Van’da 2013 yılında temelleri atılarak yapımına başlanan YTY AVM ve rezidans projesi tam  bir buçuk yıldır bitirilmeyi bekliyor. 2014 yılında tüm ruhsatları alan, mimarlar ve mühendisler odalarının onayı ile inşaatı başlayan Vanlı işadamı Abdurrahman Yörük’ün 100 milyonluk yatırımı geçtiğimiz yıl Mimarlar ve Mühendisler Odası’nın itirazı üzerine durduruldu. Kentte YTY’nin inşaatı gibi bir çok dev yapı yapılmaya ve kullanılmaya devam ederken kente hem değer hem de istihdam katacak o proje civardaki diğer yapılar görmezden gelinerek ‘güneşe engel olduğu, trafik sorunu yaşatacağı gibi ilginç sebepler ile durduruldu. Projeye başta onay veren Mimarlar Odası, proje neredeyse bitmek üzereyken belediyeyi de dava ederek projeyi durdurma kararı alırken, işadamı Yörük tam 1 yıldan fazla bir süredir adaletin tecelli etmesini bekliyor. Bir dönem de mahkeme kararını veren hakimlerin FETÖ’den tutuklandığını söyleyen Vanlı işadamı Yörük’ün her şeye rağmen yatırımı yapma inadı sürerken süreci başından bu yana takip eden ve binanı Yapı Denetim kontrollerini sağlayan mühendis Yavuz Selim Camuşcu o süreci Şehrivan’a anlattı. Camuşcu, bu yatırıma benzer sayısız örnek olmasına rağmen bu yatırımın engellenmesinde kasıt olduğunu söyledi.

 

Van’da eski Vali konağının yerinde hayata geçirilen YTY AVM projesi bir yılı aşkın bir süredir atıl durumda bekliyor. Van’da Mimarlar Odası’nın itirazı üzerine durdurulan inşaat bunca süredir yargı sürecinden karar çıkmasını beklerken 100 milyonluk yatırım heba ediliyor. Van’ın sermayesinin her geçen gün yitirildiği süreçte kente dışardan yatırımcı gelmesi için büyük çabalar verilirken Vanlı yatırımcının yatırımı ise devasa yatırımı deyim yerindeyse ilginç bahanelere kurban ediliyor. Mimarlar Odası’nın ‘trafik ve yaşam alanı yoğunluğu, kentsel, sosyal ve teknik altyapı, güneşin ve rüzgarın önlenmesi, Van silüetinin bozulması gerekçelerini öne sürerek önce onayını verip inşaat tamamlamak üzereyken durduğu o inşaat halen bitirilmeyi beklerken süreci iyi bilen Camuşcu’dan sitem dolu sözler geldi.

 

 

ÖNCE ONAY VERDİLER SONRA DAVA ETTİLER

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Yapı Denetim Firma yetkilisi ve inşaat mühendisi Yavuz Selim Camuşcu, AVM ile ilgili süreci şu şekilde anlattı: “Bu AVM bilindiği gibi Vali Konağı idi. Orası ihale ile satışa çıktı. 10 milyon küsür gibi bir teklif ile YTY tarafından alındı. Ardından deprem oldu. Haliyle projeler beklemeye alındı. 2013 yılı gibi de bura ile ilgili yatırım kararı alındı. Yalnız burası imar tadilatı gerektiriyordu. Bunu da belediyeler yapıyor. Bunun için bir başvuru yapıldı ve imar tadilatı da yapıldı. Sonra da çizimler yapılmaya başlandı. İmari projeler mühendisler odası, mimarlar odası gibi odalara sunuldu. Ki burada özellikle belirteyim ki bu Mimarlar Odası’nın onayı ile oldu. Oradan da onayı aldı yapı denetim kararı ile de ruhsata başvuruldu. Ruhsat da alındı. Buraya kadar bir sorun yok. Bir süre sonra Mimarlar Odası Belediyeyi mahkemeye verdi. Buranın otopark sorunu yaratacağını, güneşe engel olacağını, bu kütlenin Van’a yakışmayacağı gibi gerekçeler ile belediyeyi mahkemeye verdi. Mahkeme kararı ile de inşaat durdu. Yaklaşık 1,5 senedir de inşaat durdu. Olduğu gibi durdu. Zaten kalan kısmı da sadece bir buçuk kat. Emsale göre olması gereken bu. Hatta oradaki mimarlardan birisi de belediyenin mimarı. Yani kendi imzaladığı projeye kendisi dava açıyor.”

 

Odanın süreçteki tavrına dikkat çeken Camuşcu, açıklamasında konu ile ilgili olarak ayrıca şu ifadeleri kullandı: “Ben gidip Mimarlar Odası ile de görüştüm. Kendilerine şunu da sordum: Van’da İmar tadilatı görüp de bir tane bina tek mi var. Dediler ki: Yok yüzlerce var. Ben de neden YTY’nin böyle bir karar ile engellendiğini sordum. Onlar da bu binanın emsal olarak belirlendiğini söylediler. Halbu ki tam bu binanın uzunca yıllar belediyenin de kullandığı koca bir bina da vardı. Üstelik burada uygulanan plan emsal 7 idi. Oysaki bizim kullandığımız emsal 4,5. Teknik açıdan bakıldığında Van’daki büyük yapıların birçoğu bu yapıdan çok daha olumsuz durumda. Hadi bunu bırakın böyle bir durumda neden ilk yatırım kararı alınınca imzalandı. Neden şerh konulmadı? Ama o da yok. Buraya sadece 10 milyon TL gibi arsa beledi ödendi, 20 milyona yakın da inşaata harcandı. Durduğundan bu yana da ciddi bir zarar oluştu.”

