Son zamanlarda oldukça hareketlense de ruhsat ve imar tadilatı konusunda önemli sıkıntılar yaşayan inşaat sektörünün temsilcileri düzenlenen bir toplantıda bir araya geldi. Van’ın yatırım ve hizmetler noktasında önemli bir süreçten geçtiği ve hareketliliğin bitmediği süreçte inşaat sektöründe faaliyet gösteren Van Yapsatçılar ve Kooperatifçiler Derneği sektörün sıkıntılarını masaya yatırdı. Kentteki hareketliliğe rağmen ruhsat alma noktasında oldukça sıkıntılı olduklarını dile getiren derneğin çiçeği burnunda başkanı Sıracettin Işıldar, bu anlamda bir kaç kent ile kıyaslama yaparak Van’daki ruhsat sayısının oldukça düşük olduğunu söyledi. Gecenin en çok konuşulan ve sektörü olumsuz etkiliyen konusu da imar tadilatı oldu. Büyükşehir’in taviz vermediği konuda sektör temsilcileri belediyelerden destek istedi.

 

VANLI YAP-SATÇILAR DERTLİ

 

ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ

 

Son zamanlarda oldukça hareketlense de ruhsat ve imar tadilatı konusunda önemli sıkıntılar yaşayan inşaat sektörünün temsilcileri düzenlenen bir toplantıda bir araya geldi. Van’ın yatırım ve hizmetler noktasında önemli bir süreçten geçtiği ve hareketliliğin bitmediği süreçte inşaat sektöründe faaliyet gösteren Van Yapsatçılar ve Kooperatifçiler Derneği sektörün sıkıntılarını masaya yatırdı. Kentteki hareketliliğe rağmen ruhsat alma noktasında oldukça sıkıntılı olduklarını dile getiren derneğin çiçeği burnunda başkanı Sıracettin Işıldar, bu anlamda bir kaç kent ile kıyaslama yaparak Van’daki ruhsat sayısının oldukça düşük olduğunu söyledi. Gecenin en çok konuşulan ve sektörü olumsuz etkiliyen konusu da imar tadilatı oldu. Büyükşehirin taviz vermediği konuda sektör temsilcileri belediyelerden destek istedi.

 

Van Yapsatçılar ve Kooperatifçiler Dernek Üyeleri kentte yaşanan imar ve ruhsat sorunlarına dikkat çekmek için bir toplantı gerçekleştirdi. Uzun zamandır Van’da inşaat işinde çalışma yapan yapsatçılar ve kooperatifçiler dernek üyeleriyle bir araya gelerek, yaşadıkları sıkıntıları konuştu. Bir otelde gerçekleştirilen toplantıya dernek üyeleri katıldı.

 

“SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜLMESİ ŞART”

 

Toplantıda bir konuşma yapan Van Yapsatçılar ve Kooperatifçiler Dernek Başkanı Murat Akbaş görevini artık yeni başkana bıraktığını ifade ederek, “Bugün burada, İmar ve İnşaat sektöründe yaşanan kriz ile ilgili sorunlarımızı dile getirmek için toplandık. Bu zamana kadar memleketimizde belediyelerden kaynaklı imar sıkıntılarını yaşadık. Mevcut sıkıntıları halende yaşıyoruz. Bu soruna biran önce bir çözüm bulmalıyız. Birliktelik ve güç birliğine ihtiyacımız var. Bu memleketin ekonomisi bizimle ayakta duruyor. Bizleri yöneten kişilerinde sorunlarımızı çözmesi şart.” Dedi.

 

MEVCUT BAŞKAN GÖREVİNİ BAŞKASINA BIRAKTI

 

Yapsatçılar ve Kooperatifçiler Derneğinin 2012 yılında kurulduğunu ifade eden Akbaş, “Fakat derneğimiz bu zamana kadar böylesi bir birliktelik sağlayamadı. Şu an o birlikteliği sağladık diyebiliriz. Bunda emeği olan arkadaşlarımızı kutluyorum. Yeni dönemde işlerimin yoğunluğundan dolayı görevden ayrılıyorum. Van Yapsatçılar ve Kooperatifçiler Derneği başkanlığını başaracak bir arkadaşımız var. Bizde bu görevi kendisine devretmeye karar verdik.” Diye konuştu.

 

“KENT İMAR PLANINA UYGUN DEĞİL”

 

Daha sonra bir konuşma yapan yeni başkan Sıracettin Işıldar, “Van’ın gelişmişlik konusunda günümüz itibari ile daha gelişmesi gerekirken ne yazık ki bu konuda birçok problem ve sıkıntı yaşanmaktadır. En Büyük problemlerimizden biri de kent olamamak. Kent ne yazık ki büyükşehir imar planına uygun değil. Van ile birlikte Büyükşehir statüsüne gelen bazı illerin modern kent görünüme geldiği ortada. Fakat Van’ın halen yapı olarak kent olamaması oldukça üzücü. Hem iş adamı kimliğimiz ile hem de Vanlı olarak biz ve belediyelere bu konuda büyük görevler düşüyor.” Diye belirtti.

 

“BU VERİLEN TÜİK VERİLERİDİR”

 

Işıldar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şimdi Türkiye’de 2017 yılı içinde Manisa’da 3985 adet ruhsat onayı verilmiş, Denizli 3984 adet ruhsat onayı vermiş, Kahramanmaraş 1902 adet ruhsat onayı verilmiş, Aydın 3269 adet ruhsat onayı vermiştir.” Şeklinde konuştu. Bu illerin birçoğu Nüfus olarak ve İlimiz ile birlikte Büyükşehir olma statüsüne geçmiş fakat en geride kalan il Van ilidir. Van’da 2017 yılında Belediyelerde verilen toplan ruhsat adedi 453’tür.”

 

 

“İMAR TADİLATLARININ REDDİ KENTE ZARAR VERECEKTİR”

 

“Büyükşehir Belediyesinin Parsel tadilatlarının durdurmasından dolayı bu yıl daha az ruhsat verileceği tahmin etmekteyiz. Mevcut İpekyolu Belediyesinin onayladığı parsel tadilatlarını bile Büyükşehir Belediyesi red etmiştir. Halbuki bu dosyalar kanuna göre red edilemez. Şu an hiçbir şekilde büyükşehir belediyesi tadilatlara izin vermeyeceğini dile getiriyor. Zaten geçen yıl diğer illere göre çok çok az olan ruhsat sayısının bu sene daha da az olacağını ön görmekteyiz. Bu kentin ekonomisine büyük bir zarar verecektir. İnşaat sektörü, Van’da her yıl üretim yapabilecek bir fabrikadan daha çok ekonomik olarak kentte katkı sağlamaktadır. Bu rakam gerçekten çok düşük ve Van’ın kentleşmede ilerlememesine neden olmaktadır. Bu verilen TÜİK verileridir.”

 

YETKİLİLERE SESLENDİLER

Işıldar inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıların biran önce giderilmesi gerektiğini ifade ederek, kentleşme adına daha hızlı bir yolda ilerlemek gerektiğine vurgu yaptı. Işıldar, “İnşaat sektörünün Van’ın ekonomisine ciddi manada katkısı var. Bu ekonomik katkının şuan kent ekonomisine ve esnafına yansımaması ciddi derece de sıkıntı yaratmakta. Belediyelerin görevi ruhsat onaylamanın yanında yeni imar alanlarını da açması gerekmektedir. Maalesef bu konuda belediyelerde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bizler Van Yapsatçılar ve Kooperatifçiler Derneği üyeleri olarak Van’ın ekonomisine ciddi katkı sağlayan, kentleşme adına daha hızlı ilerlemek adına belediyelerin imar uygulaması ve ruhsat onaylarının önündeki engelleri biran önce kaldırması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için burada toplanmış bulunmaktayız. Yetkililere sorunlarımızın çözümü için buradan sesleniyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Toplantı daha sonra soru cevap eşliğinde devam etti.

Editör: TE Bilisim