Gözünü Kapıköy’e diken Van, sadece Kapıköy ile sağlanacak ticari işbirliğinden değil turizmden de kazanmak istiyor. Van Shopping Fest etkinliklerinin de etkisiyle sadece Mart ayında 40 bini aşkın turist gelmesine rağmen Van sadece 1 ay değil her ay 100 binlerce turisti Van’a çekmek istiyor. 1 milyon hedefi için bu kez de bir çok kurum ve kuruluşla birlikte İranlı temsilciler Van’a davet edildi. Turizm haftası nedeniyle Van’a davet edilen İran heyeti, Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'nda karanfil ve çikolatalarla karşılandı.


İki ülke arasındaki turizm ilişkilerinin gelişmesi amacıyla Van'da İran'a giden bir heyet 9-11 Nisan tarihleri arasında komşu ülkede birçok görüşme yapıp, çeşitli̇ temaslarda bulundu. Bu kapsamda her görüştükleri kurum amiri, acente ve otel temsilcisini Van'da düzenlenecek "Turizm Haftası" etkinliklerine davet eden heyetin bu teklifini kırmayan İran heyeti dün kente geldi. Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Yürütme kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, TÜRSAB Doğu Anadolu Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Pişkin, acente ve otel temsilcilerinden oluşan heyet, aralarında Hoy Vali Yardımcısı Ali Muhammedi, Hoy Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Şerefhanli, belediye meclis üyeleri, Hoy, Tebriz ve Urmiye illerinden acente ve otel temsilcilerin yer aldığı İran heyetini sınır kapısında karanfil ve çikolatalarla karşıladı.

 



AKTUĞ: VAN'IMIZIN TURİZMİNE ÖNEMLİ BİR KATKI SAĞLAYACAK!

İranlıları en iyi şekilde ağırlamayı hedeflediklerini belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Aktuğ “Turizm Haftası” nedeniyle onları 3 gün ilde ağırlayıp, bu kapsamda kentin tarihi dokusu ve doğal güzelliklerini gezdirerek bir tanıtım yapmayı amaçladıklarını söyledi. Misafirlerinin Van'da memnun ayrılmalarını önemsediklerinin altını çizen Aktuğ, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu herkesin bildiğini söyledi.

 

3 GÜN BOYUNCA VAN’DALAR

Aktuğ, kendilerinin de bu ilişkinin turizm ayağında, Van, Hoy, Tebriz ve Urmiye illeriyle ortak program yapmayı amaçladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Van'ı ve mevcut şehirlerimizi tanıtma düşüncesi ile turizm haftasını da fırsat bilerek, geçen hafta sonu bu ismi geçen şehirlere ziyaretlerde bulunduk. Gitmiş olduğumuz bu şehirlerde hem gezme imkânı bulduk hem de sektörde insanları Van'a davet ettik. Bunun için 3 günlük bir program düzenledik. Bu süre boyunca gelen bu acente sahipleri otel temsilcileri kısacası sektörü Van'da ağırlayacağız ve öne çıkan değerlerini tanıtacağız, misafirperverliğimizi göstereceğiz.”

 

 

“VAN’DA DAHA FAZLA KALACAKLAR”

“Amacımız turizm sektöründeki bu birlikteliği daha üst seviyelere çıkarmak ve ilimize gelen İranlı turistleri burada tutabilmek. Van bölgenin en güzel kentidir. Fakat İranlı turist bunu pek bilmiyor, transit geçiyorlar. Bizde Van'a gelen İranlı turistleri Van'da konaklatabilmek Van'da daha fazla kalmalarını sağlamayı amaçladık. Böyle bir düşünce ile hareket ettik. Bu kapsamda misafirlerimizi kapıda karşıladık. Buradan da misafirlerimizi belirlediğimiz yerlerde otellere yerleştireceğiz. 3 gün süresince de misafirlerimizi ağırlayacağız. Böylelikle Van'ımızın turizmine önemli bir katkı sağlamış olacağız."

 

ÖZGÖKÇE: VAN BÖLGENİN EN GÜZEL ŞEHRİDİR

Temel amacın kentin turizmini canlı tutmaya yönelik olduğunu söyleyen Özgökçe ise önceki yıllarda İranlı turistlerin kenti daha çok ziyaret ettiğini dile getirdi. Bu sene konaklama gün sayısını arttırmak amacıyla bir proje hazırlandığını ifade eden Özgökçe, “Bu projemiz ‘aile plajı’ projesidir. İran ziyaretimizde İranlı aileler Van'da aile plajı olması yönünde talepte bulundular. Kadınlar için belli yüzme saatleri olmadığı için Antalya'ya gitmek zorunda kalıyoruz dediler. Bizlerde onları Van'da tutabilmek için bu projemizi hayata geçireceğiz.”

 

 

VAN HER YÖNÜYLE ANLATILACAK

“Aile plajı yaptıktan sonra inanıyoruz ki konaklama gün sayısında önemli bir artış olacak. Gelen meslektaşlarımız Van'ı bilmedikleri için onlara yönelik Van ‘info’su düzenledik. Amaç onlara Van'ı tanıtmak, çünkü Van bölgenin en güzel şehridir. Coğrafyası, tabiatı ve güzellikleriyle dolu dolu bir şehirdir. Amacımız onlara kenti tanıtmak ve Van ile ilgili bilgiler aktarmak ve nereleri gezmeleri gerektiğini anlatmaktır. Bu amaçla İranlı kardeşlerimizi ilimize davet ettik." Dedi.

 

MİRAĞAYİ: VAN İLE URUMİYE, TEBRİZ HOY İLLERİ KARDEŞTİRLER

İlk kez İran’dan bu kadar kapsamlı acente temsilcisi ile Türkiye'ye geldiklerini belirten İranlı Tur Rehberi İbrahim Mirağayi de her şehirden yaklaşık 20 temsilci olmak üzere toplam 67 kişilik bir heyetle geldiklerini kaydetti. Bu info’nun düzenlenmesindeki en büyük etken olan Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Aktuğ ve TÜRSAB Doğu Anadolu Bölge Yönetim Başkanı Özgökçe'ye verdikleri emeklerden ötürü çok teşekkür eden Mirağayi, " Düzenlenen ziyaretlerin en büyük etkeni onlardır. Türk heyetinin kapıya kadar gelip bizi kapıda karanfillerle karşılamaları fazlasıyla memnun etti.”

 

 

“İRAN-TÜRKİYE KARDEŞTİR”

“İran ile Türkiye, Van ile Urumiye, Tebriz Hoy illeri kardeştirler. Ülkemizi ziyaret eden Türk heyeti bizi Van'da düzenlenen turizm etkinliklerine davet etti. Bizde bu davete karşılıksız kalmamak için buraya geldik. Ziyaret kapsamında kentin tarihi ve doğa güzelliklerini gezmeyi düşünüyoruz. Zaten bizim gözümüzde iki ülkenin birbirine yakın şehirleri olan Van, Urumiye, Hoy, Tebriz illerine biz tek millet gözü ile bakıyoruz. Buraya gelmemizde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.


ŞEHRİVAN TURİZM: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim