28 Şubat’ta İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan Van Ekonomi Zirvesi tam Van’a ulusal anlamda büyük bir darbe oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı zirvede Belediye Başkanı Bekir Kaya ve Van TSO Başkanı Necdet Takva’nın konuşmalarının engellendiği toplantı Van’ın prestijli için de bir çöküş oldu.

 

Van Ekonomist Dergisi tarafından İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 1. Van Ekonomi Zirvesi Van adına tam bir krize döndü. Aylardır hazırlıkları yapılan ve Van ekonomisinin konuşulması ve irdelenmesi için büyük bir fırsat olarak görülen zirve Van siyasetine kurban edildi. Son güne kadar hiçbir sıkıntının olmadığı program son gün ardı ardına gelen müdahalelerle İstanbul’da yaşanan bir Van çöküşüne döndü. Zirveye konuşmacı olarak davet edilen Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya ve Van TSO Başkanı Necdet Takva isimleri son dakikada konuşmacı listesinden çıkarıldı. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Ardı ardına gelen flaş bilgiler ve restleşmeler Van’ın ulusal manada bir kez daha büyük bir çöküş yaşamasına kadar gitti.

 

KAYA ZİRVEYE GİTMEME KARARI ALDI

Ekonomi Zirvesi’nde daha sabahın ilk saatlerinden itibaren gerginlikler ardı ardına yaşanmaya başlandı. Van’da Ekonomi Zirvesi’nde kent adına konuşulanlar merakla beklenirken bir anda Van Büyükşehir Belediyesi’nin zirveden çekildiği haberi geldi. Van Büyükşehir Belediyesi zirveden çekildiği; “Bugün İstanbul’da düzenlenecek olan Van ekonomi zirvesine, Cumhurbaşkanının eş başkanımızın konuşmasına tahammül göstermemesinden dolayı Van Büyükşehir Belediyesi olarak zirveye katılmayacağız.” Denildi. Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya sosyal twitter’daki sayfasından da bir mesaj paylaşarak krizi doğruladı. Twitter hesabından konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Kaya, “Bugün İstanbul’da düzenlenecek olan Van Ekonomi zirvesine Cumhurbaşkanının konuşmamıza tahammül göstermemesinden dolayı katılmayacağız. Bu zirve Cumhurbaşkanlığı tarafından AKP seçim propaganda toplantısına dönüştürülmüştür. Dostlarımızın bilgisine.” Dedi.

 

VAN TSO DA ÇEKİLDİ

Ekonomi Zirvesi’nden ikinci çekilen paydaş ise Van TSO oldu. Belediye Başkanı Bekir Kaya ile birlikte ismi çıkarılan Necdet Takva da Ekonomi Zirvesi’nden çekilme kararını açıkladı. Van TSO’nun çekilmesinin ardından ardı ardına krizler patlak vermeye başladı. Takva’dan sonra CHP Van İl Başkanı Cemal Şen 20’yi aşkın STK ile birlikte zirveyi terkedenler arasında yer aldı.

 

BİR AÇIKLAMADA CHP İL BAŞKANI CEMAL ŞEN'DEN

Konu hakkında gazete olarak görüştüğümüz Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Cemal Şen şu ifadelere yer verdi: "Bugün burada Van ekonomisi ile ilgili bir değerlendirme toplantısı yapılacaktı. Bu toplantıya bildiğiniz üzere Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da katıldı. Biz bu toplantıda gerek seçilmişler olan belediye başkanlarımız gerekse de STK'ların söz hakkı almalarını bekledik. Ancak daha öncesinde konuşmacı olarak listeye alınan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya faşist bir yaklaşımla listeden çıkarıldı. Bizde bunu kabul etmeyen CHP İl Başkanlığı olarak toplantıyı terk ettik."

 

BÜYÜKŞEHİR'DEN YAZILI AÇIKLAMA GELDİ

Zirveye konuşmacı olarak davet edilen Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya isminin son dakikada konuşmacı listesinden çıkarılmasının ardından Van Büyükşehir Belediyesi ve VAN TSO tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Bugün İstanbul’da düzenlenen 1.Van Ekonomi Zirvesi’ne daha önce konuşmacı olarak davet edilen ve hazırlıklarına uzun zamandır aktif destek veren kurumlar olarak zirveden çekildiğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Uzun bir süredir Van’da hazırlıkları devam eden, Van için önemli olarak gördüğümüz zirveye maddi manevi her türlü desteği verdik. Zirvenin yapılmasına 24 saat kala Cumhurbaşkanlığı makamı konuşmacı listesi üzerinde kendi tasarrufunu kullanarak bir değişikliğe gitmiş, Van Ekonomisini anlatması gereken kurumlar konuşmacı listesinden çıkarılmıştır. Kentin en önemli kurumları olan VANTSO ve Van Büyükşehir Belediyesi zirvenin ana destekçileri oldukları halde kendilerine konuşma hakkı tanınmamıştır. Bu yaklaşımı doğru bulmadığımız bahisle, zirveye katılmama kararı aldık. Kurumlar adına gerekli açıklama Van’da kamuoyuna detayları ile açıklanacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Van Büyükşehir Belediyesi - VAN TSO”

 

“CUMHURBAŞKANI DA KATILMADI!”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Van Ekonomi Zirvesi’ne katılacağını iptal eden son kişi olunca tam anlamıyla ortam gerildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada, Erdoğan'ın ikametgahındaki programının uzaması nedeniyle saat 11.00'deki programa katılamayacağı belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirveye katılmayacağının duyurulmasının ardından Haliç Kongre Merkezinin büyük salonu boş kaldı. Erdoğan’ın da programını iptal ettiği kongrede davet edilen Türkiye’nin en büyük şirketlerinin yönetim kurulu başkanları, CEO’ları, temsilcileri de programa katılmaktan vazgeçti. Van Ekonomi Zirvesi Haliç Kongre Merkezi’nde idare edecek düzeyde birkaç saatliğine gerçekleştirilerken Zirveye, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci gibi siyasetçilerin yanı sıra Van Valisi İbrahim Taşyapan da katıldı.

 

ZİRVEDEKİ KRİZİN SORUMLUSU KİM?

Ekonomi Zirvesi’ndeki skandallar ulusal medyada da geniş yankı bulurken, Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın tepki twitleri gündem yarattı. Fakat olayın ardından siyasilerin ve bazı kesimlerin ardı ardına yaptığı açıklamalar kafaları karıştırdı. İptal edilen zirvenin ardından Cumhurbaşkanlığına yakın isimler konuşmaları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iptal ettiği yönündeki söylemleri yalanlarken, Erdoğan’ın bu iptallere tepki gösterdiği ve katılımın az olduğu programa gitmeme kararı aldığı belirtildi.

 

OLGUN: KONUŞMACILARI KAYATÜRK ÇIKARTTI!

Van Ekonomi Zirvesi Van adına tam bir fiyasko olurken iptaller ve krizlerle ilgili sessizlik organizasyonun sahibi olan Van Ekonomist’in yetkili isimlerinin açıklamalı ile bozuldu. Yaşanan krizlerin ardından twitter’dan görüşlerini paylaşan derginin genel yayın yönetmeni Orhan Olgun; “Bugün Sayın Kaya ve Sayın Takva’nın yerinde olsaydım aynı şeyi yapardım gelmezdim bana bu ihaneti yapanları Allaha havale ediyorum.” dedi. Bu sözlerin ardından gözler konuşmaları kimin iptal edip krizin başlamasına neden olduğuna çevrilirken, Olgun bir gün sonra ise yaşananlarla ilgili bir basın açıklaması düzenledi.

 

OLGUN: CUMHURBAŞKANI DEĞİL KAYATÜRK ÇIKARTTI!

İstanbul ve Ankara kulisleri Van’ın skandallarla sona eren Ekonomi Zirvesi’ni tartışmaya devam ederken zirveden bir gün sonra konuşan Van Ekonomist Genel Yayın Yönetmeni, yaşanan süreci gazetecilerle paylaştı. Süreci tek tak paylaşan Orhan Olgun çarpıcı iddialara yer verirken, programın son gününe kadar bir sorun olmadığını söyledi. Olgun; “Bundan 3 ay önce bu projeye başlarken Van Valiliği’ne büyükşehir belediyesine Van TSO’ya gittik. Bugüne kadar ekonomi üzerine onlarca tartışma yapılmıştı ama somut adım atılmamıştı. Biz de bu sorunu İstanbul’da konuşup sesimizi İstanbul’da duyurmak istedik. Cumhurbaşkanını da getirerek katılımı daha da çoğaltalım istedik. Herkesten destek de aldık. Projemizin çalışmasını yaptık her şeyi tamamladık. İki gün önce de Van Valiliği’nden İbrahim Dündar, Büyükşehir’den Fazıl Acar, Van TSO başkanı Takva ve diğer tüm paydaşlarla ile bir araya geldik. Konuşmada Bekir Kaya, Vali, Takva ve Cumhurbaşkanının konuşmasının kararını aldık. Programa bir gün kalaya da sıkıntı olmadı. Programın yapılacağı günün öncesinde de sorun yoktu. 27 Şubat günü Van’dan uçağa binip İstanbul’a gittiğimiz ana kadar da sıkıntı yoktu.” Dedi.

