Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Van İl Başkanı Rasim Sayğın ve partililerden oluşan bir heyet Van’da bulunan yerel gazeteleri ziyaret ederek, yaptıkları çalışmalar ve kentteki sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gazetemizi ziyaret eden Hüda-Par İl Başkanı ve partililer Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Yunus Emre Aykaç’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette kentte yaşanan sorunları anlatan İl Başkanı Sayğın, esnafın çok büyük sıkıntılar içerisinde olduğunu söyleyerek, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti.

 

Beraberinde Partililer ile birlikte Van’daki basın kuruluşlarını ziyaret eden Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Van İl Başkanı Rasim Sayğın, gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Yunus Emre Aykaç’ı da makamında ziyaret etti. Ziyarette basının önemine vurgu yapılırken, kentin içerisinde bulunduğu sorunlarda konuşuldu. Esnafın büyük sıkıntılar çektiğinin ifade eden İl Başkanı Rasim Sayğın, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ve kentte yaşanan sorunlara çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

 

 

SAYĞIN: RUHSAT ALAMAYANLAR CAN ÇEKİŞİYOR

Kentin en büyük sorununun yatırım olduğunu ifade eden Sayğın, “Esnafta en genel sorun işsizlik sorunu. İşsizliğin yanında iş ortamını sağlayacak bir yatırım yok. İnşaat sektörü bu kent için olmazsa olmaz bir sektör. Birkaç sektörü de beraberinde barındırıyor. Bu sektör canlandığında beraberinde diğer sektörlerde canlanıyor. Dönüşüm ve para akışına neden oluyor. Son 2 yılı baktığımızda ilimizde inşaat sektörü durmuş durumda. Bunun başlıca nedeni de ruhsat sorunu. Birkaç yer dışında ruhsat alamayan inşaatlar şu an can çekişiyor. Yatırımlar ne yazık ki yapılmıyor. Bu konuyla ilgili yetkililer çalışma yürütmelidir. Belediye çok acil bir şekilde ruhsatlarla ilgili çözüm bulmalıdır. Bu sorun çözülürken, yatırımcılar da yatırıma yönlendirilmelidir.” Dedi.

 

“CAZİBE MERKEZLERİ SÖYLEMİ HAVADA KALDI”

Sınır kapısının olduğunu ancak yeterince değerlendirilemediğini söyleyen Sayğın, “Sınır kapımız var ancak değerlendiremiyoruz. İran’dan Van’a, Van’dan İran’a ihracat noktasında çok ciddi sıkıntılar var. Yıllardır konuşulan ve tartışılan hatta birkaç kez açılışı bile yapılan bir sınır kapısı meselesi var. Sorunlar halen çözülmüş değil. İnsanların İran’dan buraya yatırım yapması için teşvik edici bir adım atılmıyor. Batıdaki insanların Van üzerinden İran’a yatırım yapmaları noktasındaki verilen sözler yerine getirilmedi. Daha önce bir cazibe merkezinin oluşturulacağı söylemleri bile havada kaldı. Söylemler var ama pratiğe yansımıyor. Dolayısıyla ticari hayatı canlandırmaya yönelik doğru ve hızlı adımlar atılmalıdır.” İfadelerine yer verdi.  

 

 

“120 KİŞİYE KREDİ VERİLMESİ KOMİK”

Hükümetin daha önce açıkladığı ‘esnafa 50 bin liralık faizsiz kredi’ söylemlerini de değerlendiren Sayğın şöyle konuştu: “Esnaf şuanda ciddi anlamda nakit sıkıntısı çekmektedir. Piyasada sıcak para dönmemektedir. Hükümet daha önce açıklama yaparak, ‘esnafa 50 bin lira faizsiz kredi vereceğiz’ dedi. Biz o dönemde bu kredilerin olumlu olduğunu dile getirdik ve takipçisi de olduk. Fakat git gel Van’da sadece 120 kişiye bu kredi verildi. Bu gerçekten de komik bir rakam. Esnafın derdine derman olmadı. Biz bunun üzerine tekrar bir açıklama yaparak, ‘esnafımızın çok ciddi bir nakit sıkıntısı var. Para girişinin olması gerekiyor ve bunun da yolu tüm esnaflara bu imkanı tanımaktır’ dedik.  Sadece 120 esnafa bu kredi veriliyorsa sorgulanmalıdır. 120 esnaf kredi aldı bunlar nasıl hangi şartlarda bu krediyi aldı. Bunlar aldıysa aynı konumdaki diğer esnaf neden almadı. Bunu dile getirdik. En son Başbakan yeni bir açıklama yaparak, ‘2017 yılı içerinde aynı şartları taşıyan tüm esnaflara bu krediyi vereceğiz’ dedi. Bizler HÜDA-PAR olarak bunun da takipçisi olacağız. Sıcak paranın bir şekilde Van piyasasına girmesi gerekiyor. Esnafında bu kredileri iyi değerlendirmesi gerekiyor. Bu para 1 yıl sonra geri istenecek. Onun için bir yatırıma dönüştürmelidir.”

 

“OHAL UZATILMAMALI”

OHAL sürecinin daha fazla uzatılmaması gerektiğini söyleyen Sayğın, “Dolar ve EURO’daki kur yükselişleri çok ciddi anlamda esnafı sıkıntıya sokmuş durumdadır. Huzur ve güven ortamının olmaması da esnafı sıkıntıya sokan sorunlar arasında yer alıyor. Ülkenin geleceği ile ilgili insanların bir fikir sahibi olunmaması insanları yatırıma yönelik kaygı içerisinde koymaktadır. İnsanlara o güveni verip yatırımını yapması noktasında güven ortamının sağlanması gerekiyor. OHAL sürecinin daha fazla uzatılmaması gerekiyor. Öngörülen amaç gerçekleşmişse eğer, bundan sonrası için OHAL ve KHK döneminin bitirilmesi gerekiyor. Ülkenin olağan bir döneme girmesi lazım. OHAL devam ediyorsa insanlarda olağan bir halde olduğunu hissediyor. Her ne kadar bu OHAL’in örgütlere yönelik olduğu dillendirilse bile vatandaş da bundan etkileniyor. Bu durumun en kısa sürede çözüme kavuşturulması lazım.” Dedi.

 

 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN BAHANESİ KALMADI”

Büyükşehir Belediyenin yeni iş alanları açıp sorunları çözmesi gerektiğini ifade eden Sayğın şöyle konuştu: “Esnafın ciddi anlamda desteklenmesi gerekiyor. Eğer esnaf desteklenirse piyasaya canlılık gelir. Esnafların bir diğer sorunu da Van merkezin sadece bir caddeye sıkışmasıdır. Esnaflar diğer cadde ve sokaklara sıkışan canlılık nedeniyle iş yapamaz duruma geldi. Kiralar ise çok arttı. Bir esnaf kiralık yer aradığında çok uçuk fiyatlara varan kiralar ile karşılaşıyor. Bunun da sebebi kentin sadece bir yere sıkışmasıdır.”

 

ŞİMDİ İŞLERİ ÇÖZME ZAMANI!

“Büyükşehir olma hasebiyle yeni yerler oluşturmalıyız. Büyükşehir belediyesi de yeni iş alanları açmalıdır. Belediyenin birçok iş sahası vardır. Bunları iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor. Büyükşehir Belediyesinin yapması gereken çok işi var. İlçe belediyelerinin kendi çarşı alanlarını oluşturması gerekiyor. Bu alanlar oluşturulursa hem iş alanları açılır hem de kiralarda bir düşüş görülecektir. AVM’nin rekor kırdığı söylenirken yanında bulunan esnafın işsizlikten kırılmasını da göz ardı edemeyiz. Belediyelerle ilgili olan bütün bahaneler ortadan kalktı. Şimdi işleri çözme zamanı. Bütün planların faaliyete geçirilmesi gerekiyor.”  

 

 

“ÇEVRE YOLU BAHANESİ KALMADI”

Yıllardır çevre yolu ile ilgili çalışmalar yapıldığını ancak çözüm bulunamadığını söyeleyen Sayğın, “Çevre yolu ile ilgili hemen harekete geçilmelidir. Şu an Büyükşehir Belediyesine de kayyum atandı. Dolayısıyla artık çevre yolunun yapılmaması için bir bahane kalmadı. Bu yıl içerisinde yapılması gerekiyor. Çevre yolunun yapılması kentte bir hareketliliğe neden olacaktır. Esnafta da canlanma yaşanacaktır. Çevre yolunun yapılması emlak ve inşaat sektörünü de canlandıracaktır.”

 

ESNAF DÜKKANINI AÇAMIYOR!

“Devletin bunların önünü açması lazım. Devlet burada bir canlılık oluşturmak zorundadır. Esnaf şu anda sabredemeyecek bir duruma gelmiştir. Esnaf iş yapmayı bırakmış personel giderlerini bile karşılayamayacak duruma gelmiştir. Esnaf gider olmasın diye dükkanını açamıyor. Çok kötü durumda olan bir esnaftan bahsediyoruz. Yetkiyi elinde bulunduranların kısır çekişmelerden öte somut olarak esnafın sıkıntılarına el atıp bunun çözüm noktasında tartışmalar yapması gerekiyor. Esnafın sorunları dışında başka sorunlarla kafa yormamaları gerekiyor.” Dedi.

 

 

“TEKSTİLKENT KADERİNE TERK EDİLDİ”

Tekstil Kent ile büyük uğraşlar verildiğini ancak açıldıktan sonra esnafın kaderine terk edildiğini de söyleyen Sayğın şöyle devam etti: “Yıllarca Tekstilkent için uğraş verildi. Sonuç itibariyle açıldı bu tekstil kent. Ancak şu an durumu içler acısı. Bizim heyet orayı ziyaret etti ve rapor hazırladılar. Oradaki esnaf gerçekten çok şikayetçi. Teşvik verildi ancak orada yığınla sorun var. Yol, ısınma ve buna benzer birçok sorun var orada. Van’a yatırım noktasında iyi bir gelişme ancak şuan atıl durumda bırakıldı. Esnaf orada kaderine terk edilmiş durumda. Van’ın sorunları nelerdir diye düşündüğümüzde neresinden tutarsanız şu an sorun durumunda. Yetkililer olarak bizim bu sorunları çözmemiz gerekiyor. Esnafın yatırım yapmasına yönelik çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu kentte ekonomik canlanmayı bir an önce sağlamak gerekiyor.”  

 

“BASINA KESİLEN CEZALAR ADİL DEĞİL”

Basın kuruluşlarının bu kent için önemli bir kurum olduğunu ifade eden Sayğın, “Gazetecilerin kentin sorunlarıyla ilgili objektif haberlere daha çok yer vermesi gerekiyor. Basının objektif duruşu sergilemesi için de kendi ayağı üzerinde durması gerekiyor. Başkasına bağlı bir basın olmaktan çıkması gerekiyor. Maddi olarak bir gelirin olması gerekiyor ki başkasına bağlı kalınmasın. Bunun da en büyük ayağını Basın İlan Kurumları oluşturmaktadır. Van’daki yerel basına kesilen cezaları da biliyoruz. Bu cezaların bir an önce kaldırılması gerektiğini söylüyoruz. Basın Van piyasasının bir ferdidir. Ekonomi olarak bakıldığında da bir yönüyle aslında esnaflık yapıyor. Bu basın kuruluşlarının faaliyetlerini sürdürebilmesi için maddi gelirlere ihtiyaçları vardır. Bu maddi gelirler Basın İlan Kurumu tarafından çeşitli bahanelerle cezaların kesilmemesi gerekiyor. Kesilen cezaların gerekçelerine bakıldığında çeşitli bahaneler mevcut. Kesilen cezalar adil değildir. Hak edilen bir gelirin verilmemesi emeğe karşı saygısızlıktır. Basın İlan Kurumunun bu yanlış uygulamadan da vazgeçmesi gerekiyor.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim