Van’da 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında başlayan ve Van Gölü’nün endemik türü olan Van Balığı’nı koruma amaçlı ilan edilen avlanma yasağı sona erdi. Van Gölü’nün göz bebeği olan balıklar 3 aylık süreçte tatlı sulara göç ederek yavrulama sürecini tamamladı. Alınan tüm tedbirlere rağmen kaçak avlanmanın ve kimi zaman tonlarca balığın göç yolunda katledildiği sürecin ardından Vanlı için şimdi Van Balığı’nı bolca tüketme ve kentin gastronomi değeri noktasında pazarlama vakti...

 

ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL 

 

3 Aylık Van Gölü Balığı (İnci Kefali) avlanma yasağı sona erdi. 15 Nisan’da başlayan yasak 15 Temmuz itibariyle son bulurken, Van Gölü Balığı yeniden sofraya geldi.  Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan Van Gölü Balığı’nın (İnci Kefali) 15 Nisan'da başlayan av yasağı sona erdi. Van Gölü'nde inci kefalinin 15 Nisan-15 Temmuz arasındaki üreme dönemi nedeniyle bu tarihler arasında av yasağı uygulandı. Lezzeti ve sağlık açısındaki yararlarının yanı sıra Van Gölü’nde 14 bin ailenin geçim kaynağı olan Van Gölü Balığı, yasak döneminde tonlarca yasak olarak avlandı. Her yıl 10 milyon dolar ciro elde edilen Van Gölü Balığı yasağın kalkmasıyla birlikte yeniden tezgahlardaki ve sofradaki yerini aldı. Şehrivan Gazetesi olarak ulaştığımız bilgilere göre yasak döneminde 141.5 ton Van Gölü Balığı avlanırken, 91 kişiye 175 bin 826 lira para cezası kesildi. Tüm uyarılara, tedbirlere rağmen kaçak avcılığın bitmediği kentte buna rağmen YYÜ’nün, askerin, vatandaşın seferber olduğu süreçte farkındalık yaratma konusunda önemli adımlar atıldı. Sivil örgütlemelerin de seferber olduğu Van Balığı’nın av yasağı süreci biterken sıra balığı yeme ve Van’a katma değeri olan bir ürüne dönüştürmeye geldi.

 

 

“GELECEK NESİLLERE AKTARILMALI”

 

Yasağın son bulmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş yaptığı yazılı açıklamada, gölde 10 bin ton inci kefali istihsali yapıldığını ve yaklaşık 14 bin ailenin geçimini buradan sağladığını belirtti. İnci kefalinden yılda 10 milyon dolar ciro elde edildiğini anlatan Görentaş, inci kefalinin ilin ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu aktardı. Türkiye'nin ve dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bu önemli varlığın gelecek nesillere aktarılması gerektiğini kaydeden Görentaş, yasak döneminde 10 araçla sürekli denetimler gerçekleştirdiklerini aktardı.

 

 

GÖRENTAŞ: YASAK AVCILIK AZALIYOR

 

Görentaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Ekipler, gece gündüz demeden bu araçları kullanarak çalıştı. Bu çalışmalar neticesinde 990 denetim yapılarak 256 olaya müdahale edildi. Hem uygulanan idari para cezasında hem de yakalanan balık miktarında geçen yıla oranla bir yükseliş görüldü. 2018 yılında kurumlar arası koordineli çalışmalar sonucunda uygulanan tedbirlerle olaylara anında müdahale edildi. Balığın avlanmasının büyük ölçüde önüne geçildi. Van Gölü ve tatlı su çevresinde bulunan 15 okulda öğrencilere yönelik 'İnci Kefali Av Yasağı' konulu eğitim verilerek toplumda buna karşı bir bilinç oluşturuldu. Bununla beraber toplum inci kefaline sahiplenildi ve yasak avcılığının giderek azaldığına şahit olduk."

 

 

141.5 TON KAÇAK BALIK

 

Görentaş, Van Gölü'nde avcılık yaparak geçimini sağlayan 165 balıkçının "Vira bismillah" diyerek göle açılacağını kaydetti. Avlanma yasağının olduğu dönemde yürütülen çalışmalar sonucunda 141,5 ton kaçak avlanmış inci kefali yakalanmış, 91 kişiye 175 bin 826 lira ceza kesilmişti.

 

“SAHİPLENME DEVAM EDİYOR”

 

Şehrivan Gazetesi olarak Van Gölü Balığı’nın önemi ve Van’a ekonomik anlamda sağladığı kazanımlar ilgili görüştüğümüz Van Gölü Aktivistleri Derneği de şunları söyledi: “Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan endemik tür olan Van Gölü Balığı avlanma yasağı 15 Temmuz tarihi itibarıyla bitti. Her sene 3 ay süren avlanma yasağı olmasına rağmen kaçak avlanmalar da bu yıl da devam etti. Her geçen yıl özellikle halk (Van ve Bitlis) Balığın korunması ve geleceğe taşınması noktasında artan bir bilinçle sahiplenmeye devam etti ve ediyor.”

 

 

EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR

 

Kaçak avcılıkla ilgili de de konuşan Aktivistler, “Kamuoyunda kaçak avcılık yapan kişilere karşı ciddi bir tepki gösteriliyor. Kamuoyunun balığı sahiplenmesi ile ileriki yıllarda kaçak avcılık vakalarının minimize olacağı aşikardır. Bu noktada bilinçlendirme faaliyetleri sürdürülmeli ve buna paralel olarak koruma faaliyetleri ve denetimlerde sıklaştırılmalıdır. Geçen seneye göre bu yıl halk, kurum ve kuruluşların çabası takdire şayandı. Artık zenginliğimize sahip çıkıyoruz. Üç aylık bir aradan sonra 9 ay boyunca rahat rahat avlayabilir ve tüketebiliriz. Binlerce insanımızın ekmek kapısı olan balığı 3 ay korumamız bölge ekonomisine de katkılar sunuyor.” Dedi.

 

 

“YİYELİM EKONOMİ CAN BULSUN”

 

Balığın korunması gerektiği çağrısı yapan Aktivistler şunları söyledi: Van Gölü Balığı endemik bir tür ve eğer biz Van Gölülüler olarak sahiplenip tanıtımını yaparsak hem geleceğe taşınacak hem de bölge ekonomimize önemli katkılar sağlayacaktır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Van Gölü Balığı Festivallerini yapmaya devam edeceğiz. Bu eşsiz lezzeti herkesin tatması için tanıtım faaliyetlerimiz devam edecektir. Son olarak şunu diyoruz Van Gölü Balığı çok özeldir, çok hoştur. Yiyelim sağlıklı olalım. Yiyelim ekonomi can bulsun.”

 

 

TEZGAHLARDA YERİNİ ALDI

 

Gazete olarak görüştüğümüz balıkçı esnafı ise, “Yasak bitti. 15 Temmuz’da bismillah diyerek yeniden işimize başladık. Teknelerimiz ile Van Gölü’nde avcılığa başladık. Burada sayısız insanımız balıktan ekmek kazanıyor. 3 Aylık süreçte kesinlikle balık avlamadık. Çok sayıda insan bu işi yaptı ve gerekli cezayı gördük. Van Gölü Balığımızı 3 aylık yasak döneminde korumak hepimizin görevi. Yasakta sonra ise avlamak ve vatandaşımıza sunmak ise bizim görevimiz. Van Gölü Balığı çok güzel ve lezzetli bir balıktır. Herkesi Van Gölü Balığını yemeye ve balıkçılara ekonomik anlamda kazanç göstermeye davet ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim