ŞEHRİVAN HABER MERKEZİ - Van TSO’nun 7 Ekim’de yapılacak olan seçimlerine kısa bir süre kala sürpriz bir gelişme yaşandı. Günlerdir tartışmaların odağındaki Van TSO için Necdet Takva ve Zahir Kandaşoğlu arasında müthiş bir seçim yarışı yaşanırken İlçe Seçim Kurulu seçimle ilgili flaş bir erteleme kararı verdi.

 

Mevcut başkan Necdet Takva’nın uzun süre tek aday olarak hazırlandığı, Zahir Kandaşoğlu’nun dahil olmasıyla çokça tartışılan bir seçim haline gelen Van TSO seçimlerinde yine önemli gelişmeler yaşandı. Kandaşoğlu’nun aday olduktan sonra iddiaları ile gündeminden düşürmediği Van TSO seçimleri ile ilgili bu kez de erteleme kararı seçime damgasını vurdu. Meslek gruplarının sayısı, üyelerin farklı meslek gruplarına kaydırılması gibi bir çok tartışma devam ederken İlçe Seçim Kurulu’na başvuran Kandaşoğlu ve ekibinin başvurusu üzerine seçim kurulundan erteleme kararı çıktı. Seçim kurulu meslek grupları ile ilgili TOBB kararından dolayı herhangi bir işlem yapmama kararı alırken grupları değişen üyelerin durumu için seçimin Kasım ayı sonuna ertelenmesi kararı alındığını açıkladı. Kandaşoğlu ve ekibinin 27 Kasım olarak ilan ettiği karardan sonra Takva ve ekibinin yer aldığı EDH üyelerinin de yorumları gecikmezken, Takva paylaştığı mesajında: “20 gün kala aday olacaksın, kaos yaratıp toz edeceksin, süre az şartını işaretçi siyasetçilere vereceksin ve kazanacağını zannedeceksin!” dedi.

 

TOBB’un seçim takviminin açıklanmasının ardından tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da da seçim startı veren Van TSO’da sular durulmuyor. Necdet Takva’nın yeniden aday olduğunu açıklamasının ardından seçim yarışında her geçen gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Daha önce MÜSİAD geçmişi olan Abdulahat Arvas’ın aday olduğunu açıkladığı fakat 7 Ekim 2017 seçim tarihinin açıklanması ile birlikte geri adım attığı Van TSO’da bir süre Necdet Takva tek aday olarak kalmıştı. Fakat seçime haftalar kala Zahir Kandaşoğlu, “Esnaf çağırdı ben de geldim.” Diyerek flaş bir şekilde adaylık açıklamıştı. Adaylığını açıkladıktan sonra Van TSO ile ilgili bir çok suçlamada bulunan, mevcut yönetimin yerine atama yapılması gerektiğini söyleyen ve bir çok esnafın farklı meslek gruplara kaydırıldığı gibi iddialar ile seçime erteleme isteyen Kandaşoğlu dün seçimin ertelendiğini duyurdu. Kısa bir süre sonra da ertelenme ile ilgili ilçe seçim kurulunun kararı ulaştı.

 

KANDAŞOĞLU: SEÇİMLER 25 KASIM’A ERTELENDİ!

Sosyal medyanın gündemine bomba gibi düşen erteleme kararı ile ilgili ilk açıklamalardan biri aday Zahir Kandaşoğlu’ndan geldi. Kandaşoğlu sosyal medya hesabından erteleme ile ilgili olarak şu sözleri paylaştı: “Sayın değerli şerefli ve dürüst VATSO üyeleri. Adalet yerini buldu. VATSO seçimi 25 Kasım 2017'de yapılacak Van’a hayırlı olsun. Adalet yerini buldu şimdi görev teftiş kurulu acilen müfettiş gelmesi lazım üyelerin yer deyişimi doğru yapılıp yapılmadığı tespit edilmeli.”

 

SEÇİM KURULU SEÇİMİN İPTALİ İLE İLGİLİ TALEBİ REDDETTİ!

Kandaşoğlu’nun kararından sonra ulaşılan İl Seçim Kurulu Başkanlığı’nın karar yazısında ise itiraz ile ilgili gerekçelerin bazı detaylarına ulaşıldı. 21.9.2017 tarihli karar tarihi ile verilen kararda Zahir Kandaşoğlu adıyla yapılan başvurunun gerekçeli kararı açıklandı. Kandaşoğlu’nun seçimin iptaliyle ilgili kararı için: “Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı tarafından 8.9.2017 tarihinde İpekyolu 2. İlçe seçim kuruluna yapılan başvuru neticesinde İpekyolu 2. İlçe seçim kurulu başkanlığının 8.7.2017 tarih ve 2017/56 sayılı kararı ile oda organ seçimlerinin tarihi, oylama saatleri, yeri belirtilmiştir. Üye listeleri ve seçim ilanının askıya çıkarılması üzerine yasal süre içerisinde anılan seçimlerin iptali talebiyle İpekyolu 2. İlçe seçim kurulu başkanlığına yapılan itiraz 16.9.2017 tarih ve 2017/65 nolu kararla reddedilmiştir.”

 

SEÇİM KURULUNDAN GRUPLARIN 19’A ÇIKARILMA İTİRAZI İÇİN DE KARAR

Kandaşoğlu ve ekibinin üyelerin faaliyet yaptığı alanda oy kullanılması gerekirken mbaşka bir meslek grubunda yer alan üyelerin durumu ile ilgili itirazını da değerlendiren seçim kurulu, meslek gruplarının 12’den 19’a çıkarılması hususunu da değerlendirdi. Bu konuda da TOBB kararını gerekçe gösteren seçim kurulu: “Başkanlığımıza yapılan incelemede ve Van TSO ile yapılan yazışmalarda 2.11.2016 tarihinde odaca 12 meslek grubu 19 meslek grubuna çıkarılmış, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince 15.2.2017 tarihinde onaylanmıştır. Yani 6 aylık süreden fazla bir süre bulunmaktadır.” Sözleri ile meslek grupları ile ilgili de aykırı bir durumun bulunmadığını cevap olarak iletti.

 

SEÇİM KURULU TESPİT İÇİN ZAMAN YETMEYİNCE ERTELEDİ

Günlerdir seçimin tarihi ile ilgili itirazlarda bulunan Kandaşoğlu’nun itirazları sonrasında seçim kurulu meslek grubunun durumu için ise erteleme kararını açıkladı. Kararda: “Meslek gruplarında yeni ihdas edilen meslek gruplarına üyelerin ne zaman geçtiği , 6 aydın önce mi sonra mı olduğunun tespiti eldeki belgeler ve zaman aralığında yapılamamıştır. Bu durumda sağlıklı bir seçim yapılacağı hususunda tereddütler oluşmuş ve belirlenen tarihte seçimin yapılmasının seçimin sonucunu doğrudan etkileyecek sonuçlar doğurma ihtimali göz önüne alındığında seçimin belirlenen tarihte yapılmasının uygun olmayacağı, seçimim Kasım ayının sonlarında yapılmasına, bu tür iddiaların önüne geçeceği ve seçimin daha sağlıklı bir sonuç vereceği kanaatine varılmıştır. Bu nedenle seçimin ertelenmesine karar verilmiştir.”

 

EDH ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE AÇIKLAMA YAPACAK

Karar açıklanır açıklanmaz farklı cephelerden yorumlar gelirken, Necdet Takva ise sert bir mesajla erteleme kararına yorum yaptı. Takva, twitter üzerinden bir mesaj paylaşarak: “20 gün kala aday olacaksın, kaos yaratıp toz edeceksin, süre az şartını işaretçi siyasetçilere vereceksin ve kazanacağını zannedeceksin!” dedi. Takva’nın bu tepkisinin ardından gözler Ekonomide Değişim Hareketi adıyla hareket eden gruba çevrildi. Şehrivan’ın edindiği bilgilere göre ise EDH’nin önümüzdeki günlerde erteleme kararı ve diğer konularda açıklama yapacak. 

Editör: TE Bilisim