ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ- Van deyince akla ilk gelen güzellik ve zenginliklerden birisi olan Van Kedisi’nin kendisi de kediden hareketle tasarlanan heykelleri de gündemden düşmüyor. Van YYÜ’nün çalışmalarıyla nesli tükenmekten kurtulan ve sayısı her geçen gün artan bu güzellik Van’ın maskotu ve tanıtım yüzü olma noktasında önemli bir yer tutarken kurumlar kediyi sembolleştirme anlamında büyük sıkıntılar yaşıyor. Son yıllarda Van Kedisi’nden yola çıkılarak yapılan tüm çalışmalar fiyasko ile sonuçlanıyor.

 

 

2010 yılında FİBA’nın İstanbul’da gerçekleştirdiği Dünya Basketbol Şampiyonası’nın maskotu olan ve hem ülke hem kent tanıtımında kullanılan Van Kedisi, Van’da başarısız denemelere konu olmaya devam ediyor. Kentin marka değeri en büyük güzelliği olan Van Kedisi kentteki kurumların kötü imaj denemelerinden de kurtulamıyor. Bir çok organizasyonda kullanılmaya çalışılan, kentteki belli noktalarda heykel olarak tasarlanan Van Kedisi figürü her seferinde başarısız olurken bu denemelerden birisi de geçtiğimiz günlerde Tuşba İlçesi 15 Temmuz Şehitler Parkı’nda yapıldı. İlçede yeni yapılan devasa parkta yapılan kedi heykeli açılır açılmaz Vanlılar’ın alay konusu oldu. Yıllar önce İkinisan Kavşağı’na yapılan Van Kedisi heykelinden çok daha kötü bir şekilde tasarlanan o heykelle ilgili bir çok yorum gelirken Van Kedisi bu heykelle ile birlikte bir kez daha tartışma konusu olmaya başladı.

 

 

 

 

DÜNYA BASKETBOL ŞAMPİYONASINDA MASKOT OLMUŞTU

 

Son zamanlarda hep olumsuz tasarım ve haykellerle gündeme gelen kedinin oysaki tanıtımdaki ilk sınavı oldukça başarılı geçti. Van Kedisi Van’da çok etkin kullanılmasa da 2010 yılında dünyanın en önemli spor organizasyonlarından birisinin maskotu olmuştu. 2010 yılında İstanbul’da düzenlenen FİBA 2010 Dünya Basketbol Şampiyonasında yapılan uzun süreli çalışmalardan sonra Van Kedisi maskot olarak seçilmiş ve turnuva boyunca Türkiye’nin tanıtım yüzü olmuştu. 10 numaralı Türkiye forması ile tüm dünyanın karşısına çıkan Van Kedisi figürü, Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından turnuvaya da şans getireceği inancıyla seçilmişti. Van Kedisi maskotu dünyaya tanıtılırken de şu sözlerle duyrulmuştu. “O, Van Kedisi’nin çok yakın bir akrabası ve bu nedenle benzersiz bir dış görünüşe sahip. Kimse tam olarak nereden geldiğini bilmese de Türkiye’nin her köşesinde ona rastlamak mümkün. Seyahat etmeyi çok sevdiğinden olsa gerek, Dünya Şampiyonası maçlarını tüm evsahibi şehirlerde takip edecek. Tüm Van Kedileri gibi bizim kedimiz de sadık, sevgi dolu ve akıllıdır.”

 

 

VAN GÖLÜ CANAVARINDAN DAHA KORKUNÇ BİR KEDİ!

 

2010’daki turnuvanın ardından Van Kedisi, Van’da da bir çok organizasyonda kullanılmaya çalışıldı. Bu anlamda Van Valiliği eliyle başlatılan Van Su Sporları Festivali’nde Van canavarı ile birlikte de kullanılan bir maskot oldu. Fakat 2016 yılında İstanbul’da düzenlenen EMİTT Fuarında kullanılan Van Kedisi kostümü adeta olay yarattı. Van’ndaki kurum ve kuruluşların ortak katıldığı fuarda Van Canavarı kıyafetli maskot oldukça sempatik bir görünümle ziyaretçileri ağırlarken kedinin çirkin ve korkunç görüntüsü Van standını ziyaret edenleri de rahatsız etti.

 

 

VAN KEDİSİNDEN BAŞKA HER ŞEYE BENZİYOR!

 

Kedi maskotu o dönem sosyal medyada da büyük tepki almış ve 26 Ocak 2016 tarihli Şehrivan Gazetesi’nde o tepkilerle ilgili şöyle bir habere yer verilmişti: “EMİTT'teki o fuarda çekilen fotoğrafta Van Kedisi maskotunun Van Kedisi'ni andırmaması dikkat çekerken oldukça amatör bir kostüm hazırlanmasına Vanlılardan tepki geldi. Bu görüntünün Van'a yakışmadığı ve Van'ın imajını zedelediği gibi sayısız yorum alan bu görüntü tepki çekerken Ankara ise yine Van Kedisi'ni kullanarak fuarda misafir çekmeye devam ettiği. Daha önce Van Kedisini Büyükşehir logosunda kullanan ve Ankara ile ilgili tüm tanıtımlarda simge yapan Ankara bu yıl da Van Kedisi'ni Van'dan daha iyi bir tanıtım aracı olarak kullandı.”

 

 

ONDAN DAHA İYİSİ YAPILMADI!

 

Van’da şimdiye kadar Van Kedisi ile ilgili yapılan en iyi heykel çalışması ise yıllar önce İkinisan Caddesi kavşağına konulan Van Kedisi çalışması oldu. Hem görünü hem de konumu itibariyle Van’ın çok benimsediği Van Kedisi heykelinden dolayı bir dönem İkinisan Kavşağı, Kedi Kavşağı olarak anılmaya başlandı. Van’daki kedi ile ilgili en önemli figür olan bu heykel İkinisan Kavşağı’nda köprülü kavşak çalışması yapılınca kaldırılıp havalimanı kavşağına konuldu. O kedi heykeli hala kente gelenlerin ilk gördüğü figürlerden birisi olarak yer alıyor ve kente gelenlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

 

 

SON FESTİVALDE DE ALAY KONUSU OLMUŞTU!

 

Van Kedisi’nin bir kez daha gündem olduğu etkinlik ise Van’da düzenlenen Van Shopping Fest olmuştu. Bu yıl çok görkemli ve kapsamlı bir şekilde düzenlenen festival kapsamında Valilik eliyle Beşyol Meydanı’na ışıklı bir Van Heykeli dikilmişti. Kumaştan yapılan devasa heykel o dönem çok konuşulmuş fakat daha çok kediye benzememesi yönüyle gündeme gelmişti. Sosyal medya kullanıcılarının ve Vanlılar’ın daha çok kaplumbağaya benzettiği o kedi bir kaç gün sonra beyazdan siyaha dönen rengi ile de çokça konuşulmuştu. Van Kedisi’ne benzemeyen yapısıyla konuşulduğu kadar rengi ile de konuşulan o kedi son zamanlarda ‘Kara Kedi’ olarak anılmaya başlanmıştı.

 

 

BİR HEYKEL SKANDALI DAHA!

 

Van Kedisi ile ilgili gündem yaratan son adım ise Tuşba İlçesi, 15 Temmuz Şehitler Parkı’nda yapılan heykel oldu. Tuşba Belediyesi’nin etaplar halinde Van’a kazandırdığı muhteşem parkın ikinci, üçüncü etap çalışmaları sürerken parkta yapılan kedi heykeli tamamlanır tamamlanmaz büyük yankı uyandırdı. Parkın simgesi olarak yapılan bu heyken de Van Kedisi’ne benzememesi ve kötü mimarisi ile Vanlılar’ın son bir kaç gündür en çok konuştuğu konulardan birisi oldu. Paylaşılır paylaşılmaz özellikle sosyal medyada alay konusu olan Van Kedisi çalışması ile ilgili bir çok da eleştiri paylaşıldı.

 

 

SOSYAL MEDYADA DALGA KONUSU OLDU

 

Tuşba ilçesi İskele sahilindeki o heykelle ilgili sayısız paylaşım yapılırken o yorumlardan ve eleştirilerden bazıları twitter’da böyle yankı buldu:

Abdulhekim Karabıyık:  Van kedimizi Dünyada ki tüm kedilerden ayıran bir farklı özelliği vardır. Arslan’a benzeyen asil bir duruşu, Sevgi dolu bakışı ve sevimli mi sevimli

 

 

 

Arkadaş bu heykeli yapan, yaptıran Hiç mi Van kedisi görmemiş! Olsa olsa, bu kediden ziyade Zürafa ya benzemiş...

TUNA: Van'da van kedisi heykeli varmış. Nedense buna baya bi güldüm.

JOSÉ SEMPRÚN: Şizofren van kedisi heykeli

Rüzgar Sağnak: Van şehrinin ortasına da Ankara kedisi heykeli konsun o zaman. Bu eleştiri bile değil: Bas bayağı fiyasko✅

PİSATEL: ‏Bir ara da her yere sevimsiz bir Van kedisi heykeli dikiliyordu, neyse ki bu sevdadan da vazgeçildi.

ihsan rua: Sanatta ve estetikte son nokta (!) Van kedisi böyle zulüm görmemişti....

VEYSEL ÖZARAZ: Van'ın en kodaman şirketi 1 senedir bitiremediği kedi kavşağından dolayı güzelim Van kedisi heykeli sahipsiz kaldı.

UGUR ÖMEROGLU: Evet ya ne bu surat ya.

VAN BÜYÜKŞEHİR: Bu Van Kedisi Heykeli Çoğ Sağok Kanlı Olmamış Mı??? 

VANLI MÖHYEDİN DAYİ: Allah aşkına iki sorum var; Bu bizim kediden çok pitbull cinsi köpeğe benzeyen erbet heykeli kim yaptı. Hadi yaptı yaptı kim buna onay verip sergiletti?

REŞAT YEŞİLAĞAÇ: Yorumsuz!!!

VAN GÖLÜ CANAVARI: Gün geçmiyor ki Van’da bir korkunç heykel daha yapılmasın

İyiki benim heykelimi yapmiyipsiz yoksa beni erbet bişey yapardınız ha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim