Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanlığı tarafından 2016 yılı istişare ve değerlendirme ile 2017 yılı beklenti ve hedefleri toplantısı yapıldı.

 

OSB tarafından ikincisi düzenlenen 2016 istişare ve değerlendirme ile 2017 beklenti ve hedefleri toplantısında konuşan OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt kısa ve ortada vadede Van’da çözülmesi gereken sorunları olduğunu söyledi ve sorunları sıraladı. Toplantıda bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan ise Van’ın önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi. Taşyapan OSB’lerin de yatırım için çok cazip alanlar olduğunu söyleyerek, Van’da yatırımın önündeki engelleri kaldırılması için ise çalıştıklarını ifade etti. Toplantıda son olarak konuşan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Van’ın geleceğinin parlak olduğunu söyledi. Atalay Van OSB’yi dışarda anlattığını ve ne denli önemli bir yere sahip olduğunu sürekli dillendirdiğini kaydetti.

 

 

BOZKURT: İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLDUK

Van’da Double Tree By Hilton otelde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt göreve geldikleri günden itibaren sanayiciler ile geleneksel hale getirdikleri toplantılar kapsamında bir ara geldiklerini söyledi. Bozkurt, “Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren iletişimi güçlü, sorun çözme kabiliyeti yüksek, reformist ve proje ortaya koyan bir yönetim anlayışını ortaya koymaya çalıştık. Ekonomiden sanayiye, kalkınmadan refaha kadar birçok öneriye imza attık. Dinamik, esnek ve sonuç odaklı prensip ile ülkemizin ve kentimizin bütün kurumlarıyla başta hükümetimiz, sanayi bakanlığımız, Van Valiliğimiz, Van Büyükşehir Belediyemiz, Üniversitemiz, Van Ticaret ve Sanayi Odamız, KOSGEB, İŞGEM ve diğer bütün kurumlarımızla güçlü bir iş birliği içinde olduk. Ülkemize, kentimize ve OSB’mize her daim evimizin içerisi anlayışıyla yaklaşık gösterdik. Bu özen ve itan ile çözüm önerilerinde bulunduk elbette eksiklerimiz de oldu. Zaman ile eksikliklerimizi gördük ve bu eksiklikleri gidermeye çalışacağız. Çok çalışmamız lazım, çok daha üretmemiz lazım, çok önemli bir kurumu temsil ediyoruz. Gücümüzün ve sorumluluğumuzun farkındayız, hükümetimizin ilgisinden ve alakasından son derece memnunuz.” Dedi.

 

“ÖNEMLİ YATIRIM TALEPLERİ ALDIK”

Van’a yurt içinde ve yurtdışından yatırım talebi aldıklarını ifade eden Bozkurt şöyle devam etti: “Bu yatırımların gerçekleşebilmesi için ve mevcut yatırımların güçlendirilmesi için sürdürülebilir rekabet gücünün ortaya çıkarılması lazım. Hükümetimizden talebimiz ve çağrımız şudur: “Üreten Türkiye, Üreten Van için ihracatı, istihdamı ve milli gelirimizin arttırılması için yatırım altyapı ortamının fizibil bir hale getirilmesi hayati derecede önemlidir.” Bunun içinde önümüze bir takım hedefler koyduk. TİM’in iki yıl önce Van için öngördüğü 2023 için 1 milyar dolar ihracat hedefi bulunmaktadır. 2023 yılında Van’ın yüzde 10’unu istihdam etme gibi bir vizyonu vardı VAN OSB’nin. Yine gelenekçi değil projeci bir eğitim anlayışıyla bir eğitim kurumumuzu OSB’mize kazandırmaya hedefliyoruz. Bölgedeki kaynakların üniversitemiz öncülüğünde katma değeri yüksek ürüne dönüştürülmesi için taleplerimiz vardır.”

 

 

“KALKINMIŞLIK FARKLARI ORTADAN KALKMALIDIR”

Görev sürelerince var olan talepleriyle ilgili de konuşan Bozkurt, “Van’ın kalkınma envanterinin çıkarılarak ihtiyaç listesine göre, öncelik sırasına göre, listelenmesi, bütün kurumlarımızın bunu sahiplenmesi ve buna perspektif geliştirmesini önerdik. Rekabet gücümüzün arttırılması için bölgemizde SGK ve Vergi gibi indirimlerden faydalanmayı önerdik. Yine bölgemizin rekabet koşullarının düşük olması nedeniyle enerji desteği istedik, ulaşım desteği istedik, faizsiz kredi desteği mevcut yatırımcılarımıza istedik. Çok önemli olan, tarihi önemde olan cazibe merkezleri programlarında Van OSB’de ve diğer OSB’lerde üretilen ürünler için kamu alım garantisinin getirilmesini talep ettik. Bölgemizde rekabet gücümüzün arttırılması için güneş enerjisi ve jeotermal enerjilerinden maksimum seviyelerde faydalanmayı hükümetimize önerdik. Tarım ve hayvancılık politikalarının gözden geçirilerek daha fazla insan kaynağının eğitimi için önerilerde bulunduk. Turizm için farklı stratejileri geliştirerek kış turizmi ve yaz turizmi için özellikle orta doğudan gelen turistlerimiz için tatil köyleri hedefledik. Kısa bir süre önce üniversite rektörümüzün Teknokent’teki yönetim kurulu başkan yardımcılığına seçildik. Burada bölgemizde bulunan yer üstü ve yer altı kaynaklarının üretime dönüştürülmesi için proje patent marketinin kurulmasını önerdik. Bölgemizin kısa vadede kalkınması için inşaat imar izinlerinin bölgeler arası kalkınma farklarının yanında mahalleler arası kalkınmışlık farklarının kentimizde ortadan kaldırılmasını önerdik.” İfade etti.

 

BOZKURT KISA VADEDEKİ HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

Kısa vadedeki hedefleriyle ilgili de konuşan Bozkurt, “Çok ciddi bir yatırımcı talebi aldık, Van biliyorsunuz yurt içinde ve yurt dışında bir yatırımcı akınına uğradı. Beşinci etabımızda yaklaşık 300 sanayiciye yer verebilmek için süratle bu projelerini hazırlanıp buranın yatırımcılara tahsis edilmesi lazım. Hükümetimizin sunmuş olduğu nimetlerden kentimizin maksimum faydalandırmamız gerekiyor, yine OSB’mizde arıtma tesisimizin kazandırılması gerekiyor. Çevre duvarımızın ve peyzajımızın yapılması gerekiyor. Teknik meslek okulu için oldukça önemli bir yol aldık bunu yaşama geçirmemiz lazım. Yine OSB’lerde bulunan otomasyon sistemini, suyun, kanalizasyonun, elektriğin, doğalgazın takip edilmesi için bir otomasyon sisteminin kurulması gerekiyor. Üçüncü etap yolları ile ilgili geçici kabulü yapılmamış karayollarımız ve çevre şehircilik il müdürlüklerimiz tarafından fizibilite raporları hazırlanarak yazın müteahhit ile anlaşılmış olup yazın bunların onarımı yapılacaktır.” Şeklinde konuştu.

 

 

“KISA VADEDEKİ SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI”

Bozkurt konuşmasına şöyle devam etti: “OSB’mize biz proje sunduk demir yolu hattının mutlaka lojistik desteği için OSB’ye getirilmesi lazım, Şırnak karayolunun hem Irak hem de Suriye ticaretimizin geliştirilmesi için tamamlanması lazım. Kapıköy için serbest ticaret merkezlerinin ve lojistik merkezlerin bir kompleks şeklinde tamamlanması gerekiyor ki bu şekilde biz Van’ımızın işsizliğini ve yoksulluğunu bitirelim. Rekabet gücümüz diğer ılıman bölgelere göre düşük olduğu için Gaziantep, Kayseri, Bursa, Batman ve Diyarbakır’da 100 TL’lik maliyet 12 aya bölünürken bizim bölgemizde maalesef bu maliyet 8 aya bölünüyor ve bizim diğer rakiplerimizle rekabet etme gücümüz kalmıyor. Yarım kalan Çevre yolumuzun tamamlanması gerekiyor. Kuzgunkıran geçidi tek tüplü bir geçit kazalara sebebiyet veriyor, bu sorunun da çözülmesi gerekiyor. Kısa vadedeki çözülmesi gerekiyor bu sorunların.”

 

BOZKURT: VAN’A TRAMVAY LAZIM

Orta vadedeki planlarıyla ilgilide konuşan Bozkurt, “Van’a bir tramvay kazandırılması lazım, 100 bin istihdam hedefimize ulaşmamız için mutlaka bir suretle limanlara erişmek için Van-Trabzon limanına demir yolu hattının döşenmesi lazım. Bugün turizmin kat kat üstünde İran’a ve diğer ülkelere giriş sağlayabilmek için Osmanlı döneminde düşünülen Van-Tebriz hızlı tren hattının devreye sokulması lazım.” Dedi.

 

 

TAŞYAPAN: OSB’LER BULUNMAYAN ALANLARDIR

Van Valisi İbrahim Taşyapan, toplantı öncesi Van OSB’nin mütevellit heyet toplantısını gerçekleştirdiklerini söyledi. Taşyapan şu ifadelere yer verdi: “OSB’miz bildiğiniz gibi Van’ımızın en önemli sanayi kuruluşlarının bir araya getiren sanayi bölgemizdir. 100’den fazla fabrikamız faal olarak orada çalışmakta, binlerce insanımıza da istihdam sağlamaktadır. Bunun dışında çok sayıda alanlarda da yatırımlarımız var. OSB’ler yatırımlar için bulunmayan alanlardır. Çünkü devletimiz hem altyapısı gerçekleştiriyor hem de orada yatırım yapılmayı cazip hale getiriyor. Yatırımcılarımızda orada yatırım yapmak için prosedürler ve altyapı sorunlarıyla uğraşmaksızın doğrudan fabrikalarını kurarak üretime geçiyorlar. Ben bu anlamda geçmişte emeği olanlara teşekkür ediyorum.”

 

“TERÖRÜN HER TÜRLÜSÜYLE MÜCADELE EDİYORUZ”

Devletin Doğu Anadolu Bölgesi’nin gelişmesi ve daha çok yatırım çekmesi için teşvik programları uyguladığını söyleyen Taşyapa, “Bu politikaların en ilerisi 2 yıl önce yürürlüğe koyuldu. Bizlerde 6. Bölge teşviklerinin tamamından faydalanabiliriz. Ama ne yazık ki bu faydalanma umduğumuz kadar yatırımcıyı bölgemize çekememektedir. Bunun birçok nedeni vardır. Özellikle bölgemizdeki güvenlik meselesi yatırımcının çekingen davranmasına neden olmaktadır. Devlet olarak bildiğiniz gibi terörün her türlüsüyle mücadele ediyoruz. Yatırımcı elbette ki teşviklere bakmaktadır ancak en öncelikli baktığı konu güvenlik konusudur. Devletimizde bu konu kararlık göstermektedir. İnşallah bu en güzel hale gelecektir. Bu konuda bizlerin kararlılığın ve sizlerin desteği ile huzurumuzu bozan, yatırımlarımızı engelleyen terör unsurunu ortadan kaldırarak yatırımcımıza en iyi ortamı sağlayacağız.” Dedi.

 

 

TAŞYAPAN: VAN HER TARAFA BAĞLIDIR

Güvenliği sağladıklarından itibaren yatırımcıların yatırım yapmak için bölgeye ve Van’a geleceğini söyleyen Taşyapan şöyle devam etti: “Bütün bunlara rağmen ilimizin bütün altyapılarına baktığımız yatırım altyapılarına baktığımız da önemli bir altyapı eksiğimiz bulunmamaktadır. Gerek ulaşım, gerek teknolojik, gerek eğitim ve gerek sağlık altyapımız hepinizin gözleri önünde olan hadiselerdir. Bugün Van’ımız karayolu, demiryolu, havayoluyla dünyanın her tarafında bağlıdır. Orta Asya’ya İran ile açılan tem demiryolu hattı ilimizden geçmektedir. Kapıköy Sınır Kapımız her geçen gün daha iyi gitmektedir. Temelini attığımız binamız hizmete geçtiğinde hem çift geliş gidiş yapılacak hem de modern bir hizmet ortamını sağlamış olacağız.”

 

“HER SORUNUN BİTTİĞİ BİR ORTAM YOKTUR”

Tüm kazanımların Van’ın imkânları olduğunu söyleyen Taşyapan, “Tabi ki en iyi, iyinin düşmanıdır. Daha iyisini mutlaka yapacağız. Bugün her sorunun bittiği bir ortam yoktur. Bu dünyada hiçbir yerde yoktur. İyileri yaptığımız zaman daha iyileri talep edeceğiz. Bu iyiler ülkemizi kalkındırmak ve insanlarımıza diledikleri yerde güvenli şekilde oturmalarını ve iş sahibi olmalarını sağlamak olacaktır. Bir insanımıza işveren kişiler bizim gözümüzde çok değerlidir. Bizde onları hizmetçileriyiz. Üretim yapmak, insanları iş sahibi yapmak, ülkemizin ekonomisini kalkındırmak sizlerin başardığı şeylerdir. Ben bu başarıdan dolayı hepinizi kutluyorum. İlimizde yatırım yapacak herkese en iyi şekilde hizmet etmeyi de burada taahhüt ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

“SON DÖNEMLERİN EN İYİ PROGRAMI”

Cazibe Merkezleri kapsamında verilen teşviklerle ilgili de konuşan Taşyapan şunları dile getirdi: “Bildiğiniz gibi Cazibe Merkezleri adından hükümetimiz bir program açıkladı. Bu program son dönemlerdeki en iyi önemli programlardan bir tanesidir. Hem ücretsiz arsa tahsisi, hem dileyenlere fabrikaların yapılması, içerisine alınacak olan makinelerin faizlerinin devlet tarafından ödenmesi, belli alanlarda alınacak olan malzemelerin alım garantileri, belli dönemlerde yapılacak olan çağır merkezleri için desteklerde ve birde batıda yatırım yapan yatırımcılara bölgeye taşınmaları halinde taşıma desteğinin verilmesi destekleri daha önce görülmeyen teşviklerdir. İnşallah ilimiz bu pastada dilediği seviyede bir pay alacaktır. Bizde bunun için çalışıyoruz.”

 

TAŞYAPAN: BİR BİRİMİZE SIRT VERMELİYİZ

Paketin Van’a katkılarını artırmak için çalıştıklarını ifade eden Taşyapan son olarak, “Şu ana kadar ön başvurularda 1.5 milyara yakın bir yatırım bedeli aldığımızı buradan söylemek isterim. İnşallah bunların içerisinde ilimizde hem istihdam hem de üretim açısında fayda sağlayacak firmalar burada yatırım yaparlar. Bizlerde bu paketten en iyi sonucu alırız diye düşünüyorum. Buradaki sanayicilerimizde yer geldiğinde yatırımlarını büyütecek ve yeni yatırımların önünü açacaklardır. Bu şekilde Vanlı gençlere, Vanlı insanlara istihdam sağlayacaklardır. Buradaki insanların mutlu olması için ellerinden geleni yapacaklarıdır. Ben işlerinizde başarılar diliyorum. İnşallah ülkemiz bu kötü süreçte çok daha iyi günlere gelecektir. Buda kardeş olmamız ve bir birimize sırt vermemiz ile yapılacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

 

ATALAY: OSB’Yİ ANLATTIĞIMDA HAYRET EDİYORLAR

Taşyapan’ın ardından son olarak konuşan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, OSB yönetimi ile yakın iletişim içinde olduklarını ve OSB’deki sorunları yakından takip ettiklerini söyledi. Atalay, “OSB ile ilgili şunları söylemek istiyorum. Ben Van dışında Van’ı çok iyi bilmeyenlere Van OSB’yi bahsettiğimde bazen hayret ediyorlar. Bizim şöyle iyi bir organize sanayi bölgemiz var. Bunun 3 etabı tamamlanmış, orada yaklaşık 130 firma var, 4.-5. Etap içinde çalışılıyor dediğim zaman insanlar hayret ediyorlar. Buda çok güzel ve büyük bir kazanımdır.” Dedi.

 

“VAN GELECEĞİ AÇIK VE PARLAK BİR İL”

Van’ın geleceğiyle ilgili de konuşan Atalay şöyle konuştu: “Van geleceği açık ve geleceği parlak bir ilimiz. Konjonktürüler daralmalar ülkeler ve şehirler içinde her zaman olabilir. Bu ekonomimiz içinde geçerlidir. Bunu samimi bir ifade olarak söylüyorum. Van Türkiye’nin istisnai şehirlerinden bir tanesidir. Büyük bir cazibe merkezidir. Buda çok özellikle bir şehir konumuna getirmektedir. Bunu Türkiye’yi iyi bilen ve bu konuları bile birisi olarak bunu ifade etmek istiyorum.”

 

ATALAY: HİÇBİR TEREDDÜTTÜM OLMADI

Van’a milletvekili olmasıyla ilgili konuşan Atalay, “Van milletvekili olma onuru bana verildiğinde hiçbir tereddüttüm olmadı. Şehrin önüme koydum ve her yönüyle inceledim. Van’ın yöneticileriyle, bütün kurumlarıyla paylaşarak Van’da daha neler yapılabilir, geleceğe dönük projeler nelerdir, önemli yatırımlar neler olur diyerek çalıştık. Bu dersimizi de iyi çalıştık. Hatırlarsanız 1 Kasım seçimlerine giderken ilk defa bir il için bir seçim beyannamesi hazırladık. Güneşin Başkenti Van diye bir kitap bastırdık. Ben 2002’den bu yana Ak Parti’nin seçim beyannamelerinin koordinasyonunu yürütürüm. Bu anlamda katkı sunan birisiyim. Van içinde böyle bir şey yaptık. Seçimden sonra nelere öncelik vereceğimizi taahhüt emiş olduk. Hamt olsun o taahhütler üzerinden çalışıyoruz. Bunları bazıları da gerçekleşmiş oldu.”  Şeklinde konuştu.

 

“ÇOK GÜZEL BİR İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ”

Van’da güzel bir işbirliği içinde olduklarını ifade eden Atalay şunları söyledi: “Bu anlamda Van’ımıza ve bütün kurumlarımıza çok teşekkür ediyorum. Çok güzel bir işbirliği içerisindeyiz. Seçim beyannamemizde ilk taahhüdümüzdü güzel bir güç birliği kurmak. Bunu oluşturacağımızı söyledik ve bu kurduğumuz platformda Van’ı konuşacağız, Van için kimin ne yapacağına orada karar vereceğiz dedik. 2016’da Ocak ayında ilk toplantımızı yapmış olduk. O platformunun bir mütevellit heyeti var. Ben o mütevellit kurulunun başkanıyım. Bu mütevelli heyetimizde Van’daki tüm kurumlardan temsilciler bulunmaktadır. Her toplantımızda Van’ın bu konusunu konuşuyoruz. Son toplantımızda Van’ın tarımını ve hayvancılığı konuştuk. Hem bizim tarım komisyonumuz ve tarım il müdürlüğü çok güzel bir rapor hazırladılar. Hem de bakanlık çok güzel bir sunumla birlikte güzel bir konuşma ve rapor sundular. Van tarımı belki de ilk kez bu şekilde ele alınmış oldu.”

 

“SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK VAN’IN ESERİDİR”

Sözleşmeli öğretmenliğin Van’ın bir çıktısı olduğunu söyleyen Atalay, “Bildiğiniz gibi bu yıl sözleşmeli öğretmenlik diye bir kanun getirildi. Bu işte Van’ın ortaya çıkarmış olduğu bir eserdir. Güney ve Doğu Anadolu’nun en büyük sorunu olan bu sorunu biz Ankara’ya götürdük. Ardından bu ortaya çıkmış oldu. Ardından 20 bin sözleşmeli öğretmen alımı yapıldı ve bunun en büyük payını da Van almış oldu. Bunun dışında öğretmenler buradan çok çabuk gidiyorlardı ve kalıcı değillerdi. Yapılan bu çalışma ile bunun önüne de geçilecek. Sözleşmeli öğretmenler 5 yıl boyunca hiçbir yere gidemeyecekler. Biz ilimizin bu tür sorunları takip etmeye çalışıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

 

Toplantıya Van OSB yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda sanayici katıldı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ERDAL ERBAŞ

Editör: TE Bilisim