ŞEHRİVAN ÖZEL - ÖNDER ALTINAL Van'da İpekyolu ilçesindeki bir taziye evine asılan 'Kiralık' ibaresi kentte tepki yarattı. Taziye evinin 500 TL'yi kiraya verildiği ile ilgili afiş sosyal medyada da çokça tartışıldı. Şehrivan Gazetesi olarak son günlerde gündem olan ve sosyal medyada büyük tepki toplayan taziye evi ücretini sizler için araştırdık.

 

İpekyolu İlçesi’ne bağlı Seyit Fehim Arvasi Mahallesi’nde bulunan Hacı Ahmet Camisinde taziye evi için yazılan “Mahalle Heyeti Talimatı Taziye Evi Ücreti 500 TL”dir yazsını sizler için araştırdık.

 

Son günlerde epeyce gündemi meşgul eden ve sosyal medya üzerinden de büyük tepkiler toplayan bu yazının bulunduğu camiye gittik. Sosyal medyada yer alan fotoğraflarda yer alan yazının camiden söküldüğü göründü. Yazılan yazının neden yazıldığı ve niyetin ne olduğunu ise bir mahalle sakini ile cami ve taziye evinde çalışan görevli anlattı.

 

TAZİYE EVİNİ MAHALLELİ YAPMIŞ

Görevlinin verdiği bilgilere göre alınan ücret taziye evinin giderleri için kullanılıyor. İşte o açıklamalar: “Mahalleli caminin arkasında insanların taziyelerini daha rahat geçirmeleri için bir taziye evi inşa etti. Bu taziye evi diyanet, belediye ya da başka her hangi bir kuruma bağlı değil. Yapılan taziye evinin ardından yine mahalleli ortak bir karar aldı ve taziye evinin giderleri, yapılaması gereken eksiklerinin tamamlanması adına böyle bir karar aldı.”

 

 

İŞTE ALINAN PARANIN KULLANILDIĞI YER

Alınan paraların nereye harcandığı ile ilgili de konuşan görevli, “Alınan karar doğrultusunda mahallelinin bir taziyesi olduğu zaman böyle bir ücret verilmesi kararlaştırıldı. Bu ücret taziye evinin temizliği ve diğer giderleri için kullanılıyor. Burada alınan ücret hiçbir şekilde başka bir iş için kullanılmıyor. Taziye evine doğalgaz çekilecek. Bu doğalgaz yine bu paralarla çekilecek. Çatısında bir sorun var. Bu sorunların giderleri için kullanılacak. Bunun dışında taziye evindeki tüp, temizlik malzemesi ve buna benzer giderler yine bu toplanan paralardan karşılanacak. Bu para sadece taziye evi için kullanılıyor.” Dedi.

 

 

“YAPILAN PAYLAŞIMLAR DOĞRU DEĞİL”

Sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımlara da değinen görevli son olarak şunları söyledi: “Yapılan paylaşımlar doğu bir hareket değil. Burada alınan paralar sadece taziye evi için kullanılıyor. Bu taziye evini de mahalleli kullanıyor. Bu paylaşımları doğru bulmuyoruz.”

 

 

O YAZI KALDIRILDI

Taziye evi için yazılan “Mahalle Heyeti Talimatı Taziye Evi Ücreti 500 TL”dir yazısı da gelen tepkiler üzerine kaldırıldı.

 

“BAŞKA YÖNE ÇEKİLMESİNE GEREK YOK”

Gazetemize konuşan bir mahalle sakini ise, “Bu karar mahalleli tarafından alınan bir karardı. Kararın alınması ise taziye evinin bakımı ve insanların taziyelerini daha rahat bir şekilde yapması için alınan bir karardır. Diğer mahallelerdeki taziye evlerini de görüyoruz. Bu yüzden mahallemizin taziye evinin daha iyi bir görünüşe ve daha sağlıklı bir ortamda olması için böyle bir karar alındı. Farklı yönlere çekilmesine kesinlikle gerek yok.” Dedi.

Editör: TE Bilisim