ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Son 1 yılda Van şehir merkezinin değişim ve dönüşümünde büyük işler yapan İpekyolu Belediyesi kente değer katacak yeni bir yaşam alanını daha tamamlamak için gün sayıyor. Van’da Kültür Sokak gibi bir çok yeni sokağı kazandıran, kentin çehresini değiştiren dokunuşlar yapan ve sosyal belediyecilikte Engelsiz Yaşam Merkezi gibi projeler ile Türkiye’ye örnek olan İpekyolu Belediyesi, bu kez de ‘modern’ bir park ile geliyor. Şehir merkezine yaptığı önemli dokunuşlardan sonra bu kez YYÜ Araştırma Hastanesi’nin devasa eski alanını halka yaşam alanı olarak kazandırmak için çalışan İpekyolu Belediyesi, kendilerine tahsis edilen alanda batı kentlerindeki kentlerin ayarında bir park yapıyor. Kent Park adıyla 8 bin metrekarelik bir alanda kafelerin, kütüphanelerin, spor alanlarının, kaykay pistlerinin ve benzeri bir çok aktivite alanının bulunduğu park alanı ile şehre de nefes aldıracak bir alan kazandırmak için çalışan İpekyolu Belediyesi, yaz sonuna kadar bu projeyi de bitirip Van’a kazandırmayı hedefliyor.

 

 

Van Büyükşehir Belediyesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ni bir zamanlar karşı karşıya getiren, ardından Tapu Kadastro Van Bölge Müdürlüğü’nün de talip olduğu eski Araştırma Hastanesi yeri, Yeşilçam’ın ünlü aktörlerinden Kemal Sunal’ın “Tosun Paşa” filmini hatırlatmıştı. DBP’li Bekir Kaya başkanlığındaki belediyenin tüm alanla ilgili kararı YYÜ’nün tepkisini almış, bu alanda hizmet binası yapmak isteyen kurumların da çıkmaza girmesine neden olmuştu. Seferoğulları ile Tellioğulları’nın yeşil vadi için kavgası Büyükşehir Belediyesi ile YYÜ’ye benzetilmişti. Şehrivan Gazetesi de Koordinasyon Kurulu’ndaki bu tartışmayı haberleştirmiş ve “Yeşil Vadi Kimin Hakkı?” başlığı ile duruma dikkat çekmişti.

 

NERDEN ÇIKTI YEŞİL VADİ?

 

2011 yılında yaşanan depremlerin ardından boşa çıkan kamu arazileri, üzerinden çok sayıda tartışma yaşandı. Dönemim Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) görevde olduğu Van Büyükşehir Belediyesi bu alanların yeşil alanlar olmasını söylerken birçok kurum ise yeni hizmet binaları yapmayı hesaplıyordu. Tamda bu noktada depremde ağır hasar alan ve yıkılan eski Araştırma Hastanesi’nin yeri de tartışmaya konul oldu. Van Büyükşehir Belediyesi Van’da yeşil alanların az olduğunu söyleyerek alanın yeşil alan olmasını söylerken, arazinin sahibi olan Van YYÜ ise yarısının poliklinik yarısının ise yeşil alan olması gerektiğini söyledi. Yere bir de Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü hizmet binası için talip olunca işler çıkmaza girmişti.

 

 

YYÜ BÖLGE İDARE MAHKEMESİNE GİTTİ

 

Büyükşehir Belediyesi alanın tamamının yeşil alan olmasını talep etmesi üzerine işler tam anlamıyla karıştı. Büyükşehir Belediyesi meclisinde alanın yeşil alan olması konusunda el birliğiyle karar alındı. Karar alındı alınmasına ancak, yerin sahibi olan Van YYÜ, olayı Bölge İdare Mahkemesine taşıdır. Van Yüzüncü yıl Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi meclisinde alınan kararda, alanın yeşil alan olmasını isteyenler hakkında çalışma başlatıldı. Bölge İdare Mahkemesine taşınan olayın ardından adli makamların karar vermesi beklendi.

 

 

‘DEMEK O ALAN 3’E BÖLÜNECEK’

 

Olayın adli makamlara sirayet etmesinin ardından üzerinden 6 yıl gibi uzun bir süre geçmesine rağmen henüz bir neticeye kavuşmadı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü alanda hizmet binası yapımına başladı. Diğer taraftan Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği mücadele yerine İpekyolu Belediyesine bırak. Tapunun hizmet binasının yanı sıra İpekyolu Belediyesi de burada park yapma çalışmalarına başladı. Tüm bu çalışmalar yapılırken, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal o dönemde yaptığı açıklamada, tapunun hizmet binası yapacağını doğrularken, geriye kalan kısmı kendilerinin kullanacağını söyledi. Ardından da hazineye ait o alanın İpekyolu eliyle halka kazandırılması kararı çıktı ve çalışmalar başladı.

 

 

İPEKYOLU O ALANLA VAN’A NEFES ALDIRACAK

 

Tüm kurumların nihayetinde kendilerine ait alan ve hizmet binası yapabileceği bir yapıdaki alanda İpekyolu Belediyesi’nin yaptığı çalışma alana değer katan proje olarak öne çıktı. Tapu Bölge Müdürlüğü burada hizmet binası yapımı konusunda memnuniyetsizlik ve tepkiler dile getirilse de küçük bir alanda olması konuyla ilgili tartışmaların uzamamasını sağladı. İpekyolu Belediyesi ise ‘Kent Park’ adı altına park çalışmalarını sürdürürken o çalışmaların detayları da netleşmeye başladı. Şehrivan Gazetesi olarak bu alanı sizler için fotoğrafladık ve son halini görüntüledi.

 

 

İŞTE VAN’IN ‘KENT PARKI’

 

İpekyolu Belediyesi park hamlelerini dev bir proje ile taçlandırıyor. Şehir merkezinde Hafıziye Mahallesi Kazım Karabekir Bulvarı Gölbaşı Sokak’ta (eski araştırma hastanesi mevkii) kurulacak “Kent Park” barındırdığı özellikler ile her yaş grubuna çok amaçlı olarak hitap etme özelliğini taşıyor. Toplam 8200 metrekarelik bir alana kurulacak parkta, çocuk oyun alanları, engelsiz çocuk oyun grupları, bisiklet ve koşu yolu, çok amaçlı spor sahaları (futbol, basketbol, voleybol), kay kay pisti, kafeterya, kitap okuma odası, satranç odası, bay-bayan mescit, çocuk bakım ve emzirme odası, bay-bayan ve engelli tuvaletleri, modern aydınlatma armatürleri, yöresel ürün satış büfeleri, geniş ve çeşitli bitki örtüsü içeren yeşil alan, muhtelif donatılar (oturma grupları, masa tenisi) gibi nitelik ve nicelik olarak çok zengin özellikler bulunuyor. Projesi tamamlanan parkın ön hazırlık çalışmaları başlamış olup, önümüzdeki günlerde yapılacak temel atma töreninin ardından Eylül 2018’de hizmete açılması planlanıyor.

 

Editör: TE Bilisim