Van’ın gündemi Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri… Son zamanların en çarpıcı seçimlerinden biri olarak öne çıkan seçimler öncesi kamuoyunda ciddi tartışmalar yaşanıyor. Geçtiğimiz haftaya kadar mevcut başkan Necdet Takva’nın tek aday olduğu Van TSO başkanlığı için Zahir Kandaşoğlu’nun adaylığı ile birlikte gündem de hareketlenmişti. Kandaşoğlu adaylığının ardından yaptığı açıklamalar ile birçok iddiada bulunmuş ve Van TSO seçimleri ile ilgili flaş açıklamalarda bulunmuştu. O açıklamanın üzerinden kısa bir süre geçmeden Van TSO yönetimi, listeler, askı süreleri, meslek grupları, grupların düşürülmesi ve seçim tarihi gibi önemli konularda tek tek iddialara cevap verdi. Açıklamada Kandaşoğlu’nun iddialarının mesnetsiz olduğu belirtilirken: “Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı ve mevzuatın gerektirdiği koşulları yerine getiren her üyemiz elbette ki Odayı yönetmeye talip olabilir. Ancak hiç kimse Odamızı karalayıcı beyanlarda bulunamaz.” Denildi.

 

Van TSO yönetimi yaptıkları bir açıklama ile odanın seçimlere dair usulsüzlük yapıldığı şeklindeki iddialarına cevap verdi. Van TSO adayı Zahir Kandaşoğlu’nun dile getirdiği iddiaları madde madde cevaplayan ve kamuoyu ile seçim öncesi kapsamlı bir değerlendirmeyi paylaşan Van TSO yönetimi, mesnetsiz diye nitelendirildiği iddialar için de tepki gösterdi.

 

HİZMET ETME GAYRETİ İÇİNDE OLDUK

Odanın Türkiye’deki tüm odalar içerisinde A sınıfı olan az sayıdaki kuruluşlardan biri olduğuna vurgu yapılan açıklamada daha önce olduğu gibi bir kez daha şeffaflık vurgusu yapıldı. Yönetim tarafından yapılan açıklamada seçimler ile ilgili olarak: “Van Ticaret ve Sanayi Odası 365 Oda ve Borsa arasında saygın bir Oda olarak A sınıfı Akredite olmuş az sayıdaki Odalardan biridir. Odamızın bu seviyeye gelmesinde göreve geldiğimiz 2013 Haziran ayından bu yana Yönetim Kurulumuz, Meslek Komitelerimiz, Meclisimiz, Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarımız ve çalışma arkadaşlarımızla birlikte, uyumlu, azimli ve gayretli bir çalışma yürüterek belki de ülkemizde ender rastlanabilecek bir birliktelikle üyelerimize, ilimize ve ülkemize hizmet etme gayreti içinde olduk. Bu süre zarfında asla kişisel menfaatleri ön plana almadık. 2013 Organ Seçimlerinde Odamız Meclisini oluşturan iki grubun Türkiye’de eşine az rastlanır bir gayretle uyumu, son yaptığımız meclis toplantısına kadar devam etmiş, 2017 Odamız Organ Seçimlerine kadar da devam edecektir.”

 

GÖREVDEYKEN KENDİ KENDİMİZİ DENETLETTİK

Van TSO yönetimi madde madde kendilerine yöneltilen iddialar ve diğer detayları şu sözler ile kamuoyu ile paylaştı: “Şeffaf Yönetim anlayışımız gereğince belki de Türkiye’de ilk defa kendi görev süreleri devam ederken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığından görevde bulundukları süreyi teftiş etmek üzere müfettiş talebinde bulunmuş, Odamız 09.08.2016 tarihinde 01.01.2013 - 25.04.2016 tarihlerini kapsayan döneme ait hesap ve işlemleri Bakanlık Müfettişleri tarafından denetlenmiştir.”

