Türkiye’nin kalp konusundaki en önemli ismi, efsane başhekim olarak tanınan Prof. Dr. Cevat Yakut’un yoğun emek ve çabalarıyla 1999 yılında kurularak kalp ve damar Kartal koşuyolu kalp araştırma ve eğitim hastanesi başhekimi hastalarına önemli sağlık hizmeti veren, 2010 yılında kapatılma kararının ardından birçok spekülasyona sebep olan Van Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi binası bu günlerde yine gündemde. Yıllardır boş olan, atıl durumda bulunan hastanenin yıkımı ihaleye çıkarıldı.

Van Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi binası  Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından ihaleye çıkarılarak önümüzdeki günlerde yıkımı yapılacak. Edremit ilçesinde bulunan toplam 14.546,70 m2 alana sahip Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi hurda karşılığı yıkımı ve enkaz alanında nakliye ve istif işinden çıkabilecek malzeme karşılığında yıkımı yapılacak. İhalenin 05 Şubat 2016 tarihinde yapılacağı bildirildi.

 

KAPATILMAYACAK DENMİŞTİ AMA...

Kurulduğunda Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Enfeksiyon ve Diş Polikliniğinden oluşan Van Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aynı zamanda üç adet modern ameliyathane, son sistem Anjiyografi cihazı, dijital (CR) röntgen birimi, 2 adet seyyar röntgen cihazı, dopler cihazı, 2 adet eko cihazı, 3 adet efor cihazı ile 20 adet hemodiyaliz cihazının yanı sıra branş hastanelerinde bulunması gereken tüm cihazlar yer alan hastanenin yerine Sağlık Bakanlığı tarafından eğitim ve sosyal tesisi yapılacağı öğrenildi.  2010 yılında 130 yatak kapasiteli ve bölgede yaklaşık 4 milyon civarında hastaya hizmet veren hastanenin kapanması gündeme gelmişti. O dönemde İlde bulunan sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, halk, siyasi partiler ve yerel basının itirazları sonucu Dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ “kapatılmayacak” sözünü vermesine rağmen hastane kapatılmıştı.

 

ÜZÜNTÜ YARATTI...

Türkiye’nin kalp konusundaki en önemli ismi, efsane başhekim olarak tanınan Prof. Dr. Cevat Yakut’un yoğun emek ve çabalarıyla 1999 yılında kurularak Van’ın yanı sıra Doğu ve Güneydoğu da bir çok kalp hastasının sağlığına kavuşmasına neden olan,  bölge hastanesi niteliği kazanan ve daha modern hale getirilerek hizmet vermesi beklenirken gerekçe gösterilmeden 2012 yılında kapatılan Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi binasının yıkılma kararı Van’da üzüntü yarattı.

 

MECLİS GÜNDEMİNE DE TAŞINMIŞTI...

Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker Van Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kapatılma gerekçesinin “ hasar” değil  “Rant” olduğu gerekçesi ile kapatıldığını ileri sürerek durumu 2012 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşımıştı. Eski CHP Milletvekili Şeker, TBMM’ye o dönem verdiği soru önergesinde “ Deprem sonrasında valilik tarafından yapılan açıklamada 'sağlam, kullanılabilir' olarak nitelenen hastane binasına sonradan 'hasarlı' raporu verilmesinin nedenini öğrenmek istiyoruz. Van Gölü'ne nazır hakim bir tepe üzerine konuşlandırılan hastanenin yerine otel kurulacağı iddialarının doğru olup olmadığını sorduk" demişti.

 

Kaynak: İlhan Siyahtaş-Van Ekspres

Editör: TE Bilisim