Van’ın Tarihi Sobacılar Çarşısı'nda çırak olarak başladığı soba imalatı mesleğini yarım asırdır sürdüren 73 yaşındaki Nihat Atacan, gelişen teknolojiye ayak uydurarak mesleğini sürdürüyor.


Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan Tarihi Sobacılar Çarşısı'nda 50 yıl önce çırak olarak mesleğe başlayan Nihat Atacan, gelişen teknolojiye ayak uydurmayı başardı. Kış mevsiminde soba, kombi baca imalatı yaparak ayakta durmayı başaran Atacan, yaz mevsiminde ise semaver ve mangal üretimi yapıyor.


İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan 73 yaşındaki soba ustası Nihat Atacan, mesleği sayesinde 7 çocuk okuttuğunu belirtti. Meslek hayatında yaklaşık 20 çırak yetiştirdiğini ifade eden Atacan, yetiştirdiği çırakların çoğunun aynı meslek sayesinde evine ekmek götürdüğünü söyledi. Severek ve azimle yapılan işlerde ekmek kazanmanın zor olmadığını dile getiren Atacan, “50 yıldır ustalık yapıyorum. Kış mevsiminde müşterilerimiz için ızgaralı sobalar yapıyoruz. Yaz için de semaver üretiyoruz. Mesleğimizin geleceği için, bu işi sürdürüyoruz” dedi.



“Bu meslekte 20 çırak yetiştirdim”


Sobacılık mesleğinde 20’ye yakın çırak yetiştirdiğini belirten Atacan, aynı meslek sayesinde çocuklarını hem okuttuğunu hem de meslek öğrettiğini ifade etti. Atacan, “Soba ve semaver üretiminde Van’da yaklaşık 20 çırak yetiştirdim. Bu kişiler hem okudular hem de bir meslek sahibi oldular. 7 çocuğum var. Bu meslekte 2’si usta oldu. Çocuklarımı hem okuttum hem de meslek öğrettim. Şu an havalandırma işi üzerine dükkanları var. Yetiştirdiğim çıraklardan kimisi memur olurken, kimisi de meslek öğrenerek evlerine ekmek götürdü” diye konuştu.



“Şimdiki gençler bu mesleğe meraklı değil”


Günümüz gençliğinin sobacılık mesleği gibi el emeği mesleklere meraklı olmadığını söyleyen Nihat Atacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gençler bu mesleğe meraklı değil. Oysa bu mesleği öğrenseler bir ekmek sahibi olurlar. Bizler yaz mevsiminde semaver, mangal üretimi yaparken, kışın ise soba üretimi yapıyoruz. Yılın her mevsimi çalışıyoruz ve hiç boş kalmıyoruz. Burada havalandırma, baca sistemleri gibi işleri de garantili olarak yapıyoruz.”



“İşimizi teknolojiye göre uyarlıyoruz”


Gelişen teknolojiye ayak uydurduklarını ve bazen teknolojinin kendilerine yaradığını sözlerine ekleyen Atacan, “İşimizi severek yapıyoruz. İlk zamanlarımızda elektrikli makineler yoktu. Bütün işlerimizi el emeği ile yapıyorduk. Ancak günümüzde elektrikli makineler çıktı. Bizlerde bu makineler ile üretim yapıyoruz. Doğalgazın yaygınlaşması bizi etkilemedi, aksine faydalı oldu. Teknoloji geliştikçe biz de işimizi ona göre uyarlıyoruz. Günümüz gençlerine sesleniyorum; bizim gibi ustaların yanında meslek öğrensinler, ama diğer taraftan da okusunlar ve sokaklarda kalmasınlar” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim