Van’da turizmi canlandırmak için her gün yeni proje ve çalışmalar yürütülürken, sağlık turizmiyle ilgili de 2 yıldır farklı çalışmalar yapılıyor. Van’da düzenlenen 3. Türkiye-İran Formu’nda da dile getirildiği gibi; Van’ın sağlık turizmi halen hak ettiği yerde değil. Formda kentin sağlık turizmi ele alınırken, bu yıl karşılıklı görüşmeler neticesinde olumlu adımlar atıldı. En somut adım Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği tarafından atıldı. Fakat sağlık turizminin de beklenilen seviyeye ulaşması için bazı adımların ve düzenlemelerin atılması gerekiyor. Sınır Kapıları’ndaki düzenleme sadece ticaret ve alışverişi değil sağlık turizminin de önünü açacak önemli adım olarak görülüyor. Van’ın İran pazarını genişletme çalışmaları sürerken bu kez de İran ile sağlık turizmi konusunda kentin sağlıktaki bir numarasından değerlendirme geldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Opr. Dr. Heybet Semur, Van’ın sağlık turizminde hak ettiği yerde olmadığını söyleyerek, sağlık turizmi sektörüne talip olduklarını belirtti.

 

SEMUR: SAĞLIK TURİZMİNE TALİBİZ

Uzun yıllardır her platformda dile getirilen sağlık turizmiyle ilgili adımlar atılamazken, Van ne yazık ki sağlık turizmindeki değeri kazanamadı. En son bu yıl düzenlenen 3. Türkiye-İran Formunun ikinci oturumunda “Turizmin Derinleştirilmesi ve Sınır İllerinin Rolü” başlığıyla gündeme getirildi. Her yıl projeler ve çalışmalar yapılmasına rağmen hak ettiği yere gelemeyen sağlık turizmi için Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği de kolları sıvadı. Sağlık turizmi noktasında kararlı olduklarını söyleyen Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Opr. Dr. Heybet Semur, sağlık turizmi sektörüne talip olduklarını vurguladı. “İran’dan Van’a gelen turistleri sadece ticaret, alışveriş ve dinlenmeye değil aynı zamanda sağlık sorunlarını çözmek için de bekliyoruz” diyen Semur, gerekli çalışmaların yapılması halinde İran’ın yanı sıra Kuzey Irak’tan da Van’a hasta gelebileceğini belirtti. Tüm bunların yanında Van’ın dezavantajlı durumlarıyla ilgili de çalışmalar yapılması gerektiğini anlatan Semur, Sınır kapılarının düzenlenmesi ve sınırdan hızlı geçişlerin yapılması gerektiğini ifade etti.

 

SADECE TİCARET, ALIŞVERİŞ DEĞİL SAĞLIK TURİZMİ DE ÖNEMLİ BİRPOTANSİYEL!

İran ile her türlü turizmin gelişmesi için çalışmaların yapıldığını söyleyen Genel Sekreter Opr. Dr. Heybet Semur, “İran’la ilgili gerek normal turizm gerekse de sağlık turizmiyle ilgili çalışmalar yapılıyor. İran büyük bir potansiyel. 80 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip bir ülkeden bahsediyoruz. Bizim ilimize yakın şehirleri de var. Bu iller Van’a araçla ulaşılabilecek mesafedeler. Biz sağlık turizmiyle ilgili 2016 yılında DAKA’nın desteğiyle birlikte bir çalışma yaptık. İran başta olmak üzere Irak Bölgesel Kürt Yönetiminde, Gürcistan ve Azerbaycan’da değerlendirmelerde bulunduk. Yurt içerisinde de değerlendirmelerde bulunduk. Değerlendirmelerimizde Van kesinlikle sağlık turizm açısından hak ettiği yerde olmadığını dile getirdik. Bir potansiyeli var fakat ulaşması gereken hasta sayısına ulaşabilmiş değil. Hastanelerimiz beş yıldızlı bir otel konforundadır. Çok ciddi bir donanım altyapısı var. Nitelikli ve kaliteli hekimlerimiz var. Bu nedenle biz bu sağlık turizmi sektörüne gerçekten talibiz. Yüzüncü Yıl Üniversitemiz de bu işe talip. İranlılar Van’a geldiğinde sadece ticaret, alışveriş ve dinlenmeye değil aynı zamanda sağlık sorunlarını çözmek için de bekliyoruz.” Dedi.

 

SAĞLIK TURİZMİ İÇİN DE SINIR KAPILARI İLE İLGİLİ DÜZENLEME ŞART!

İran ile ortak çalışma yaptıklarını anlatan Opr. Dr. Semur, “Geçtiğimiz ay içerisinde üçüncüsü düzenlenen Türkiye-İran Formuyla ilgili bizimde bir değerlendirmemiz ve konuşmamız oldu. İran’dan gelen yetkililerle bir görüşmemiz de oldu. Biz bu işe talipli olduğumuzu kendileriyle paylaştık. Yaklaşık 2 saat boyunca gelen heyet ile birlikte hastanelerimizin birimlerini gezdik. Hastanelerimizi çok beğendiler ve hayran kaldılar. Bize de iş birliği teklifinde bulundular. Ekim ayında bizleri Urmiye şehrine davet ettiler. Biz de hem genel sekreterlik hem de hastane olarak oraya ziyaret gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. İran’ın yanında Kuzey Irak’tan da Van’a hasta gelebileceğini düşünüyorum. Fakat Van’ın avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da var. Sınır kapılarının düzenlenmesi gerekiyor. Sınırdan hızlı geçişlerin olması lazım. Uçak seferleriyle ilgili düzenlemeler yapılmalı. Urmiye, Tebriz, Erbil Süleymaniye uçak seferlerinin konulması çok önemli. Tercüman istihdam etmemiz lazım.”

 

DÖRT KOLDAN SAĞLIK TURİZMİ İLE İLGİLİ YATIRIMLAR SÜRÜYOR!

“Gelen turistleri sağlık sorunlarıyla beraber Van’ın diğer doğal güzelliklerini, tabiatını ve kültürel yerlerini de gezdirmemiz ve tanıtmamız lazım. Bununla ilgili yapılacak çok işi var. Bu konuyla ilgili alakalı olduğumuzu ve Sağlık Bakanlığı adına da takipçisi olduğumu paylaşmak istiyorum. 2016 yılında ilk adımları attık. Hazırladığımız proje kapsamında biz İran’da Urmiye ve Tebriz’i gezip incelemelerde bulunduk. Oradaki hem kamu hem de özel hastane yetkilileriyle görüştük. Kendilerini de Van’a davet ettik ve geçtiğimiz yıl içerisinde onlarda bizleri ziyaret ettiler. Yine bu yıl Antalya’da düzenlenen fuarda bizler standımızı açtık. Bu konuyla ilgili Bakanlığımızla sürekli iletişim halindeyiz. İnşallah daha güzel işlere ülkemiz ve ilimiz adına imza atacağız. İran’dan gelen misafirler hastanelerimizi yerinde görüp incelediği için bu görüşmeler olumlu geçti. Ben bu görüşmelerin daha güzel işlere vesile olacağına inanıyorum.” Dedi.


ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN / HAKAN İZGİ

Editör: TE Bilisim