KHK başkanları görevden alınan Van Büyükşehir Belediyesi ve iki merkez ilçe olan Edremit ve İpekyolu’nda yeni dönemde tam bir hizmet atağı başladı. Van’ın iki önemli ve büyük ilçesi olan Edremit ve İpekyolu belediyeleri başta olmak üzere 3 belediyenin başlattığı yeşil alan, park, yaşam alanları projeleri ardı ardına gelmeye başladı. Edremit’te büyük bir dönüşümün startı verildi, sahil bandı çalışmaları başladı. Van’ın kalbi olan İpekyolu ilçesinde ise şimdiye kadar el değmeyen önemli işler için kollar sıvandı. Nefessiz kalan kentin merkezinde halka alan açmak için ardı ardına projeler hazırlandı. Büyükşehir’in de lokomotif görevi gördüğü süreçte yeşil alan oranı diğer kentlere göre oldukça az olan Van’da vatandaşın nefes alması için önemli işlerin startı verildi. Başta trafik ve diğer sorunlarda çalışmaların devam ettiği kentte sosyal belediyecilik anlamında atılan adımlar vatandaştan da tam not aldı.

 

Van’ın en büyük sorunlarından bir tanesi olan ve gelecek için önem arz eden “Yeşil Alan” sorununa başta büyükşehir olmak üzere 3 belediye çalışmalara başladı. "Doğu Anadolu'nun incisi" olarak bilinen Van'da, Büyükşehir Belediyesi ile üç ilçe belediyesi, vatandaşların güzel zaman geçirebilecekleri alanlar yaratmak amacıyla yeşil alan projelerine ağırlık vermeye başladı. Gazeteniz Şehrivan’ın da gündeminde olan yeşil alan sorunu için belediyelerin atacakları adımlar büyük bir önem taşıyor. Van’da kişi başına düşen yeşil alan 3,4 olması gelecek adına korkutucu bir rakam olurken, Büyükşehir Belediyesi bu rakamı 7’nin üzerine çıkarmayı planlıyor.

 

 

YENİ SEZONDA HİZMETE SUNULACAK

İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan belediyeler, önceden aksatılan hizmetlerin ve rafa kaldırılan projelerin uygulanması konusunda önemli mesafeler katetti. Sosyal alanlarda da düzenlemeler yaparak vatandaşlara daha ferah ve huzurlu ortamlar oluşturmaya çalışan belediyeler, batıdaki kardeş belediyelerin de destekleriyle milyonlarca liralık yeşil alan projelerini yeni sezonda vatandaşların hizmetine sunmaya hazırlanıyor.

 

 

BÜYÜKŞEHİRDEN PARKLARA 58 MİLYON

Van'da özellikle yeşil alan ve park sıkıntısını gidermek amacıyla kent merkezi ve ilçelerde önemli projeler hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmalar için 58 milyon liralık bütçe ayırdı. Van Gölü sahilindeki Molla Kasım Mahallesi'nde 38 bin metrekarelik araziyi 1 milyon 200 bin liralık projeyle mesire ve piknik alanı olarak düzenlemeyi planlayan belediye, 83 bin metrekarelik asfalt şantiyesinin yerini de kentteki park ihtiyacını gidermek amacıyla kullanacak.

 

 

30 MİLYONLUK SAHİL BANDI

Toplam 30 milyon liraya mal olacak Sahil Bandı Projesi'ni de hayata geçirmeyi planlayan belediye, Çaldıran ve Muradiye ilçelerine 3 milyon lira bütçeyle 2 büyük park kazandıracak. Büyükşehir Belediyesi, 4 milyon lira harcayarak kentteki tüm parklarda onarım ve yenileme çalışmalarını da tamamlayarak, yeşil alan konusundaki eksikliklerin giderilmesinde önemli mesafe kat edecek.

 

SEYİR TEPESİ YAPILACAK

Yeşil alan projeleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, kentin çevresel hizmetlere müsait bir il olduğunu, bu kapsamda yeşil alan konusunda çok sayıda proje hazırladıklarını söyledi. Rakamsal olarak yeşil alan ve park hizmetleri için harcamayı planladıkları 58 milyon liralık bütçelerinin olduğunu aktaran Yalçın, Van Gölü etrafındaki rekreasyon alanlarının doğal yaşamı bozmadan vatandaşlara kazandırılması konusunda çalışma yürüttüklerini kaydetti.

 

 

YALÇIN: KİŞİ BAŞINA 7 METREKARE

Yalçın, Van'ı her yönüyle geliştirmek için çaba gösterdiklerini anlatarak, şunları dile getirdi: "Eski asfalt şantiyesinin bir tarafı tepelik olduğu için kentin seyir tepesi olacak. 83 bin metrekarelik çok büyük alan olarak projelendiriyoruz. Yaşar Kemal Parkı'nın sahil tarafında çok büyük bir alanımız var. Burayı da İskele'den fidanlık parkına kadar yeniden rekreasyon yaptırarak yeşil olan olarak kente kazandıracağız. Van'da bütün tesislerimizin çevresini de yeşil alan olarak değerlendireceğiz. Dünya standartlarında kişi başına düşen yeşil alan oranı 10 metrekarenin altında olmamalı. Van'da bu 3,4 metrekare. Bu yıl projelerimizi hayata geçirirsek 7 metrekarenin üzerine çıkacağız. Daha sonraki zamanlarda da 10 metrekareyi yakalamayı amaçlıyoruz." Belediye ekipleri, farklı noktalara 130 bin lale dikerek kenti renklendirdi.

 

 

EDREMİT'İN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR

Van'ın sahil bandındaki gözde ilçelerinden Edremit'te de devam eden ve planlanan projelerle ilçenin çehresi değiştiriliyor. Hazine arazilerini işgal ettikleri belirlenen iş yerlerini yıkan Edremit Belediyesi, sahildeki 2,5 kilometrelik alanda içinde plajların, yürüyüş ve bisiklet yollarının, tartan pistlerin, kafeteryaların olduğu "Sahil Bandı" projesini başlattı. Bu proje ile vatandaşların desteğini alan Edremit Belediyesi, kanalizasyon atıklarının döküldüğü, görüntü kirliliğinin yaşandığı alanların da turizme kazandırılması için harekete geçti.

 

EDREMİT HAK ETTİĞİ YERE GELECEK

Bu kapsamda, yürüyüş alanları, doğayla uyumlu ahşap yapılar, köprüler, bölgedeki ekosistemin anlatıldığı ofis, hediyelik eşyaların satıldığı mekanlar ve yörenin güzelliklerinin anlatılacağı sinema salonunu içeren “Edremit Tabiat Parkı” projesini hazırlayan belediye, Engil Çayı'nın döküldüğü Dönemeç Sulak Alanı'nda da "At Çiftliği ve Plaj" çalışmasını hayata geçirerek ilçenin turizm alanında hakkettiği yere gelmesini sağlamayı amaçlıyor. Edremit’in albenisini artıracak At Çiftliği çalışmalarının da temeli atıldı. Sahil yolu ile birlikte devam eden bu projelerle Edremit’te hizmet atağı aralıksız sürüyor.

 

 

BAKANLIK BİR MİLYON DESTEK VERDİ

Yeşil ile mavinin buluştuğu en önemli noktalardan birinde başlatılan proje ile ilçeyi cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlayan Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, gölden daha fazla yararlanılmasını sağlamayı ve sahil boyunu dinlenme alanı haline getirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

 

ÇİÇEKLİ: İNSANLARA HİZMET EDECEK

Çiçekli, daha önce gölden yeteri kadar yararlanılamadığını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Yapacağımız sahil ve rekreasyon alanlarıyla insanımızın sosyalleşebileceği alanlar ortaya çıkacak. Gölde serinleyebileceği plajlar olacak. İlimizdeki büyük otellere gelen gerek yerli gerekse yabancı turistlerin faydalanabileceği bir plaj ve gezinti alanları yok. Projelerle bu eksiklikleri gidereceğiz. Bu anlamda da en uygun yerin Edremit olduğunu düşünüyoruz. Tabiat Parkı projemiz de ilçe için önemli. Bölgede çok sayıda kuş ve bitki türü bulunuyor. Burayı hem canlı varlığını koruyacak hem de insanlarımıza hizmet edecek hale getireceğiz." Çiçekli, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileriyle yaptıkları çalışma neticesinde Edremit Tabiat Parkı'nı inşa etme kararı aldıklarını, üniversitede hazırlanan projenin Orman ve Su İşleri Bakanlığından 1 milyon lira destek gördüğünü bildirdi.

 

 

50 BİN FİDAN DİKİMİ YAPILACAK

Van'ı görevlendirme yapılan merkez ilçelerinden İpekyolu Belediyesi, bahar ve yaz aylarında vatandaşların stres atabilecekleri, dinlenebilecekleri park ve yeşil alanları arttırmak amacıyla projelerini uygulamaya başladı. İlçeye bağlı 3 mahallede tam donanımlı park yapımına başlayan Park ve Bahçeler Müdürlüğü, aynı zamanda 16 kırsal mahalledeki okulun bahçesine de oyun grubu kurarak çocukların gönüllerince eğlenmesini sağladı. Mahallelerdeki bütün parkları tadilattan geçiren İpekyolu Belediyesi ekipleri, ilçenin yeşil bir yapıya kavuşturulması kapsamında değişik noktalara 50 bin fidan dikiyor. Eski Van Müzesi'nin olduğu alanı, Cumhuriyet Caddesi'ndeki Feqiye Teyran Parkı'yla birleştirerek çarşı merkezinde geniş bir yeşil alan yaratacak olan İpekyolu Belediyesi, nikah hizmetleri, Van kahvaltısı ve yöresel yemeklerin sunulduğu 4 Van evi inşa ederek fiziki açıdan da kente estetik katacak.

 

ÖZTÜRK: 7 DÖNÜMLÜK ALAN PARK OLACAK

İlçenin yeşil alan ihtiyacının fazla olduğunu ve buna yönelik yeni çalışma yürüttüklerini belirten Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, şunları kaydetti: "Yeşil alanla ilgili geldiğimiz günden bu yana bir çalışma başlattık. Eski Araştırma Hastanesinin olduğu alanda hazineye ait 7 dönümlük bir arazi vardı. Buranın park yapılması konusunda çalışmalarımızı başlattık ve belediyemize tahsisi yapıldı. Burayı da güzel bir park alanı olarak ortaya çıkaracağız. Şehrimizin bu tür alanlara ihtiyacı var. Buzhane Mahallemizde bir park çalışmamız var. Yine Defterdarlık binasının arka kısmında bir alan var. Orada da hızlı bir şekilde bir yeşil alanı ilçemize kazandıracağız."

 

 

ERCİŞ'TE PROJELERİN MERKEZİ VAN GÖLÜ

Van'ın en büyük ilçesi Erciş'te de vatandaşların ihtiyaçları baz alınarak belli bir strateji doğrultusunda projeler hayata geçiriliyor. Ercişlilerin  Van Gölü'nden yararlanması için çalışma yürüten belediye, Tatvan Liman Başkanlığı ile istişareli iki iskele kafe yapacak. Yörenin kültürüne uygun plaj projeleri de hazırlayan belediye, öz kaynakları, Pendik Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin de destekleriyle 3 büyük parkı ilçeye kazandıracak.

Editör: TE Bilisim