Türkiye demokrasi tarihinin kara günlerinden birisi olan 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Türkiye’de devam eden demokrasi mücadelesine en güzel desteklerden birisi Van’dan geldi... Halkın sokaklara çıkarak darbeye engel olduğu ülke genelinde demokrasi nöbetleri ‘namus’ nöbetine dönüşürken Van’da da ilk günden bu yana görülmemiş bir sahiplenme örneği sergilenmeye devam ediyor. Günlerdir alanlarda sabahlayan ve ülkesine sahip çıkıp darbeye göğüs geren Vanlılar dün de düzenlenen Milli İradeye Sahip Çıkma yürüyüşünde bir kez daha Darbeye karşı tek ses olundu. Van Türkiye’de gösterilebilecek en güzel örneklerden birini de sergileyerek AK Parti’si, Saadet Partisi, Hüda-Par’ı, MHP’si ile birlikte kurum-kuruluş temsilcileri, STK temsilcileri, toplumun bir çok kademesinden isimler ve halkın birlikte ve kol kola yürümesiyle darbecilere bir kez daha haykırdı. “Vanlılar burada darbeciler nerede?” sloganıyla darbecilere ses yükselten Vanlılar Kurtuluş Parkı’ndan Beşyol meydanına kadar yürüdü.

 

 

Van'da 70 sivil toplum örgütünün temsilcileri ve vatandaşlar, dev Türk bayraklarıyla gerçetleştirdikleri yürüyüşle, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini protesto etti. Kurtuluş Parkı'ndaki "120 Vanlı Kahraman Çocuk Anıtı" önünde toplanan 70 sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, 150 metre uzunluğundaki dev bayrak açarak, "Recep Tayyip Erdoğan", "Darbeye karşı omuz omuza", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", ''Darbeye hayır" ve ''Vanlılar burada darbeciler nerede'' şeklindeki sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Kazım Karabekir Caddesi üzerinden, Cumhuriyet Caddesi'ne çıkan kalabalık, buradan da Beşyol Meydanı'na yürüdü. Bu sırada bazı vatandaşlar da, evlerinin penceresinden, iş yerlerinden ve araçlarından Türk bayrağı sallayarak, yürüyüş yapanlara destek verdi.

 

 

VANLILAR GEÇİT VERMEDİ, VERMEYECEK!

Alanda toplanan vatandaşlara seslenen AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, darbe girişiminin yaşandığı geceden bu yana alanlarda olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının devam ettirdiği sürece meydanları dolduracaklarını vurgulayan Soğanda, şunları söyledi: "Türk halkı devletine, milletine ve geleceğine sahip çıkıyor. Vanlılar, Türkiye'nin diğer şehirlerinde olduğu gibi Türk bayraklarıyla meydanları boş bırakmadı. Bu birlik ve beraberlik Van'a yakışandır. Bugün tüm Vanlılar olarak özgürlük meydanına yürüdük. Aramızda çok sayıda siyasi parti temsilcisi, sivil toplum kuruluşu, odalar ve dernekler var. Siz bu meydanlarda, Fetullahçı Terör Örgütü tarafından yapılan darbenin karşısında durdunuz. Milletimiz bu darbeye karşı durdu, bundan sonrada müsaade etmeyecektir."

 

 

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK BİRLİKTELİK...

Bir çok siyasi partinin ortak daveti ve ortak katılımıyla Türkiye’de örnek teşkil edebilecek bir demokrasi şölenine dönen yürüyüşte yer alan partiler de düzenlenen yürüyüş sonrası görüşlerini paylaştı. Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan ise, halkın bayrağına sahip çıktığını, gösterilen birlik ve beraberliğin tüm milletlere örnek olduğunu belirtti. Van halkının sivil toplum örgütleriyle kenetlenerek, demokrasiye sahip çıktığını anlatan İlhan, "Sizler her türlü terör örgütüne karşı en güzel cevabı bu meydanlarda verdiniz. Bu ülkenin bölünmeyeceğini zalimlere bir kez daha göstermiş oldunuz." diye konuştu.

 

 

HÜDA PAR DA VARDI MHP’DE

Hür Dava Partisi İl Başkanı Rasim Sarğın ise, "Günlerdir göğsümüzü kabartan ve gözlerimizi yaşartan görüntülere şahitlik ediyoruz. Birlik ve beraberliğimiz sürdürdükçe boynumuzu eğdirecek hiç kimse yoktur"  ifadelerini kullandı. Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Salih Güngüralp da, "Ebu Cehil'in askerleri ne yazık ki yeniden ortaya çıktı. Bunlar devletin silahlarını milletimize doğrulttu. Rabbim bunlara bu fırsatı bir daha vermesin" dedi.

 

 

BAYRAĞINI ALAN SOKAĞA İNDİ

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, "1980 darbesi olduğunda ben 12 yaşındaydım. 20 yıldan fazla bu darbenin etkisi altında kaldım. Darbelerin ülkemize hiç bir faydası yok ve olmayacaktır. Tüm ülkemizde barış ve huzurun olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.  Konuşmaların ardından ellerindeki Türk bayraklarıyla darbe girişimini protesto eden Vanlılar, tüm Türkiye'ye birlik ve beraberlik mesajları verdi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

 

 

 

 

 

 
Editör: TE Bilisim