YUNUS EMRE AYKAÇ-ŞEHRİVAN ÖZEL HABER- Van'ın yıllardır en büyük sorunlarından birisi olan biriken vergi borçları ile ilgili adımlar sonunda atılıyor. TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülecek teklifler ile Van'ın arap saçına dönen vergi borçları konusunda terkin olmasa da son dönemlerde dillendirilen ortak çözüm talebi kabul edilmiş olacak. Kentteki bir çok kurum, kuruluş ve ismin girişimi ile oluşturulan teklif ile Van'da mücbir sebep hali bugün itibari ile son bulacak. Komisyondan geçen o teklifleri Şehrivan aracılığı ile paylaşan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk kalem kalem tüm değişiklikleri paylaştı.

 

Şehrivan Van'ın yıllardır beklediği vergi borcu krizindeki flaş hamleye ulaştı. Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay’ın Maliye Bakanı Naci Ağbal ile görüşmesi ve yine Ak Pati Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün komisyon başkanıyla görüşmesi sonucunda Van’daki vergi borçlarının taksitlendirilmesi 60 aya uzatıldı. Yani 30 taksit ile borçlar 2 ayda bir olmak kaydıyla 60 ay içerisinde ödenmiş olacak. Vanlılar 31 Mayıs’ta yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödemeyi planlarken veri borçları ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Van’ın vergi borcu yeniden ertelendi. Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün verdiği bilgilere göre vergi ödemelerinin taksitleri 60 aya uzatıldı. Yapılan uzatılmanın yanı sıra mücbir sebep hali de kaldırıldı.

 

60 AYA UZATILDI, MÜCBİR SEBEP KALDIRILDI

 

Yapılan görüşmeler kapsamında ulaştıkları sonucun vergi taksitlerinin 60 ay içerisinde ödenmesi olduğunu söyleyen Kayatürk şöyle devam etti: “Bu vergi ödemelerinde bizim ısrarla istediğimiz bu sürenin Van’da uzatılmasıydı ve bu karar çıkacak. Bu süre şimdi 60 aya uzatılıyor. Yani 5 yıllık bir uzatılma olacak. 30 taksitler 2 ayda bir ödenerek 60 aya çıkarılacak. İnşallah bugün bu karar alınacak ve bu süre 60 aya uzatılacak. Bu ödemelerin ilki de 2018 Ocak ayında başlıyor. Ocak ayında ödeme yapan biri diğer ödemesini 2 ay sonra yapacak. Böylelikle 2018 başlayan ödeme 2023'te tamamlanacak. Bunun yanı sıra mücbir sebepte kaldırılacak. Çünkü o mücbir sebep hali yatırımların önünü kapatıyordu. Mücbir sebep hali de kalkacak ve özel yatırım rahatlıkla Van’a gelecek. Mücbir sebep bizim talebimizdi. Ticaret ve Sanayi Odamızda bu talebi dile getirdiler bizde sunduk ve bu mücbir sebep hali kaldırılıyor.”

 

“BAŞVURU SÜRELERİ 4 AYA ÇIKARILDI”

 

Yapılan ertelemenin işlemleri için verilen 2 aylık sürenin de uzatıldığını söyleyen Kayatürk, “Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanımız İbrahim Şahin şunu söyledi. Bu kanun çıktıktan sonra müracaatların yapılması için 2 aylık bir süre veriliyor. Bu süre yeterli değil. Bizim bunu yetiştirmemiz mümkün değil yetiştirmeyiz. Bu süre 4 ay olsun dedi. Bende Maliye Bakanımız ile görüştüm ve bu süreyi 4 aya çıkardık. Tamamen Van’ın istediğine yüzde 99 karşılık veren bir yapılanma bugün geçiyor inşallah.” İfadelerini kullandı.

 

KAYATÜRK: KARAR KOMİSYONDAN GEÇTİ

 

Kayatürk son olarak şunları söyledi: “Mücbir sebep hali için bir kanuna gerek yok. Kanun 2 madde için konuluyor. Birisi veri ödemelerinin 60 ay içerisinde ödenmesiydi. İkincisi ise yapılacak olan başvurular için verilen 2 ayın 4 aya çıkarılmasıdır. Tamamen bizim Van olarak istediğimiz şekliyle kanun çıkıyor. Vergi terkini hariç istenilen oluyor. Oda zaten artık hiçbir ile yapılmadı. Kocaeli’nde de yapılmadı. Biz bunu hiçbir ilimize de yapamayız. En ufak bir felakette herkes bunu isteyecek. Bu yüzden de bunu yapamayız dediler bize. Karar komisyondan geçti. Bugünde genel kuruldan geçecek.”

 

“BEŞİR HOCA MALİYE BAKANIYLA GÖRÜŞTÜ”

 

Kayatürk son olarak şunları söyledi: “Van’ın vergi borçlarının terkin edilmesi ya da başka çalışmaların yapılması adına Van için uzun süren bir çalışma yapıldı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva bir yazı gönderdi. Bununla beraber Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şemsettin Bozkurt Ankara’ya geldi. Birkaç girişim oldu. En son ben komisyon başkanımız ile konuştum. Beşir Hoca ardından Maliye Bakanımız ile görüştü. Bunun dışında Mali Müşavirler Odası Başkanımız İbrahim Şahin Ankara’ya geldi kendisiyle de görüştük. Aynı zamanda HDP Milletvekili Bedia Özgökçe’de ziyaret geldi. Kendileriyle de konuştuk.” Dedi.

Editör: TE Bilisim