Van Büyükşehir Belediyesince kent trafiğini rahatlatmak için başlatılan parkomat uygulaması başarılı bir şekilde devam ediyor.

 

Yaklaşık 5 aydır devam uygulama hem kent esnafını hem de vatandaşları memnun etti. Uygulama sayesinde vatandaşlar araçlarını rahat park edebilecek alanlara kavuşurken, esnaf ise çift sıra park eden ve dükkanlarının önünü kapatan araçlardan kurtulmanın sevincini yaşıyor.

 

“UYGULAMADA EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aydemir, kendisine bağlı 19 oda ve yaklaşık olarak 20 bin esnaf olduğunu belirterek, “Esnafımız uygulamadan önce çok ciddi sıkıntılar yaşıyordu. Özellikle Cumhuriyet ve Maraş Cadde’lerinde esnafımız çok ciddi sıkıntılar yaşıyordu. Çift sıra park eden ve o caddeleri açık oto pazarı gibi kullananlar yüzünden esnaf iş yapamaz hale gelmişti. Uygulama sayesinde bunların önüne geçildi. Ben uygulamada emeği geçen Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

“KENTİN BÜTÜN CADDELERİ AÇIK OTO PAZARINA DÖNMÜŞTÜ”

Van’da yıllardan beri süregelen korsan galericilik sorunu olduğunu belirten Van Otomobilciler Derneği Başkanı İsmet İnan da galericiler esnafının parkomat uygulamasından son derece memnun olduklarını söyledi.

 

İnan, “Parkomat uygulaması başladıktan sonra biz galericiler esnafı olarak rahat bir nefes aldık. Daha önce kentin bütün cadde ve sokakları adeta açık oto pazarına dönmüştü. Özellikle ana arterlerde çok ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. Bu uygulama sayesinde bizlerin işleri de biraz daha düzeldi. Bizler galericiler esnafı olarak büyükşehir Belediyesi yetkililerine çok teşekkür ediyoruz. Fiyatlar da çok makuldür. Bizler çok memnunuz emeği geçenlerden Allah razı olsun” diye konuştu.

 

ESNAF UYGULAMADAN MEMNUN

Cumhuriyet Caddesi’nde Pastane işleten Baran Özgüner de uygulama ile ilgili memnuniyetini şöyle ifade etti: “Uygulama gayet güzel. Bizler kentin en işlek caddelerinden birinde esnaf olduğumuz için daha önce park sorunu her gün birebir yaşayanlardanız. Müşterilerimiz park yeri bulamadıklarından dolayı bizleri tercih edemiyorlardı. Fakat parkomat uygulamasından sonra caddelerimiz biraz daha ferahladı. Müşterilerimiz araçlarını 5-10 dakikalığına bırakıp alışverişlerini yapabiliyorlar. Ayrıca caddemiz adeta galericiler çarşısı olmuştu. Adamlar araçlarının üzerine satılık yazıp dükkanlarımızın önüne gelişi güzel park ediyorlardı ve bazen günlerce gelip almıyorlardı. Onun için parkomat uygulaması çok yerinde bir uygulamadır. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” 

 

“CADDELERDE YÜRÜYEMİYORDUK”

Uygulamanın özellikle işlek caddeleri biraz daha ferah hale getirdiğini belirten cadde esnafından Tülay Yılmaz da, “Parkomat uygulamasından önce burada insanlar araç yoğunluğundan dolayı yürüyemiyorlardı. Uygulama sayesinde hem vatandaşlar rahat bir şekilde caddede yürüyebiliyor, hem de müşterilerimiz araçlarını park edebilecek yerler buldukları için alışverişlerini daha rahat yapabiliyorlar. Bizler memnunuz müşterilerimiz de bu noktada memnundurlar. Teşekkür ediyoruz” dedi.

 

VATANDAŞLAR DA UYGULAMADAN MEMNUN

Vatandaş olarak parkomat uygulamasından memnun olduklarını söyleyen Vefa Özkan, “Araçların buralarda ücretsiz bir şekilde park edilmesi belki cazip gelebilir ama insanlar bunu suistimal ediyorlardı. Bu da hem vatandaş açısından hem de dükkan sahipleri açısından büyük bir sorun teşkil ediyordu. Bu uygulama ile sorun büyük ölçüde çözülmüş oldu. En azından insanlar artık ihtiyaçları dışında araçlarını buralara gelişigüzel bir şekilde park etmiyorlar. Bu özellikle ana caddelerde trafiği de rahatlatıyor. Uygulamadan dolayı Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

UYGULAMA İLE İSTİHDAM ALANI DA OLUŞTU

Uygulamanın kent trafiği rahatlattığını belirten Hayrettin Sütçü ise “Uygulamadan gayet memnunuz. Daha önce buralarda gün boyu çift sıra park eden araçlar vardı. Aracını acil durumlardan dolayı park edip acaba aracımı çekerler mi? Diye tedirgin olan vatandaşlar vardı. Uygulama sayesinde bunların önüne geçildi. Ayrıca gençlerimiz için bir istihdam alanı oluştu. Çok sayıda gencimiz burada ekmeğini kazanıyor. Trafiğin yükünü aldı. Daha önce toplu taşıma araçları yanlış park edilen araçlardan dolayı buralardan geçemiyordu. Bu trafik kazalarına sebep olabiliyordu. Tüm bunlar artık yaşanmıyor. Uygulamadan dolayı herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim