ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Sanayiden turizme, ekonomiden sağlığa, eğitimden ihracata kadar birçok noktada, yüksek hedeflere ulaşmanın yolu “Ortak Akıl”dan geçiyor. 2015 yılında kurulan Van YYÜ Teknokent de, Van için yapılan çalışmaların üst seviyeye taşınması için ortak aklın şart olduğu alanlardan bir tanesi. Son 5 yılda kurulan Teknokent’ler arasında ilk 10’de yer alan YYÜ Teknokent’in 1 numarası da bu anlamda ortak aklın gerekliliğini bir kez daha vurguladı.

 

2015 yılında kurulan ve Van’ın Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) ve inovasyonla tanıştıran Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknokent, 3 yılda önemli işlere imza attı. 2015 yılında kurulduktan sonra firma kabulüne başlayan Teknokent şu adan 25 aktif firmaya sahip. 3 yurt dışı (İran) firmasına sahip olan Teknokent birçok alanda da Ar-Ge çalışması yaptı. İranlı bir firmanın temelini attığı ve yakın zamanda açıklayacağı yeni bir üretim alanı da Van’da yakında üretim yapacak. Teknokent bu firmaların yanı sıra her yıl Sanayi Bakanlığı tarafından Düzenlenen 'Performans Endeks Sonuçları'nda da Türkiye’deki önemli teknokentler arasında 29’uncu sırada yer aldı. Son 5 yıl içinde kurulan teknokentler arasında ise Van YYÜ Teknokent 8’inci sırada yer alıyor. Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Yrd. Doç. Necat Görentaş, çalışmaların devam etmesi gerektiğini belirterek Van için ortak aklın şart olduğunu vurgusu yaptı.

 

GÖRENTAŞ: BÜYÜK BİR ROL ÜSTLENECEK

 

Görentaş ilk olarak şunları söyledi: “Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknoket 2015 yılında firma başvurularına başladı. Şu anda geldiğimiz noktada 25 aktif firmamız mevcut. Bu firmalardan 3 tanesi yurt dışı (İran) firmalarıdır. Teknokentler bölgenin Ar-Ge ve inovasyon bilincinin artırılmasında, bilginin ticarileşmesinde ve üniversite-sanayi işbirliğinde çok önemli görevler üstlenmekte. 2015’ten bugüne kadar bizde güzel çalışmalar yaptık. İnşallah bu çalışmalar neticesinde bölgemizin kalkınmasın büyük bir rol üstlenecek firmaların oluşmasına vesile olduk.”

 

 

“DAHA ÖNCE DESTEK ALAN FİRMA OLMADI”

 

“Ar-Ge çalışmaları uzun süreç isteyen bir çalışma” diyerek konuşmasını sürdüren Görentaş, “Hemen ortaya çıkmıyor. Birçok firmamız Ar-Ge çalışmalarına devam ediyor. Bu Ar-Ge çalışmalarının ardından ürün ortaya çıkacak. Şu anda 11 tane firmamız Ar-Ge ve inovasyon desteği alan firmalardır. Bizden önce bölgemizde Ar-Ge ve inovasyon desteği alan hiç firma yoktu. Dolayısıyla bizde Ar-Ge ve inovasyon alan firmalar teknokentin ortaya çıkmasından sonra oluştu. Buda teknokenti bölgeye kattığı değeri göstermektedir. Ar-Ge ve inovasyon destekleri alan firmalarımız yaptıkları Ar-Ge’lerin ardından üretim yapacak. Üretimin ardında da hem yurt içi hem de yurt dışı ihracatı yapma potansiyeli ortaya çıkacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

İHRACATA VURGU YAPTI! ‘YETMEZ’ DEDİ

 

Van’ın ihracat rakamlarında istenilen seviyede olmadığına değinen Görentaş şöyle devam etti: “Van ihracatına bakacak olursak arzu edilmeyecek bir düzeyde. 50 milyon dolar civarında bir ihracatımız var. Bu rakam Van’a yakışmayan bir rakamdır. Bizim Türkiye olarak 2023 hedeflerimiz var. Türkiye’nin böyle hedefleri varsa Van’ın da hedeflerinin olması gerekiyor. Biz bu ihracatımızı 1 milyar dolara kadar çıkaracak ve bu doğrultuda bir strateji yapacak olursak, Van’ın kalkınması için son derece önem arz eden işler yapmamız gerekiyor. Bizde bu doğrultuda çalışıyoruz. Firmalarımızla yeni ürünler ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Ürünler ortaya çıktıktan sonra da hem yurt içi hem de yurt dışına ürün gönderebileceğiz.”

 

FİRMALARA MELEK YATIRIMCI DESTEĞİ

 

İranlı yeni bir firma için arsa tahsisi yaptıklarını belirten Görentaş, “İnşallah orada güzel yatırımlar yapacaklar. Bunu da ileri ki süreçte sizlerle paylaşacağız. 4 dönüm arazi üzerinde inşaat başladı. Başka bir firmamız da ürün ortaya çıkardı. Meyve ve sebze fidelerinin 10-15 kat hızlı büyütecek bir toprak ortaya çıktı. İleri ki zamanda yer tahsisi yaparak bu ürünü de piyasa vereceğiz. Biz üniversitedeki firmalarımıza ayrıca melek yatırımcı da buluyoruz. Üniversitedeki hocalar çalışma yapabilirler ancak pazarlama konusunda bazı sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden de biz kendilerine bir melek yatırımcı yani bir iş ortağı buluyoruz. Firmalarımızın bir kısmına da bu yatırımcıları bulduk. Bu şekilde Van’da ürün üreten firma melek yatırımcı ile bu ürününü Türkiye’nin birçok yerinde satabilecek.” Dedi.

 

“RÜZGAR ENERJİSİ ÇALIŞMASI YAPILACAK”

 

“Biz tekno yatırım desteği alacak firmalarımızı da önemsiyoruz” diyen Görentaş şunları söyledi: “Bu anlamda bazı firmalarımız ile bire bir görüşüp, Van’da tekno yatırım desteği alacak kapasite olan firmalar var. Bu firmalarımızın desteği almaları için gereken çabayı da gösteriyoruz. Bazı firmalarımız iyi bir noktaya kadar geldi. Günümüzde sürekli güneş enerjisinden bahsediyoruz fakat rüzgar enerjisi tribünleri üreten bir firmamız oldu. Vanlı bir genç girişimcimiz. İzmir’deki ortağı ile birlikte burada çok güzel bir çalışma yapacaklar. Rüzgar enerjisi ile elektrik enerjisi elde edilecek. Bunun tribünleri Van’da üretilecek. Yakında bu firmamız açıklama yapacak duruma gelecektir.”

 

GÖRENTAŞ: DEVAM EDECEĞİZ

 

Teknokentin ileriye dönük iyi yolda ilerlediğini aktaran Görentaş, “Biz bu firmalara baktığımız zamana hakikatten Van YYÜ Teknokent iyi bir seviyeye doğru hızlı bir şekilde ilerliyor. Biz bu hızı yakalayabilecek çalışmalar yapmak zorundayız. Hem burada firma kuracak genç girişimcilere destek olmak hem de mevcut firmaların yurt içi ve yurt dışındaki firmalar ile rekabet edebilmeleri için Ar-Ge ve inovasyon bilincini yaygınlaştırmamız gerekiyor. Biz bunu yaparsak büyük firmalarımız başka firmalar ile ancak rekabet edebilirler. Aksi takdirde çok geleneksel üretim yapan firmalarımız, başka firmalar ile rekabet edemeyecekleri için büyüme şansları yok. Dolayısıyla bu bilincin yaygınlaşması için gereken katkıyı sunmamız ve adımlar atmamız gerekiyor. Bugüne kadar bunu yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

 

 

“PAZARLAMA İMKANIMIZ OLACAK”

 

Kanser kiti çalışması yapan firma hakkında konuşan Görentaş, “Çok farklı farklı ve çok iyi noktada olan firmalarımıza var. İnşallah bu firmalarımızla birlikte sonraki aşamada yaptıkları ürünleri tanıtma imkanı bulacağız. Bir firmamız kanser kiti çalışmasında son aşamaya geldi. Yakında o kit çalışması bittikten sonra, bu kitin sonucu olarak üretime geçilecek. Bunu da yine aynı şekilde pazarlama imkanımız olacak. Başka firmalarımızın da aynı şekilde çalışmaları var. Ancak genel olarak baktığımız zaman iyi bir noktada olduğumuzu söylemek isterim.” Dedi.

 

VAN TEKNOKENT 29’UNCU SIRADA

 

Sanayi Bakanlığının her yıl düzenlediği performans endeks sonuçları hakkında konuşan Görentaş şu ifadelere yer verdi: “Sanayi Bakanlığının her yıl düzenlendiği performans endeks sonuçları var. Biz bu sonuçlarda da çok iyi bir noktada olduğumuzu görebiliyoruz. İnşallah bu anlamda daha da üst noktalara çıkmak için çalışmaya devam edeceğiz. Performans endeksinin sonuçlarına bakacak olursak, Türkiye’de şu anda 58 tane aktif teknokent var. Bu endekste biz 29’uncu sırada yer aldık. İlk defa bu sıralama için başvuruda bulunduk ve ilk aşama da 29’uncu sırada yer aldık. Bu hem Van hem de bölge için olumlu bir sonuçtur. Sıralamada bizim altımızda kalacak olan teknokentlere bakacak olursak. Fırat, Eskişehir, Kocaeli, Gaziantep, Erzurum gibi köklü üniversitelerin teknokentleri bizden sonra geliyor. Biz bunların hepsini geçtiğimiz için iyi bir noktadayız.”

 

“5 YILLIK TEKNOKENTLERDE 8’İNCİ SIRADAYIZ”

 

Görentaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son 5 yılda kurulan teknokentler sıralamasında ise 8’inci sırada yer alıyor. Bu da Van için, Yüzüncü Yıl Üniversitesi için son derce önemli bir seviyeyedir. Önümüzdeki süreçte daha iyi seviyelere gelmek için elimizden geleni yapacağız. Eğer ki biz bunu yaparsak, bölgemizde istenilen seviyeye gelmiş olacağız. Teknokentler bölgenin kalkınmasında lokomotif görevi üstleniyor. Eğer ki biz arzu edilen bir şekilde çalışmalar yaparsak hem bölgemiz kalkınacak hem de bölgemizde girişimciler istenilen noktaya gelecektir.”

 

İŞBİRLİĞİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

 

“Biz aynı zamanda kendimizi uluslararası bir teknokent olarak adlandırıyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Görentaş, “Çünkü biz İran’da Batı Azerbaycan’da Bilim ve Sanayi Parkı (Tekno Park) ile işbirliği protokolü imzaladık. Geçen dönem onlardan 12 firma sahibi geldi. Biz bu firmaları Van’daki firmalar ile karşılaştırdık ve toplantılar yaptık. Yaptıkları ürünler ile Van’dakileri karşılaştırdık. Nasıl işbirlikleri ve nasıl bir sonuç alınabilir bunları görüştük. Bunun dışında oradaki üniversite hocaları ile işadamlarını Van’dakiler ile karşılaştırdık. Bu anlamda iyi bir sonuç çıktı. Bu işbirliği çerçevesinde görüşmelerimiz devam ediyor.” İfadelerini kullandı.

 

“İLK KEZ AR-GE İNOVASYON FUARI YAPILDI”

 

Van’da düzenlen Ar-Ge İnovasyon Fuarı hakkında da konuşan Görentaş şunları söyledi: “3-9 Mayıs tarihleri arasında ilk kez uluslararası Türkiye-İran Ar-Ge ve İnovasyon Fuarını gerçekleştirdik. Bu da Van, bölgemiz ve Türkiye için önem arz eden bir fuar oldu. Bu fuarda İran’dan 50’ye yakın firma katıldı. Akademisyenlerle birlikte İran’dan gelenlerin sayısı 100’ü buldu. Van’da da birçok firmamız buna katıldı. Bu fuarda da çok iyi işbirliği yapıldı. Birçok firma Van’da işbirliği yapma kararı aldı. Bunun dışında hocalar arasında da işbirlikleri yapıldı. Ortak projelerde çalışma kararı alındı. Hocalarımız oraya gidecek onlarda buraya gelecekler. Bunun sonucu güzel oldu. Biz bundan sonraki süreçte de bunu devam ettireceğiz.”

 

“BAŞKA PAZARLARA DA BAKMALIYIZ”

 

“Uluslararası ticarette bizim sadece İran’la bağımlı kalmamız gerekmiyor” diyerek konuşmasını devam ettiren Görentaş, “Artık başka pazarlar da bulmamız gerekiyor. Irak, Suriye’deki pazarları da kullanmamız gerekiyor. Orada da ortam uygun hale geldikten sonra oradaki pazarda da Vanlı işadamları olarak orada nasıl yer alabiliriz bunun çalışması içinde olacağız. Bizim hedeflerimizin büyük olmaması gerekiyor. İleriye dönük çalışmalar yaptığımız zaman stratejilerimizin büyük olması gerekiyor. Bir işbirliği yapılacaksa önceden bunu planlamamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

 

GÖRENTAŞ: ORTAK AKIL ŞART

 

Görentaş ortak akıl fikrine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bunun içinde ortak akılla hareket etmemiz gerekiyor. Biz bir ortak akıllı harekete geçirebilirsek Van’da çok daha iyi işler yapabiliriz. Van’da ki en büyük sıkıntılardan bir tanesi bazı konularda Van’daki dinamikler bir araya gelemiyor. Bunların bir araya gelmesi için çalışmalar yapmalıyız. Belki bir birimizden hoşlanmayabiliriz, sevmeye biliriz. Ancak ortak paydamız Van ise, Van’ın kalkınması, ihracatı ise ne olursa olsun bir masa etrafında bir araya gelmemiz gerekiyor. Bu anlamda da projeler ortaya konulmalı. Bunu başarabilirsek, çok iyi noktalara gelebiliriz. Bunu da yapmak zorundayız.”

Editör: TE Bilisim