ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - HAMİT KARAKUŞ - Hükümet hem enflasyon hem de stokçularla mücadele konusunda tedbirleri artırdı. Dört bir koldan denetimler yapılmaya başlandı. Yerel bazda kentlerde Valilik, belediyeler ve ilgili birimler sıkı bir takip başlattı. Van’da da bu anlamda ciddi bir seferberlik ilan edildi. Bu seferberlik sürerken hükümetin de çağrısıyla yıl sonuna kadar ürünlerde en az yüzde 10 indirim çağrısı geldi. Bir çok esnaf çağrıya uyduğunu beyan etmesine, indirim yaptığını açıklamasına rağmen Şehrivan’a konuşan vatandaşlar indirimin sözde olduğunu belirterek, tedbirlerin ve indirimlerin daha etkili olması çağrısını yaptı. Görüş bildiren bazı esnaflar önemli olan indirimlerin toptan fiyatlarında indirim sağlanması olduğuna vurgu yaparken kısmı ürünlerdeki küçük indirimlerin bir etki yaratmayacağını belirtti. Öte yandan Şehrivan’a konuşan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Berge ise kentteki denetimlerde yer aldıklarını, esnafın enflasyon ile topkeyün mücadele konusunda fedakarlıklar yaptığını belirtti. Berge son denetimler ve indirimlerden sonra: “Dengeler rayına girdi” yorumunu da yapmayı ihmal etmedi.

 

 

Türkiye ekonomisine karşı başlatılan savaşın ardından piyasalarda yaşanan dalgalanmaları kontrol altına almayı başaran hükümet, olumsuz etkilerin giderilmesi için düğmeye bastı. Bu kapsamda, enflasyonu düşürerek piyasaları rahatlatmak için 7 farklı tedbir alındı. Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı kapsamında başlatılan indirim kampanyasına katılan firma sayısı hızla artarken,  Türkiye geneli alınan tedbir kararlarından sonra son zamanlarda artan fahiş fiyatların önüne geçmek adına başlatılan mücadele devam ediyor. Van’da Valilik tarafından ve İl Ticaret Müdürlüğü tarafından denetimlerin sıklaştığı bu dönemde fiyat artışları devam ediyor mu? Enflasyonla Topyekûn Mücadele ile birlikte fiyat artışları devam ediyor mu? Fiyatlar dengelendi mi? Hükümete destek veren firmaların hızla artması piyasaların fiyat konusunda dengeleme sağlandı mı? Şehrivan Gazetesi olarak son durumu sizler için derledik.

 

 

“YÜZDE 10 İNDİRİM KARARI İYİ YÖNDE ETKİ SAĞLAYABİLİR”

 

Piyasadaki durum, indirimler ve zamlar konusunda görüş bildiren esnaf ve vatandaşlar gelinen noktada topyekün bir mücadelenin şart olduğu vurgusunu yaptı. Özellikle esnaf indirimler gerçek indirimler olması hususunu vurguladı. Şehrivan’a görüş bildiren ve hükümete destek veren firmaların yanı sıra marketlerinde destek vermesi gerektiğini belirten esnaf İdris Özkan, “Enflasyonla mücadele ile hükümete destek veren firmaların yaklaşımı piyasaları olumlu ve pozitif yönde etkiledi. Bu yönde karar vermeleri çok doğru oldu. Firmaların indirim kararı alması fiyatlarda düşüş yaşanmasına neden olsa da, marketlerinde bu yönde indirim yapmasını bekliyoruz. Fiyatların artışı konusunda ise, maalesef artışlar devam ediyor. Bu konuda daha iyi kararlar alınabilir. Van piyasası çok durgun, ama ilerisi için şu an alınan yüzde 10 indirim kararı iyi yönde etki sağlayabilir. Bu konuda herkesin destek vermesi gerekiyor.” Dedi.

 

“PİYASALARA ÇOK BÜYÜK ETKİSİ OLMADI”

 

Hükümete destek veren firmaların piyasalara etkisi olmadığı ifade eden Veysel Polat, “Çok büyük zamlar yapıldı. Bununla birlikte ufak bir indirim yapıldı. Piyasalara çok büyük etkisi olmadı. Milletin cebinden çok büyük paralar çıkıyor. Fiyatlarda düşüş yaşanmadı. Yüzde 40 ve yüzde 60’lık zam yapıldı. Yüzde 10’luk bir indirime gidiliyor ve bu piyasaları hiçbir şekilde etkilemiyor. Hükümete destek veren firma sayısı çok az diye biliyorum. Çok fazla zam yapıldı. Bununla birlikte fırsatçılık yapan firmalar da var. Özellikle çok kullanılan ürünlerde zaten indirime gidilmedi. Az sayıda üründe indirime gidildiği için milletin cebine kötü yansıdı. Zamlardan kaynaklı olarak piyasalar şu an çok kötü durumda. Firmaların hükümete destek vermesi, çok tükettiği ürünlerde değil de az tükettiği ürünlerde indirim yapıldı. Devletin kurumu olan Et Kurumu bile sadece 3-4 üründe indirime gitti.” İfadelerini kullandı.

 

 

ARAS: KÜÇÜK ESNAF ZOR DURUMDA!

 

Destek veren firmaların şu an piyasaları olumlu yönde etki yapmadığı belirten Yunus Aras, “Hiçbir indirim yok, hala zamlar sürüyor. Zam olduğu zaman piyasaları etkiliyor ama indirim yapıldığı zaman piyasalara etki etmiyor. Fiyatlar da hala düşüş yaşanmadı, hala zam geleceğine yönelik söylemlerde bulunan firmalar var. Bazı firmalar ellerinde bulunan stok malları piyasa değerinden yüksek bir şekilde piyasaya sürmeye devam ediyorlar. Esnaf’a yüksek fiyattan mal vermeye devam ediyorlar ve hiçbir şekilde indirim yok. Şu an piyasa çok durgun iş yok, kiracı olan esnaflar kiralarını ödeyemiyor. Küçük esnafı bitirmeye çalışıyorlar, küçük esnaf şu an çok zor durumda. Kışın gelmesiyle daha zor günler bizleri bekliyor. Şu an kirası çok yüksek olan esnaf var. Kendi cebinden ödeyen insanlar var. Çek yazdıran küçük esnaflar var. Şu an küçük esnaf hiç iyi durum da değil. Şu an zengin olan zengin oluyor. Küçük esnaf fakirleşiyor. Küçük esnaf konusuna bir önce el atılması rica ediyoruz.” Dedi.

 

“FİRMALAR HÜKÜMETE SADECE GÖRSEL AMAÇLI DESTEK ÇIKIYOR”

 

Hükümete destek verdiğini açıklayan firmaların piyasalar üzerinde şu olumlu bir etkisi olmadığı ifade eden Taner Karakaş, “Enflasyonla mücadele eden firmaların pek bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Yüzde 90 zam yapıyorlar. Ondan sonra yüzde 10 indirim yapıyorlar. Bu şekilde millete bir faydasının olacağını düşünmüyorum.  Firmaları indirim kararından sonra pek fazla düşüş yaşanmadı, yaşanmışsa da piyasa üzerinde pek bir etkisi olmadı. Şu an piyasa çok kötü bir durumda. Sebebi ise kimsenin alışveriş gücünün olmasından kaynaklanıyor. Kendi sektörüm için söyleyeyim kimse ilaç alamıyor, alamamasını sebebi de maddi güçlerin yetersizliğidir. Firmalar hükümete sadece görsel amaçlı destek çıkıyor. Marketlerde fiyat artışları çok yüksek her şeye yüzde yüz zam yapılmış. Bu yüzden de alım gücü çok düşük” dedi.

 

 

“ÖNEMLİ OLAN TOPTAN FİYATLARIN İNDİRİME GİDİLMESİDİR”

 

Firmaların kendilerini garantiye almak istedikleri için hükümete destek verdiğini belirten, Ömer Demez, “Büyük marketlerde indirim yapıldığı söyleniliyor ama indirim yapılmıyor. Önemli olan toptan fiyatların indirime gidilmesidir. Örneğin piyasada ekmeğe zam yapmayalım deniliyor. Ekmeği bir lirada tutmaya çalışıyorlar oysaki bir torba un 60 lirayken şimdi yüz liraya çıkmış durumda. Eğer un da indirim olmazsa ekmeğe 10-20 kuruş indirim yapmanın bir anlamı kalmaz.10 kuruş ile indirim olmaz. Devlet bir üründe indirim yapıyorsa başka bir üründe zam uyguluyorsa, o zaman indirim yapmalarına gerek yok çünkü her türlü onlar kazanıyorlar. Hükümete destek veren firmalar keşke toptan indirime gitseler. Toptan indirim yapılmadığı takdirde hiçbir şeyin anlamı olmaz.”

 

 

ARTIŞLAR DEVAM EDİYOR

 

“Toptan satılan ürünler indirime gitmeden marketlerde indirim olmaz. Genel olarak piyasada bir indirim yok. Dolara bağlı olmayan ürünlerde bile zam var. 10 liraya satılan bir ürünün 9 liraya satılmasının bir anlamı yok. Birçok alanda fiyat artışları devam ediyor. İnsanlar artık çeklerini falan ödeyemiyorlar. Birçok firma artık çekte almıyorlar. Çünkü çeklerin artık bir anlamı kalmadı. Çeklerin ödenmeyeceğini artık birçok firma biliyor. Eğer çekler ödenemiyorsa veya bazı firmalar çek alamıyorlarsa durum çok kötü demektir. Şu an ki piyasa durumu çok kötü, hükümetin belli bir karar alması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

 

 

BERGE: DENETİMLERE KATILIYORUZ"

 

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge, Şehrivan’a yaptığı açıklamada, “Bundan 3-4 ay önce bir dalgalanma yaşandı. Büyük bir fiyat belirsizliği yaşandı. Yalnız bu ekonomik dalgalanma doların düşmesi ile fiyatlarda büyük miktarda belirlilik başladı. Şu an esnafımızda gerçek anlamda fiyat politikalarını halkımızın alım gücüne göre şekillendirdi. Hatta ve hatta kar marjında feragat etti. Esnafımız piyasanın düzelmesi için fedakârlık etti ve şu an ki duruma baktığımızda hükümetimizin politikaları ve biz esnaf sanatkârların katkılarıyla piyasalarda ekonomik dengeler hemen hemen rayına girdi. Esnaf ve sanatkârlar odası olarak da denetimler yapıyoruz. Esnaf sanatkârlarımızın da fahiş fiyat uygulamasına girmemek için uğraşlara devam ediyor.” şeklinde konuştu.

 

ENFLASYONLA MÜCADELEDE FİRMA SAYISI 500’Ü GEÇTİ

 

Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı kapsamında başlatılan indirim kampanyasına katılan firma sayısı hızla artıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak koordinesinde açıklanan program kapsamında ürün ve hizmetlerinde yılsonuna kadar asgari yüzde 10 indirim yapmayı taahhüt eden firma sayısı 500'ü aştı.

Editör: TE Bilisim