ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - TÜRÇEP Ankara’da toplandı, toplantıda Van Gölü Koruma Kanunu ile ilgili önemli kararlar alındı. Toplantıda yaşananlar ve çıkan sonuçları Van Çevre Derneği (Çev-Der) Başkanı Ali Kaçlın basınla paylaştı.

 

Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık 9-10 Eylül tarihinde Ankara’da düzenlenen Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) toplantısının sonuç bildirisini açıkladı. Toplantıda çıkan sonuçları açıklayan Kalçık, “Van Gölü Koruma Kanununun Van Gölü Havzası için hayati önem arz ettiği bu kanunun çıkması için TBMM’de grubu olan partiler ile görüşülerek kanunun yasalaşmasının sağlanması konusunda görüş birliğine varıldı. İlimizin de çok ciddi bir şekilde etkilendiği Kıyı Kenar Çizgisi ve Kıyı Kanununun uygulanmasının tartışılarak gündemleştirildiği devamında taş ocaklarının doğaya verdiği tahribat görüşülerek, taş ocağı Yönetmeliğinin uygulanmasının gerekliliği tartışıldı.” Dedi.

 

GÖRÜŞÜLEN SORUNLARI AKTARDI

Kalçık konuşmasında ilk olarak şunları söyledi: Hakkâri, Van, İzmir, Çanakkale, Silivri, Ordu, Eskişehir, Ankara, Aksaray, Niğde, Zonguldak, Konya, Artvin, Sakarya, İskenderun ve İstanbul’dan temsilcilerin katıldığı toplantıda. AB Hibe Projeleri, ÇED ve Stratejik ÇED (SÇD) süreçleri, 100 Yenilenebilir Enerjiye Geçişte Yerel Yönetimler ve STK İşbirliği, Konya Kapalı Havzası ve Çölleşme Sorunu. Van Gölü ve Kıyı Kenar Çizgisi, Filyos Çayı ve Termik Santrallar Sorunu, Ilısu Barajı Suları Altında Kalacak Olan Hasankeyf Ören Yeri Sorunu, Nükleer Santraller, Küresel Isınma ve İklim Değişikliği. Enerji Sorunları, Topluluk Enerjisi, Ormansızlaşma, Ordu Kurul Kalesi ve Taş Ocakları Sorunu, TÜRÇEP’ in örgütsel yapısının ve çalışmalarının etkinleştirilmesi ve gençleştirilmesi, Şehir Hastaneleri, Yeni Müfredatla ilgili konu ve sorunlar görüşüldü.”

 

TÜRÇEP’TE VAN GÖLÜ KONUŞULDU

Genellikle ülke sorunlarının tartışıldığı platform olduğunu aktaran Kalçık, Van’ında ciddi şekilde etkilendiği 3 önerinin sunulduğunu aktardı. Kalçık, “Kıyı Kanunu, Taş Ocağı Yönetmeliği ve Van Gölü Koruma Kanununun çıkarılması konuları gündeme taşınarak çözüm önerileri geliştirilmeye çalışıldı. Van Gölü Koruma Kanununun Van Gölü Havzası için hayati önem arz ettiği bu kanunun çıkması için TBMM’de grubu olan partiler ile görüşülerek kanunun yasalaşmasının sağlanması konusunda görüş birliğine varıldı. İlimizin de çok ciddi bir şekilde etkilendiği Kıyı Kenar Çizgisi ve Kıyı Kanununun uygulanmasının tartışılarak gündemleştirildiği devamında Taş Ocaklarının doğaya verdiği tahribat görüşülerek Taş Ocağı Yönetmeliğinin uygulanmasının gerekliliği tartışıldı.” Şeklinde konuştu.

 

“SÇDY BİR AN ÖNCE YAŞAMA GEÇİRİLMELİDİR”

2 günlük toplantı sonucunda çıkan sonuçları açıklayan Kalçık, şu ifadeleri kullandı: “8 Nisan 2017 ayında yürürlüğe giren Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği uygulaması bir an önce yaşama geçirilmelidir. Özellikle taş ocakları ile ilgili olarak kişiye özel düzenlemelerden vaz geçilmelidir. Yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş uygulamaları bir hayal değildir. Danimarka örneğinde bunun uygulanabilir olduğu görülmüştür. Yapılan araştırmalarda çok sayıda termik santral planlaması yapılan Çanakkale bölgesinde yüzde 100 yenilenebilir Enerjiye geçiş kapasitesinin var olduğu görülmüştür. Diğer bölgelerde de yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçiş olanakları araştırılmalıdır.”

 

“DAHA DİKKATLİ OLMAK GEREKLİLİĞİ VAR”

Rüzgâr santrallerinin, gürültü kirliliği yaptığı, hayvanlarda düşüğe sebep olduğu, habitata zarar verdiği gibi ön yargıların doğru olmadığını vurgulayan Kalçık, “Uluslararası standartlara uygun olarak kurulması ve enerji üretiminde rüzgâr potansiyelinden yararlanılması önemlidir. Rüzgâr enerjisi konusunda devlet teşvikleri yeterli değildir. Nükleer Santrallar konusunda yatırımcı ülkelerin bu alanları atık deposu olarak kullanacağı kuşkularımız giderek artmaktadır. Rusya’nın Akkuyu santral alanını nükleer atık deposu olarak kullanacağı, Fransızlar ve Japonların ise atıkları Sinop’a getirebileceği olasılığı vardır. Bu süreçleri takip etmek ve daha dikkatli olmak gerekliliği vardır.” Dedi.

 

TUZ GÖLÜ GİDEREK KÜÇÜLMEKTEDİR

Konya Kapalı Havzası iklim değişikliği nedeniyle çölleştiğini belirten Kalçık, “Ülkemizin ikinci büyük sulak alanı olan Tuz Gölü giderek küçülmektedir. Bu konularda istatistiki verilere ulaşılamamaktadır. Verilerin incelenmesiyle durumun vahimliği anlaşılacaktır. Karapınar bölgesinde toprak çökmeleri yaşanmakta, göller kurumakta tarımsal üretim giderek düşmektedir. Karapınar termik santralı yeni sorunlara neden olacaktır. Havzada ürün deseninin değiştirilmesi, sulamada modern yöntemlerin kullanılması, kaçak yeraltı suyu çekimlerinin önlenmesi, çiftçiye daha az suya gereksinimi olan hububat türlerinin ekimini özendirecek teşviklerin verilmesi öncelikli olarak yaşama geçirilmelidir. Van Gölü kirliliği giderek artmakta olup kirlilik kaynakları araştırılarak çözüm önerileri üretilmeli ve yaşama geçirilmelidir. Ayrıca Van Gölü Koruma Kanunu çıkartılması için TBMM de gurubu olan partilere öneri götürülecektir.” Diye konuştu.

 

“SORUNLARIMIZ HER GEÇEN GÜN DAHA DA AĞIRLAŞMAKTA”

Kalçık konuşmasını şöyle tamamladı: “Ülkemiz son derece yaşamsal çevre sorunlarıyla karşı karşıyadır. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tüm evreni etkisi altına almakta olduğu bir süreçte ülkemiz, sürdürülebilir yaşam açısından ciddi tehditler ile karşı karşıyadır. Yıllardır halkın ve çevre duyarlı yurttaşların tüm karşı duruşlarına karşın, tüm dünyanın, gelişmiş ülkelerin kurulu bulunan nükleer santrallerini kapatmaya başladığı, yenilerini kurmama kararı aldığı bir süreçte Anadolu toprakları, nükleer atık deposu olmamalıdır. Karşı karşıya olduğumuz bu devasa çevresel sorunları çözmek, yaşamı sürdürülebilir kılmak sorumluluğu ile karşı karşıya olan siyasal irade, bırakın sorunları çözmeyi, aksine sorunlarımızı her geçen gün daha da ağırlaştırmaktadır. TÜRÇEP tüm bileşenleri ile bu temelde etkin çalışmalarını sürdürecektir.” 

Editör: TE Bilisim