Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İMREN, sigara tiryakilerinin ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde bu bağımlılıklarına son vermelerini istedi. Ve Van'daki sigara kaynaklı ölümlerle ilgili çarpıcı bilgilere yer verdi. İmren Van'da her yıl ortalama 1500 kişinin sigaradan dolayı hayatını kaybettiğini belirtti.

İmren, yaptığı açıklamada, 9 Şubat tarihinin tüm dünyada sigarayı bırakma günü olarak kutlandığını belirterek, sigaranın insan sağlığına olan zararlarına vurgu yaptı. Türkiye  genelinde her gün ortalama 300, yıl da 100 binden fazla insanının sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten İmren İlimizde de  yılda ortalama 1500 kişi tütün ve tütün ürünlerinin sebep olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor dedi. Türkiye’de milyarlarca liranın sigaraya ve bir o kadar paranın da sigaraya bağlı hastalıkların tedavisinde kullanıldığına dikkat çekti.

 

"SİGARA TERÖRÜ HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR"

Sigara içenlere göre içmeyenlerin daha büyük tehlike altında olduğunu belirten İmren, “Sigara ve tütün ürünleri kullanımı halk sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardandır. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinmektedir. Bu nedenle sigara terörünün de durdurulması gerekiyor. İçinde 69 tanesi kanser yapıcı olmak üzere 4 binden fazla zararlı  kimyasal madde bulunan sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle, sigarayı bırakmak, hayata yeniden dönmektir” dedi.

 

“TEDBİR PAKETİNİN HEPSİNİ UYGULAYAN İLK ÜLKEYİZ”

Sağlık Bakanlığı’nın sigaraya karşı çok ciddi bir mücadele programı yürüttüğünü belirten İmren, “2008 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nce küresel tütün salgınıyla mücadele için önerilen ve ’MPOWER’ olarak kodlanan tedbirler paketinin tamamını uygulayan ilk ülke Türkiye’dir. Buna rağmen, ülkemizde sigaradan hayatını kaybeden insanları örneklerle aktaracak olursak; her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimiz yok oluyor. Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor, kimse sağ kalmıyor” diye konuştu.

 

VAN'DA ÖLDÜRÜYOR, DÜNYADA ÖLDÜRÜYOR...

Dr. Yakup İmren, “Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre ‘sigara içmek’ dünya çapında bir problem olup, tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Sigara içme akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Sebep olduğu diğer kanserler, kalp-damar ve solunum hastalıklarıyla birlikte her yıl yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir” ifadelerini kullandı.  Sigara tiryakileri için ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün bir başlangıç olması dileğinde bulunan İmren, sigara ile vedalaşmak isteyenlerin ilk olarak bu konuda kararlı olması gerektiğini ifade etti. Dr. Yakup  İmren, “Sigarayı bırakmayı düşünenlerin en kısa zamanda 171 Alo Sigarayı Bırakma Hattı arayarak  veya  Van Bölge eğitim ve Araştırma Hastanesi binasında hizmet veren KETEM de Sigara Bırakma Poliklinikleri’ne başvursunlar. Sağlık Bakanlığımız bu konuda büyük destekler sağlıyor. Gelin siz de bu yıl kendinize büyük bir iyilik yapın ve sigarayla vedalaşın.” dedi.

Editör: TE Bilisim