Yıllardır İranlıları Van’a çekmek için büyük çabalar sarfeden, Van Alışveriş Festivali gibi projelerle Van’da kalıcı bir turist potansiyeli yaratan Van TSO, bu yıl İranlı turist ziyaretinde ve harcamasında rekor geldikten sonra önüne yeni bir hedef koydu. Van’da kalıcı bir İran pazarı oluşturan Van TSO, şimdi de Azerbaycan ile Doğu’ya açılıyor.

 

ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van, İran pazarının ardından Azerbaycan’a açılıyor. Van TSO öncülüğünde bir araya gelen 38 kişilik heyet dün Azerbaycan’a gitmek için yola çıktı. Yolculuk öncesi basın ile bir araya gelen Van TSO Başkanı Necdet Takva ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Azerbaycan’a dosya dosya gidiyor.

 

Yıllardır İranlıları Van’a çekmek için büyük çabalar sarfeden, Van Alışveriş Festivali gibi projelerle Van’da kalıcı bir turist potansiyeli yaratan Van TSO, bu yıl İranlı turist ziyaretinde ve harcamasında rekor geldikten sonra önüne yeni bir hedef koydu. Van’da kalıcı bir İran pazarı oluşturan Van TSO, şimdi de Azerbaycan ile Doğu’ya açılıyor.

 

 

AZERBEYCAN SEFERİ ÖNCESİ BASIN İLE BULUŞTU

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve yönetim kurulu üyeleri, Azerbaycan ziyareti öncesi basın karşısına geçti. Van Shopping Fest için hazırlanan dosyalarla basın karşısına çıkan Takva ve üyeleri, Azerbaycan’da yapacakları gezi değerlendirildi. Kırmızı 2 dosya ile basın karşısına çıkan Takva ve ekibinin dosyalarında yazan “Van Shopping Fest” Van için atılacak yeni adımların müjdeleyicisi oldu. İran’dan sonra Azerbaycan’a çıkarma yapacak olan Van TSO basına “Çalışmalarımız devam edecek” mesajı verdi. Şehrivan Gazetesi olarak Takva ve ekibinin Van için Doğuya yaptığı çıkarmayı sizler için derledik. İşte o dosyalar ve yapılacak olan ziyaretin hedefleri.

 

ALIŞVERİŞ FESTİVALİNE VURGU YAPTI!

Bu yıl yapılacak olan festivalle ilgili de konuşan Takva, “Bu yıl Van Alışverişini farklı bir sahiplenmeyle gerçekleştireceğimizi söylemek isterim. Bu anlamda Van Valisi Sayın Murat Zorluoğlu’na teşekkür etmek istiyorum. 4’üncüsünü yapacağımız festival için Sayın Zorluoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdik. Vali bey bunun heyecan verdiğini söyledi. Valilik, Büyükşehir ve diğer yetki alanlarındaki kurum ve kuruluşlarla bu projenin etkin bir şekilde sürdürebilir olması için sahipleneceklerini ifade etti. Bu yıl büyük bir aksilik olmazsa valilik himayesinde Büyükşehir Belediyesi desteğiyle ama tüm faaliyet ve organizasyonu TSO sekretaryası üzerinden Van Alışveriş Festivalini 15 Mart - 5 Nisan 2018 tarihlerinde yapacağız. Bu yıl daha kurumsal bir şekilde devam edecek. Bu festival artık Van’ın kurumsal bir festivali olacak.” Dedi.

 

 

38 KİŞİLİK HEYETLE GİDİYORLAR

Düzenlenen toplantıda konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva ilk olarak şunları söyledi: “Bugün yönetim kurulumuzun yaklaşım tamamı ve toplamda 38 kişilik bir heyetle Azerbaycan’a gideceğiz.” Yapılan olan seyahatin KOSGEB destekli yapılacağına dikkat çeken Takva şöyle konuştu: “38 kişilik heyetle Azerbaycan’a gideceğiz. Bizim yine Shopping Fest kapsamı içerisinde pazarı çeşitlendirmek ve Van’a yakın bölgelerin Van’da daha çok zaman geçirmelerini temin etmek ve sadece İran pazarı ile yetinmemek adına bunu yapıyoruz. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gideceğiz. 3 günlük olacak olan seyahatimiz KOSGEB tarafından destekleniyor. Harcamaların yarısına yakınının KOSGEB karşılıyor geriye kalan yarısını da tüm katılımcılar kendi imkanlarıyla karşılayacak.”

 

 

“ONLARI VAN’DA AĞIRLAMAK İSTİYORUZ”

Yapılacak olan ziyaretler hakkında da bilgi veren Takva, “3 günlük ziyarette orada büyükelçiliğimizi ziyaret edeceğiz. Azerbaycan Kalkınma Fonu, Bakü Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret edeceğiz ve işbirliği protokolü yapacağız. İkili iş görüşmeleri çerçevesinde 3 günlük seyahatin ardından Van’a döneceğiz. Oradaki birincil amacımız oradaki insanları Van’a davet etmek. Eğer mümkünse oradaki heyetleri de Van Alışveriş Festivalimizde ağırlamak istiyoruz. En azından şehrimiz, bölgemiz ve ülkemizin farkındalığını üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

TAKVA: ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK

İran pazarına ulaşmak için bu şekilde çalışmalara başladıklarını hatırlatan Takva şunları söyledi: “İran’la da aşağı yukarı böyle başlamıştık. 2014 yılında ilk seyahatleri yaptığımız zaman yüzümüzü Doğuya dönmenin bir devamı olarak, Azerbaycan seyahatini değerlendirmenizi istiyorum. İşadamları da bu seyahate katılıyor. Ben herkese katılımdan dolayı teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde Kuzey Irak bölge ve illerinde tanıtım yapmayı hedefliyoruz. Van Alışverişi Festivali için bütçeler netleşince arkadaşlarımız komisyonları oluşturduktan sonra orada yine tanıtımlarımız aralıksız bir şekilde devam edecek. Tebriz, Tahran gibi şehirlerde bu çalışma devam edecek.”

 

 

“İNŞALLAH İRAN BU KARARDAN GERİ DÖNER”

İran’ın vatandaşları için koymak istediği 200 liralık yurt dışı harcıyla ilgili de konuşan Takvai “İran’ın yurt dışına koymak istediği yurt dışı çıkış harcını artırma anlayışı var. Bu karar İran meclisinde elbette ki tartışılacak. Umuyor ve diliyorum ki bu basına yansıdığı düzeyde bir anormallik olmaz. Ben İran ülkesinin de sağduyulu bir şekilde kendi halkının uluslar arası dolaşımını kısıtlamasına yönelik bu kararını gözden geçireceğini umuyorum. Söylenen rakam çok yüksek. Bizde de yurt dışı çıkış harcı var ve bu 15 lira. Onlarda da 22 liralık bir fiyat var. Ancak bunu 10 kat artırıp 200 lira, ikincisinde ise daha fazla rakamların tanımlanması, vatandaşlarının gezmesini engelleyici bir yaklaşım olarak değerlendiririm. Bu bizi de etkileyecektir. Bizler bu anlamda nasıl bir yol alacağız. Bunu düşünmemiz gerekiyor. Umarım böyle bir rakam ile karşılaşmayız. Ben İran’ın bunun kendi lehlerine dönüştüreceklerine inanıyorum.” Dedi.

 

Takva: Bize iftira atıyorlar

 

 

Votaş’ta işler yolunda

 

Editör: TE Bilisim