 

LİSTELER ASKIYA ÇIKTI, GAZETELERDE YAYINLANDI, İTİRAZLAR DEĞERLENDİRİLDİ

“07 Ekim 2017 tarihinde yapmayı planladığımız Odamız Organ Seçimleri ile ilgili asla mevzuatın dışına çıkılmamış, kanun ve yasaların öngördüğü süreler dikkate alınarak İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına başvuruda bulunmuştur. Başvuru da bulunduğumuz günden bugüne İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı gerekli denetimleri yerinde gerçekleştirmiş, kararlarını da bu yönde almaktadır. İlçe Seçim Kurulu’na teslim edilen Üye Seçmen Listemiz gerekli denetimlerden geçtikten sonra, yine İlçe Seçim Kurulu’nun talimatıyla 13 Eylül 2017 tarihinde saat 08.00 itibari ile Odamız panosuna asılmış, ilimizde yayın yapan 5 yerel gazetemizde gerekli duyurular yapılmış ve üç günlük itiraz süresince de üyelerimizin İlçe Seçim Kuruluna itiraz hakları saklı tutulmuş ve yapılan itirazlar değerlendirilmiştir.”

 

DENETİM VE TAKDİR İLÇE SEÇİM KURULUNDA

“Yine bu süre zarfında aidat borcu nedeniyle askıda bulunan üyelerimiz 3 günlük süre boyunca asgari ödeme tutarlarını ödeme koşulu ile asil seçmen listelerine alınmaları yönündeki ilk koşullarını 15 Eylül 2017 tarihinde saat 17.00 ye kadar Odamıza yapmışlardır. Hazırlanan Ek liste İlçe Seçim Kurulunun Başkanlığına sunulmuştur. Bu konudaki bütün denetimler ve takdir hakkı elbette ki İlçe Seçim Kurulu Başkanlığındadır.”

 

MESLEK KODLARI NASIL BELİRLENDİ?

“Kamuoyumuzun bilgisine sunmayı gerekli gördüğümüz bir diğer konu da malumlarınız olduğu üzere; Odamız da 2013 Organ Seçimlerinde 12 Meslek Grubu ile temsiliyet sağlanmaktaydı. Bu durum belli guruplarda birbirleri ile hiçbir mesleki bağı bulunmayan üyelerimizin aynı meslek grubu içinde yer almalarına neden olduğu gibi temsiliyet konusunda da ciddi bir zafiyet yaratmaktaydı. Yönetim Kurulumuzca yapılan çalışma neticesinde Meclimizin talebi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin onayları ile meslek grubu sayımız 12’den 19’a çıkarılmış, Meclis Üye sayımız 35’den 57’ye çıkarılmıştır. Yapılan bu değişiklikle 7 yeni meslek grubu oluşturulmuş ve üyelerimiz yasada belirtilen NACE Meslek Kodlarına uygun olarak ait oldukları meslek gruplarına ayrılmıştır.”

 

“TALİP OLUN AMA KARALAMAYIN”

“Bütün bu süreçler İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı denetiminde yasalara uygun bir şekilde ilerlerken, basında yer alan bir takım mesnetsiz, yakışıksız ve Odamızın saygınlığına yakışmayacak beyanları üzülerek okumaktayız. Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı ve mevzuatın gerektirdiği koşulları yerine getiren her üyemiz elbette ki Odayı yönetmeye talip olabilir. Ancak hiç kimse Odamızı karalayıcı beyanlarda bulunamaz.” 

 

BU İDDİA ÜYELERİMİZE SAYGISIZLIKTIR!

700 üyenin vergi numarasının eksik girildiği iddiasını da ortaya atan Kandaşoğlu’na Van TSO yönetimi şu cevabı verdi: “Saygıdeğer Kamuoyumuz bilmelidir ki, Odamızın yapılacak Organ Seçimlerine adaylığını açıklayan bir üyemizin medya da yer alan beyanlarına bakıldığında mevzuattan ve Odamızdan ne kadar bihaber olduğu alenen görülebilecektir. Ticaret ve Sanayi Odamızın üye sayısı basında beyan edildiği gibi hiçbir zaman 30 bin olmamıştır. Odamızın kurulduğu 1962 den bu yana Faal Üyelerimiz, terkin eden üyelerimiz, tasfiye de olan üyelerimiz ve askı durumunda olan üye sayılarımızın toplamı 15.219 dur. Odamız da 700 üyenin vergi numaralarının eksik girildiği iddiası üyelerimize yapılmış en büyük saygısızlıktır.”

 

İTİRAZ SÜRESİNCE SADECE 5 ÜYE İÇİN BİLGİ İSTENDİ

“19.08.2017 tarihinde 5174 Sayılı Yasanın 83. Maddesi uyarınca üyelerimizin Vergi Durumlarının kontrol etmek üzere Yerel Basında, Odamız Web Sitesinde ve Odamız ilan panosunda duyurularak olası mağduriyetlerin giderilmesi konusunda üyelerimize çağrıda bulunulmuştur. Seçmen listelerinin İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Odamız İlan Panosuna askıya çıkarılması ile üç günlük itiraz süresince seçim kuruluna itiraz da bulunan ve odamızdan bilgisi istenen üye sayımız beştir.  Beş üyemiz ile ilgili gerekli bilgiler İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına iletilmiş, takdir hakkı elbette ki İlçe Seçim Kurulu Başkanlığındadır.”

 

GRUPLAR 60’A İNDİRİLMEDİ 360’A ÇIKARILDI!

Bir diğer açıklama ise seçmen listelerinin düşürülmesi üzerine yapıldı. Konuyla ilgili olarak “Seçmen Listelerinin askıya çıkarıldığı süre boyunca listelerin incelemeden sosyal medya üzerinden kamuoyunu yanıltıcı ve tamamen kaos yaratmaya yönelik beyanların gerçekten ne kadar uzak olduğu açıktır. Örneğin bazı gruplarda 60’a indirildiği bazılarında ise 360’a çıkarıldığı yalanı bunun en güzel örneğidir. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca askıya çıkarılan 19 Meslek Grubuna ait seçmen listelerinde en az seçmen sayısının yer aldığı Meslek Gurubumuz 119 seçmenle ile birinci meslek grubumuzdur. En fazla üyemizin yer aldığı seçmen listemiz 369 Kişi ile 19. Meslek grubumuzdur.” Denildi.

 

İL İL SEÇİM TARİHLERİ PAYLAŞILDI

Kandaşoğlu ve ekibinin seçim tarihi ile ilgili eleştirilerine de cevap veren Van TSO yönetimi, diğer illerdeki seçim tarihleri üzerinden örnekler verirken, konuyla ilgili olarak ise şu ifadeleri kullandı: “Bir başka yakışıksız iddiada seçimin bir baskın seçim olarak kamuoyuna lanse edilmesidir. Odamızın Saygıdeğer her üyesi bilmektedir ki, Oda ve Borsa seçimleri mevzuat gereği 1 Ekim – 30 Kasım tarihleri arasında tamamlanmak zorundadır. Yine aday olmak isteyen her saygıdeğer üyemiz bu tarihleri baz alarak gerekli hazırlıklarını yapmaktadırlar. Ülkemizdeki 365 oda ve borsanın yüzde 40’na yakını 1 Ekim – 15 Ekim tarihleri arasında organ seçimlerini yapma kararı almışlardır. Bu odalarımızdan bazılarını Kamuoyunun Bilgisine sunmak istiyoruz.”

 

 

Sıra No

Oda Adı

Seçim Tarihi

1

Alanya Ticaret Odası

1 Ekim 2017

2

Rize Ticaret ve Sanayi Odası

3 Ekim 2017

3

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası

5 Ekim 2017

4

Kocaeli Ticaret Odası

5 Ekim 2017

5

Eskişehir Ticaret Odası

7 Ekim 2017

6

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası

7 Ekim 2017

7

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası

7 Ekim 2017

8

Batman Ticaret ve Sanayi Odası

7 Ekim 2017

9

Adana Ticaret Odası

7 Ekim 2017

10

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası

8 Ekim 2017

11

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası

4 Ekim 2017

 

 

ÜYELERİMİZE YAKIŞIR BİR SEÇİM OLACAK!

“Hal böyle iken hiçbir planlamaları olmayan Oda ve Mevzuat hakkında asparagas haberler dışında her hangi bir bilgiye sahip olmayan kişilerin beyanlarının kamuoyunda karşılık bulamayacağına inanıyoruz. Kaldı ki bugün erken seçimden söz edenlerin 2009 yılında yapılan Odamız Organ Seçimlerine sadece bir ay öncesinde karar aldıkları ortadır. Odamızın ve Adalet Kurumlarımızın Saygınlığına gölge düşürecek her türlü beyandan herkesin kaçınması gerektiğini önemle belirtmek istiyoruz. 7 Ekim 2017 Cumartesi günü yapacağımız Odamız Organ Seçimleri ile ilgili her süreç Yargı gözetiminde devam etmek ve seçimlerimiz Saygıdeğer Üyelerimize yakışır bir şekilde belirlenen tarihlerde yapılacaktır. Kamuoyumuza ve Saygıdeğer Üyelerimize Saygıyla arz ederiz.”

Editör: TE Bilisim