 

 

ŞAHIS ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN BİR ENGELLEME VAR!

AVM projesinde Mimarlar Odası’nın takındığı tavrı şahsi bir engelleme olarak gördüğünü belirten Camuşcu, konu ile ilgili tepkisini şu şekilde gösterdi: “Van’da bu kadar işsizlik var. Burası bittiğinde 50 milyon TL gibi bir yatırım olmuş olacaktı. Elbette ki burası bittiğinde Van ekonomisine katkı sunacaktı. Hiç olmasa onlarca hatta belki yüzlerce kişi çalışacaktı. Ama dışardan yatırımlar çok daha küçük çaplı iken kabullenirken Van’da böyle bir yatırıma engel olunmaya çalışıldı. Bu binada da sözde emsal olarak seçildi. Bunun gibi yüzlerce bina olduğu söylendi fakat hiç biri ile ilgili işlem yapılmadı. Bu yatırım dışındaki binalar ile ilgili işlem yapılmadığında biz sorunca da: Mimarlar Odası ‘Paramız yok’ diyerek yargılama giderlerini karşılayacak durumlarının olmadığını söylediler. Biz de dedik ki: Madem öyle hadi biz karşılayalım, bütün binaları da mahkemeye taşıyın! Ama böyle bir şey yok. Bu şahıs üzerinden yürütülen bir engelleme. Yani eğer teknik bir durum olsaydı Van’daki birçok bina burada sorun yaşayacaktı.”

 

Öte yandan mahkeme sürecini de anlatan Camuşcu, sürecin bu gidişle uzunca süre böyle devam edeceğini bunun da bu yatırımı yapan isimlere ciddi bir zarar olduğunu kaydetti. Camuşcu, konu ile ilgili olarak: “Mahkeme süreci 1 yıldan fazla bir süredir devam ediyor. Bu süreçte Yıldız Teknik Üniversitesi’nden heyetler de geldi. Onlar da incelemelerde bulundular. Raporlar hazırlandı. İlk mahkeme sürecinde durumumuzda reddedildi. Bu süreçte mahkeme başkanı ve iki hâkim görev almıştı. Son süreçte bu iki hâkim FETÖ’den dolayı tutuklanıp cezaevine konuldu. Bu yüzden de bir dönem Abdurrahman Yörük’ün de bu noktada sitemi olmuştu. Şimdi yeni bir heyet oluşturuluyor. Mahkeme devam ediyor. Fakat süreç de bayağı bir uzadı. Bir süre de uzayacağa benziyor. Ki mahkeme olumsuz karar verse bile yüzde 70’i tamamlanan binalar yıkılamaz. Bu binanın da yüzde 70’ten fazlası yapıldı. Sadece 1,5 katı kaldı. Böyle bir olumsuzlukta sadece emsallerde değişiklikler yapılır. Ama hali hazırda bir şey de yapılmaz ama bu bile başlı başına bir zarardır.”

 

 

SAHİP ÇIKMAYANLARA SİTEM!

Uzunca süredir ciddi sıkıntılar yaşadıklarının altını çizen Camuşcu, bu süreçte yaşadıkları yalnızlığa da değinirken: “Van’da hiç kimseden de destek alamadık. Nihayetinde bu büyük bir yatırımdı ama ne STK’lardan ne siyasilerden bir destek aldığımız olmadı. Dışardan gelen yatırımcılar baş göz üzerinde kabul edilirken biz iki yıldır elimiz kolumuz bağlı bir şekilde bekliyoruz. Biz bu durumdan yatırımdan vazgeçtik mi diyelim? Biz bunu demeyiz. Çünkü bu bize yakışmaz.” Dedi.

 

 

YÖRÜK’E BU YATIRIMI YAPMA DİYORLARDI...

Son olarak bu yatırım konusunda işadamı Abdurrahman Yörük’ün yatırımdaki ısrarına da dikkat çeken Camuşcu, o ismin bu yatırımı tamamıyla Van’a olan borcunu ödeme isteği ve Van’dan gitmediğini gösterme simgesi olarak yaptığını söyledi. Camuşcu, “Bu yatırım projesi başlamadan önce birçok kişi işadamı Abdurrahman Yörük’e şunu söyledi: ‘Buraya bu yatırımı yapma! Gidişat çok farklı... Sürecin ne olacağı belli değil.’ Bildiğiniz gibi o dönemler çözüm süreci ve diğer süreçler yaşanıyordu ve ne olacağını kestirmek de çok mümkün değildi. Ama buna rağmen Yörük bu yatırımı yapma kararında ısrarcı oldu. Belki bizim bile tereddüt ettiğimiz yatırım için söylediği söz aynen şöyleydi: ‘Ben yatırımımı yapayım. Millet depremden sonra Van’ı terk etti ama ben bu yatırımı yaparsam millet der ki bu adamlar Van’a bu yatırımı yapıyorsa demek ki Van’da bir şeyler var.’ Yani kar amacı gütmeyen bir projeydi. Biliyorsunuz ki bu Yörük Yapı var. Bu isimlere ait koca mağazalar bunca talibi varken taziye evi olarak kullanıyor. Yani para ile ilgili bir mevzu olmadığına en iyi örneklerden birisi bu.” Dedi.

 

 


ŞEHRİVAN ÖZEL: MENDUH ÇALIŞKAN - ERDAL ERBAŞ

Editör: TE Bilisim