ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - HAKİM İNALÖZ - Dil öğrenmenin olmazsa olmaz olduğu şu süreçte Van’da uzun süredir beklenen bir dil öğretim merkezi kapılarını açtı. Birçok ilkin ve kalitenin bir arada buluştuğu Dilmix Academy adlı dil merkezi sadece İngilizce ile değil tam 5 ayrı dilde eğitim ile Vanlılara ‘merhaba’ dedi!

 

Farsça gibi her Vanlının bilmesi gereken komşu ülke dili ile birlikte Soranice gibi yine bölge ülkelerinin yaygın dili, Almanca, Fransızca, Rusça gibi dillerde eğitim imkanı veren Dilmix, bununla birlikte dışardan gelen Vanlılara da Türkçe’yi bir yabancı dil olarak öğrenme imkanı sunuyor. Genç girişimci Leyla Revşen Takva adlı uzman tarafından açılan okulda ayrıca çocukların yazın İngilizce öğrenmesi için özel kulüp, YDS ve TEOG sınıfları da bulunuyor.

 

Van’da dil öğretiminde büyük bir açığı kapatacak olan DİLMİX Academiy kapılarını açtı. Yabancı dil öğretimini sadece İngilizce öğretmek ile sınırlı tutmayıp tam 6 dil ile öğrenci kabulüne başyalan DİLMIX Van’da sıradışı bir öğretim merkezi olarak kuruldu. İran gibi bir pazara rağmen Farsça açığını kapatmakla kalmayıp Türkçe’yi yabancı dil olarak öğreten ve bir çok dil ve farklı sınıflar ile dil öğretiminde tam bir akademi olarak kurulan dil öğretim merkezinin başında da genç bir dil uzmanı ve yönetici bulunuyor. Kadın girişimciler eliyle kurulan akademi iddialı bir şekilde gelirken, dil okulunun yöneticiliğini yapan Takva, Van’ın konuştuğu DİLMIX’i Şehrivan’a anlattı. Takva dil akademisi ile ilgili olarak “İngilizce, Almanca, Farsça, Soranice, Rusça ve Türkçeyi yabancı dilden veriyoruz. Esnafın talebi daha çok. İran’dan gelen vatandaşlara, üniversiteden mezun olanlara yerli ve yabancı olanlara Türkçeyi yabancı dil olarak veriyoruz. Ki ihtiyacımızda var Türkçeyi daha iyi öğrenmeye.” Sözlerine yer verdi.

 

 

TAKVA: TALEPLER ÇOK FAZLA VAR

Van’a çok sık gelen İranlılar için özel olarak Farsça kursu açan Takva, İranlıların ekonomik olarak Van için çok önemli olduğuna dikkat çekti. Farsça kurs açma fikrinin özellikle farklı kurumların talepleri doğrultusunda gerçekleştiğini ifade eden Takva, “Özellikle bana sürekli farklı olarak ne yapalım, başka hangi dilleri öğrenelim üzerinden talepler geldi. Özellikle İranlıların çok sık olarak Van’a geldiğini ancak dil farklılığından dolayı anlaşamadıklarını söylediler. Biz burayı açtıktan sonra insanlar bize Kürtçe, Farsça ve Soranice var mı diye sormaya başladı. Bizde Farsça öğretmen bulalım dedik. Akademisyenlerle çalışalım ve bilen varsa gelsin kura çekelim dedik. Ondan sonra broşürlerimize Farsça dil kursu olduğunu da ekledikten sonra yoğun bir talep gelmeye başladı. Öyle olunca da hemen Farsça sınıf açıp kayıt almaya başladık. Şuanda 20’ye yakın kaydımız var. İyi ilerliyoruz eğer 30 kişiyi bulursak 2 sınıf açacağız Farsçada.” Diye belirtti.

 

 

VAN’DA BİR İLK

Takva konuşmasını şöyle sürdür: “Van’ın ticaret anlamında özellikle İranlı yoğunluğunun olması en çok bizi buna teşvik eden neden oldu. Özellikle nevrozlarda ve alışveriş günleri münasebetiyle binlerce İranlı Van’a akın ediyor. Bundan dolayı da yoğun bir dil ihtiyacı hissedildi. Dil ihtiyacını gidermek içinde Farsça dil kursu açtık. Ben kendi adıma da konuşayım örneğin buraya gelen İranlı vatandaşlar benimle farsça konuştuğu için birbirimizi anlayamıyoruz. Öncelikle ben kendim öğrenmeliyim ki sonra insanlara daha verimli olabileyim. Kendim ve çevremin duyduğu ihtiyaçtan dolayı Farsçaya yöneldik. Van’da bir ilk aslında. Bu biraz farklı kıldı. Sadece Farsça değil Rusça, Soranice ve Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesi de bizi farklı kıldı. Farklı hmek aynı zamanda sorumluluğu da arttırıyor. Sorumlulukta kazandırdığı için biraz çalışmamış gerekiyor.”

 

 

BİRÇOK ALANDA EĞİTİM VERİLİYOR!

Kayıtlar devam ettiği için toplamda kaç öğrencilerinin olduğu yönünde net bir sayı veremeyeceğini ifade eden Takva, “Üstelik biz daha çok yeniyiz. Kids Clabımız başladı. Bir aylık Cids Clab sürecimiz var. 10-12 kadar öğrencimiz var. Zaten maksimum sayı o kadar olması lazım. YDS’ye çok yoğun bir talep var. YDS için kurslarımız başladı. Özellikle soru çözmek için gelenleri almaya başladık. Yökdil başladı. Genel İngilizce ve kurlar yapıyoruz. STS yapıp kurlar belirleniyor ve o kurlara göre seviye sınıfları oluşturuyoruz. Şuana kadar Farsça için 27 öğrencilerinin olduğunu söyleyen Takva, Yökdil’de 7’şer kişilik guruplarımız var. YDS’de guruplarımız var. Cids Clab sınıflarımız var. 15 kişilik bir sınıfımız var onlarda bu hafta başı eğitime başladılar. Tabi kayıtlar devam ettiği için net bir sayı veremiyoruz. Eğitim öğretim yılı ile birlikte bizde tam anlamıyla eğitimlerimize başlayacağız.” Şeklinde konuştu.

 

 

TAKVA: HER BİR DİL İÇİN AYRI PROGRAMLAR HAZIRLADIK

Takva, “Mimari ve dekorasyon olarak güzel bir yer aldık. Daha önce burayı mimarlar kullanıyordu. Hal öyle olunca da estetik olarak çok şık bir ofisimiz var. Ahşap dekorumuz zaten vardı. Işıklar ve isimler tamamen benim fikrimdi. İsim anlamında Dılmix Academiy’i bulmak tamamen benim fikrimdi. Matbaalar ile çalıştık ve renk tasarımlarını yaptık. Birazda daha yeni ve daha farklı olsun diye farklı renk ve tasarımları tercih ettik. Bu şekilde başladık.

1 aylık süreçte hazırlık sürecini tamamladık. 1 aydır da kayıt yapmaya gelen insanlarımız var onlarla ilgileniyor ve kayıt alıyoruz. Programları hocalarımız hazırladılar. Her dil için ayrı programlar hazırladık. Yaklaşık 2 aydır çalışmalara başladık. Bu işi Avrupa’da çok iyi yapan yerler var. Bir gün beraber oturduk ve isim hakkında bir fikir birliği yaptık. Mix dediğimiz şey karışım anlamına geliyor. Bizde 6 dilde eğitim verdiğimiz için Mix’i tercih ettik. Diğer kurumlardan da ayrı olması için Academyi kullandık. Tamamen dili yansıtması için Dilmix Academy’i tercih ettik.” Diye konuştu.

 

 

“SORANİCE’Yİ AKADEMİK DÜZEYDE VERİYORUZ”

Takva, yeni bir kurum olduklarını dile getirerek, öğretmenlerin kendi alanlarında çok iyi olduğunu ve güçlü bir kadroyla ön plana çıktıklarını dile getirerek “Tamamı çok iyi İngiliz’ce konuşan isimler. Çok organize bir yer olduk. Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça, Farca ve Soranice’yi akademik düzeyde veriyoruz. Güzel işler başaracağız ve Van’da bir ilki hayata geçireceğiz. Biz kendimize çok güveniyoruz. Dil eğitiminde iddialıyız diye bir sloganı da kendimize getirebiliriz. Eğitimde devrim gibi bir süreçteyiz şu anda.” Dedi.

 

 

TAKVA: KADINLARLA ÇALIŞMAK EĞLENCELİ

Takva son olarak şu sözlere yer verdi: “Biz kadın girişimcilerle birlikte çalışalım, yeni projeler üreten insanlarla birlikte hareket edelim dedik. Bu konuda kadınlara daha fazla fırsat verilmesi gerektiğine inanıyorum. Bende YYÜ'nün yeni mezunuyum. Bir proje yaptık ve hemen başlayalım dedik. Kadınlar çalışalım dedik ve bir adım attık. Kadınlarla birlikte güzel işler yapacağımıza inanıyorum. Erkek hocalarımızda var. Ancak kadın girişimci olmamız nedeniyle daha çok kadınları tercih ettik. Bu anlamda kendi aramızda da ciddi bir dayanışmamız var. Bu anlamda var olan kabuğu da kırıyoruz. Kadınlarla çalışmak eğlenceli ve daha iyi bir şekilde de başarıya ulaşılabiliyor.”

Editör: TE Bilisim