Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından “Kitapla Barış” şiarı bu yıl ikincisi düzenlenen Van Kitap Fuarı 22-30 Nisan tarihleri arasında yüz binlerce Vanlı kitapseveri bir araya getirdi.  2 Nisan tarihinde görkemli bir şekilde açılışı yapılan 8 gün açık kalan fuara 7'den 70'e herkesin katılımı ile gerçekleşti. 107 yayınevi, 60 tanınmış edebiyatçının katıldığı fuarda, kitapseverler hem sevdiği yazarlarla buluştu, hem de aldıkları kitapları imzaladı. Her türden kitapların bulunduğu fuarda yurttaşlar aileleri ile katılırken, yine öğrenciler yoğun bir şekilde fuara büyük ilgi gösterdi. Fuara katılan yazar ve yayınevleri Van'ın büyük bir potansiyelinin olduğunu söylerken, bölgenin en çok katılımlı kitap fuarından birinin Van'da yapıldığını söyledi.

 

30 KONU BAŞLIĞINDA PANEL VE SÖYLEŞİLER DÜZENLENDİ

Sabah saat 10.00 ila akşam saat 20.00'a kadar açık olan fuar boyunca her gün çeşitli konu başlıklarında söyleşiler, paneller ve seminerler düzenlendi. Düzenlenen panellerden sonra yine okurlar, sevdikleri yazarlarla sohbet etme ve kitap imzalama şansı buldu. Özellikle fuarın açılışına katılan Sosyolog İsmail Beşikçi ilgi odağı olurken, Sosyolog İsmail Beşikçi'nin katıldığı "Parçalanmadan Devletleşmeye Kürdistan" paneline halk büyük bir ilgi gösterdi. Yine yayınevlerinin düzenledikleri tüm panel söyleşilere yoğun bir katılım olurken, çocuk, gençlik, tarih, kadın, mitoloji, din, eğitim gibi 30 konu başlığında paneller düzenlendi.

 

ŞAİRLER VANLILARA UNUTULMAZ BİR ŞİİR GECESİ YAŞATTI

Yine Kitap fuarı kapsamında ünlü şair Şükrü Erbaş, Sezai Sarıoğlu, Berken Bereh, Fatma Savcı ve Hicri İzgören’in katılımı ile şiir dinletisi düzenlendi. Salonun tamamen dolduğu ve yüzlerce yurttaşın yoğun kalabalıktan dolayı içeriye alınmadığı şiir dinletisini Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya da izledi. Dinletiye gelen yüzlerce kişi 'Barışa' okunan şiirlerle unutulmaz bir gece yaşadı. Şiir dinletisinin ardından şairler kitaplarını imzalarken, imza töreni gecenin geç saatlerine kadar devam etti.

 

ŞAİRLER: SAVAŞA, ÖLÜMLERE RAĞMEN ŞİİR OLMALI, EDEBİYAT OLMALI

Şiir dinletisine katılan şairler Sezai Sarıoğlu, Berken Bereh ve Fatma Savcı Van Kitap Fuarı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Barışa anlam verilmesi gerektiğini söyleyen Bereh, "Tüm savaşların sonu yine barıştır. Öldürme, talan ve viran etmeyle elde edilecek bir şey yok" dedi. Kitap fuarının böyle bir süreçte gerçekleştirilmesinin de anlamlı olduğunu söyleyen Bereh, "Birkaç gündür süren fuarda Kürt yazarları dilleriyle, renkleriyle, yüreğiyle, ürünleriyle Van halkıyla kucaklaştılar, acı ve dertlerini paylaştılar" dedi. Şair Fatma Savcı ise, "Savaşa, ölümlere rağmen, nasıl direniş varsa şiir de olmalı, edebiyat da olmalı" diyen Savcı, "Eğer hayat sürüyorsa, yaşamın doğal akışı içerisindeki şeylerin de sürmesi gerekir. Kitap Fuarı da aydınlanma ve tüm güzelliklerin toplumun ruhunda yeşermesine hizmet ediyor" dedi.

 

KÜRT YAYINEVLERİ: KARANLIĞA KARŞI ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ

Van Kitap Fuarı'nda yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği stantların başında gelen Kürt yayınevleri, Kürt dili ve yayınevleri üzerindeki baskılara tepki göstererek, "Bugün içinde bulunduğumuz durum karanlık olsa da çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Fuarda stantları bulunan Ava, J&J ve Nubihar yayınevleri Diyarbakır Kitap Fuarı'ndan sonra en yoğun ilginin Van fuarına gösterildiğini söyleyerek, okuyucu sayısındaki artışa dikkat çekti.

 

KİTAP FUARINI 200 BİNİ AŞKIN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen kitap fuarı kentte büyük ilgi görürken, fuara ayrıca bölge illerinden gelen çok sayıda yurttaş tarafından ziyaret edildi. Fuarı kent merkezinden her gün değişik okuldan gelen binlerce öğrenci ziyaret ederek, kitaplar alırken fuar yaklaşık 200 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Yine binlerce türden kitapların satıldığı fuarda yayınevleri yoğun ilgiden dolayı kent halkına teşekkür etti.

 

KİTAP FUARI DÜZENLENEN MUHTEŞEM KONSER İLE BİTTİ

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından “Kitapla Barış” şiarı bu yıl ikincisi düzenlenen Van Kitap Fuarı muhteşem kapanış konseri ile bitti. Nuda Kültür Merkezi’nde sanatçılar Ertan Tekin, Engin Arslan, Onur Özçelik ve Yılmaz Çamurlu’nun katılımı ile “Doğdukları topraklarda yaşayamayanlara” enstrümantal müzik dinletisi düzenlendi. Salonun tamamen dolduğu enstrümantal dinleti de konuşan sanatçı Ertan Tekin, Van’da bulunmalarından dolayı oldukça mutlu olduklarını ifade ederek, kendilerine bu fırsatı tanıyan Van Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

 

EŞ BAŞKANLAR HER GÜN KİTAP FUARINDAYDI

8 gün boyunca her gün kitap fuarını ziyaret eden, yayınevleri ile görüşen ve halkın taleplerini dinleyen Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, aynı zamanda birçok söyleşi ve panele de katıldı. Kitap fuarına katılan yazarlarla da bir araya gelen Eş Başkanlar, ayrıca çok sayıda hem kitap aldı, hem de kitap isteyenlere sevdikleri kitapları alarak hediye etti. Fuarın başladığı gün 'hoşgeldin' gezisi yaparak tüm stantlara giden Eş Başkanlar, fuarın kapanış gününde de tüm stantları gezerek fuara katılanlara teşekkür etti. Kitap fuarının ardından kente gelen konuklar Van'ın tarihi yerlerini gezerken, Van Büyükşehir Belediyesi de gelen konuklar için sürekli deniz otobüsü seferleri yaptı. Van Kitap Fuarı; kitapseverlerin sevdikleri yazar ve kitaplarla, gelen konukların ise kentin tarihiyle buluştuğu bir fuar oldu. (ŞEHRİVAN HABER)

 

 

 

Editör: TE Bilisim