ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van'da bu yıl 8'incisi düzenlenen ve dört gün sürecek "Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı" başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük fuarları arasında yer alan DATAF gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Birincisinin yapıldığı ilk zamanda çok az sayıda ziyaretçi çeken DATAF, şimdilerde ise on binlerce ziyaretçi alıyor. Yıllarca önce çadırlarda yapılan Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, şimdi ise Orta Doğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde yüzün üzerinden firma ile yapılıyor. Fuar büyük bir katılım ve heyecanla açıldı. Daha önce birçok ulusal ve uluslararası dergi ve gazetede yer bulan fuar, yine renkli sahnelere görüntü oldu. Özellikle en güzeli oğlak, kuzu ve buzağı yarışmasında ortaya çıkan görüntüler fuarın büyüklüğünü gözler önüne serdi. Hayvancılık bakımın da Türkiye’nin en önemli şehri olan Van’ın hem hayvancılıkla hem de fuarda en iyi olması, Van’ın geleceği için umut vadediyor.

 

8. Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı yoğun bir katılımla açıldı. Bölgenin en büyük fuarı açılışı Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 

Van'da bu yıl 8'incisi düzenlenen ve dört gün sürecek "Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı" başladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük fuarları arasında yer alan DATAF gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Birincisinin yapıldığı ilk zamanda çok az sayıda ziyaretçi çeken DATAF, şimdilerde ise on binlerce ziyaretçi alıyor. Yıllarca önce çadırlarda yapılan Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, şimdi ise Orta Doğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde yüzün üzerinden firma ile yapılıyor. Fuar büyük bir katılım ve heyecanla açıldı açılmasına ancak, fuara katılması beklenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba katılmadı. Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, Bakan Fakıbaba’dan söz aldıklarını ancak bölgenin en büyük fuarına bakanın katılmadığı söyledi.

 

BU YIL 121 FİRMA KATILDI

 

Fuarın açılışında konuşan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler de bölgenin en büyük fuarını düzenlemenin sevincini yaşadıklarını belirterek, fuarda 121 firmanın ürünlerini sergilediğini aktardı. Güler şöyle konuştu: “İlk fuarımızı yaptığımızda bugün salonda bulunan kişi kadar bir katılım vardı. Biz o zaman inanmıştık fuarımızın büyüyeceğine. Bugün bölgenin en büyük fuarı haline gelmişiz, bunun gururunu yaşıyoruz. Fuarımıza ulusal ve genelde 121 firma katılım gösteriyor. Bu firmaların yüzde 70’i il dışından gelen firmalardır.”

 

GÜLER: BİZE SÖZÜ VARDI

 

Fuara bakanın katılmayışını eleştiren Güler, “Tabi ben burada bir sitemimi de dile getirmek istiyorum. Bölgenin tüm zor şartlarına rağmen burada fuarlar gerçekleştiriyoruz. Ben isterdim ki bugün Tarım Bakanımız da fuarımızın kurdelesini kessin, kendisinin bize sözü de vardı. Gerçekten zor şartlarda bir şeyler yapıyoruz. Bölgenin insanına, bölgenin çalışanına moral vermesi gerektiğine inanıyorum. Bu noktada da sayın bakanımızın en azından bundan sonraki fuarlarda bölgeye yüzünü çevirmesini istiyoruz. Bu minvalde fuarımıza teşrif eden herkese teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum.” Şeklinde konuştu.

 

ASLAN: TARIM ÜLKESİYİZ

 

Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Mehmet Aslan ise, tarımın ülke ve ilin ekonomisine olan etkisine dikkat çekerek şunları söyledi: “Tarım işsizlik sorununun çözümü için fevkalade önemlidir. Bu ülke her şeye rağmen halen tarım ülkesidir. Bu nedenle destekler, özelleştirmeler, kredi faizleri çiftçimizin durumu göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Geleceğimiz güçlü tarım ekonomisine bağlıdır. Bilimsel ölçüler içinde yapıldığında ülke kalkınmasında büyük bir etkisi olacaktır. Suni gübre kullanımının maliyeti yüksektir, bu nedenle doğal gübrenin de artık yakacak olarak kullanılmasına son verilmesi sağlanmalıdır. Tohum ıslahı şarttır. Makineleşme geliştirilmelidir. Çiftçi ürettiği malını zarar etmeden satabilmelidir. Burada destekleme alımlarının önemi büyüktür.”

 

SÜER: SAYININ ARTMASI ÖNEMLİDİR

 

Van Ticaret Borsası Başkanı Naif Süer de, Van’da düzenlenen fuarların önemli olduğunu belirterek, “Fuarlar üretici ile tüketicileri bir araya getiren en önemli organizasyonlardır. Van’ımızdaki bu fuarları çok önemsiyor ve destekliyoruz. Fuarlarımıza katılan firmalarımızın sayısının her geçen gün artması da ayrıca memnuniyet vericidir.” İfadesini kullandı.

 

“ÖNEMLİ BİR HAYVANCILIK MERKEZİYİZ”

 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ise, yaptığı konuşmada Van’ın tarım ve hayvancılık açısından önemine değinerek, şunları söyledi: “Açılışını yaptığımız her fuar ilimizin, bölgemizin hizmet sektörünü, sanayisini, tarımını, hayvancılığını adeta bir can boyu bulduğunu ve bu sektörlerde yeni bir ivme kazandırdığını ifade etmek isterim. İlimiz tarım ve hayvancılık bakımından bölgesinde ve ülkemizde önemli bir merkez. Bilhassa küçükbaş hayvan, koyunculuk noktasında zaman zaman yüzde 10’a varan önemli bir merkez. Türkiye’de koyun varlığının yüzde 8’i şu anda ilimizde. Yine Türkiye’de toplam mera varlığının yüzde 10’u sadece Van ilinde. Yem bitkileri bakımından çok bereketli topraklara sahibiz. Yonca üretiminde yüzde 20’lerde. Bütün bunlar ilimizi çok önemli bir hayvancılık merkezi haline getiriyor.”

 

ZORLUOĞLU YASAKLARA DEĞİNDİ

 

Van’daki tarım ve hayvancılık faaliyetlerini desteklediklerini ifade eden Zorluoğlu, şöyle devam etti: “Biz de gerek merkezi idare olarak, gerekse yerel yönetimler olarak ilimizin bu önemli sektörünü desteklemeye gayret gösteriyoruz. Bu sene yaylalarla ilgili önemli bir karar aldık. Yayla ve meralardaki bütün sınırlandırmalar kaldırıldı. Bunu da zaten bir aydan fazla bir süredir ilan ettik. İnşallah bu yıl yaylalarımız daha çok hayvanlarla dolacak ve ilimiz ekonomisine büyük bir katkı yapacak. Kırsal kalkınma Dairemiz var, bu sene daha fazla çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bakanlığımızın da tarıma ve hayvancılığa sağladığı çok önemli destekler var, teşvikler var, yeni teşvikler üzerinde çalışıldığını biliyorum. İnşallah seçimlerden sonra bu teşvikler açıklanacak, uygulamaya girecek.”

 

BAKAN’IN NEDEN KATILMADI?

 

Zorluoğlu, Süleyman Güler’in bakan eleştirisine ise şu cevabı verdi: “Bakanımız fuarımıza katılacaktı. Ancak sizlerin de gördüğü gibi ülkemizde yaşanan son seçim gelişmelerinden dolayı. Bakanımız bugün aramızda olamadı. Ben ilin valisi olarak bugün devletimizi temsilen bugün burada kurdele kesimizi gerçekleştiriyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda sayın bakanımızda fuarımıza katılacak ve bu güzel fuarlarımız devam edecek.”

 

Fuar açılış kurdelesinin kesiminin ardından katılımcılar, fuar alanın gezdi.

 

Açılışa; Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Başkanı Adnan Demir, Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Üyeleri, Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Mehmet Aslan, Van Ticaret Borsası Başkanı Naif Süer, kurum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda firma yetkilisi katıldı.

Editör: TE Bilisim