 

“ONLAR KONUŞMASIN BEN KONUŞAYIM”

“Ardından akşam üzere İstanbul’a doğru uçakla gelirken bazı sıkıntıların yaşanmış olduğunu öğrendiğini belirten Olgun, kendisi İstanbul’a giderken Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün Cumhurbaşkanlığı ile irtibata geçip programda değişiklikler yaptığını belirtti. Olgun; “Ben İstabul’a indiğimde İstabul’da bazı sorunların yaşandığını öğrendim. Hemen Cumhurbaşkanlığı özel kalemi ve diğer paydaşlarla irtibata geçmeye çalıştım. Öğrendim ki 27 Şubat günü öğleden sonra Van Milletvekili Burhan Kayatürk Cumhurbaşkanı Hasan Kaya ile görüşüp Bekir Kaya ile ilgili endişeleri anlatıyor. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına Bekir Kaya’nın konuşmasının sıkıntı olacağını söylüyor. Hatta ‘Konuşmasından yana değilim’ diyor. Burhan Kayatürk yine Ticaret Odası ile ilgili endişesini dile getiriyor. Bu görüşleri bildirdikten sonra Kayatürk, ‘Ben konuşayım, Vali konuşsun ve Cumhurbaşkanı konuşsun’ diyor. Bu sebeple iptal ettiriyor. Programdan bir gün önce de biz programın son halini attık. İstanbul’a geldiğimizde Kaya ve Takva’nın konuşmalarının çıkarıldığını gördük. Onlar da bunun sebebini sorduğumda Özel Kalemin uygun görmediğini söylediler. Bunu bize Burhan Kayatürk söyledi. Biz bunu onaylamadığımızı söyledik. Ne yaptıysak gerekli irtibatları sağlayamadık. Sabah ulaşabildik ama sabah da Takva ve Kaya iptal ettiklerini açıkladılar.”

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BELEİYE BAŞKANININ KONUŞMASINDAN RAHATSIZ OLMAZDIM!

Olgun, yaşanan bu iptallerden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haberdar edilmediği, değişikliklerin Kayatürk tarafından özel kalem görüşmeleriyle yapıldığını belirtti. Hatta Cumhurbaşkanı’nın iptalleri duyduktan sonra tepki de gösterdiğini belirten Olgun; “Olay Cumhurbaşkanına da iletilmiş. Cumhurbaşkanı Erdoğan da; ‘Ben Bekir Kaya’nın konuşmasından rahatsız olmazdım. Bekir Kaya platform ortağıdır. Niye böyle bir şey yapıldı?’ diye tepki göstermiş. Cumhurbaşkanı Kaya ve Takva’nın konuşmasından haberi yok zaten. Sakınca da görülmediği için Cumhurbaşkanı bir daha gelmelerini istemiş. Ama buna rağmen Kaya konuşmayı reddeti bu kez de. Bu tepkiler de devam ederken Cumhurbaşkanı da gelmedi. Biz de birkaç konuşma yaptık. Programı bitirdik. Sonraki programları da iptal ettik, biz de gitmedik. Olayın aslı da budur. Van Ekonomi’si için hayati bir program siyaset kurbanı edildi. 120 dev firma sahibi gelip geri döndü. Yüzlerce STK gelmedi. Moral bozukluğu içerisindeyim. Bize de Van’a da yazık edildi.” Sözleriyle tepki gösterdi.

 

KAYATÜRK’E TEPKİ GÖSTERDİLER!

Olayların ardından bahse konu Van Milletvekili Burhan Kayatürk; “Van Ekonomi Zirvesinde Sn. Cumhurbaşkanımızın Bekir Kaya ve Nejdet Takva'nın konuşmasına izin vermediiği haberleri gerçek dışıdır.” Şeklinde bir twit yazarken, bu mesaja Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ve Van TSO Başkanı Necdet Takva’dan anında cevap geldi. Kaya, Kayatürk’e; “Sayın vekil biraz dürüst davranın diyecektim ama nerde, dürüstlük ve doğruluk size uzak kavramlar.” Sözleriyle tepki gösterirken, Van TSO Başkanı Necdet Takva ise; “Sayın Cumhurbaşkanı'nın listeden haberdar olmadığı doğru olabilir. Sizin Bu durumdan vazife çıkarıp, rol çaldığınız gerçektir.” Diyerek cevap verdi.


ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim