekibi iyi işler yapıyor. Daha iyi şeylerin yapılacağına da inanıyorum. İnşallah önümüzdeki seçimde de bu ekip kazanır ve kendimize gerçek anlamda büyükşehir diyebiliriz.”

 

ÇEVRE YOLU HERKESİN ORTAK DERDİ

İlk olarak var olan önemli sorunların çözülmesi gerektiğini söyleyen vatandaşlardan Aydın Sağlam, “Öncelik Van’ın büyük ve önemli sorunlarına verilmeli. Ben İkinisan Caddesinde oturuyorum. Bence İkinisan Caddesi’nden önce Vangölü kirliliği çalışması yapılmalıydı ya da çevreyolu ya da diğer var olan öncelikli sorunlar gibi. Belediyelerin ne yazık ki böyle bir problemi var. Belediyeler çalışmıyor demek yanlış olur. Ancak belediyeler çalışmalar konusunda yanlış zamanlama yapıyor ne yazık ki. Başta yapması gereken işin sonda yapıyor, sonda yapması gereken işi ise başta yapıyor.” İfadelerini kullandı.

 

 

DEMİR: İZ BIRAKICI ÇALIŞMALAR OLMALI

Salih Demir adlı esnaf ise çalışmaların arttırılması gerektiğini belirtti. Demir şöyle konuştu: “Van’da bir takım çalışma yapılıyor. Ancak bu çalışmaların arttırılması gerekiyor. Güzel yollar ve diğer belediyenin yapması gereken işler her zaman yürür. Bu kent için daha kalıcı, iz bırakıcı çalışmalar yapılması lazım. Van’da buna ihtiyaç var. Vali başkanlığındaki belediyenin bana göre öncelikli olarak kentteki yeşil alan ve park alanlarına yönelmesi gerekiyor. Van’da buna ihtiyaç var. Gözle görülür ve insanları tatmin edecek çalışmalar en büyük beklentimizdir.”

 

ŞEN: ÇALIŞMALAR ARTARAK DEVAM ETMELİ

Van’da son 1 yılda güzel işlerin yapıldığına dikkat çeken Ebru Sevval Şen, “Van’da son zamanlarda güzel işler yapıldığını görüyoruz. Hiçbir şey yapılmıyorsa bile kaldırımlar ve yollar yapılıp düzeltiliyor. Bu bile Van’da yapılan işler için büyük umut verici. Van’da hiç çalışmama yapılmamasını görmektense ufak tefekte olsa yapılan çalışmaları görmek bizleri sevindiriyor. İnşallah bu çalışmalar büyüyerek devam eder. En büyük beklentimiz var olan sorunlar bir an önce bitirilmesi ardında da Van’a daha güzel yatırımların getirilmesidir. Artık eskisi gibi olayların olduğu bir şehir olmak yerine güzel işlerle ön plana çıkan bir Van’ız ve bu da devam etmeli.” Dedi.

 

TAŞ: İLÇELER DAHA İYİ ÇALIŞIYOR

Büyükşehir’den çok İpekyolu ile Edremit ilçesinde çalışmaların dikkat çektiğini söyleyen Bahadır Taş şunları söyledi: “Edremit ile İpekyolu Belediyesi özellikle sosyal belediyecilik anlamında iyi işler yapıyor. Bu anlamda belediyelerin desteklenmesi ve çalışmaların artırılması gerekiyor. Van’da son yıllarda sosyal belediyecilik anlamında çok fazla çalışma görmedik. Bu yüzden yapılan çalışmalar göze hemen batıyor. Büyükşehir belediyesi de bunu yapıyor ancak ilçe belediyelerin bana göre daha iyi çalışıyor.”

 

VALİNİN KIYMETİNİ BİLMEMİZ GEREKİYOR

Taş konuşmasının devamında, “Valinin hem valilik hem de belediye başkanlığı görevinde olması bana göre bir avantajdır. Yerel yönetim ile devlet desteğinin bir arada olması önemlidir. Önceki yıllarda Van’ın bunun sıkıntısını çok çekti. İnşallah bundan sonra bu sıkıntılar olmadan kent yararına işler yapılır. Yeni gelen valide bu konun üzerine çok eğiliyor ve sorunlara hemen müdahale ediyor. Bunun kıymetini de iyi bilmemiz gerekiyor. İnşallah Van adına daha güzel günler olacak.” Şeklinde konuştu.

 

TURGUT: TURİZM CANLANMALI

Van’da yapılan çalışmalara dair gazetemize konuşan bir diğer esnaf Hasan Turgut da, Van’ın yatırımlar konusundan çok fakir kaldığını ifade ederek, Van’ın kalkındırılması için daha fazla yatırımın şart olduğunu belirtti. Van’ın ekonomisindeki en büyük payın İranlılar sayesinde olduğuna dikkat çeken Turgut şöyle konuştu: “Özellikle turizmin daha fazla canlanması için turistik yatırımlar yapılabilir. İranlılar bizim velinimetimiz o yüzden onların kıymetini bilmemiz şart. Bu konuda en büyük görev otelcilere düşüyor. En azından otel fiyatlarını İranlılar geldiğinde iki katına çıkarmasınlar kafidir. Hatta indirime gidilmeli fiyatlarda. Duyarlı olmak şart.”

 

ÖNDİL: ŞİKAYETİM VAR!

Erol Öndil isimli esnafta belediyelerin yapmış olduğu çalışmalardan çok memnun olduğunu ifade ederek, “Bir tane şikayetim var. Özellikle su, kanalizasyon ve doğalgaz hat çekimi sonrası açılan yolar uzun süre onarılmıyor. Çukur kalıyor buda bizi çok zorluyor. Özellikle aracımızla o yolda gitme bizim için büyük bir sıkıntı. Yetkililere çağrım bu çalışmalar sonrası yolları süratli bir şekilde onarmak. Çünkü kazalara neden olabiliyor.” Diye belirtti.

 

“IŞIKLANDIRMA ARTTIRILSIN”

Esnaf olan İsmail Oğraş, Van’da çok büyük değişikliğin olduğunu dile getirirken belediyecilik açısından çalışmaların artması gerekirken taleplerini de şöyle paylaştı: “Işıklandırma açısından çok iyi değiliz. Işıklandırma olmadığı için esnaf çok erken saatlerde iş yerlerini kapatıp gidiyor. Bu yüzden ışıklandırmanın acilen arttırılması şart. Diğer caddelere bakıyoruz ışıklandırma var. Örneğin Maraş ve Cumhuriyet çok güzel ışıklandırılmış ama Soydan’dan kültüre doğru bir ışıklandırma yok.”

 

OĞRAŞ: PARK YASAĞI ŞART

Van’ın özellikle çevre düzenlemesi ve yeşil alan açısından çok fakir olduğuna vurgu yapan Oğraş, “Özellikle de bizim bu taraf çok sıkıntılı. En ufak bir yeşillendirme çalışması yapılmıyor. Diğer caddelerde ağaçlar ve çiçekler dikiliyor ama bizim bu caddede hiçbir yeşillik çalışması yapılmıyor. Bu cadde yeşillik açısından çok fakir bırakılmış. Daha fazla yatırıma ihtiyacımız var.” Şeklinde konuştu. Oğraş, “Parkomat işi yasal bir şey değil. Parkomat yerine park yasağı getirilse çok daha iyi olurdu. Bütün caddelerde park tamamen yasak olmalı. Otoparklar attırılıp tamamen park yasağı getirilmeli bence.” Dedi.

 

SARIMURATOĞLU: VAN’A GÜZEL BİNALAR VE HİZMET ALANLARI DA KAZANDIRILMALI

Petshop işi yapan Eray Sarımuratoğlu ise Van’da yapılan çalışmalardan memnun olmadığını ve yatırımların yetersiz olduğunu dile getirdi. Sarımuratoğlu şu ifadeleri kullandı: “Belediyeler gerekli titizliği göstermeli bence. Yetersiz buluyorum çalışmaları. Van’da yapılan rutin çalışmaların yanı sıra yatırım ve Van’da süreklilik getirecek çalışmalarda yapılmalıdır. Asfalt dışında güzel binalar, kuruluşlar ve hizmet alanları Van’a kazandırılmalı diye düşünüyorum.”

 

HUZUR VAR, BELEDİYE VAR…

Zorluoğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı değerlendirme ile ilgili fikirlerini paylaşan Mahmut Balcı adlı vatandaş ise, “Vanlının son zamanlarda en çok konuştuğu konu Çevre Yolu. Şimdiye kadar hep ertelendi. Hep muallak kaldı. Ama çok şükür Sayın Belediye başkanımız somut değerlendirmelerde bulunmuş. Bunun bitmesi bu kente yapılacak en büyük iyilik. Büyükşehirdeki değişim Van’ın her alanında artık hissediliyor. İnsanlar artık bu kentte belediyeleri konuşuyor. Hizmet yarışı var. Her belediye farklı çalışmalar ile adından söz ettiriyor. Sosyal medyadan da takip ediyorum. Müthiş bir renklilik var. Huzur da olunca Van son yılların en güzel zamanlarını geçiriyor.”

 

GÜNEŞ: VAN’IN EN BÜYÜK DEĞERİNE SAHİP ÇIKILMALI

Çalışmaların yeterli olmadığını ve ses getirecek çalışmaların yapılması gerektiğini dile getiren esnaflardan Hamdullah Güneş, “Van büyükşehir olduktan sonra ne yazık ki büyük bir şehre yakışan çalışma görmedik. Bu aralar arıtma tesisi konuşuluyor. Bu çalışma hızlı bir şekilde hayata geçirilmeli. Van’ın en büyük değeri olan göle belediyeler sahip çıkmalıdır. Çevreyolu bir türlü bitmek bilmedi. Vali sürekli dile getiriyor, ancak somut bir şey yazık ki yok. Van’ın asfalt ve buna benzer işler yerine bu saydığımız ve daha bilmediğimiz birçok büyük çalışmanın yapılması gerekiyor. O zaman takdire şayan diyebiliriz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim