ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ – HAMİT KARAKUŞ - Van Büyükşehir Belediyesi’nin kent estetiğini yeniden şekillendirdiği çalışmaların önemli ayaklarından birisi de kentte görüntü kirliliği yaratan taksi durakları oldu. Hem Büyükşehir hem İpekyolu Belediyesi eliyle kentteki bir çok cadde ve sokağın cazibe merkezi haline getirilmesinden sonra taksi durakları da modern bir hale kavuştu. Çalışma Van’da taksici esnafla birlikte, taksi kültürü çok olmayan vatandaşları memnun etti. Genellikte toplu ulaşım kullanma kültürünün daha yaygın olduğu kentte taksici esnafı bu çalışmanın taksicilere hem güvenlik hem saygınlık kattığını söylerken, Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede dertlerini de paylaşmayı ihmal etmedi. Özellikle kentteki korsan taksi olayından rahatsızlığını dile getiren taksiciler kentte sayısı her geçen gün artan korsan taksi konusunda çağrı yaparken yaşanan ekonomik sıkıntıların kendilerini de derinden etkilediğini söyledi. Öte yandan taksici esnafı modernizasyon ile daha cazip hale gelen taksicilik konusunda vatandaşın taksilere ulaşım konusunda da belediyeye şehir içinde taksi çağırma butonu talebinde bulundu.

 

 

Van’daki taksi duraklarını modern hale getirmek için kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, kent merkezinde görüntü kirliliğine sebep olan taksi durakları kaldırılarak yerine daha kullanışlı ve estetik duraklar yapma çalışmaları devam ediyor. Kent merkezindeki 10 taksi durağı baştan aşağı yenilenirken duraklarda, oturma alanı, çay ocağı, lavabo ile WC gibi bölümler yer alıyor. Kent estetiğine uygun olarak inşa edilen duraklarla hem görüntü kirliliğinin önüne geçilecek, hem de taksici esnafının rahat bir ortamda vatandaşa hizmet sunması hedefleniyor. Şehrivan Gazetesi olarak halkın nabzını tutmaya devam ediyoruz. Sıklıkla halkın düşüncelerini ve taleplerini dinleyerek gazetenizin sayfalarına taşımaya devam ederken, son olarak büyükşehir belediyesi tarafından modernize çalışması başlatılan taksi duraklarını sorduk. Taksiciler genellikle yapılan bu yeni çalışmadan memnun olduklarını dile getirirken, halka daha iyi hizmet götürmek için çabalayacaklarını söyledi.

 

 

DURSUN: DURAKLARIN YENİLENMESİ GÜVENLİĞİ ARTIRACAKTIR

 

Şehrivan gazetesine konuşan Öğretmenevi Taksi Durağı esnafı Bekir Dursun, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yeni taksi duraklarının hem vatandaş hem de taksici esnafı tarafından olumlu karşılandığını ifade ederek, “Yenilenen taksi durakları görüntü itibariyle hoş bir izlenim bırakıyor. Vatandaş artık taksi duraklarının varlığını hissedecek. Taksici esnafı içinde oturabileceği ve dinlenebileceği bir mekân oldu. Kış ve yaz aylarında zorluk çekmeyeceğimiz bir mekâna sahip olduk. Yapılan bu yenilikle işlerinde zamanla açılacağını düşünüyoruz. Durakların yenilenmesi güvenliği artıracaktır. İnsanlar artık nerden hangi duraktan bindiğini bilecek. Bu da bize olumlu yansıyacaktır. Bu yatırımdan dolayı Van Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz.” Diye konuştu.

 

 

KORSAN TAKSİ İŞLERİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

 

Dursun, taksici esnafı olarak en büyük sıkıntılarından bir tanesinin korsan taksi olayı olduğunu vurgulayarak, “Bu konuda büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Hem yerel halk hem de İran’dan gelen İranlı vatandaşların korsan taksi yapması bizim için büyük problem teşkil ediyor. Van genelin de korsan taksi kullanımı gün geçtikçe artıyor. Korsan taksicilerin artması bizimde işlerimizi haliyle olumsuz etkiliyor.” Dedi.

 

TAKSİCİ ESNAFI ZOR DURUMDA

 

Van’a turistlerin gelmesi işlerini olumlu yönde etkilediğini kaydeden Dursun, “Yerli ve yapancı turistin Van’a gelmesi ekonomik yönden katkı sunarken, taksi esnafının da işlerinin açılması demek. Van’da şuan taksicilik yapmak gerçekten zor. Taksiye binme kültürüne sahip bir halk değiliz. Gün geçtikçe her şeye zam yapılıyor. Geçen sene araç sigortasını bin 100 liradan yaptırırken, bu sene bin 754 liradan yaptırdım. Artı yakıt gün geçtikçe artıyor. Vergilerin yükselmesi, buda bizi olumsuz etkiliyor. Taksici esnafı olarak giderlerimiz çok. Cemiyet aidatı, Maliye ücreti, Belediye verdiğimiz ücret ve aracın masraflarını eklediğimizde gerçekten taksici esnafı gelir-gider dengesini sağlamadığından dolayı zor günler geçiriyoruz. Van’da trafik ve ulaşım konusunda büyük bir problem var. Trafiğin dengesiz ve yoğun olması ister istemez bizi olumsuz etkiliyor. Hem maddi anlamda hem de zaman bakımından taksici esnafını etkiliyor. Ulaşımdaki sorun herkesi etkiliyor ama zaman bakımından en çok bizi etkiliyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

ZORLUOĞLU’NA TEŞEKKÜR

 

İpekyolu Taksi Durağı Esnafı Zeki Erol da yaptığı konuşmada, “Taksi duraklarının yenilenmesi biz taksici esnafına güzel bir etkisi oldu. Daha önce lavabomuz yoktu. Durak demeye bin şahit lazım. Bu yatırımın yapılması bizim açımızdan çok önemliydi. Geç kalınmış bir karar. Yapılması bizi mutlu etti. Taksici esnafı olarak Belediyeden beklentimiz köy minibüslerinin durak sisteminin oturması ve gelişi güzel yolcu indirip bindirmesi sorunun çözülmesi yönünde bir çalışma yapılmasını bekliyoruz. Bu yatırımdan dolayı emeği geçen sayın valimiz Murat Zorluoğlu başta olmak üzere Van Büyükşehir Belediyesi ve şoförler odasına teşekkür ediyoruz. Hepsinden Allah razı olsun.” Dedi.

 

 

MALATYA ÖRNEĞİ

 

Malatya’da uygulanan taksi çağırma botunu Van’da da belli caddelerde uygulanmasının hem kendileri için hem de vatandaş açısından güzel olacağına dikkat çeken Erol, “Şimdi internette numara bulup öyle iletişime geçebiliyorlar. Ama bir kesim internet kullanamıyor. Bu sefer vatandaş dolaşıp taksi aramaya çıkıyor. Bu da Van’da taksi kültürünün oturmasını olumsuz etkiliyor. Batıya nazaran biraz geride olsak ta Van’da taksi kullanımı var.” diye konuştu.

 

 

“İLK DEFA BÖYLE GÜZEL BİR YERİMİZ OLDU”

 

Emniyet Taksi Durağı Esnafı Zülküf Ortasaçlı ise Şehrivan’a yaptığı konuşmada, “Yenilenen taksi durakları insanların ilgisini çekiyor. Senelerdir küçük kulübelerde problem yaşıyorduk. Belediye’nin proje kapsamına alması ve durakları yenilemesinden dolayı çok mutlu olduk. Van Büyükşehir Belediyesi’nden beklentimiz daha nice güzel projeleri hayata geçirmesi yönünde. Daha güzel projeleri de hayata geçireceğine inanıyoruz. Taksi duraklarının yenilenmesi bizleri mutlu ederken, halk tarafından da olumlu karşılandı. Yapılan yenilikten sonra taksi durağımız eskiye göre ilgi görmeye başladı. 24 yıldır bu mesleği yapıyorum. İlk defa belediye böyle güzel bir çalışma yaptı. İlk defa böyle güzel bir yerimiz oldu. Senelerdir kulübelerde sıkıntı yaşıyorduk. Belediyenin böyle bir çalışma yapması bizleri gerçekten çok memnun etti.” ifadelerine yer verdi.

 

 

ORTASAÇLI: KORSAN TAKSİCİLERDEN DOLAYI BÜYÜK PROBLEMLERLE YAŞIYORUZ

 

Van Büyükşehir Belediyesi’nden bir diğer beklentilerinde yollarda taksicilerin yolcu alabileceği durakların yapılması olduğunu kaydeden Ortasaçlı, “Yolda yolcu el kaldırıyor almak istiyoruz ama alamıyoruz. Trafik iç içe geçiyor. Bu da hem trafiği etkiliyor hem taksici esnafını etkiliyor. Belediye’den beklentimiz bu yönde bir çalışma yürütmesi yönünde. Van’da şuan taksicilik iyi durumda çok kötü olduğunu söyleyemeyiz. Birkaç yıldır Van’da taksi kültürü oturdu diye biliriz. İşlerimiz iyi kötü değil. Taksiye binme alışkanlığı gün geçtikçe Van halkı olsun, yabancı turistler olsun rağbet gösteriyor. Şuan bir diğer problemimiz korsan taksiciliğin gün geçtikçe artması. Bir diğer konusu ise, Otellere yolcu götürüyoruz ama yolcuyu tekrar alamıyoruz. Korsan taksicilerden dolayı büyük problemlerle yaşıyoruz. Belediyemiz bu konuda bizlere söz verdi. İnşallah kısa zamanda hal edeceklerdir.” Diye konuştu.

 

 

İRİŞ: ÇALIŞMA BİZLERE SAYGINLIK KAZANDIRDI

 

Altaylı Taksi Durağı Esnafı Veysel İriş, durakların yenilenmeden önce sularının dahi olmadığını ifade ederek, “Lavabomuz yoktu. Tuvaletimiz yoktu. Bu durumda taksici esnafı olarak mağdur durumdaydık. Belediyenin durakları yenilemesi bizim açımızdan çok iyi oldu. Tabi bur da belediyenin bizler için iyi bir hizmet vermesi, bizlerde vatandaşa iyi bir hizmet sunmak zorundayız. Yenilenen duraklardan sonra taksicilere bir saygınlık kazandıracaktır. Daha önce baraka tarzı yerlerde kalıyorduk. Şimdi güzel ortam, güzel bir işyerine sahip olduk. Çevredeki insanlara güven kazandırırken, bizlere de saygınlık kazandırdı. Bu çalışmadan dolayı büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz. Taksici esnafının genel olarak yer sıkıntısı ve durak sıkıntısı var. Trafik ile ilgili sıkıntılarımız var. Beklentimiz çözülmesi yönünde. Van’da zaten taksicilik kültürü yok. Hemen hemen herkesin arabası var. Buda taksi binme alışkanlığının önüne geçiyor.” Dedi.

 

 

ADAŞ: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

 

Altaylı Taksi Durağı Esnafı Serhat Adaş ise Şehrivan’a verdiği demeçte, “Taksi duraklarının yenilenmesi bizim açımızdan ve vatandaş açısından daha güzel bir görünüme sahip olması bizleri mutlu etti. Durakların güzel bir görüntüye sahip olması hem şehir açısından da önemliydi. Zaten Van’da taksi kullanımı az. Genel olarak dışardan gelen insanlar kullanıyor. Herkesin arabası olmasının da etkisi var. Memur, Öğretmen ve turistler genel olarak taksi kullanıyor. Her şeye rağmen işlerimiz iyi Allah’a şükür. Yapılan çalışmadan dolayı Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz.” Diye belirtti.

 

 

VATANDAŞTA MEMNUN

 

Yapılan çalışmayla ilgili Şehrivan’a konuşan vatandaşlar ise “Genel olarak taksi duraklarının yenilenmesini beğendim güzel olmuş. Eski den derme çatma olan taksi durakları şimdi güzel bir görüntüye kavuşması Van adına güzel bir çalışma olmuş. Taksi duraklarını bir iki yerde gördüm çok güzel, çok şirin olmuş. Zaten Van’a yakışmıyordu iki kişilik baraka tarzı yerler. Bu çalışma çok yerinde bir çalışma olmuş.” Dedi.

 

Editör: TE Bilisim