ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ – SONER İZGİ : Van’ın bel kemiği olan Van Organize ve Sanayi Bölgesinin bacaları hiç durmadan tütmeye devam ederken, Van Organize ve Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan Şehrivan’a yaptığı açıklamada iç açıcı mesajlar verdi.

 

Deprem ve sonrasında yaşanan çatışmalı süreci atlatan Van’ın artık güvenli bir liman olduğuna dikkat çeken Aslan, 2017 yılının çok verimli bir yıl olduğuna vurgu yaptı ve 2018 yılından daha da umutlu olduklarının mesajını verdi. Huzur ve barış ortamının sağlanmasıyla birlikte son dönemlerde sık sık turizm ve yatırım alanlarında öne çıkan, uluslar arası firmaların yatırım için kapısını çaldığı Van’daki durumu ve OSB’yle ilgili değerlendiren Aslan, Van’ın artık güvenli bir kent olduğunu da ispatladığını söyledi.

 

 

ASLAN: 2017 YILINDA YARALARIMIZI SARDIK

Van Organize ve Sanayi Bölgesinin 134 sanayi parseli ile üretim yaptığını belirten Aslan, özelde Van’a genelde de Türkiye’nin büyümesine katkı sunduğunu söyledi. Aslan, “Üretimlerimiz özelikle de gıda, kimya, yapı kimyasalları ve inşaat sektörün yönelik özelliklede mermer sanayisinde çok ciddi yatırım sektörlerimiz var. Birçok firmamız ham maddelerini dışarıdan temin ediyor. Ayrıca ihracat yapan firmalarımız da var. Sanayiye yönelik ihracat yapan firmalarımız var. Bu firmalarımız İran’a yönelik ihracat yapıyor. Organize sanayi bölgemiz çok parlak bir yıl geçirdi diyebiliriz. Çok verimli bir yıldı. 2011 depremi, devamında artan terör hadiseleri, Kobani olayları ve 15 Temmuz hain darbe girişimi, çözüm süreci gibi olaylar genelde Ülkemizi özelde de ilimizi etkiledi. Ama çok şükür 2017 yılında yaralarımızı sardık. Şuan üretimimiz çok iyi. İstihdam durmadan devam ediyor.” İfadelerine yer verdi.  

 

 

“İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BİR PATLAMA YAŞANDI”

Türkiye’deki üretimine paralel olarak Van’ın büyük oranda etki ettiğini belirten Aslan, “2016 ile 2017 yılları arası çok ciddi bir fark var. İlimizde özellikle bu yıl inşaat sektöründe bir patlama yaşandı. Bu da bizi etkiledi haliyle. Çünkü bünyemizde bulunan birçok fabrika inşaat sektörüne yönelik iş yapan fabrikalardır. Van’daki üretim ve istihdam Türkiye ortalamasının üzerinde diyebiliriz. Yaz aylarında 3 bin 500- 4 bin istihdama kadar çıktık. Ancak mevsimin kış olmasından kaynaklı şuan inşaatlar durmuş bu yüzden bu sayı ister istemez biraz düşmüş olabilir. Bahar mevsimi ile birlikte bu sayı daha da artacaktır inşallah. Bu sene 11’inci ayın sonuna kadarda inşaata yönelik iş yapan firmalarımız üretimlerine ve istihdamlarına devam etti. Firmalarımız çalışmaları konusunda çok fedakar yaklaşıyorlar. Bu konuda kendilerine minnettarız. İşçi çıkarma politikalarını gütmemeleri bizi memnun etti diyebiliriz. Sonuçta orada çalışan insanlar emek veren bir kesim. İnşallah daha da güzel günler göreceğiz. 2018 yılından daha da umutluyuz.” Diye belirtti.

 

 

YENİ FİRMALAR GELECEK

2018 yılının kendileri bambaşka bir yıl olacağına vurgu yapan Aslan, “2 ay içerisinde çok önemli 2 firma geldi ilimize. Şu anda burada üretim yapmaya başladılar. İnşallah bunların devamı da gelecek. Baharla beraber yeni firmalarda gelmeye başlayacak. Cazibe merkezleri programları çerçevesinde yatırımlar gelmeye devam edecek. 2018 yılının ilk çeyreğinde kaç firmanın daha geleceği açıklanacak. Hükümetin 2018 yılında yatırıma yönelik güzel çalışmalar yapacağına eminiz. Özellikle de yatırıma ve istihdama yönelik yapılacak olan çalışmaların yapılması bizi daha da mutlu edecektir. Van ilimiz cazibe merkezi olarak artık anılmaya başlandı diyebilir. Artık çok daha önemli bir konumdayız. Yanı başımızda çok öneli bir İran pazarımız var. İran’dan bu yıl ilimize gelen turistler hem ekonomiye hem de hizmet sektörüne çok ciddi bir katkısı oldu. İnşallah bu verim daha artacaktır. Bundan çok umutluyuz.” Şeklinde konuştu.

 

 

“VAN’DAKİ PARA DÖNGÜSÜ TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE”

Van’ın ekonomisinin 2011 yılına kadar çok iyi bir ivme yakaladığını ifade eden Aslan, Van’ın çok ciddi bir performans yakaladığını söyledi. Aslan, “2011 yılında yaşanan deprem ve devamında meydana gelen terör hadiseleri çok ciddi ekonomik sıkıntı yaşattı ister istemez. 2017 yılı ile beraber bu kara bulutlar dağılmaya başladı diyebiliriz. Şu an ekonomik performans iyi. Van’daki para döngüsü Türkiye ortalamasının üzerinde. Turizm aynı şekilde çok iyi bir yerde. İlimiz aslında tarım ve hayvancılığı ön planda olan bir il. Ancak tarımda istenilen noktada değiliz. Hayvancılıkta ise özelliklede küçükbaş hayvancılıkta Türkiye’de çok önemli bir noktadayız.” Dedi.

 

 

ASLAN: VAN BÖLGENİN CAZİBESİDİR

Her ilin kendisi ile değerlendirilebileceğini ancak Van’ın sadece Van ile değerlendirildiğini ifade eden Aslan, “Van bölgenin cazibesidir. Sınır kapılarımız, İran ve Irak’a yakınız. Türki Cumhuriyetler bizim üzerimizde ticaret konusunda çalışmalar yapıyor. Kısacası Van bölgenin ticareti için olmazsa olmazdır. Van nüfusta hep bir artış gösteriyor. Bu da insanların yaşananlara rağmen Van’dan vazgeçemediğinin göstergesidir. Van her zaman umutlu olmayı başarıyor. Sermaye ürkektir. Sermaye güvenli olan yere gider. Kimse güvenliğin eksik olduğu yerde yatırım yapmaz. Çok şükür Van Türkiye paralelinde en huzurlu kentlerden bir tanesi olarak dikkat çekiyor. İnsanımızın varlığı da bu konuda çok önemli. Vanlı insanı da olumlu bir tavır sergilediğinde ister istemez Van ön plana çıkıyor. Verilerde bu konuda gerekli detayları ortaya koyuyor. Biz artık gerçekten güvenli bir kent olmayı başardık diyebiliriz.” İfadelerine yer verdi. 

 

Editör: TE Bilisim