ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - Döviz piyasasındaki yükselişle birlikte büyük zamların üst üste geldiği süreçte Van’da toplu ulaşım da zamdan nasibini aldı. Bir çok sektörün ürünlerine ardı ardına zam yaptığı süreçte kentteki toplu taşımacılar da sessiz sedasız zam uygulamaya başladı. Ne halk otobüslerinin de minibüslerin herhangi bir açıklama olmadan ve resmi duyuru yapılmadan dün itibariyle uygulamaya başladığı zamlar daha ilk günden tepki ile karşılandı. Okul ve yeni iş sezonu öncesi uygulanmaya başlayan zamlı tarifeye çalışanından öğrencisine kadar bir çok kesimden ciddi tepkiler gelirken minibüsçü esnafı ise akaryakıt fiyatlarından dolayı zammın zaruri olduğunun altını çizdi. Her gün bir kaç araç değiştirmek zorunda kalan kesimler fiyatlardan dolayı “Aç kalacağız” yorumunu yaparken bir çok kesimden de bu kadar yüksek miktarda zammın uygulanmasından dolayı tepki yağdı.

 

Son günlerde birçok sektörde ardı ardına gelen zam haberlerine toplu ulaşım da eklendi. ÖTV müdahalesine rağmen akaryakıt fiyatlarının da ciddi oranda yükseldiği süreçten sonra Van'da toplu ulaşımda zam geldi. Yapılan zammın ardından Şehrivan Gazetesi olarak yapılan zammın Vanlılara nasıl yansıdığını derledik. Vatandaşlar yapılan zamdan şikayetçi olurken, minibüsçü esnafı ise yapılan zamdan memnun olduklarını söyledi.

 

ÖĞRENCİLER MEMNUN DEĞİL

 

Van’da öğrenci olan Fatma Aylin isimli vatandaş, “Bir öğrenci olarak bu durum bizi kötü etkiledi. Maddi durumu iyi olan var olmayan var. Bu yüzden yapılan bu zam özellikle biz öğrencilere kötü yansıdı. Kampüs içinde bir lira ücret alınması doğru değil. Hatta hiç alınmaması gerekiyor. Ama yine de zam yapıldı. Öğrencilerin durumu göz önünde alınmalıydı bence.” Dedi.

 

“50 KURUŞU KÜÇÜK GÖRMEMEK LAZIM”

 

Gülsüm Deniz isimli vatandaşta yapılan zamdan memnun olmadıklarına vurgu yaparak, zaten normalde günlük 5 lira yol parası verdiklerini söyledi. Deniz, “Ben şehir merkezinde her sabah işe gitmek için Edremit’e gidiyorum. Van Edremit arası zaten fiyat ortada. Bunun üzerine zamda gelince daha da zor durumda kaldık. Biz asgari ücretle çalışıyoruz. Ev geçindiren insanlarız. Durum böyle olunca mağdur oluyoruz. Aylık olarak sadece 180 lira yol parasına gidiyor. Bu az bir para değil. Aldığımız ücret belli. Yapılan zam öyle az buz bir şey değil. 50 kuruşu küçük görmemek lazım. Bu yüzden yapılan zam yerinde değil.” Şeklinde konuştu.

 

“BU DURUMDA AÇ KALACAĞIM GÖRÜNÜYOR”

 

Tuğçe Aslı Acar isimli üniversite öğrencisi ise Şehrivan’a verdiği demeçte, “Ben bir öğrenciyim. Her gün okula minibüsle gidip geliyorum. Ailem bana günlük 5 lira veriyor. Biz 3 kardeşiz ve 3 kardeşe günlük olarak 5’er lira veriliyor. Bana verilen 5 lira ile hem yol parası hem de yemeğimi karşılıyordum. Ama şimdi bu parayla yemeğimi karşılayamayacağım. Bu durumda aç kalacağım görünüyor. Bu durum biz öğrencileri kötü etkiledi. Daha önce yol parasına günlük 2 lira harcardım geri kalanla yemek yerdim. Ama şimdi yola 4 lira vermek zorundayım. Geriye kalan 1 lira ile sadece su içebileceğim.” Diye konuştu.

 

BİR ANDA BU KADAR ZAM OLUR MU?

 

Van’da öğrenci olduğunu söyleyen Burak Aydın adlı bir öğrenci ise: “Van’a daha bugün döndüm. Yaz başında ayrıldığımda 1 buçuk TL gibi bir fiyatla ulaşıyorduk bugün itibariyle 2.25 ila 2.50 TL gibi fiyatlarla karşılaştım. Çok şaşırdım. Bir anda bu kadar yükseliş olması doğal değil. Evet akaryakıtta ve bir çok sektörde yükselme var ama ulaşım zammının bu kadar yüksek miktarda yansıması doğru değil. Yüzdelik olarak da oldukça yüksek. Böyle bir zam öğrencilerin ve bizim gibi bir çok kesimin karşılayabileceği bir durum değil. Yetkililer bu konuda tedbir almalı.”

 

MİNİBÜSÇÜLER: HER ŞEYE YAPILDI BİZE DE YANSIDI!

 

Van’da minibüs şoförlüğü yapan Sercan Şahin isimli vatandaş yapılan zamdan memnun olduklarını dile getirerek, “Evet ulaşıma zam yapıldı. Her şeye zam yapıldığı için bize de farklı yansımıyor. Bu zam iyi oldu. Zaten az bir kazancımız vardı. Ekonomik krizle birlikte bu bize iyi geldi. Daha önce 1,75 alınırdı ama şimdi bir sorun olarak görmüyoruz. Haliyle de bu zam azda olsa yükümüzü azalttı.” Diye belirtti. 

 

VATANDAŞ DERTLİ, ARTIK YÜRÜYECEĞİZ...

 

Bir kurumda İŞKUR personeli olarak çalıştığını söyleyen bir vatandaş ise: “5 kişilik bir aileyiz. Çocuklarım öğrenci. Bir evde 3 kişi hergün şehir merkezine gelmek zorundayız. Ortalama 2 liradan hesapladığımızda günde sadece 12 lira yol parası yapıyor. Her gün bu kadar parayı vermek bana çok ağır geliyor. Daha önceki ücretlerle bile zor denkleştiriyordum. Bu haliyle sadece ben değil benim gibi bir çok Vanlı büyük sıkıntılar yaşayacak. Belki çoğu zaman yürüyerek işe gitmek zorunda kalacağız.”

 

BİR ANDA UYGULANDI, İLGİLİ KESİMLERDEN HERHANGİ BİR AÇIKLAMA YOK

 

Öte yandan yapılan zam Pazartesi gününden itibaren uygulanmaya başlarken zamlı tarifenin uygulandığı toplu taşıma araçlarının bağlı olduğu kurum, kuruluş ve cemiyetlerden de herhangi bir resmi açıklama olmadı. Normal şartlarda zamlı tarifelere geçilirken açıklamalar ile duyurulan zamlarla ilgili bu kez hiç bir taraftan bir duyuru yapılmazken vatandaş bir anda uygulanan bu zam kararının da doğru olmadığına vurgu yaptı.

 

“BU ZAMMA İHTİYACIMIZ VARDI”

 

Harun Gültaktı isimli vatandaş da Şehrivan’a yaptığı konuşmada, ben muavinim. Vatandaşlar genellikle neden dün hesap almıyorsunuz diyor. Genellikle bize düz 2 lira olsun diyorlar. Biz minibüsçülere iyi oldu aslında. Yolcunun şikayetçi olmaması gerekiyordu. Durumu kötü olan vatandaşlar açısından iyi oldu diyemeyiz. Ama buna ihtiyacımız vardı. Yapılan zam her kesimi etkiliyor. Bu yüzden şikayetçi olmamak gerek.” Dedi.

 

HALK OTOBÜSLERİNİN YENİ ÜCRETLERİ

 

Edinilen bilgiye göre Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, toplum taşıma ücretlerine zam yapma kararı aldı. İşte zamlı tarife: Halk otobüslerinde şehir içi tam ücret 1,50 TL’den 2 TL’ye çıkarıldı. Şehir içi öğrenci ücreti 1,50 TL olurken, kampüs tam 2,25 TL, kampüs öğrenci (Belvan Kart) 1,85 TL ve kampüs içi ücret ise 1 TL oldu.

 

SARI MİNİBÜSLERİN ZAMLI ÜCRETLERİ

 

Öte yandan şehir genelindeki sarı minibüslerde ise şehir içi ulaşım ücreti 1.80’den 2.25 TL’ye çıkarıldı. Daha önce 1.25 olan şehiriçi öğrenci ulaşım bedeli 1.75’e çıkarıldı. Kampüs ulaşım bedeli 1.80’den 2.50’ye çıkarılırken öğrenci için kampus ücreti ise 2.25 olarak belirlendi. 

Editör: TE Bilisim