ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ- Van’da son dönemlerde sıkça konu olan kentteki cadde ve sokakların trafik yükünü kaldıramadığı sorunu çözüm beklemeye devam ediyor. Son iki yılda parkomat, yeni alternatif yollar, İskele Caddesi’nin çift yöne dönüştürülmesi gibi adımlar atılmasına rağmen şehir merkezi hala büyük sıkışıklık yaşıyor. Şehrin kalabalığı kaldırmadığı, araç ve insan sayısının arttığı son dönemlerde bazı noktalar ise acil müdahale gerektiren noktalar olarak öne çıkıyor. Bu alanların başında Cumhuriyet Caddesi’nin iki tarafındaki Beşyol ve Soydan kavşakları geliyor. Günün her saatinde muazzam bir araç ve insan sirkülasyonunun yaşandığı bu alanlarda yürümek ve araç kullanmak adeta imkansız hale gelirken Vanlılar özellikle büyükşehir belediyesi eliyle bu noktalarda tedbir alınmasını bekliyor. Bir dönem sosyal medyanın da konusu olan Beşyol meydana üst geçit benzeri bir proje uygulanması, Soydan Kavşağı’nda da yaşanan yoğunluğun çözüme kavuşturulması konusu gündemi meşgul ederken vatandaşlar bir kez daha yaşanan o sorun noktasında yetkililere çağrıda bulundu. Vatandaşlardan birisi bu sorunun cesur bir şekilde çözülmesi gerektiğini belirterek: “Bize bir baba yiğit lazım. Öyle bir baba yiğit gelecek ki sıkıntılarımıza acil olarak çözüm bulabilsin.” Diyerek beklentisini dile getirdi.

 

 

Nüfusu 1 milyonu aşan, 2014’ten bu yana da Büyükşehir unvanını alan Van’da trafik alanında sıkıntıları yaşanmaya devam ediyor. Ciddi trafik sıkıntıların yaşandığı kentte çevre yolu, imar ile birlikte cadde ve sokak aralarındaki yol trafiği çile haline geldi. En son Temmuz 2016 araştırmasında taşıt sayısı 77 bin 99 olarak açıklanan kentte mevcut araçlar halihazırdaki dar ve yetersiz yollarda hareketsiz kalırken Van şu sıralar trafikte yaşanan sorunlardan dolayı sıkışmaya başladı. Yapısal anlamda da kabuğunu kıramayan ve belli başlı caddeler dışında trafik akmazken, Van’da çevre yolunun bir türlü bitmemesi, yolların yetersiz kalması, ağır vasıtaların şehir içindeki düzensizliği ve yeni toplu taşıma araçları ile birlikte trafik her geçen gün daha büyük bir problem haline geliyor. Alternatif yolları olmayışı, yolların araçlara yetersiz kalışı ve özelliklede şehrin en işlek noktalarından olan Beşyol ve Soydan kavşağındaki trafik ışıklarının kısa sürmesi trafiği felç ediyor. Yoğun bir geçiş güzergahı olan iki kavşak günün tüm saatlerinde müthiş bir araç ve insan kalabalığının yaşandığı yollar olurken bu durum hem sürücüye hem de araç sahiplerine zor anlar yaşatıyor.

 

 

VATANDAŞLAR ŞİKAYETÇİ

 

Trafiğin ilerlemediği kentte trafik çilesi önü alınmaz bir hal alırken vatandaş bu düzensizliğin bir son bulması gerektiğini belirtiyor. Özellikle Van’ın en işlek kavşaklarından olan Beşyol ve Soydan kavşağında akşam saatlerinde ışık sürelerinin kısa olmasından kaynaklı trafik felç olmuş durumda. Şehrivan Gazetesi olarak özellikle bu iki kavşağın bulunduğu alanda esnaflık yapan vatandaşlarla görüştük. Vatandaşların geneli yaşanan trafik sıkıntısından şikayetçi olurken, biran önce bu soruna çözüm bulunması gerektiğine dikkat çekti. 

 

 

“TRAFİK YAVAŞ İLERLİYOR”

 

Şehrivan’a konuşan Vanlı esnaflardan Ercan Kabak, özellikle akşam saatlerinde trafiğin çekilmez bir hal aldığına dikkat çekerek, “Biz gerçek anlamda çok şikayetçiyiz. Özellikle araç şoförleri trafik sıkıştığı sıralarda art arda kornaya basınca büyük bir gürültü kirliliği yaşanıyor. Yeşil ışık süreleri çok kısa. Bu süre biraz daha uzatılırsa trafik bir nebzede olsa rahatlayacaktır. Ya da trafiğin bir kural çerçevesinde ilerlemesi için belli saatlerde bu alanlara birer trafik polisi görevlendirilebilir. Daha da büyük sorunumuz araç şoförlerinin seri olmaması. Seri olmadıkları için trafik yavaş ilerliyor. 20 saniyede en az 15 aracın geçmesi gerekirken, maalesef sadece 5-6 araç geçebiliyor. Bu da trafiğin felç olmasına neden oluyor. Bu konuda herkes üzerine düşeni yapmalı bence.” Diye konuştu.

 

 

“KAVŞAKLARA TRAFİK POLİSİNİN BIRAKILMALI”

 

Bir diğer esnaf Murat Şahin ise verdiği demeçte, “Işık sürelerinin kısa olmasından çok rahatsızız. Kural şart. Elbette korna seslerinden çok rahatsızız. Korna seslerinden dolayı yaşanan gürültü kirliliği artık bizi bezdirdi diyebiliriz. Bana kalırsa araçlarda bulunan kornalar kaldırılmalı. Empati kurarak hareket etmek zorundayız. Bende araç sahibiyim ama kesinlikle korna kullanmıyorum. Bir diğer önerimde bu önemli kavşaklara trafik polisinin bırakılması.” Dedi.

 

 

“BU SIKIŞIKLIK BİZLERE RAHATSIZLIK VERİYOR”

 

Yıldırım Arvas isimli vatandaşta Şehrivan’a verdiği demeçte, yaşanan trafik sıkıntısından dolayı rahatsız olduklarını dile getirdi. Arvas, “Trafik bu alanlarda çok fazla yoğun. Çoğu zaman yaşanan bu sıkışıklık bizlere rahatsızlık veriyor. Bu sorunun azda olsa çözüme kavuşması için yeşil ışık süreleriniz uzatılması lazım.” Şeklinde konuştu.

 

 

“YEŞİL IŞIK SÜRELERİ ÇOK FAZLA KISA”

 

Murat Vural isimli bir diğer vatandaşta şehrivan’a verdiği demeçte, “Biz esnaflar olarak burada çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sorunun çözümü için Beşyola bir alt geçit yapılabilir. Özellikle dikkat ettik yeşil ışık süreleri çok fazla kısa. Ve bu sürenin kısa olması çok büyük sıkıntılara sebep oluyor.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“CİDDİ BİR GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ YAŞANIYOR”

 

Soydan Kavşağında esnaflık yapan Erol Yavaş, özellikle şehir içinde yolcu taşımacılığı yapan minibüslerden kaynaklı yaşanan sorunların fazla olduğunu dikkat çekerek, “Özellikle akşam saatlerinde minibüsler çok fazla hız yapıyor. Özellikle korna seslerinden dolayı ciddi bir gürültü kirliliği yaşanıyor. Çok fazla park sorunu var. Bu da yaşanan trafik sıkıntısına ayrıca neden oluyor. Otoparkların acil olarak arttırılması lazım.” Dedi.

 

 

“VATANDAŞLAR BU KONUDA DAHA DUYARLI OLMALI”

 

Cüneyt Aktaş isimli vatandaşta yaşanan trafik sıkıntısıyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Çok ciddi bir sorun var. Özellikle yaya geçidi konusuna çok ciddi sorunlar yaşıyoruz. Vatandaşlar ışıklara dikkat etmeden hemen yola atlıyor. Vatandaşlar bu konuda daha duyarlı olmalı. Yeşil ışık süreleri biraz daha uzatılarak, azda olsa bu sorunun önüne geçilebilir.”

 

“BİZE BİR BABA YİĞİT LAZIM”

 

İsmini vermek istemeyen vatandaşlardan bir tanesi de yaşanan trafik sıkıntısının en büyük sorunlardan bir tanesinin şoförlerin sabırsız davranışlarından kaynaklandığını ifade ederek, “Parkomat olmasına rağmen akşamüzeri buralar çekilmez hal alıyor. Alt geçit yapılarak trafik biraz rahatlatılabilir. Bize bir baba yiğit lazım. Öyle bir baba yiğit gelecek ki sıkıntılarımıza acil olarak çözüm bulabilsin. Bir tane valimiz vardı o da gitti. Öyle bir baba yiğit gelecek ki derdimize çare olabilsin.” Dedi.

 

 

“IŞIKLARIN SÜRELERİNDE DÜZENLEMEYE GİDİLEBİLİR”

 

Ali Kemal isimli bir diğer vatandaşta yaşanan sorunlarla ilgili şunları söyledi: “Genel olarak trafikte yaşanan bir sorun var. Örneğin İpekyolu Caddesi genişletilerek trafik bir nebzede olsun rahatlatılabilir. Işıkların sürelerinde düzenlemeye gidilebilir.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim